Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Στήριξη ηχείων

User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Στήριξη ηχείων

Unread post #1 by Dr Pan K » Thu Sep 14, 2017 8:12 pm

Ξεκινήσαμε μια κουβέντα με τον Jim για την στήριξη ηχείων και αξίζει νομίζω να γράψουμε κάποια πράγματα εδω για να συμμετέχουν ολοι. Γενικά υπαρχει θέμα στην Ελλάδα μια που η "μοδα" εδω και δεκαετίες ειναι για ξύλινα, κούφια πατώματα. Πιο παλια με τα μωσαϊκά το θεμα σχεδόν δεν υπηρχε αλλα οσοι εχουν ραμποτε και κουφια πατώματα ξέρουν πολυ καλα ότι υπαρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ηχεια και την γενικότερη συμπεριφορά του χώρου.

Το κούφιο πάτωμα δημιουργεί θεμα με δυο μηχανισμούς, το ηχείο δεν εχει την απαιτούμενη αντίσταση οταν παράγει ενεργεία χαμηλά και το πάτωμα πάλλεται (με χρονοκαθυστέρηση) λειτουργώντας σαν μια ανεπιθύμητη πηγή ενέργειας.

Ο χειρότερος συνδυασμός που θυμάμαι ηταν με PMC επάνω σε τέτοιο πάτωμα, transission line και απόλυτη θολούρα. Στον φιλο ειχα πει να βαλει το λιγότερο μια πλάκα Καρύστου απο κάτω απο τα ηχεια, τα αποτελέσματα ήταν άμεσα προς το καλύτερο.

Το ιδανικο? Κόβουμε την περιοχή που αντιστοιχεί στα ηχεια και βάζουμε ενα ωραίο κομμάτι απο Limestone, καρυστου ή γρανίτη κατευθείαν σε επαφή με την τσιμεντένια πλακα. Το φερνουμε πρόσωπο με το υπόλοιπο πάτωμα και είμαστε κομπλε. Απο τεχνικής πλευρας δεν ειναι καθόλου δύσκολο να γινει, μίση μέρα δουλειά ειναι. Το μονο ζήτημα ειναι το WAF (που κατ εμε δεν ειναι και τοσο θέμα μια που μπορούμε να διαλέξουμε ενα ωραίο χρώμα πέτρας που θα δίνει χαρακτήρα στο σαλόνι).

Δεν απεχει πολύ απο αυτο που έκαναν απο παλιά με τα τζακια, έβαζαν πετρά μπροστά στο τζακι για να μην καίγεται το ξύλινο πατωμα, με το υπόλοιπο δωμάτιο να είναι με ξυλο. Καθόλου άσχημο, μάλιστα κάποιοι βάζουν μιξ ξυλου / πετρας για αισθητικούς λόγους οπως στην φώτο παρακάτω.

tile-wood-grid.jpg
tile-wood-grid.jpg (83.46 KiB) Viewed 5230 times


Εγω θα το κάνω οταν στήσω μεγάλο σύστημα στο εξοχικό (γιατι το πάτωμα ειναι κούφιο..) Εχω καταλήξει και στην πετρα, θα ειναι ιδια με τις βασεις των ATC (limestone απο το λατομείο της Ζακυνθου, η ιδια πετρά που χρησιμοποιούν για την ανακατασκευή του ναού του Επικουρείου Απόλλωνα)

20170914_201405.jpg
20170914_201405.jpg (768.23 KiB) Viewed 5227 times
Παναγιώτης
User avatar
Jim
Posts: 433
Joined: Sun Apr 17, 2016 7:24 pm

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #2 by Jim » Thu Sep 14, 2017 8:28 pm

Πρόβλημα το ξύλινο πάτωμα ...

Σε πρώτη βάση εχω βάλει μάρμαρο και ανάμεσα στο μάρμαρο και στο πάτωμα φελλό ... ακουστη διάφορα. ..
Εχω και κάτι βιομηχανικά αντικραδασμικα (γκοφρετουλες) που θα δοκιμάσω ..
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #3 by Dr Pan K » Thu Sep 14, 2017 8:45 pm

Αν το σπίτι ειναι ιδιόκτητο το πάτωμα το ξυλωνεις. Αισθητικά ειναι μια χαρα, το εταίρο ημισυ θα καταλάβει (ξερει οτι είμαστε αρρωστοι, θα της φανεί αστειο και δεν θα ανοίξει ρουθουνι). Σημαντικό, βαζουμε μεγαλύτερη επιφάνεια απο αυτη που χρειαζόμαστε άμεσα γιατι ειναι θέμα χρόνου πριν αλλάξουν τα ηχεια. Επίσης φροντίζουμε να ειναι απολυτά αλφαδιασμενο!

Εξαιρεση ειναι αν βρισκόμαστε κοντα σε σταθμό μετρό ή τρένου. Τοτε δεν κολλάμε την πετρά στο πάτωμα αλλα βάζουμε ενδιάμεσα λάστιχο.
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #4 by angpsi » Thu Sep 28, 2017 9:42 pm

Ψάχνοντας βρήκα την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή σας. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο με το λάστιχα ανάμεσα στην πέτρα - αν μη τι άλλο θα πρέπει να γίνει σωστή προδιαγραφή ώστε να κρατήσει το βάρος της πέτρας σύν του ηχείου αλλά να διατηρήσει και κάποια ικανή ελαστικότητα για να κάνει απόσβεση. Δεδομένων όμως των πιθανών αλλαγών στο ίδιο το ηχείο, και ως εκ τούτου στο βάρος του, πώς μπορούμε να προδιαγράψουμε την σωστή απόσβεση/συμπίεση του αντικραδασμικού; Π.χ. είναι το ίδιο να βάλουμε προδιαγραφή για τα Alexandria, και το ίδιο για ένα έστω βαρύ ηχείο δαπέδου με το μισό βάρος; Υποψιάζομαι βέβαια ότι οι ανοχές δεν είναι τόσο μεγάλες, ωστόσο ανεξάρτητα από το τι έχουμε κάνει με το ηχείο μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τους αρμούς της πέτρας με το δάπεδο, οι οποίοι θα ανοίξουν οπωσδήποτε (ίσως αυτό το σκέλος να λύνεται με κάποιο αρμό διαστολής ή/και ελαστική σφράγιση γύρω από την πέτρα).

Γυρίζοντας στα κούφια δάπεδα, αναρωτιέμαι αν το πρόβλημα είναι στους ιδιοσυντονισμούς της μάζας του δαπεδου από εκείνους της καμπίνας του ηχείου, ή αν υπάρχει παλμός της επιφάνειας που προκύπτει από τον αερόφερτο ήχο, ήτοι από την μετακίνηση μάζας αέρα. Σε κάθε μια περίπτωση έχουμε δύο διαφορετικά ζητήματα: το γέμισμα του κενού ανάμεσα στα καδρόνια ώστε να μην κάνει αντηχήσεις, και την διακοπή της μετάδοσης ανάμεσα στα στοιχεία που συνιστούν το δάπεδο. Αυτό φυσικά λύνεται απλά αν κατασκευάζουμε από την αρχή. Και μάλιστα πολλών ανθρώπων η καθημερινότητα θα είχε επωφεληθεί αν οι κατασκευαστές έφτιαχναν τα δάπεδά τους με σωστή ηχομόνωση, ανεξάρτητα από την audiophile λόξα μας (σκεφτείτε τσόκαρα που τρέχουν στο πάνω διαμέρισμα πάνω σε μάρμαρο και ανατριχιάστε).

Πίσω στα στερεοφωνικά, αναρωτιέμαι αν οι λύσεις για υφιστάμενα δάπεδα δεν είναι απλούστερες. Για παράδειγμα, τον αερόφερτο θόρυβο μπορούμε να τον περιορίσουμε σημαντικά με το απλό καλό χαλί που λειτουργεί σαν απόσβεση ανάμεσα στον χώρο και το δάπεδο. Και επίσης αναρωτιέμαι γιατί να μην αρκούν λύσεις τύπου spikes μαζί με προστατευτικά δαπέδου ως προς τον κτυπογενή θόρυβο (δηλ. που μεταδίδεται από την μάζα του δαπέδου).

Εντέλει νομίζω ότι καταλήγουμε στην απλή καλή συζήτηση για απόσβεση μέσω μάζας ή αποκοπής... Και αυτό μόνο στην βάση ότι μιλάμε με στόχο τον αχρωμάτιστο ήχο, διότι σε μερικές περιπτώσεις ο χώρος μπορεί να συμπληρώσει θετικά (αν και όχι απολύτως ελεγχόμενα).

Btw δεν το παίζω εξπέρ λόγω επαγγέλματος, αντιθέτως ρωτάω για να μάθω. Πραγματικά νομίζω ότι το δωμάτιο παραμένει ο παραγνωρισμένος κρίκος της αλυσίδας, και αν εξαιρέσεις τους κατόχους των ATC όλοι οι υπόλοιποι τυπικά φαντάζομαι ότι παλεύουν με τα θηρία αν ο χώρος τους δεν έχει μια σωστή προδιαγραφή.
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #5 by angpsi » Thu Sep 28, 2017 9:49 pm

Jim wrote:Πρόβλημα το ξύλινο πάτωμα ...

Σε πρώτη βάση εχω βάλει μάρμαρο και ανάμεσα στο μάρμαρο και στο πάτωμα φελλό ... ακουστη διάφορα. ..
Εχω και κάτι βιομηχανικά αντικραδασμικα (γκοφρετουλες) που θα δοκιμάσω ..

