Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[Hands On] Auralic Vega G2 DAC

User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7701
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

[Hands On] Auralic Vega G2 DAC

Unread post #1 by Dr Pan K » Thu Mar 07, 2019 10:29 am

Vega G2_Intro.jpg
Vega G2_Intro.jpg (189.7 KiB) Viewed 16549 times


Έχω καθυστερήσει μήνες αλλά απλά δεν γίνετε να παραβλέψω την δοκιμή που ειχα κανει για το Auralic Vega G2 DAC, την εξέλιξη του ιδιαίτερα επιτυχημένου και Stereophile Class A ψηφιακού μετατροπέα που έβαλε την Auralic στον χάρτη.

Vega G2.jpg
Vega G2.jpg (554.35 KiB) Viewed 16527 times


Η δεύτερη γενιά διατηρεί ελάχιστα πράγματα απο την πρώτη, σχεδόν τίποτα μάλλον. Εχει το όνομα, Vega, και πατάει πάλι επάνω σε chip της ESS, αλλά προφανώς στα τελευταίας γενιάς Sabre, κατα πάσα πιθανότητα ενα τροποποιημένο 9038 με στάδια εξόδου σε τάξη Α. Μιλάμε για κορυφαίες υλοποιήσεις με πάρα πολύ χαμηλή παραμόρφωση, πακτωμένα και θωρακισμένα απο την Auralic, τα ονομάζει Orpheus και παίζουν σημαντικό ρόλο στα DAC που φοράνε τις κορυφαίες υλοποιήσεις της ESS Sabre καθώς η μετατροπή I2V γίνετε σε αυτά. Περιττό να πω πως το Vega G2 αναπαραγάγει τα πάντα σε PCM και DSD εως 512 ενω δεν βλέπει τα MQA καθώς οι σχεδιαστές ειναι ενάντιοι στο format αυτό.

VEGA_G2_Inner.jpg
VEGA_G2_Inner.jpg (401.4 KiB) Viewed 16547 times


Στο εσωτερικό βλέπουμε και άλλες δυο πακτωμένες μοντουλες, πρόκειται για Ladder αναλογικά ποτενσιόμετρα! Η όλη υλοποίηση είναι υποδειγματική, με δυο ξεχωριστές τροφοδοσίες για αναλογικά και ψηφιακά στάδια, κορυφαίο τοροειδη μετασχηματιστή της Plitron, φίλτρο θορύβου στην είσοδο και μονοκόμματο σασί αλουμινίου. Απο τα δυο τροφοδοτικά το ενα αναλαμβάνει τα διπλα femto ρολόγια των 72fs με θόρυβο μόλις 3uV ενώ το αλλο, με ακομα χαμηλότερο θόρυβο στο 1uV εξυπηρετεί το αναλογικό στάδιο εξόδου. Ποιότητα κατασκευής που δύσκολα βρίσκουμε ακόμα και σε ακριβότερα προϊόντα.

G Series UnityChassis.jpg
G Series UnityChassis.jpg (337.34 KiB) Viewed 16547 times


Βελτιωμένη είναι και η αισθητική με την εργονομία. Οθονη 4", μεγάλο κεντρικό κουμπί για όλες τις επιλογές, άψογη διάταξη των πάρα πολλών συνδέσεων στο πίσω μέρος και εξαιρετικό φινίρισμα. Η μεγάλη έκπληξη ειναι η δυνατότητα ενσωματωμένου streamer με επεξεργαστή Quad-Core Cortex-A9 στα 1Ghz και1GB DDR3 RAM & 4GB αποθηκευτικού χώρου. Στην ουσία έχουμε ενα Auralic Aries Mini ενσωματωμένο στα VEga G2, με πλήρης λειτουργίες και την απιθανη εφαρμογη Lightning DS, κατ'εμε την κορυφαία σε interface, ανώτερη ακόμα και απο το Roon σε θεμα ευκολίας χρήσης. Απο θύρες λοιπόν εχουμε τις κλασσικές USB, Coaxial, SPDIF και Toslink αλλα και 2 HDMI που χρησιμοποιούνται για το αποκλειστικό I2S πρωτόκολλο της Auralic για την διασύνδεση με το αντίστοιχο Aries G2 streamer.

