Δεν έχω διαβάσει σε κανένα post για το πως γίνονται αυτές οι συγκριτικές δοκιμές στην πράξη (εκτός αν έχει γραφτεί κάπου και μου διέφυγε!) αλλά μάλλον καταλαβαίνω πως γίνονται με manual τρόπο. Δηλαδή αν κάποιος τεστάρει πχ. 3 interconnects, συνδέει το καλώδιο 1, ακούει και κρατά σημειώσεις, συνδέει το καλώδιο 2, ακούει και κρατάει σημειώσεις, συνδέει το καλώδιο 3, ακούει και κρατάει σημειώσεις. Φαντάζομαι ξανακούσει τα καλώδια πολλές φορές (επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία) για να έχει καλύτερη εικόνα. Στη συνέχεια βγάζει κάποια συμπεράσματα με βάση τα όσα (υποκειμενικά) θυμάται από κάθε καλώδιο (τσεκάροντας φαντάζομαι και τις σημειώσεις).
Αν πράγματι οι συγκριτικές δοκιμές γίνονται έτσι, μου φαίνονται λίγο (να μου συγχωρεθεί η έκφραση) μπακάλικες. Ειλικρινά εύχομαι να κάνω λάθος και να μου πείτε πως βεβαίως δεν γίνονται οι δοκιμές έτσι αλλά γίνονται με blind AB tests (χρησιμοποιώντας ιδανικά κάποιο audiophile-grade switcher το οποίο χειρίζεται τρίτο πρόσωπο) ώστε να μην ξέρουν αυτοί που ακούν ποιά συσκευή παίζει ανα πάσα στιγμή και τσεκάρονται οι στάθμες με decibel meter ώστε να είναι ίδιες μεταξύ των δοκιμαζόμενων συσκευών για να αποφεύγονται κυρίως φαινόμενα subjective bias αλλά και διάφορα άλλα.
Αν βλέπω το θέμα από λάθος οπτική γωνία (γιατί κάποιος μπορεί να πει ότι χομπίστες είμαστε, δεν μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες καθώς είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμες στην πράξη και στο χρόνο που διαθέτουμε) το καταλαβαίνω απόλυτα. Απλά, διαβάζοντας τις συγκριτικές δοκιμές, καταλαβαίνω ότι αυτοί που ακούν, βγάζουν πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα για την ακουστική συμπεριφορά των δοκιμαζόμενων συσκευών, το οποίο μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Άραγε θα έβγαζαν τα ίδια συμπεράσματα αν δεν ήξεραν ποια συσκευή παίζει ανά πάσα στιγμή;
Ενδεχομένως ανοίγω μεγάλη κουβέντα αλλά νομίζω έχει ενδιαφέρον. Επειδή είμαι σίγουρος πως δεν είμαι εγώ ο εξυπνάκιας που τα σκέφτηκα όλα αυτά πρώτος και σίγουρα έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις όταν τα μέλη βρίσκονται από κοντά, θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας περί του θέματος. Εγώ προσωπικά είμαι full υπέρ των blind AB tests στις συγκριτικές δοκιμές και εύχομαι να υπάρξει η δυνατότητα να κάνουμε τέτοιες στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα βγάλουμε όλοι ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις δοκιμαζόμενες συσκευές αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό