... και η λύση ήρθε από το ChatGPT!!
![obey [blueobey]](./images/smilies/blue.gif)

![dance [dance]](./images/smilies/dance.gif)
Πράγματι, με πολλή υπομονή και με βήμα προς βήμα διερεύνηση και αποκλεισμό πιθανών σφαλμάτων, ο/η Chat κατάφερε να με οδηγήσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα και να φέρει το Qobuz να λειτουργήσει αυτόνομα μετά από καιρό (τόσο που κολάζομαι να δοκιμάσω και στο παλιό Odroid C2).
Κάπου εδώ ο Dr Pan με έβαλε να μεταφέρω τα ευρήματα στο νήμα, ώστε να τα έχουμε ως σημείο αναφοράς. Η διαδικασία ήταν για γερά νεύρα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάφερα να θυμηθώ όλα τα βήματα που ακολούθησα. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας (ή, για να κυριολεκτούμε, στο ξεκίνημα της επόμενης), εκείνο που μένει είναι ότι μπορούμε να ρωτήσουμε το ChatGPT να μας περιγράψει τα βήματα και τις εντολές που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, όπως θα ρωτούσαμε έναν σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης.
#Edit
Βλέποντας εκ των υστέρων αυτά που έγραψα, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Το ChatGPT πρώτα χαλάει πράγματα και μετά τα φτιάχνει. Για κα΄θε μηχάνημα που έστησα μου πήρε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα με τα μπρος πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ότι πρώτα έσπασαν τα νεύρα μου και μετά έφτασα σε επιτυχημένο (;) στήσιμο. Στην πραγματικότητα μάλλον κάνω κακό που έγραψα ότι τα κατάφερα, γιατί όποιος προσπαθήσει να επαναλάβει ό,τι έκανα μάλλον θα διαλύσει τη ζωή του προτού φτάσει να ολοκληρώσει.
Η λογική του DimDim που το έστησε από την αρχή μάλλον είναι ορθότερη, αλλά θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς γίνεται γιατί το ChatGPT παίζει να το κάνει και πάλι αποσπασματικά και με λάθη.
Εξ' όσων θυμάμαι λοιπόν, τα σημεία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω με τη σειρά είναι τα εξής:
1. Eνημέρωση του upmpdcli σε 1.9.3-1 (Arch Linux)
Code: Select all
sudo pacman -S upmpdcli
Εναλλακτικά, δεν είναι άσχημη ιδέα να γίνει συνολική ενημέρωση του συστήματος προτού αρχίζουμε να σκαλίζουμε τα μέρη του ή να συμπληρώνουμε κομμάτια που πιθανόν να λείπουν. Εγώ το έκανα έτσι.
sudo pacman -Syu
2. Έλεγχος των αρχείων του Qobuz plugin
- Βεβαιώνουμε ότι το plugin του Qobuz υφίσταται κανονικά (συνήθως βρίσκεται στο φάκελο cdplugins):
ls /usr/share/upmpdcli/cdplugins/qobuz
Εάν ο φάκελος υπάρχει και περιέχει αρχεία (π.χ. `qobuz-app.py`), τότε συνεχίζουμε.
3. Ρύθμιση των ρυθμίσεων τοπικής υπηρεσίας HTTP
- Ανοίγουμε το αρχείο ρυθμίσεων:
sudo nano /etc/upmpdcli.conf
- Σημαντικό: συμπληρώνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις (που καθορίζουν το IP και την πόρτα για το HTTP local service):
#########################################
# Local Service HTTP settings
#########################################
plgmicrohttphost = 127.0.0.1
plgmicrohttpport = 49149
plgproxymethod = redirect
Σημείωση για τις ρυθμίσεις δικτύου
Οι παραπάνω ρυθμίσεις (plgmicrohttphost, plgmicrohttpport, plgproxymethod) δεν είναι ειδικές για το Qobuz, αλλά καθορίζουν τη γενική λειτουργία της τοπικής HTTP υπηρεσίας του upmpdcli. Έτσι, αυτές οι ρυθμίσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται handshake με όλες τις υπηρεσίες streaming (Qobuz, Tidal, BBC Sounds κ.λπ.).
- Αποθηκεύουμε και βγαίνουμε (Ctrl+O για αποθήκευση και Ctrl+X για έξοδο).
4. Ρύθμιση των παραμέτρων για το Qobuz:
sudo nano /etc/upmpdcli.conf
- Μέσα στο ίδιο αρχείο `/etc/upmpdcli.conf`, εντοπίζουμε την ενότητα για τις υπηρεσίες streaming και εισάγουμε τις παρακάτω γραμμές (προσαρμόζοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα δικά μας credentials):
# Qobuz streaming service settings
qobuzuser = your_qobuz_username
#qobuzpass = your_qobuz_password # Ξεχόνησε το σχόλιο αν απαιτείται κωδικός.
qobuzformatid = 27
qobuzexplicititemnumbers = 0
qobuzprependartisttoalbum = 0
qobuztitle = Qobuz
- Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.
5. Επανεκκίνηση του upmpdcli
- Επανεκκινούμε την υπηρεσία για να εφαρμοστούν οι αλλαγές:
sudo systemctl restart upmpdcli
6. Έλεγχος της φόρτωσης του plugin Qobuz
- Ελέγχουμε τα logs για μηνύματα σχετικά με το Qobuz, για να επιβεβαιώσουμε ότι το plugin φορτώνεται σωστά:
sudo journalctl -u upmpdcli | grep -i qobuz
- Θα πρέπει να βρούμε μηνύματα που επιβεβαιώνουν ότι τα credentials ή το appid του Qobuz έχουν αναγνωριστεί.
7. Έλεγχος στο UPnP Controller
- Στον UPnP client (π.χ. Linn Kazoo), ανανεώνουμε τη λίστα συσκευών για να επιβεβαιώσουμε ότι εμφανίζεται η υπηρεσία Qobuz και λειτουργεί κανονικά.
Όπου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, το μεταφέρουμε στο ChatGPT και μας δίνει ειδικά τις συμβουλές του για το πώς πρέπει να κινηθούμε.
![hello [wavegreen]](./images/smilies/wavegreen.gif)