Vega G2 Back.jpg
Vega G2 Back.jpg (533.53 KiB) Viewed 16527 times


Η Αuralic επεκτείνοντας την προσφορά της παρέχει και την δυνατότητα χρήσης κορυφαίου εξωτερικού ρολογιού, ο συνδυασμός των τριών συσκευών ξεπερνά τις 15Κ ευρώ και σε ενα βαθμό θυμίζει την αντίστοιχη προσφορά της dCS, δλδ DAC + Clock + dedicated streamer με I2S σύνδεση (μόνο που η dCS χρεώνει πάνω απο 75Κ ευρω σε αυτή την περίπτωση). Αν και σαν κόστος το πακέτο ανεβαίνει αρκετά, και πιθανότατα ο τυπικός αγοραστής θα βολευτεί μια χαρά με το ενσωματωμένο streamer, η δυνατότητα να προχωρήσει σε σταδιακές αναβαθμίσεις με τον streamer και ενδεχομένως με το απίθανο εξωτερικό ρολόι ειναι κατι που πρέπει το λιγότερο να ιντριγκαρει τους πιο απαιτητικούς. Το εξωτερικό ρολόι LEO GX10MHz βασίζεται επάνω σε ατομικό ταλαντωτή rubidium με θόρυβο φάσης μολις +/-1Hz στα -110dBc/Hz, δηλαδή 500 φορες κάτω απο το ηδη εξαιρετικό ενσωματωμένο femto 72 ρολοι του DAC. Δυστυχώς το κόστος είναι μεγαλύτερο του ίδιου του DAC κατα 1000 ευρω περίπου, στην ελληνική αγορά πρέπει να αγγίζει τα 7Κ ευρω. Η κορυφαίες επιδόσεις κοπείς κτώνται.

VEGA_G2_Back.jpg
VEGA_G2_Back.jpg (266.34 KiB) Viewed 16547 times


Στην δοκιμή μου χρησιμοποίησα το VEGA G2 χωρις τα εξωτερικά ρολόγια και streamer, άφησα το DAC δλδ να δουλέψει μόνο του με το ενσωματωμένο streamer του και την γνώριμη μου Lightining εφαρμογή απο την προηγούμενη δοκιμή του Aries πρώτης γενιας, με απροβλημάτιστη χρήση καθ ολη την διάρκεια της δοκιμής. Αρκει να μπει πισω ενα ethernet και να σεταριστεί το Vega για να βλέπει το NAS και τελος.

Στο ηχητικό κομμάτι να πω την αλήθεια βρέθηκα προ εκπλήξεων. Στην διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν περάσει απο το σύστημά μου μερικές δεκάδες DAC, αρκετά εκ των οποίων είναι βασισμένα επάνω σε ESS Sabre chip και σχεδόν κανένα δεν μου άρεσε. Αυτός ο μάλλον σκληρός χαρακτήρας που παρουσιάζουν απο τις φωνές και επάνω δεν με αφήνει να χαρώ το τελικό αποτέλεσμα. Το Vega G2 απέχει πολύ απο αυτή την γενίκευση, δεν θύμιζε καθόλου "σαύρα" στο τελικό αποτέλεσμα. Θα έλεγα οτι σχεδόν υπολείπεται στην απολυτή λεπτομέρεια ψηλά, κατι που προφανώς εχει να κάνει με τα στάδια εξόδου της Auralic αλλά και τις πάρα πολύ προσεγμένες τροφοδοσίες. Θυμάμαι πως και το Mytek Brooklyn DAC+ μολις το ειχα δοκιμάσει με εξωτερικό τροφοδοτικό ειχα παρατηρήσει μια ουσιαστική βελτίωση στον τομεα τον συριστικών οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που μια τόσο καλά μελετημένη υλοποίηση οπως αυτη της Auralic επιτέλους βάζει τέλος στον γενικότερο χαρακτηρισμό των ESS Sabre σαν σκληρά chip.

