Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Lampucera II / Rpi2 Streamer

Στέλιος Περγιουδάκης

Re: Lampucera II / Rpi2 Streamer

Unread post #21 by Στέλιος Περγιουδάκης » Sat Jan 11, 2025 2:42 pm

Η ενίσχυση μπορεί να μικρύνει λίγο αλλά όχι δραματικά.
Δοκιμές θα καθορίσουν τις τελικές τιμές των υλικών γιαυτό λέω να κατασκευαστεί πρώτα μια απλά και πολύ φθηνά υλικά.
Αν καταλήξουμε σε κάποιο ισορροπημένο αποτέλεσμα που να ικανοποιεί, μπορεί να γίνει η τελική κατασκευή με κάπως καλύτερα και ακριβότερα.
Dimdim

Unread post #22 by Dimdim » Sun Jan 12, 2025 2:21 am

Το Wavedream Edition σύμφωνα με τον κατασκευαστή βγάζει 6,6V p-p από την SE έξοδο, οπότε 2,3V RMS, δηλαδή πολύ κοντά στο industry standard (2V RMS). Η έκδοση Signature ανεβαίνει στα 10V p-p, δηλαδή περίπου 3,5V RMS. Κάπως πολλά, αλλά όχι τόσο πολλά ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα σε προενισχυτές της ανεβασμένης κατηγορίας που συζητάμε.

To CS4397 απ' ότι βλέπω βγάζει differential 1.4 x Vref p-p, οπότε 1,4 x 5 = 7V p-p. Επειδή μιλάμε για differential και η λάμπα τραβάει μόνο από τον έναν κλάδο, πηγαίνουμε στα 3,5V p-p, οπότε περίπου 1,2V RMS. Αν η λάμπα έχει κέρδος x15 θα πάρουμε πολύ μεγάλη έξοδο, μη διαχειρίσιμη.

Αλλά η φράση "The output level is very hot, 5V-6V on the SE out." είναι ασαφής.. Αν τα 5-6V είναι RMS, είναι πολύ μεγάλη τάση. Αν ήταν p-p, θα ήταν μια χαρά, οπότε δεν θα δημιουργούσε προβλήματα.

Με δεδομένη την έξοδο του CS4397, ιδανικό θα ήταν το στάδιο εξόδου να έχει κέρδος έως 2.
Dimdim

Unread post #23 by Dimdim » Sun Jan 12, 2025 2:23 am

Στέλιος Περγιουδάκης wrote:Η ενίσχυση μπορεί να μικρύνει λίγο αλλά όχι δραματικά.
Δοκιμές θα καθορίσουν τις τελικές τιμές των υλικών γιαυτό λέω να κατασκευαστεί πρώτα μια απλά και πολύ φθηνά υλικά.
Αν καταλήξουμε σε κάποιο ισορροπημένο αποτέλεσμα που να ικανοποιεί, μπορεί να γίνει η τελική κατασκευή με κάπως καλύτερα και ακριβότερα.

Λογικό να γίνει μια πρώτη υλοποίηση "στον αέρα", με οικονομικά υλικά. Το κύκλωμα άλλωστε είναι τραγικά απλό.
Στέλιος Περγιουδάκης

Unread post #24 by Στέλιος Περγιουδάκης » Sun Jan 12, 2025 10:26 am

Έχω ένα πρόγραμμα που υπολογίζει παραμέτρους και τιμές εξαρτημάτων σε σχέση με κέρδος κλπ,ανάλογα τον τύπο της λάμπας, αλλά δεν τρέχει σε σύγχρονους υπολογιστές.
Θα δοκιμάσω σε παλιό νοουτ μπουκ που έχω στο πατάρι κάποια στιγμή και θα δούμε τι κέρδος να περιμένουμε και πως μπορούμε να κάνουμε αλλαγές.
Chris1967
Contributor

Unread post #25 by Chris1967 » Sun Jan 12, 2025 1:50 pm

Στέλιο μίλησα με Δημητρακούδη, και αποφασίσαμε να δώσουμε τροφοδοσίες στο DAC αλλά και στο filament της λάμπας με Salas Bib, έχω δύο έτοιμα στα 5V που κάθονται άπραχτα στο κουτί με τα χύμα εντόσθια που μου έχουν περισσέψει από άλλες κατασκευές, με πολύ μικρές αλλαγές θα είναι ικανά να δουλέψουν.

Επίσης αποφάσισα ότι δεν έχει και πολύ νόημα η κατασκευή με "φτηνούς" πυκνωτές εξόδου.

Είμαι μεταξύ των Miflex και Mungdorf MCAP Supreme Evo SilverGold Oil.

Οπότε η πλακέτα ίσως θα πρέπει να αφορά μόνο την τροφοδοσία της λάμπας.

Πρέπει να μιλήσουμε.
Χρήστος
Στέλιος Περγιουδάκης

Unread post #26 by Στέλιος Περγιουδάκης » Sun Jan 12, 2025 6:20 pm

Όπως είπαμε και τηλεφωνικά για το dac το Salas είναι πολύ καλή επιλογή, αλλά για τα νήματα είναι μεγάλη υπερβολή. Σε μια μικρή πλακέτα μπορεί να μπει μόνο η λάμπα, που είναι βέβαια και πηγή θερμότητας και σε άλλη η τροφοδοσία υψηλής και νημάτων με ένα lm317 ή lm338, σε μία μικρή απόσταση, ώστε να μην ζεσταίνονται οι πυκνωτές απ τη θερμότητα της λυχνίας.
Το θέμα είναι πού θα μπουν οι πυκνωτές εξόδου που θα έχουν και κάποιο μέγεθος.
Μία καλή επιλογή είναι επάνω στα βύσματα rca, με κατάλληλη στήριξη κολαρων.
Στήριξη με κόλλες,σιλικόνες κλπ, που καταστρέφουν την επιφάνεια την θεωρώ απαράδεκτη.
Chris1967
Contributor

Unread post #27 by Chris1967 » Sun Jan 12, 2025 9:06 pm

Όπως συζήτησα με τον Δημήτρη, έχω μια κοινή πρακτική στην οριοθέτηση και τακτοποίηση των κουτιών.

Βάζω την είσοδο ρεύματος δεξιά πίσω, και τον μετασχηματιστή (θα παραγγείλω έναν με πολλαπλά τυλίγματα θωρακισμένο) εμπρός δεξιά (μακριά από εξόδους ή άλλα ευαίσθητα σημεία).

Το DAC θα μπει στο κέντρο πίσω (ή λίγο πιο δεξιά από το κέντρο) κατευθείαν στο πίσω μέρος του κουτιού, δεν πρόκειται να κάνω προεκτάσεις και καλώδια και οπτικές ίνες μέσα στο κουτί, είσοδοι spdif κατευθείαν στην πλακέτα του DAC.

Αριστερά πίσω θα είναι οι έξοδοι rca και εκεί κάπου θα μπουν οι μεγάλοι πυκνωτές και πιο εμπρός οι μικροί (αν δεν χωράνε θα υπάρχει και χώρος περίπου στο κέντρο του κουτιού).

Στο εμπρός μέρος του κουτιού από αριστερά προς δεξιά, τροφοδοσία λυχνίας, τροφοδοσία filament, τροφοδοσία DAC.

Η λυχνία θα είναι επάνω στην πλακέτα της τροφοδοσίας της. Δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα υπερθέρμανσης των πυκνωτών, η στο κάτω κάτω δώσε μια μικρή απόσταση η λάμπα αυτή δεν νομίζω να έχει τόσο υψηλές θερμοκρσίες.

Στην πρόσοψη οι τρεις διακόπτες ένας για το filament, ένας για την τροφοδοσία της λυχνίας και ο τρίτος για την τροφοδοσία του DAC.

Μπαίνουν τρεις για να ανοίγουν κατά σειρά όπως επάνω για αποφευχθεί ο ήχος ποπ/σκρατς απο τα ηχεία.

Έχω και lm317, και έχω και μία του Δημητρακούδη στην μικρή κόκκινη πλακέτα δεν θυμάμαι ποιο είναι το regulator, ΄έτσι δεν θα χρειαστεί το δεύτερο Bib που και εγώ θεωρώ υπερβολή.

Οι πυκνωτές μάλλον θα στηριχθούν στο εσωτερικό πάτο του κουτιού με tie wrap αφού γίνουν οι κατάλληλές τρύπες ίσως και με μικρά ξύλινα τακάκια, για να μην περιστρέφονται, φυσικά αφού γίνει όλη η διευθέτηση και υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος.

Το κουτί μάλλον θα είναι το μεγάλο για να υπάρχει χώρος και για τους μεγάλου πυκνωτές (διαμέτρου 85-90?), αλλά και για την λυχνία που καλό είναι να είναι όρθια.
Χρήστος
Στέλιος Περγιουδάκης

Unread post #28 by Στέλιος Περγιουδάκης » Sun Jan 12, 2025 9:19 pm

Τα αποτελέσματα απ το πρόγραμμα Tube CAD.
Απ ότι βλέπω το gain είναι Χ10 περίπου και έχει σχέση με την εμπέδηση εισόδου του ενισχυτή.
Attachments
20250112_211017.jpg
20250112_211017.jpg (1.07 MiB) Viewed 591 times
20250112_210955.jpg
20250112_210955.jpg (1.19 MiB) Viewed 591 times
Στέλιος Περγιουδάκης

Unread post #29 by Στέλιος Περγιουδάκης » Sun Jan 12, 2025 9:33 pm

Για την θερμότητα που εκπέμπει η λυχνία είναι 6,3V x 0.750A=4.73W
Δεν είναι και λίγα, ειδικά αν ο αερισμός είναι ανεπαρκής.
Dimdim

Unread post #30 by Dimdim » Sun Jan 12, 2025 10:12 pm

Ρώτησα το ChatGPT πόσο ρεύμα τραβάει το filament της συγκεκριμένης λυχνίας και μου είπε με μεγάλη βεβαιότητα 450mA.
Ούτε αυτό δεν κατάφερε να κάνει σωστά; :lol:

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register