Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Audiophile RPi?

Dimdim

Re: Audiophile RPi?

Unread post #351 by Dimdim » Fri Mar 07, 2025 11:54 pm

Ναι, αλλά θα έπρεπε να βάλει έναν ολόκληρο (δεύτερο) υπολογιστή εκεί για να δώσει USB. Ή έστω κατ' ελάχιστον έναν βαρβάτο μικροελεγκτή.

Θα δουλεύει, αλλά θα έχεις πάει Λαμία μέσω Θεσσαλονίκης. Υπερβολικά περίπλοκο.

Για να δούμε.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #352 by Dr Pan K » Mon Mar 10, 2025 10:55 am

Εχθες ακουγα παλι το Rpi4B με το ArchDim. Δεν εχω κανει κατι ιδιαιτερο σε σεταρισμα, απλα του καρφωσα την IP για να μην ψαχνω και συντομα θα αλλαξω το modem/ router σε κατι after market. O ηχος ακομα και με το πακακι που το τροφοδοτώ ειναι εξαιρετικος. Σκεφτομαι τον συνδυασμο Roon Rockna και με πιανουν ανατριχιλες απο το ποσο ασχημα επαιζε.

Δυστυχώς λιγοι θα σχοληθουν με ενα Rpi αλλα οσοι το κανουν θα ανταμειφθουν.
Παναγιώτης
Dimdim

Unread post #353 by Dimdim » Mon Mar 10, 2025 11:29 am

Σε σχέση με το Odroid / Linear PS / Archphile πως ακούγεται;

Άδικη η σύγκριση λόγω Linear PS αλλά και πάλι ενδιαφέρουσα..
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #354 by Dr Pan K » Mon Mar 10, 2025 11:49 am

Dimdim wrote:Σε σχέση με το Odroid / Linear PS / Archphile πως ακούγεται;

Πολυ κοντα. Δεν κανω Α - Β, γραφω απο μνημης καθως ξερω πολυ καλα τον ηχο του Odroid / Archphile. Νομιζω πως το λειτουργικο "defines the sound" καθως το hardware δεν ειναι και τοσο διαφορετικο. Tο Odroid C2 ηταν πολυ μπροστα απο το Rpi3 και λιγο πολυ κοντα στο Rpi4, το γραμμικο που εχω δεν ειναι και οτι πιο ήσυχο υπαρχει.

Η κατασκευη και ο τελικος ηχος εχει μονο προς τα επανω να παει απο εδω και περα. Θα κερδισω με

- γραμμικο τροφοδοτικο χαμηλοτατου θορυβου και περισσοτερων αμπερ, πιο σταθερο σε ripple και φιλτραρισμενο μεσα απο 450F supercaps
- FIFO buffer με το σχετικο reclocker με κορυφαια ρολογια
- I2S εξοδο
- Εξαιρετικες Super Cap τροφοδοσιες με 12.000 Farad για τις πλακετες και ειδικα για αυτην των ρολογιων που παιζει μεγαλη σημασια.
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #355 by pankon » Mon Mar 10, 2025 12:00 pm

Αναρωτιέμαι ποιο εμπορικό streamer θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που ετοιμάζεις, Παναγιώτη. Και πόσο θα κόστιζε...
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #356 by Dr Pan K » Mon Mar 10, 2025 12:35 pm

Στο κοστος μπορω να απαντησω. Με ενα σχετικα απλο κουτι και χωρις support, πακεταρισμα και πιστοποιησεις εμενα θα μου παει περιπου 3Κ+ ευρω. Το σασι ενος εμπορικου μηχανηματος κοστιζει σιγουρα καποιες φορες παραπανω απο το δικο μου, το πακεταρισμα και η οθονη (που δεν εχω σκοπο να βαλω) επισης. Τα εντόσθια και μονο του δικου μου ειναι στα 3Κ και ελαχιστα εμπορικα εχουν κυκλωματα και τροφοδοσιες που να το πλησιαζουν.

Τα πιο ακριβα εμπορικα streamer ειναι σχεδιασμενα κατα την γνωμη μου λαθος απο την γέννεση τους. Κοστιζουν πολλα γιατι βασιζονται σε λαθος λειτουργικο συστημα, εχουν αναγκες για μεγαλους επεξεργαστες και οι μεγαλοι επεξεργαστες εχουν αναγκη απο ακριβη ψύξη. Τπτ απο αυτα δεν οφελει τον ηχο. Αν συνυπολογισει κανεις και το πανακριβο σασι (το πιο ακριβο πραγμα στα μεγαλα streamer) καταλαβαινει που πανε τα λεφτα.

Θα ειχε νοημα να συζητησουμε και για το support και την εξελιξη του λειτουργικου συστηματος αλλα οι περισσοτεροι εμπορικοι δηθεναδες επαναπαύονται στο Roon και δεν προσφερουν κατι ουσιαστικο σε θεμα software + support.

Oι τροφοδοσιες που θα ειναι μεσα στο Rpi μου ισως να ειναι οτι πιο εξεζητημενο υπαρχει στον κοσμο. Πιο χαμηλο θορυβο και πιο σταθερες ισως να μην εχουν μετρηθει. Τα καλυτερα εμπορικα απλα δεν τις πιανουν.

