Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Πως να τα συνδέσω;

User avatar
kostas6a3
Posts: 109
Joined: Sat Mar 28, 2020 6:35 pm
Location: Maroussi

Πως να τα συνδέσω;

Unread post #1 by kostas6a3 » Fri May 22, 2020 2:19 pm

Όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα - φωτό πάνω στο γραφείο είναι το iMac, το EdgeRouter X και το Pi4.
O NAS βρίσκεται σε διπλανό ράφι, κοντά στο γραφείο.
Υπάρχει ακόμα ένα switch TP Link TL-SG 105 στη διάθεσή μου.
Στον τοίχο υπάρχει πρίζα δικτύου που έρχεται με καλώδιο CAT6 από άλλο switch TP Link TL-SG 108 το δίκτυο.
1. Τα συνδέω όλα στο EdgeRouter ; (iMac, NAS, Pi4)
2 .Χρησιμοποιώ και το άλλο switch (TP Link TL-SG 105) ρίχνοτας σε αυτό τον NAS και το iMac και κρατάω το EdgeRouter μόνο για το Pi4.
3. Δύο Supra CAT 8 που έχω που είναι προτιμότερο να τα βάλω. Το ένα σίγουρα από το EdgeRouter στο Pi4, το άλλο ;
Ευχαριστώ
Attachments
IMG_1591.jpg
IMG_1591.jpg (522.49 KiB) Viewed 642 times
Κώστας
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 6955
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #2 by Dr Pan K » Fri May 22, 2020 7:38 pm

Edge router > TP Link switch > επανω στο switch βαζεις το NAS, το Rpi4 και αν θες τον Mac. Θα εβαζα τα καλυτερα καλωδια ethernet αναμεσα στο Nas > switch και αναμεσα στο Rpi4 και το switch. Το Mac δεν χρειαζεται τιποτα το ιδιαιτερο.
Παναγιώτης
User avatar
kostas6a3
Posts: 109
Joined: Sat Mar 28, 2020 6:35 pm
Location: Maroussi

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #3 by kostas6a3 » Fri May 22, 2020 7:47 pm

Dr Pan K wrote:Edge router > TP Link switch > επανω στο switch βαζεις το NAS, το Rpi4 και αν θες τον Mac. Θα εβαζα τα καλυτερα καλωδια ethernet αναμεσα στο Nas > switch και αναμεσα στο Rpi4 και το switch. Το Mac δεν χρειαζεται τιποτα το ιδιαιτερο.


Δηλαδή πρώτα το Edge router (είναι σεταρισμένο σαν switch) και μετά το TP Link switch. Ποίος ο λόγος ύπαρξης δύο switch;
Κώστας
DomieMic65
Posts: 707
Joined: Tue Apr 19, 2016 9:53 am

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #4 by DomieMic65 » Fri May 22, 2020 9:37 pm

Δεδομένου ότι υπάρχει ένα Edge router και εγώ θα σκεφτόμουν να συνδεθεί σαν switch σίγουρα με τις πηγές. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα από το άλλο νήμα...

Το που θα μπει το NAS είναι ένα ερώτημα... προσωπικά το έχω σε switch εκτός δωματίου. Αλλά δεν ξέρω αν έχει κάποια λογική να είναι στο ίδιο switch που είναι και ο streamer.

Βλέπω πως και η Melco και η Innuos έχουν ειδική σύνδεση δικτύου για τον πιθανό εξωτερικό streamer κατευθείαν πάνω στις συσκευές ... όποτε μήπως έχει μια κάποια λογική να είναι συνδεδεμένο το NAS πάνω στο «καλό» switch;; Έτσι βέβαια θα είναι πιο ακουστός ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα μιας και θα είναι πλέον στον ίδιο χώρο με το σύστημα..
User avatar
kostas6a3
Posts: 109
Joined: Sat Mar 28, 2020 6:35 pm
Location: Maroussi

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #5 by kostas6a3 » Fri May 22, 2020 11:17 pm

DomieMic65 wrote:Δεδομένου ότι υπάρχει ένα Edge router και εγώ θα σκεφτόμουν να συνδεθεί σαν switch σίγουρα με τις πηγές. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα από το άλλο νήμα...

Το που θα μπει το NAS είναι ένα ερώτημα... προσωπικά το έχω σε switch εκτός δωματίου. Αλλά δεν ξέρω αν έχει κάποια λογική να είναι στο ίδιο switch που είναι και ο streamer.

