Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

ArchDim

angpsi
Contributor

Re: ArchDim

Unread post #31 by angpsi » Sat Mar 29, 2025 3:34 am

Λοιπόν σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα γιατί ταλαιπωρήθηκα εξωφρενικά να καταφέρω να κάνω το Qobuz να παίζει natively μέσα στο Rpi. Εκείνο που με διαόλιζε περισσότερο ήταν ότι η λύση βρισκόταν σε γνώσεις προγραμματισμού που εμένα προφανώς μου έλειπαν, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά μου να καλύψω το κενό διαβάζοντας με μανία από το πρωί (ανάμεσα στις κανονικές μου εργασιακές υποχρεώσεις της ημέρας). Ακόμα χειρότερα, ήξερα πως το ζήτημα χρειαζόταν μια βήμα προς βήμα διερεύνηση των σφαλμάτων και επαγωγικού αποκλεισμού τους μέχρι να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Δεδομένης της βρεφικής κατανόησης που είχα πάνω στο ζήτημα, χρειαζόταν κάποι@ να κάτσει δίπλα μου...

... και η λύση ήρθε από το ChatGPT!! [blueobey] :lol: [dance]

Πράγματι, με πολλή υπομονή και με βήμα προς βήμα διερεύνηση και αποκλεισμό πιθανών σφαλμάτων, ο/η Chat κατάφερε να με οδηγήσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα και να φέρει το Qobuz να λειτουργήσει αυτόνομα μετά από καιρό (τόσο που κολάζομαι να δοκιμάσω και στο παλιό Odroid C2).

Κάπου εδώ ο Dr Pan με έβαλε να μεταφέρω τα ευρήματα στο νήμα, ώστε να τα έχουμε ως σημείο αναφοράς. Η διαδικασία ήταν για γερά νεύρα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάφερα να θυμηθώ όλα τα βήματα που ακολούθησα. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας (ή, για να κυριολεκτούμε, στο ξεκίνημα της επόμενης), εκείνο που μένει είναι ότι μπορούμε να ρωτήσουμε το ChatGPT να μας περιγράψει τα βήματα και τις εντολές που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, όπως θα ρωτούσαμε έναν σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης.

#Edit
Βλέποντας εκ των υστέρων αυτά που έγραψα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Το ChatGPT πρώτα χαλάει πράγματα και μετά τα φτιάχνει. Για κα΄θε μηχάνημα που έστησα μου πήρε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα με τα μπρος πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ότι πρώτα έσπασαν τα νεύρα μου και μετά έφτασα σε επιτυχημένο (;) στήσιμο. Στην πραγματικότητα μάλλον κάνω κακό που έγραψα ότι τα κατάφερα, γιατί όποιος προσπαθήσει να επαναλάβει ό,τι έκανα μάλλον θα διαλύσει τη ζωή του προτού φτάσει να ολοκληρώσει.

Η λογική του DimDim που το έστησε από την αρχή μάλλον είναι ορθότερη, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς γίνεται γιατί το ChatGPT παίζει να το κάνει και πάλι αποσπασματικά και με λάθη.

Εξ' όσων θυμάμαι λοιπόν, τα σημεία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω με τη σειρά είναι τα εξής:

1. Eνημέρωση του upmpdcli σε 1.9.3-1 (Arch Linux)

Code: Select all

sudo pacman -S upmpdcli

Εναλλακτικά, δεν είναι άσχημη ιδέα να γίνει συνολική ενημέρωση του συστήματος προτού αρχίζουμε να σκαλίζουμε τα μέρη του ή να συμπληρώνουμε κομμάτια που πιθανόν να λείπουν. Εγώ το έκανα έτσι.

sudo pacman -Syu

2. Έλεγχος των αρχείων του Qobuz plugin
- Βεβαιώνουμε ότι το plugin του Qobuz υφίσταται κανονικά (συνήθως βρίσκεται στο φάκελο cdplugins):

ls /usr/share/upmpdcli/cdplugins/qobuz

Εάν ο φάκελος υπάρχει και περιέχει αρχεία (π.χ. `qobuz-app.py`), τότε συνεχίζουμε.

3. Ρύθμιση των ρυθμίσεων τοπικής υπηρεσίας HTTP
- Ανοίγουμε το αρχείο ρυθμίσεων:

sudo nano /etc/upmpdcli.conf

- Σημαντικό: συμπληρώνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις (που καθορίζουν το IP και την πόρτα για το HTTP local service):

#########################################
  # Local Service HTTP settings
  #########################################
  plgmicrohttphost = 127.0.0.1
  plgmicrohttpport = 49149
  plgproxymethod = redirect 

Σημείωση για τις ρυθμίσεις δικτύου
Οι παραπάνω ρυθμίσεις (plgmicrohttphost, plgmicrohttpport, plgproxymethod) δεν είναι ειδικές για το Qobuz, αλλά καθορίζουν τη γενική λειτουργία της τοπικής HTTP υπηρεσίας του upmpdcli. Έτσι, αυτές οι ρυθμίσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται handshake με όλες τις υπηρεσίες streaming (Qobuz, Tidal, BBC Sounds κ.λπ.).