Εξοδο I2S εχουν λιγοι εμπορικοι γιατι στην ουσια πολλοι απο αυτους μονταρουν PC σε φανταζι κουτια και τρεχουν Roon, δεν σχεδιαζουν πλακετες, μητρικες κτλ. Εμεις εχουμε μια πολυ προσεγμενη custom πλακετα για να παραμεινει το σημα I2S οποτε να φτασει αναλλοίωτο μεχρι το DAC.

Το FIFO (first in first out buffer) απαιτει ενα πολυ καλο ζευγος ρολογιων για να επαναχρονιστουν τα δεδομενα και αυτο που θα εχω χρησιμοποιει ρολογια με τιμη χοντρικης 450 ευρω, περαν της πλακετας. Ελαχιστοι εμπορικοι εχουν κατι τοσο ψαγμενο.

Στην αγορα τα streamer εχουν σχεση κοστους / λιανικης της ταξης 1/5. Αν πχ τα σωθικα κοστιζουν 3Κ ευρω, το σασι 500 με 1Κ ευκολα, πακεταρισμα και οτι αλλο κοστος υπαρχει σε πιστοποιησεις, ιστοσελιδες κατασκευαστων κτλ εχει αλλα 500, το τελικο κοστος μπορει να ειναι 5Κ και η λιανικη θα ειναι 20 - 25Κ. Εχω δει αρκετους να δουλευουν με ακομα μεγαλυτερα ποσοστα για να κρατανε χαρουμενους τους εισαγωγεις και τους πωλητες, οι οποιοι μετα μπορουν να κανουν "εκπτωση" μερικων χιλιαδων ευρω για να χαιρεται ο πελατης οτι το πηρε και σε καλη τιμη.

Στα μεγαλα PC streamer η κοστολογιση ειναι διογκωμενη γιατι οπως ελεγα πατανε επανω σε λαθος λειτουργικο και αυξανονται ολες οι απαιτησεις. Ο τελικος αγοραστης χαλαει λεφτα για την επιλογη του σχεδιαστη να φτιαξει ενα συστημα windows.

Το DIY δεν ειναι για ολους και το να δωσεις 3Κ ευρω για ιδιοκατασκευη θεωρω πως ειναι πολλα. Η μεταπωληση ειναι αυτη που ειναι, θα πρεπει να αφιερωσεις χρονο, καποιο διαβασμα και να κανεις μονος το support.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #357 by angpsi » Mon Mar 10, 2025 4:50 pm

Dr Pan K wrote:Εχθες ακουγα παλι το Rpi4B με το ArchDim. Δεν εχω κανει κατι ιδιαιτερο σε σεταρισμα, απλα του καρφωσα την IP για να μην ψαχνω και συντομα θα αλλαξω το modem/ router σε κατι after market. O ηχος ακομα και με το πακακι που το τροφοδοτώ ειναι εξαιρετικος. Σκεφτομαι τον συνδυασμο Roon Rockna και με πιανουν ανατριχιλες απο το ποσο ασχημα επαιζε.

Δυστυχώς λιγοι θα σχοληθουν με ενα Rpi αλλα οσοι το κανουν θα ανταμειφθουν.

Dr Pan K wrote:
Dimdim wrote:Σε σχέση με το Odroid / Linear PS / Archphile πως ακούγεται;

Πολυ κοντα. Δεν κανω Α - Β, γραφω απο μνημης καθως ξερω πολυ καλα τον ηχο του Odroid / Archphile. Νομιζω πως το λειτουργικο "defines the sound" καθως το hardware δεν ειναι και τοσο διαφορετικο. (...)

Εντάξει, εντάξει, θα το πάρω! Ευτυχώς που μας έσωσε το ArchDim :lol: #OdroidC2RIP
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #358 by Dr Pan K » Mon Mar 10, 2025 6:52 pm

Αγγελε επειδη δοκιμες με Qobuz εκανα για λιγα λεπτα μην δεσεις τπτ κομπο. Μολις εχω χρονο θα το ξαναδω για να επιβεβαιωσω οτι η αναπαραγωγη γινετε οπως πρεπει. Δεν ξερω κατα ποσο εχει τοση σημασια, για καποιους που το χρησιμοποιουν σαν βασικη πηγη μουσικης ισως και να εχει.

Γιατι δεν κανεις κατι σαν το set up του Chris? Ενα Rpi4B με το γραμμικο που ηδη εχεις και Gentoo με MPD. Νομιζω θα παρεις πολυ καλο ηχο και απροβληματιστα. Αν παλι θες το ArchDim (το εχω βαφτισει ηδη) ο Δημητρης ειναι διατεθειμένος να δωσει σε εσενα και οποιον αλλο το επιθυμει ενα Link να κατεβασεις το σχετικο image. Στο αλλο νημα θα γραψω ενα οδηγο για το βασικο σεταρισμα
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #359 by pankon » Mon Mar 10, 2025 7:45 pm

Εγώ ξέρω ότι έχουν αρχίσει οι παραδόσεις και σύντομα θα έχουμε νέα (και φωτογραφίες). Αναμείνατε στο... ακουστικό σας.
Chris1967
Contributor

Unread post #360 by Chris1967 » Mon Mar 10, 2025 10:13 pm

Έγραψα στο νέο νήμα για Ian Canada Streamer viewtopic.php?p=25716#p25716
Χρήστος

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register