Βλέπω πως και η Melco και η Innuos έχουν ειδική σύνδεση δικτύου για τον πιθανό εξωτερικό streamer κατευθείαν πάνω στις συσκευές ... όποτε μήπως έχει μια κάποια λογική να είναι συνδεδεμένο το NAS πάνω στο «καλό» switch;; Έτσι βέβαια θα είναι πιο ακουστός ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα μιας και θα είναι πλέον στον ίδιο χώρο με το σύστημα..


Να δούμε τι θα πουν οι πιο ειδικοί. Και εγώ αυτό νομίζω, στο καλό switch ο NAS και το Pi4. Όσο για το θόρυβο του ανεμιστήρα μάλλον αμελητέος. Είδομεν.
Κώστας
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 987
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #6 by Chris1967 » Sat May 23, 2020 3:03 pm

Λοιπόν, χωρίς να είμαι "ειδικός":

Πρώτα πρώτα πρέπει να φτιάξεις δίκτυο 1000ρι, αφού απότι κατάλαβα που μιλήσαμε στο τηλέφωνο το switch ή router σου που τροφοδοτεί το σπίτι είναι 100ρι.

Οπότε αμέσως μετά το modem/router και στο μέρος που έρχονται όλα τα καλώδια ethernet του σπιτιού σου, τοποθετείς το 1000ρι switch για να δώσεις ταχύτητα 1000 σε όλο το σπίτι. Εδώ μπορείς να βάλεις το edgerouter X σαν switch.

Εαν είναι πολλά τα καλώδια και δεν φτάνει από άποψη εξόδων το edgrouter, τοποθετείς ένα TPLink περισσοτέρων θέσεων ώστε να συνδέσεις όλα τα δωμάτια σου με 1000ρι δίκτυο.

Κατοπιν βάζεις άλλο ένα 1000ρι switch στο δωμάτιο ακρόασης και συνδέεις επάνω το streamer, και τον υπολογιστή σου. Αν ο NAS είναι σε άλλο δωμάτιο αυτό το συνδέεις επάν στην πρίζα ethernet κατευθείαν ή αν έχεις και άλλη συσκευή στο δωμάτιο αυτό που θέλει απευθείας σύνδεση στο ethernet παρεμβάλεις άλλο ένα switch 1000ρι.

Εάν είσαι πολύ μερακλής μπορεί τα επιμέρους switch να τα βάλεις edgerouter X.

Ακόμα καλύτερα όλα με γραμμικά τροφοδοτικά.

Και ιατρικό φίλτρο υψηλών συχνοτήτων (πχ Baaske https://baaske-medical.com/isolation/et ... ation/?p=1 ) συχνοτήτων ανάμεσα στο switch και το streamer.
Χρήστος
User avatar
kostas6a3
Posts: 109
Joined: Sat Mar 28, 2020 6:35 pm
Location: Maroussi

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #7 by kostas6a3 » Sun May 24, 2020 5:21 am

Chris1967 wrote:Λοιπόν, χωρίς να είμαι "ειδικός":

Πρώτα πρώτα πρέπει να φτιάξεις δίκτυο 1000ρι, αφού απότι κατάλαβα που μιλήσαμε στο τηλέφωνο το switch ή router σου που τροφοδοτεί το σπίτι είναι 100ρι.

Οπότε αμέσως μετά το modem/router και στο μέρος που έρχονται όλα τα καλώδια ethernet του σπιτιού σου, τοποθετείς το 1000ρι switch για να δώσεις ταχύτητα 1000 σε όλο το σπίτι. Εδώ μπορείς να βάλεις το edgerouter X σαν switch.

Εαν είναι πολλά τα καλώδια και δεν φτάνει από άποψη εξόδων το edgrouter, τοποθετείς ένα TPLink περισσοτέρων θέσεων ώστε να συνδέσεις όλα τα δωμάτια σου με 1000ρι δίκτυο.

Κατοπιν βάζεις άλλο ένα 1000ρι switch στο δωμάτιο ακρόασης και συνδέεις επάνω το streamer, και τον υπολογιστή σου. Αν ο NAS είναι σε άλλο δωμάτιο αυτό το συνδέεις επάν στην πρίζα ethernet κατευθείαν ή αν έχεις και άλλη συσκευή στο δωμάτιο αυτό που θέλει απευθείας σύνδεση στο ethernet παρεμβάλεις άλλο ένα switch 1000ρι.

Εάν είσαι πολύ μερακλής μπορεί τα επιμέρους switch να τα βάλεις edgerouter X.

Ακόμα καλύτερα όλα με γραμμικά τροφοδοτικά.

Και ιατρικό φίλτρο υψηλών συχνοτήτων (πχ Baaske https://baaske-medical.com/isolation/et ... ation/?p=1 ) συχνοτήτων ανάμεσα στο switch και το streamer.

1000αρι το έκανα. Η ερώτηση είναι αν όλα (iMac, Pi4 και NAS) μπορούν να κουμπώσουν στο ίδιο switch (edgerouter), από θέμα θορύβου.
Βρε κόλλημα με τα φίλτρα . :lol:
Κώστας
User avatar
kostas6a3
Posts: 109
Joined: Sat Mar 28, 2020 6:35 pm
Location: Maroussi

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #8 by kostas6a3 » Sun May 24, 2020 7:48 am

Περιμένε να μετρήσω γραμμικά τροφοδοτικά :
Pi4 5V/3A, Edgerouter 12V/0.6A, NAS 12V/3A + φίλτρο + καλώδιο από φίλτρο ένα χιλιαρικάκι το θέλω [dance]
Κώστας
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 987
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #9 by Chris1967 » Sun May 24, 2020 10:28 am

Στην πρώτη ερώτηση, ναι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τα βάλεις επάνω στο edgrouter.

Όμως απ'ότι αντιλαμβάνομαι, όσοι το χρησιμοποιούν, το βάζουν στην αρχή μετά το modem/router, για να μην τους περνάει θόρυβο σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δίκτυο, και όχι μόνο εκεί που έχουν το streamer/NAS κλπ, και αυτό επειδή το NAS στην τοπολογία το τοποθετούμε σε ξεχωριστό δωμάτιο για να μην ακούγεται ο θόρυβος του ανεμιστήρα και των δίσκων.

Τώρα για τα φίλτρα, τροφοδοσίες, καλώδια κλπ, έχουν ένα κόστος, αλλά και το χόμπι έχει και τις μικρές χαρές να τα κάνεις και σιγά σιγά και να ακούς τις όποιες διαφορές, σταδιακά. Δεν είναι απαραίτητο να τα κάνεις όλα άμεσα.

Είσαι ήδη σε άριστο επίπεδο επειδή έχεις σχεδιάσει σωστά το δίκτυο, οπότε από δω και πέρα είναι θέμα μικρών βελτιώσεων και αναβαθμίσεων σε επίπεδο hardware (DAC/Streamer).
Χρήστος
Geopolitis
Posts: 183
Joined: Mon Apr 18, 2016 12:28 am

Re: Πως να τα συνδέσω;

Unread post #10 by Geopolitis » Sun May 24, 2020 10:49 am

Μην αγχώνεσαι για το πως θα τα βάλεις. Κάνε δοκιμές και δες τι σου πάει καλύτερα. Ακούς πχ διαφορά αν βάλεις δυο switch στη σειρά με τα δυο συγκεκριμένα που έχεις? Με τα Melco ξέρω μετά βεβαιότητας ότι τα δυο κάνουν σοβαρή διαφορά αλλά με το TP Link δεν ξέρω.... Ο Αντρεας άκουσε επίσης διαφορά όταν παρέμβαλλε μεταξύ του Nas και του Server του δυο switch αντί για ένα... αλλά δεν έχει τα ίδια components με τα δικά σου. Κάνε δοκιμές και πρόσεχε πολύ τα καλώδια Ethernet μεταξύ των switch πρέπει να είναι καλής ποιότητας....

Λογικά το ubiquity πρέπει να το βάλεις στο τέλος γιατί θεωρώ ότι είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το TP link αλλά αν το χρησιμοποιούσες σαν router θα έπρεπε να το βάλεις πρώτο αναγκαστικά. Πιάσε το αυγό και κουρευτο

Επίσης μην αγχώνεσαι με γραμμικά τροφοδοτικά κλπ σε αυτό το στάδιο. Όταν αποφασίσεις να επενδύσεις παραπάνω πες σε κάποιο γνωστό να σου φτιάξει ένα γραμμικό 12V με διπλή έξοδο για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον το modem και το ubiquiti. Αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για αρχή...

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”



Login · Register