To χαμηλό ηταν πάρα πολυ καλο, γρήγορο και στακάτο, με σωστό όγκο, θεωρώ πως δεν του λείπει τίποτα ακόμα και σε σχέση με τον Rockna Wavedream που συνήθως χρησιμοποιώ. Η μεσαία περιοχή του Vega G2 ειναι φυσική, με ικανοποιητική ροη, καλή τονικότητα και αληθοφάνεια, ισως μόνο ενα κλικ πισω απο το Rockna σε ζεστασιά και διαύγεια.

Η σκηνή ειναι πολύ μεγάλη, εύκολα βγαίνει εκτός των ηχείων και ανεβαίνει αρκετά ψηλά, σε μεγάλα συμφωνικά εργα σε περιβάλει με χαρακτηριστική άνεση. Η χωροθέτηση των οργάνων ειναι υποδειγματική, αποτέλεσμα του διπλού femtoclock που περιεχέι το Vega στα εντόσθια του και δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο μπορεί να βελτιώνεται με το ακριβό εξωτερικό ρολόι LEO GX.

Τον δρόμο κατά κάποιο τρόπο τον είχε δείξει το Mytek Brooklyn DAC+, πως με ενα εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό χαμηλού θορύβου είναι δυνατόν να βελτιωθεί ο χαρακτήρας μιας "σαύρας". Εδω όμως έχουμε το επόμενο ουσιαστικό βήμα, με κορυφαία ρολόγια, κορυφαίες τροφοδοσίες, αναλογικά ποτενσιόμετρα και διακριτά στάδια εξόδου σε καθαρή τάξη Α, το Auralic Vega G2 ειναι μια απο τις καλύτερες ηχητικά και ισως και η πιο πλήρης πρόταση στην κατηγορία τιμής των 6.5Κ ευρώ (6.299 επίσημη τιμή αντιπροσωπίας) αν αναλογιστούμε και το ενσωματωμένο streamer. Μπορεί να αποτελέσει εύκολα λύση για αυτούς που εχουν ενεργά ηχεία μια που το ποτενσιομετρο του κάνει αυτο πολλων προενισχυτων να κοιτανε με ζηλια ενω η δυνατοτητα εξοδου με XLR σε πραγματικό balanced mode το καθιστα ιδανικο για τετοια χρηση. Η προσθήκη μια αναλογικής εισόδου του δινει την τελευταία πινελιά πληρότητας που χρειάζεται ενώ η εξοδος ακουστικών μπροστα θα καλυψει τους περισσότερους. Ακόμα και αν δεν ειχε ολα τα παραπάνω ο ηχος του και μονο ειναι απρόσμενα καλος για ESS Sabre χωρις κανενα απο τα σεσημασμένα προβλήματα των πρότερων γενιών αλλα διατηρώντας ολα τα καλα μιας τετοιας υλοποίησης.

Vega G2 system.jpg
Vega G2 system.jpg (660.17 KiB) Viewed 16527 times


Frequency Response: 20 - 20KHz, +/- 0.1dB*
THD+N: < 0.00012% (XLR); < 0.00015% (RCA), 20Hz-20KHz at 0dBFS
Dynamic Range: 130dB, 20Hz-20KHz, A-weighted

Lossless: AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, OGG, WAV and WV
Lossy: AAC, MP3, MQA and WMA

PCM: 44.1KHz to 384KHz in 32Bit**
DSD: DSD64(2.8224MHz), DSD128(5.6448MHz), DSD256(11.2896MHz), DSD512(22.57892MHz)***

AURALiC Lightning DS for iOS
AURALiC Lightning DS for web browser (device setting only)
OpenHome compatible control software (BubbleUPnP, Kazoo)
Roon (Roon Core required separately)
Gigabit Ethernet

Digital Inputs: Lightning-Link, AES/EBU, Coaxial, Toslink, USB Audio
Analog Inputs: RCA Line-stage (2Vrms maximum)
Streaming Inputs: uPnP/DLNA Media Server, native TIDAL and Qobuz Sublime+ streaming, Spotify Connect, Internet Radio, RoonReady

7.8KGr
Παναγιώτης

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”Login · Register