Φελλός είναι καλή και δοκιμασμένη περίπτωση. Φυσικά ισχύουν όσα είπα παραπάνω για το πάχος.
Άγγελος
Grandpa
Posts: 137
Joined: Tue Sep 05, 2017 1:03 am

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #6 by Grandpa » Thu Oct 12, 2017 9:41 pm

Εχοντας ως δαπεδο στο 40ετές σπιτι μου την καλυτερη ισως λυση, το μωσαϊκο, ανησυχος ων και υποχωρων σε παραινεση νεοκοπου στο hiend, εφηρμοσα δυο τροπους (απο)μονωσης ηχειου απο δαπεδο. Να σημειωσω οτι αν και μωσαϊκο παρουσιαζε ωρισμενα ακουστα "θεματα" με τις ακιδες απ΄ευθειας στο δαπεδο. Αρχικα πηρα (απο τον ...νεο!) δυο ξυλινα κομματια απο ξυλο που δεν θυμαμαι την ονομασια. Και καλυτερα, γιατι ηταν μια αποτυχια: εξηφανισθησαν τα παντα. Αυθωρει και παραχρημα, του πηρα δυο φτιαγμενες πετρες Καρυστου: ολα γυρισαν και καλοφτιαγμενα: εσφιξε το μπασακι, γεμισε το σωμα, ολα καλα. Οι πετρες "κατασχεθηκαν" και ο νεοκοπος ακομη παιδευεται επι πλακακιων, με πιατακια, ξυλοσαντουιτς, μα πρεπει να ομολογησω οτι ο ηχος του δεν εχει καμια σχεση με τον αρχικο με στηριξη μονον επι ακιδων - σαν στη θεση των olympica II να πηρε τα ...ΙΙΙ.
Panart
Posts: 8
Joined: Mon Sep 10, 2018 1:35 pm

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #7 by Panart » Tue Sep 18, 2018 11:47 am

Να ρωτήσω και εγώ κάτι?

Σε δωμάτιο με παρκέ, ποιό σωστό δεν είναι να έχουμε μηχανική απομόνωση, παρα γείωση?

Γιατί να μπλέξουμε τόσα υλικά (φελλό με γρανίτη και ακιδες από πάνω σε πιατάκια) δηλαδή μία μηχανική απομόνωση και μια γείωση. Θεωρητικά, καλύτερα είναι να κάνουμε κατευθείαν απομόνωση (π.χ με ποδαράκια καουτσούκ) και να αφήσουμε το ίδιο το ηχείο να αποσβέσει τους κραδασμούς.
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #8 by Dr Pan K » Tue Sep 18, 2018 12:33 pm

Αν το παρκέ είναι το γνωστό ελληνικό, δλδ κούφιο, η καλύτερη λύση είναι μια πλάκα από πέτρα, Καρύστου κτλ.

Και στο δικό μου σύστημα που το πάτωμα δεν είναι κούφιο αλλά δρυς κολλημένος επάνω σε ειδικό τσιμέντο οι πέτρες που τοποθέτησε κάτω από τα ηχεία έδωσαν μια μικρη βελτιωση στο χαμηλό.
Παναγιώτης
Panart
Posts: 8
Joined: Mon Sep 10, 2018 1:35 pm

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #9 by Panart » Tue Sep 18, 2018 1:43 pm

Ναι, μιλάω για το κλασσικό καρφωτό παρκέ με καδρόνια ανάμεσα στην πλάκα και στο ξύλο. Τέτοιο έχω στο σπίτι και ψάχνω να βρω την καλύτερη λύση.

Επειδή όμως 2 πλάκες πετρωματος, σε κοινή θέα μέσα στο σαλόνι δεν είναι ότι καλύτερο αισθητικά, για αυτό ψάχνω μήπως λύσω αλλιώς το πρόβλημα παρκέ.

Εκτός από την κλασική λύση του γρανίτη, έχει κάποιος πειραματιστεί με αλλά υλικά?

Όπως π.χ τα αποσβεστικα της Vibrapod ή τους γραφιτες της chameleon audio?
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Στήριξη ηχείων

Unread post #10 by Dr Pan K » Tue Sep 18, 2018 2:13 pm

Vibrapod σε καμία περίπτωση για τέτοια χρήση. Το χαμηλό θα χάσει εγγυημένα (Έχω.. )

Οι γραφιτες μάλλον θα είναι καλοί αλλά χρειάζεσαι μάζα, δεν αρκεί ένα ποδαράκι. Αν θες ποδαράκι ίσως καλύτερα Still Points.

Δες λίγο το νήμα της παρουσίασης του συστήματος μου, οι πέτρες δεν είναι τόσο άσχημες, και δουλεύουν 100%
Παναγιώτης

Return to “Καλώδια - Αξεσουάρ”



Login · Register