Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 952
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #1 by angpsi » Fri May 31, 2019 9:06 pm

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο από την πώληση του Feliks Audio Elise mk1, βρέθηκα στην ευτυχή θέση να ξανακούσω τα HD600 μου μέσα από ένα σωστό σύστημα ενίσχυσης! Μέχρι σήμερα χρέη ενισχυτή/DAC είχε αναλάβει το Chord Mojo, από το οποίο δεν είχα κανένα ιδιαίτερο παράπονο καθώς μου έδινε εύκολα το 70% της ακουστικής ποιότητας που είχα από το προηγούμενό μου σύστημα, ενώ παραμένει ένα εξαιρετικά αξιοπρεπές DAC. Όλα αυτά μέχρι να παραλάβω τον νέο μου SPL Auditor, και μετά από ελάχιστες ώρες ακρόασης να ανατρέξω στον εμπειρότερο φίλο Χρήστο ώστε να με διαβεβαιώσει ότι πράγματι είχα στα χέρια μου έναν πολύ αξιόλογο ενισχυτή!

IMG_8787.JPG
IMG_8787.JPG (898.61 KiB) Viewed 656 times


Για όσους δεν γνωρίζουν, η SPL είναι μια γερμανική εταιρεία που φτιάχνει επαγγελματικές κονσόλες και σχεδιάζει πρακτικά όλα τα καλούδια που μπορεί να έχουν πάνω τους, κάτι σαν τον Rupert Neve που κι αυτός έχει φτιάξει standalone ενισχυτή ακουστικών που προέρχεται από τα επαγγελματικά του σχέδια. Η SPL έκανε όνομα στον χώρο των ακουστικών με τον λεγόμενο Phonitor πίσω στο 2008, που χαρακτηρίζεται από το σύστημα αναλογικού crossfeed της SPL όσο και από τα πολύ ιδιαίτερα VUμετρα που σχεδόν γεμίζουν την πρόσοψή του. Ο Phonitor συνεχίζει να κατασκευάζεται μέχρι σήμερα με τιμή περί τα €2000 και μαζεύει συστηματικά διθυραμβικές κριτικές από τους απανταχού Head-Fiers.

Από την άλλη μεριά, ο Auditor ήταν μια απόπειρα που έκανε η SPL να ρίξει στην αγορά έναν φθηνοτερο ενισχυτή, χωρίς τα διάφορα έξτρα καλούδια, λαμπιόνια, κ.λπ., ως μια purist υλοποίηση της τεχνολογίας της. Με τα δικά της λόγια από το manual,
The Auditor is our interpretation of a high-end headphone amplifier. We strictly followed a purist approach to achieve the highest sound quality. The alternative to the Auditor is the full-featured headphone monitoring amplifier Phonitor. Based upon our unique 120 volts design as well, the Phonitor transfers the essential ambient parameters of loudspeaker monitoring to the headphone monitoring.

Πράγματι, ο ενισχυτής δεν φιλοξενείται παρά σε ένα απλό καλοφτιαγμένο μαύρο κουτί, στην πρόσοψη του οποίου δεσπόζει κεντρικά το μεγάλο ρυθμιστικό της έντασης, ενώ στα δεξιά υπάρχει μόνο μια έξοδος 6'' και η ένδειξη λειτουργίας. Στα αριστερά βρίσκεται ένας διακόπτης που γυρίζει την έξοδο σε mono, κάτι που αμέλησα να προσέξω ότι ήταν ενεργοποιημένο κατά τις πρώτες ακροάσεις και έτσι βρέθηκα να ψάχνω ώρες γιατί παίζει με μια τόσο στενή - αν και καθαρή - εικόνα! :shock: Στην πίσω πλευρά τα πράγματα είναι περισσότερο ενδεικτικά των pro καταβολών της εταιρείας, με δύο σετ εισόδων/εξόδων που υλοποιούνται με βύσματα xlr. Χαριτωμένη λεπτομέρεια η κατοπτρική γραφή των ενδείξεων για την περίπτωση που ψάχνει κανείς να βάλει τα βύσματα κοιτώντας από πάνω, ενώ επίσης το τροφοδοτικό έχει διακόπτη επιλογής της τάσης είτε σε 230V AC είτε σε 115V AC.