- Αποθηκεύουμε και βγαίνουμε (Ctrl+O για αποθήκευση και Ctrl+X για έξοδο).

4. Ρύθμιση των παραμέτρων για το Qobuz:

sudo nano /etc/upmpdcli.conf

- Μέσα στο ίδιο αρχείο `/etc/upmpdcli.conf`, εντοπίζουμε την ενότητα για τις υπηρεσίες streaming και εισάγουμε τις παρακάτω γραμμές (προσαρμόζοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα δικά μας credentials):

# Qobuz streaming service settings
  qobuzuser = your_qobuz_username
  #qobuzpass = your_qobuz_password    # Ξεχόνησε το σχόλιο αν απαιτείται κωδικός.
  qobuzformatid = 27
  qobuzexplicititemnumbers = 0
  qobuzprependartisttoalbum = 0
  qobuztitle = Qobuz

- Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.

5. Επανεκκίνηση του upmpdcli
- Επανεκκινούμε την υπηρεσία για να εφαρμοστούν οι αλλαγές:

sudo systemctl restart upmpdcli

6. Έλεγχος της φόρτωσης του plugin Qobuz
- Ελέγχουμε τα logs για μηνύματα σχετικά με το Qobuz, για να επιβεβαιώσουμε ότι το plugin φορτώνεται σωστά:

sudo journalctl -u upmpdcli | grep -i qobuz

- Θα πρέπει να βρούμε μηνύματα που επιβεβαιώνουν ότι τα credentials ή το appid του Qobuz έχουν αναγνωριστεί.

7. Έλεγχος στο UPnP Controller
- Στον UPnP client (π.χ. Linn Kazoo), ανανεώνουμε τη λίστα συσκευών για να επιβεβαιώσουμε ότι εμφανίζεται η υπηρεσία Qobuz και λειτουργεί κανονικά.

Όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, το μεταφέρουμε στο ChatGPT και μας δίνει ειδικά τις συμβουλές του για το πώς πρέπει να κινηθούμε.
[wavegreen]
Άγγελος
angpsi
Contributor

Unread post #32 by angpsi » Sat Mar 29, 2025 3:49 am

Επειδή όλο και κάτι θα μου διαφεύγει, ανεβάζω και το αρχείο με τις τελικές ρυθμίσεις του /etc/upmpdcli.conf

Διευκρινίζω ότι όποια πρόταση ξεκινά με # λογίζεται ως σχόλιο και δεν εκλαμβάνεται από το σύστημα ως εντολή ―με άλλα λόγια μπορούμε να γράψουμε ό,τι χρειάζεται για να θυμόμαστε τι έχουμε κάνει. Αντιστρόφως, οι γραμμές εκείνες που δεν ξεκινούν με # λογίζονται ως εντολές.

Όλη η λογική του πώς ρυθμίζεται το upmpdcli.conf βρίσκεται εδώ και ειδικότερα εδώ. Μετά από αρκετές δοκιμές και αλλαγές, μαζί και με τις προτάσεις του ChatGPT για το τι έπρεπε να συμπληρωθεί, το τελικό κείμενο βγήκε σχετικά αλλαγμένο από το μαμά. Το ανεβάζω εδώ για οποιονδήποτε μπορεί να ενδιαφερθεί, ως σημείο αναφοράς. Επίσης ανεβάζω το παλιό manual του Archphile για τις γενικότερες διαδικασίες της ρύθμισής του.

Το πακέτο του upmpdcli 1.9.3-1 βρίσκεται εδώ, αν και η ενημέρωση μέσω pacman γίνεται αυτόματα.
[beer]
Attachments
archphile-manual.pdf
(181.57 KiB) Downloaded 83 times
Upmpdcli config.rtf
(12.86 KiB) Downloaded 56 times
Άγγελος
DomieMic65
Contributor

Unread post #33 by DomieMic65 » Sat Mar 29, 2025 8:05 am

Εμένα μου αρέσει πολύ που μια ολόκληρη «κοινότητα» με αφορμή το ArchDim και το streamer του Παναγιώτη ξεκίνησε να διαβάζει και να δοκιμάζει πράγματα [thumbup]

Μπράβο Άγγελε!
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #34 by Dr Pan K » Sat Mar 29, 2025 11:33 am

Πρώτα απ όλα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον DimDim που σκέφτηκε να ρωτήσει το Chat GPT για τις οδηγίες του Roon bridge. Αυτές μου τις έστειλε και δούλεψαν παρότι δεν είχαν δοκιμαστεί.