IMG_8796.JPG
IMG_8796.JPG (978.29 KiB) Viewed 656 times


Το κύκλωμα φαίνεται αρκετά καθαρό, υλοποιημένο με διακριτά στοιχεία. Η SPL ισχυρίζεται ότι έχει σχεδιάσει τον δικό της "SPL 120V rail op-amp" ο οποίος δουλεύει στα 120V αντί για τους κοινούς των 30V. Σύμφωνα με την SPL αυτή η τεχνολογία τους δίνει εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια headroom με αρμονική παραμόρφωση και θόρυβο στα -114,2 db. Δεν ξέρω αν όλα αυτά εξαντλούνται στο γνωστό marketing, αλλά ο ενισχυτής πράγματι δίνει αμέσως την εντύπωση ενός απροβλημάτιστου και πολύ καθαρού ενισχυτή, τουλάχιστον πάνω στα HD600. Η αντίσταση εξόδου βρίσκεται στα 9Ω, κάτι που μάλλον τον κάνει να ταιριάζει περισσότερο με ακουστικά των 300 και των 600Ω.

s-l1600.jpg
s-l1600.jpg (1.14 MiB) Viewed 656 times


Οι ακουστικές εντυπώσεις έγιναν ξεκάθαρες πρακτικά με το πρώτο άκουσμα, καθώς το ταίριασμα με τα HD600 με έκανε να αισθανθώ πως για πρώτη φορά στην head-fi κατάστασή μου είχα επιτέλους ένα ικανό σημείο αναφοράς. Ο ενισχυτής έδωσε αμέσως βάθος και πλάτος εικόνας, έναν γρήγορο όσο και απροβλημάτιστο ρυθμό, καλά και ελεγχόμενα μπάσα (τουλάχιστον για όσο έχουν τα 600άρια), και κυρίως έναν περίεργα μαλακό (θα τον έλεγα περισσότερο 'εύκολο', καθώς ο χαρακτηρισμός 'μαλακός' έχει σχετικά αρνητικές συνδηλώσεις και μάλλον αδικεί τον καλό έλεγχο που ασκεί ο SPL στα μουσικά δρώμενα) και απροβλημάτιστο χαρακτήρα ο οποίος δεν έκανε τον ενισχυτή λιγότερο διάφανο, αναλυτικό ή δυναμικό. Τέλος, ποτέ δεν μου έδωσε την εντύπωση πως αποτυπώνει κάποιον δικό του χαρακτήρα στα ακουστικά, αλλά μάλλον το αντίθετο: ότι μου έδινε ακριβώς αυτό που είχαν να δώσουν τα 600άρια μου, παίζοντας ακριβώς αυτό που είχε να δώσει ο Mojo ή/και το Audirvana. Οι ακροάσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν αυτόν τον χαρακτήρα και μέσα από το 2o και φρεσκοστημένο μου σύστημα Odroid / Archphile, ενώ κάτι ανάλογο φάνηκε να συμβαίνει και στην επίσκεψη που έκανα στον Chris για να διασταυρώσουμε τα ευρήματα.

Πράγματι, είναι πλέον σαφές για μένα επί του πρακτέου ότι ένα καλοφτιαγμένο σχέδιο, υλοποιημένο σωστά και χωρίς πολλές πολλές τυμπανοκρουσίες, κρατάει γερά την αξία του ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου. Στο μέλλον θα έχω ανοιχτές τις κεραίες μου και για άλλες υλοποιήσεις της εταιρείας.

Στην αμέσως επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για σουβλάκια.
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 952
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #2 by angpsi » Fri May 31, 2019 9:33 pm

Επειδή είμαι καλός ακαδημαϊκός, δεν θα μπορούσα να κατεβάσω τις εντυπώσεις μου χωρίς να τις διασταυρώσω με τον supervisor μου.
IMG_8762.JPG
IMG_8762.JPG (1.17 MiB) Viewed 653 times

Ο Χρήστος είχε στην διάθεσή του μια καλή γκάμα ακουστικών, συμπεριλαμβανομένων των modded HD800 με αντίσταση στα 300Ω και των πολύ δύσκολoδήγητων HiFiMan HE-500 με αντίσταση στα 35Ω. Στην μέση φαίνονται και τα δικά μου 600άρια, τα οποία ο Χρήστος τα απαξίωσε σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα λέγοντας πως "δεν είναι στο επίπεδο των άλλων"...
fullsizeoutput_4d1a.jpeg
fullsizeoutput_4d1a.jpeg (1.18 MiB) Viewed 653 times

Ο SPL στήθηκε μαζί με τον Schiit Mjolnir 1st gen, ο οποίος έδινε μόνο σε balanced έξοδο κάτι άπειρα W σε τάξη Α. Μας έλειψε ο Lehmann Black Cube Linear, αλλά ας όψεται ο ιδιοκτήτης του!... (2η ή 3η απουσία, έχουμε χάσει το μέτρημα Αντώνη)
IMG_8772.JPG
IMG_8772.JPG (1.04 MiB) Viewed 653 times

Μετά από τις πρώτες εντυπώσεις ο Mjolnir έδωσε την εντύπωση πως είναι αρκετά πιο δυνατός, όσο όμως και λίγο πιο επιθετικός συγκριτικά με τον Auditor, ενώ μαζί εμφανίστηκε και αυτή η μια κάποια αψάδα που έχει στα ψηλά. Από την άλλη μεριά, φάνηκε ότι μπορεί να κουνήσει τα HE-500 πολύ πιο σωστά από τον Γερμανό. Όμως νομίζω πως και οι δύο συμφωνήσαμε πως ο Auditor ταίριαξε εξαιρετικά με τα HD800 . Ο Χρήστος μάλιστα είπε σε κάποια στιγμή ότι θα μπορούσε να ζήσει πολύ πιο εύκολα με τον Auditor πάνω στα 800άρια. Του ξέφυγε, ή το εννοούσε;

Φυσικά, όπως σε κάθε σωστή ακρόαση δεν μπορούσαμε παρά να ολοκληρώσουμε παραδοσιακά.
fullsizeoutput_4d23.jpeg
fullsizeoutput_4d23.jpeg (1.09 MiB) Viewed 653 times

Ως επίλογο θα παραθέσω το εξής: παρότι η βραδιά μετά κύλησε ως επί το πλείστον με βινύλιο, μπύρα και καλή κουβέντα στο εξαιρετικό σύστημα του Χρήστου (και με την εξαιρετική του συλλογή, να προσθέσω), ο οικοδεσπότης ένοιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στον Auditor για μια τελευταία late hours ακρόαση, ανανεώνοντας τις θετικές του εντυπώσεις. Νομίζω ότι περάσαμε την εξέταση, οι διαδρομές ανοίγονται από εδώ και μπρος.

Συνολικά, ο Auditor φάνηκε περισσότερο στο στοιχείο του με τα ακουστικά της Sennheiser. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν εκεί έξω άλλα μοντέλα που να κάνουν ενδιαφέροντα ταιριάσματα μαζί του. Το ένστικτό μου λέει Focal, αλλά θα περάσει καιρός ακόμα μέχρι να ξαναβγάλω τα λεφτά που χρειάζονται για κάτι τέτοιο από την τσέπη...

Προς το παρόν, HD600 και άγιος ο Θεός να λέμε για την vintage κωλοφαρδία!
IMG_8769.JPG
IMG_8769.JPG (1.03 MiB) Viewed 653 times
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 952
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #3 by angpsi » Fri May 31, 2019 9:41 pm

Λίγα λόγια για την "120V Technology" που έχουν οι "Supra Op-amp" της SPL:
https://spl.audio/120v-technologie/?lang=en
For some years, now, SPL has addressed this issue in all of its mastering product series through its own specifically developed 120 volt technology. Consoles and signal processors of the SPL Mastering Series appear as central elements in installations of today’s most renowned mastering houses (e. g. Bob Ludwig’s Gateway Mastering & DVD in the USA, Simon Heyworth’s Super Audio Mastering in Great Britain or the Galaxy Studios in Belgium). This 120 volt technology is based on discrete operation amplifiers from SPL’s own production, developed and perfected over many years by SPL’s co-founder and chief developer, Wolfgang Neumann. The SUPRA OPs have a signal to noise ratio of 116 dB and offer a 34 dB headroom – that yields an unequalled 150 dB dynamic range.

The musical result is not to be mistaken: Regardless of the monitoring means, regardless of how loud you monitor – the Auditor always remains a distant, impartial factor unaffected when used to capacity and beyond being overloaded. The phase stability is always perfect, its THD next to immeasurable. The SUPRA OPs cannot be stressed in the most stressful circumstances, and for precisely this reason its musical sound is always relaxed and spacious. All frequencies are reproduced in balance, basses are stable and tight, mids are clear and differentiated and highs remain transparent and soft.


Last edited by angpsi on Fri May 31, 2019 9:45 pm, edited 1 time in total.
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 952
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #4 by angpsi » Fri May 31, 2019 9:43 pm

Και το απαραίτητο "Über uns": https://spl.audio/ueber-uns/?lang=en
Άγγελος
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 880
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #5 by Chris1967 » Sat Jun 01, 2019 12:57 am

Ο SPL Auditor είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής και αυτό έγινε απόλυτα κατανοητό από τις πρώτες νότες της ακρόασης.

Είναι η πρώτη φορά που τον ακούω, και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ασχοληθεί να διαβάσω περί αυτού.

Άμεσα κατάλαβα όμως ότι είναι πολύ σωστός και γραμμικός με έναν χαρακτήρα στουντιακό χωρίς όμως να κουράζει. Παρά το γεγονός ότι είναι πιο μαλακός από τον Schiit Mjolnir (mk1) που είναι ο δικός μου reference ενισχυτής ακουστικών, είναι ταυτόχρονα και λίγο πιο γεμάτος στα μεσοχαμηλά, χωρις να χάνει σε αέρα και περιγραφή.

Το γεγονός ότι αισθάνθηκα ότι είναι λίγο πιο γεμάτος στα μεσοχαμηλά αλλά και μια αίσθηση ότι δίνει και λίγο πιο πολλά μπάσα μολονότι λιγότερο υπό έλεγχο σε σχέση με τον Mjolnir, με κάνει να υποψιάζομαι ότι οφείλεται σε δύο παράγοντες, αφενός στην εμπέδηση εξόδου στα 9 ohm και αφετέρου στην λιγότερη δύναμη του.

Όλα αυτά μην φανταστείτε ότι είναι σε μεγάλες ποσότητες, οι διαφορές είναι μικρές αλλά πέρα για πέρα ακουστές.

Ο Mjolnir είναι πιο ξερός, πιο δυνατός (καλύτερο headroom) και πιο στακάτος, αλλά και πιο σκληρός στις ψηλές με μία ενδεχόμενη μεταλλική χροιά, και μάλλον το όνομα του (το σφυρί του Thor) να έχει δοθεί για αυτή του την ηχητική ταυτότητα.

Εν τέλη έχω να πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το άκουσμα του SPL Auditor, ειδικά σαν παρέα με τα Sennheiser HD800 μολονότι είχα την αίσθηση ότι λίγο παραπάνω δύναμη δεν θα με χάλαγε, χωρίς να έχω φτάσει σε επίπεδα παραμόρφωσης στην ένταση ακρόασης που ήταν δυνατή. Με τα HiFiMan HE-500 τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όπου η δύναμη του Mjolnir κάνει την διαφορά.

Αυτό που είπα ότι θα τον προτιμούσα για ακροάσεις με τα HD800 το εννοούσα απόλυτα και όσοι θέλετε ένα καλό ταίρι για αυτά τα ακουστικά ο SPL θα πρέπει να είναι στην λίστα σας.

Από μνήμης θεωρώ ότι πρέπει να είναι και ανώτερος σε χροιές από τον Musical Fidelity M1 HPA που είχα πριν από αρκετά χρόνια αμφιβάλω όμως για την δύναμη όπου ο HPA πρέπει να είχα παραπάνω.

Δεδομένου ότι και οι δύο ενισχυτές μπορεί να βρεθούν μεταχειρισμένοι κάτω από 500 ευρώ (κάποιες φορές αρκετά πιο κάτω) τους κάνει πολυ δελεαστικές προτάσεις.

Η καραμέλα των Sennheiser HD650/600 έχει πολύ-πιπιλιστεί, δηλαδή τα ακουστικά αυτά είναι καλά μέχρι ενός σημείου, είναι ευχάριστα και εύπεπτα θα μπορούσα να πω και τονικά πολύ σωστά, αλλά προσωπικά δεν θα μπορούσα να ξαναγυρίσω στα HD650 που είχα παλαιότερα, ούτε στα HD600. Η ανωτερότητα των HD800 και των HE-500 είναι χωρίς συζήτηση, και πρέπει να το αναφέρω μια και σε άλλα φόρα διαβάζω ένα κάρο ανοησίες.

Η βραδιά είχε οπωσδήποτε μεζέδες και μπύρες ως είθισται.

Ακούσαμε πικάπ και μετά από μια μικρή δοκιμή του "ποσο καλύτερη είναι η ZYX από την Denon", ακούσαμε μόνο με την ZYX.

Επιλογές για την βραδιά ήταν λιγότερο γνωστοί συνθέτες και μουσική (γιατί έχουμε καταντήσει να ακούμε τα ίδια και τα ίδια).

Μεταξύ άλλων Μουσική ανθολογία Σοβιετικής Jazz (Melodia USSR), Ντουέτο κιθάρας από τους Los Indios Tabajaras (RCA Victor), Kaliwoda Symfonie No1 (Vox Candide) Mosonyi Piano Concerto (Candide Vox), Prokofiev Lieutenant Kije (EMI).

Αντώνη έχασες.
Χρήστος
User avatar
Gojakla
Contributor
Posts: 1729
Joined: Tue Mar 29, 2016 10:56 am

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #6 by Gojakla » Sat Jun 01, 2019 1:57 pm

Μαζευω λεφτα ρε κιοραταδες να παρω Woo Audio monoblock και Shangri la

:lol:


Ωραιες αγορες Αγγελε!!!!
Επρεπε να τσιμπησεις τα 800ρια του Dapost μου φαινεται. Εγω δακρυζα με την αγγελια αυτη :mrgreen:
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 952
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Παρουσίαση: SPL Auditor 2910, ο μελωδικός.

Unread post #7 by angpsi » Sat Jun 01, 2019 4:20 pm

Gojakla wrote:Μαζευω λεφτα ρε κιοραταδες να παρω Woo Audio monoblock και Shangri la

:lol:


Ωραιες αγορες Αγγελε!!!!
Επρεπε να τσιμπησεις τα 800ρια του Dapost μου φαινεται. Εγω δακρυζα με την αγγελια αυτη :mrgreen:

Τώρα που έχω ενισχυτή, έχει νόημα και η αναβάθμιση ακουστικών. Ωστόσο προέχει η οικονομική αυτοσυγκράτηση...
Άγγελος

Return to “Ακουστικά”Login · Register