Το ίδιο πρότεινα και εγω στον Αγγέλο, Chat GPT. Δίνει πολύ καλές οδηγίες αρκεί να του θέσεις σωστές ερωτήσεις.

Όποτε βρω χρόνο θα επαναλάβω την διαδικασία και αν όλα πάνε καλά θα την βάλω σε ένα από τα πρώτα ποστ για να την βρίσκουμε εύκολα.
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #35 by Dr Pan K » Sat Mar 29, 2025 11:43 pm

Κατι δεν παει καλα Αγγελε, το journal στο τελος βγαινει αδειο.
Παναγιώτης
Dimdim

Unread post #36 by Dimdim » Sun Mar 30, 2025 12:44 am

Αυτό είναι λογικό, το journaling το έχω επίτηδες κλειστό για να μην φθείρει την SD αλλά και για λιγότερο load στο σύστημα.
angpsi
Contributor

Unread post #37 by angpsi » Tue Apr 01, 2025 12:31 am

Συνεχίζοντας τα sessions με τον coach Chat (GPT), κατάφερα και έστησα στα πόδια του και το Odroid C2. Το Archphile δεν παύει να είναι ένα compilation από open source πακέτα, και το να το ξαναστήσεις στα πόδια του χρειάζεται μόνο να βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις με repositories έξω από εκείνα του Μιχάλη. Αυτό αποδείχθηκε πιο μπελαλίδικο από την επικαιροποίηση του ArchDim, υποθέτω γιατί ο Dim είχε κάνει ήδη τη μισή δουλειά! :lol: Ωστόσο το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και επαλήθευσε την αρχική μου εντύπωση ότι δεν ήταν αδύνατον να συμβεί.

Επιπλέον, μετά και από τη δεύτερη εμπειρία μου με το chat GPT, αρχίζω και καταλαβαίνω σιγά σιγά τον τρόπο με τον οποίον ο coach αντιμετωπίζει το παιχνίδι, που είναι μέσες-άκρες ένα "βλέποντας και κάνουμε". Στην πραγματικότητα, η καλύτερη αναλογία είναι εκείνη ενός bot τεχνικ΄ής υποστήριξης που ακολουθεί κάποια γενικά πρωτόκολλα και εφόσον βγαίνει πρόβλημα τότε λύνει το πρόβλημα που εμφανίζεται αναζητώντας συστηματικά πού βρίσκεται το σφάλμα. Εκ των υστέρων θα το έλεγα μάλλον περιορισμένο σε σφαιρική αντίληψη σε σύγκριση με έναν κανονικό linuxά, αλλά οπωσδήποτε βοηθητικό σε οποιονδήποτε άσχετο προσπαθήσει να βολευτεί από μόνο του με πράγματα για τα οποία γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου.

#Edit
Βλέποντας εκ των υστέρων αυτά που έγραψα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Το ChatGPT πρώτα χαλάει πράγματα και μετά τα φτιάχνει. Για κα΄θε μηχάνημα που έστησα μου πήρε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα με τα μπρος πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ότι πρώτα έσπασαν τα νεύρα μου και μετά έφτασα σε επιτυχημένο (;) στήσιμο. Στην πραγματικότητα μάλλον κάνω κακό που έγραψα ότι τα κατάφερα, γιατί όποιος προσπαθήσει να επαναλάβει ό,τι έκανα μάλλον θα διαλύσει τη ζωή του προτού φτάσει να ολοκληρώσει.

Η λογική του DimDim που το έστησε από την αρχή μάλλον είναι ορθότερη, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς γίνεται γιατί το ChatGPT παίζει να το κάνει και πάλι αποσπασματικά και με λάθη.

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-01, 12.29.56 πμ.png
Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-01, 12.29.56 πμ.png (103.79 KiB) Viewed 1328 times

Bottom line, με ―αρκετή, ομολογουμένως― υπομονή κατάφερα να αναβαθμίσω τα κομμάτια του Archphile στην τρέχουσα εκδοχή τους. Επί του πρακτέου, προλαβαίνω να πω ότι δεν υπάρχει ακριβώς τυπικός βηματισμός που ακολούθησα, αλλά μάλλον μια συστηματική προσέγγιση που πιθανόν να έπρεπε να ακολουθήσει κάποιος που θα ήθελε να επαναλάβει το πείραμα. Έτσι, αν ξανάρχιζα από την αρχή το έργο αποκατάστασης ειδικά για το Archphile θα πήγαινα ως εξής:
1. Αναβάθμιση του MPD στην τρέχουσα εκδοχή του. Ρύθμιση του mpd config.
2. Αναβάθμιση του Upmpdcli στην τρέχουσα εκδοχή του. Ρύθμιση του upmpdcli config.
3. Αναβάθμιση του MyMPD στην τρέχουσα εκδοχή του. Ρύθμιση του mympd config.
4. Αναβάθμιση όλου του πακέτου με pacman -Syu (βλ. https://wiki.archlinux.org/title/Pacman), σαν έλεγχος για πράγματα που έχουν μείνει ξεκρέμαστα.
5. Bonus Stage: εγκατάσταση του RompR (https://fatg3erman.github.io/RompR/), το οποίο είναι το MPD-based community ισοδύναμο του Roon (ο Θεός να το κάνει), από την άποψη ότι προσπαθεί να σου δίνει σε πραγματικό χρόνο άπειρα metadata και έξτρα πληροφορίες από community resources όπως το Discogs ή η Wikipedia (!) για οτιδήποτε παίζει εκείνη τη στιγμή. Κερασάκι ένας πραγματικός ωκεανός από ραδιόφωνα και podcasts σε όλες τις δειγματοληψίες, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών χαιφιντελάδικων σταθμών.

rompr-1.png
rompr-1.png (558.53 KiB) Viewed 1328 times

Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια τσεκάρουμε αν η αναβάθμιση είναι λειτουργική. Σε μένα σχεδόν πάντοτε προέκυπταν σφάλματα, τα οποία περνούσα στο chatGPT για να μου προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Εδώ ας κρατάμε στο μυαλό μας πως είμαι τελείως μακριά από το επίπεδο κάποιου κανονικού προγραμματιστή, επομένως δεν εγγυώμαι πως αυτός είναι και ο σωστός τρόπος.

Κλείνω λέγοντας γι' ακόμα μια φορά πως το πράγμα ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ. Παρά τη συνδρομή του coach η όλη υπόθεση δεν είναι απλή ιστορία για ΄έναν άσχετο, αλλά για μένα τον άσχετο στο τέλος η δουλειά έγινε!
Άγγελος
Dimdim

Unread post #38 by Dimdim » Tue Apr 01, 2025 10:45 am

Συγχαρητήρια Άγγελε που είχες την υπομονή και επιμονή να "συνεφέρεις" το Archphile.

Θεωρώ ότι μετά τη δουλειά που έκανες, πρέπει να είναι πλέον πάρα πολύ κοντά στο δικό μου.

Σημειώνω ότι το δικό μου το έφτιαξα από το (σχεδόν) μηδέν, ξεκινώντας από το "γυμνό" Arch Linux ARM. Οπότε πιο πολύ εφήρμοσα τις "αρχές" του Archphile σε ένα σύγχρονο Arch Linux ARM.

Το RompR το είχα δοκιμάσει παλιότερα, χαριτωμένο ήταν, αλλά μου είχε πέσει "βαριά" η αισθητική του. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, μπορεί να το ξαναδοκιμάσω.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #39 by Dr Pan K » Tue Apr 01, 2025 11:10 am

Ναι πολυ ωραια. Επιτελους θα σταματησουν τα τηλεφωνα για support, τα καταιγιστικά email και ολη η μουρμουρα με το Qobuz του Αγγελου.
Παναγιώτης
Στέλιος Π.

Unread post #40 by Στέλιος Π. » Tue Apr 01, 2025 1:04 pm

Ωραιος!

Εγω αυτες τις ημερες, μιας και εχω μια οθονη 480x320 προχειρη, εχω καταπιαστει, στο θεωρητικο του ακομα επιπεδο γιατι εχω τρεχαματα, να βγαλω "Now Playing" οθονιτσα στο κουτι, που να εχει μονο text πληροφορια (song, artist, album, bit rate, sample rate και τη διαρκεια σε bar.
Ειπα να το περικυκλωσω ρωτοντας το ιδιο πραγμα σε chatgpt και deepseek και να συγκρινω απαντησεις.

Σε γενικες γραμμες ειναι παρομοιες, αλλά τωρα πρεπει να αφιερωσω χρονο να τις συνδιασω.

Δεν εχει καποιο πρακτικο ρολο μιας και οι γραμματοσειρες θα ειναι σχετικα μικρες αλλά μονο και μονο για το eyecandy.
Το τραγουδι παντως και ο καλλιτεχνης, θα ειναι σιγουρα readable απο μια αποσταση.
V = dU/dq | I = dq/dt | P = dU/dt = V·I = I2·R = V2/R | V = I·R

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register