Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

DIY rack - αξίζει τον κόπο;

User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #1 by angpsi » Sat Jun 09, 2018 3:40 pm

Καλημέρα σε όλους,

Εξαιτίας της τρέχουσας συγκυρίας όπου η σύζυγος θέλει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον audiophile rack μου με μια ανάλογη ιδιοκατασκευή από μασίφ ξύλο, ανοίγω αυτό το thread ώστε να εξετάσουμε:
  • ποια είναι η βασική αρχή λειτουργίας ενός rack
  • ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει στην νέα κατασκευή
  • ποιό είναι το όριο που παύει να έχει λογική η ιδιοκατασκευή και περνάμε σε σωστές και επώνυμες επαγγελματικές δουλειές
Το υφιστάμενο audiophile rack μου είναι το γνωστό μοντέλο LACK από την IKEA (μ/149εκ, π/55εκ, υ/35εκ). Προφανώς ειρωνεύομαι όταν το ονοματίζω ως audiophile, ωστόσο το νέο έπιπλο ζητείται να έχει περίπου την ίδια εικόνα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα αναλωθούμε για custom νέο σχέδιο χωρίς να βάλω κάποια πειράγματα στην συνταγή. Η βασική αλλαγή που επιδιώκεται είναι να γίνει λίγο πιο κοντό σε μήκος (π.χ. 1.30μ) και λίγο πιο στενό σε φάρδος (π.χ. 45 εκ.). Εγώ θα συμπλήρωνα και λίγο πιο ψηλό μεταξύ της πάνω και της κάτω επιφάνειας (π.χ. 40 εκ.), ενώ θα μπορούσε και όλο μαζί να έρθει λίγο ψηλότερα σε σχέση με το έδαφος.
Image
Μερικά δεδομένα:
1. Το νέο έπιπλο δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς ίδιο με το LACK. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας σκελετός ο οποίος να μπορεί να φιλοξενήσει ξεχωριστά ράφια με κάποια αποσβεστική λογική (λ.χ. ακίδες, sandbox, ή και τα δύο). Ωστόσο ζητείται να είναι επίμηκες, να μην έχει παραπάνω από δύο ορόφους, και να μπορεί να πάρει δύο με τρία ράφια / όροφο κατά μήκος. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει κάποια λογική όπως στην παρακάτω εικόνα.
Image

2. Το νέο έπιπλο θα μπορούσε ακόμα και να διαφέρει αρκετά δραματικά στο σχέδιο, αν αξίζει από ακουστικής απόψεως. Για παράδειγμα θα μπορούσε να μοιάζει με το παρακάτω εικονιζόμενο σχέδιο της HRS (RXR). Για να διατηρηθεί η επιμήκης όψη θα μπορούσε να πάρει τρεις μοντούλες αντί για τις εικονιζόμενες δύο, αν και στο 1,30μ δεν το βλέπω να χωράει.
Image

3. Στο υφιστάμενο έπιπλο έχω βάλει βιομηχανικές ρόδες βαρέως τύπου. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι ακριβώς μια audiophile κίνηση, ωστόσο οι ρόδες έχουν αποδειχθεί φοβερά πρακτικές στο βάλε - βγάλε καλώδια, και βεβαίως και στο σκούπισμα του χώρου. Αναρωτιέμαι αν θα είχαν θέση και στο νέο σχέδιο (αν και φυσικά δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να γίνει για το σχέδιο της HRS).

4. Ο κατασκευαστής με τον οποίο θα συνεργαστώ μου λέει πως η λογική του σκελετού με ξεχωριστά ράφια μπορεί να παραμείνει μέσα στο budget που προϋπολογίσαμε (= perks of the job). Επομένως αυτό που θα μου κοστίσει ξεχωριστά είναι ακίδες ή άλλα ομοειδή μαγικά μαντζούνια που μπορεί να σκεφτούμε για την εφαρμογή. Βασικός στόχος του project είναι να γίνει αποκλειστικά από ξύλο, μασίφ ή άλλο, εί δυνατόν διαθέσιμο ευρέως στην ελληνική αγορά. Αν ωστόσο νομίζετε ότι υπάρχουν ωφέλη από μεταλλικά στοιχεία σκελετού το συζητάμε, λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα για ντίζες και λοιπούς συνδέσμους ωστόσο μεταλλικά κομμάτια σκελετού θα κοστίσουν.

Κλείνω λέγοντας πως ο χώρος έχει ξύλινο καδρονιαριστό δάπεδο χωρίς ηχομωνωτικές παρεμβάσεις (πολυκατοικία του '65 επομένως έχει μπάζα ανάμεσα στα καδρόνια, αλλά από κραδασμούς είναι άσε...), και πως το σύστημά μου λογικά δεν το βλέπω να ξεπερνά τα 6 κομμάτια. Δείτε παρακάτω φωτό της υφιστάμενης κατάστασης. Από την εικόνα σήμερα λείπουν ο λαμπάτος ενισχυτής ακουστικών Elise και το Benchmark DAC1, αλλά υποθέτω ότι τουλάχιστον το τελευταίο θα αντικατασταθεί σε κάποιο μέλλον. Το κουτί με τα μπλε φωτάκια είναι DAS (Direct Attached Storage), και επομένως έχει αρκετούς κραδασμούς.

IMG_4394.JPG
IMG_4394.JPG (995.16 KiB) Viewed 4931 times
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #2 by angpsi » Sat Jun 09, 2018 3:46 pm

Από εκεί και πέρα, αισθητικά και λειτουργικά έχω αρχίσει να μαζεύω ιδέες σε αυτόν τον πίνακα στο Pinterest. Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει: https://pin.it/nsusteymtgfcyx
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7871
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #3 by Dr Pan K » Sat Jun 09, 2018 5:25 pm

Έχω πολύ πράμα να γράψω αλλά ας ξεκινήσουμε από το πολύ απλό, γιατί δεν κόβεις το υπάρχον Lack ώστε να μαζέψει σε μηκος;
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #4 by angpsi » Sun Jun 10, 2018 12:32 am

Για δύο λόγους: πρώτον, το Lack έχει πετσικάρει από το βάρος μετά από τόσα χρόνια, και δεύτερον, γιατί το νέο έπιπλο είναι αντισταθμιστικό όφελος από μια δουλειά που κάναμε και επομένως θα έρθει τζάμπα - τουλάχιστον όσο μένει σε λογικό κόστος κατασκευής.
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7871
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #5 by Dr Pan K » Sun Jun 10, 2018 3:12 pm

Στις ερωτήσεις που κάνεις στην αρχή, θα έλεγα οτι ολα (οπως πάντα) κρίνονται απο το οικονομικό και την αναλογία κοστους σε σχεση με το συστημα. Υπάρχουν εξαιρετικά επαγγελματικά rack (SRA, HRS, η δικη μας 100% ελληνικη Tandem που κατασκευάζει καποια απο τα καλύτερα στον κόσμο) αλλα με κοστος στις (πολλες) χιλιαδες ευρω δεν θα το πρότεινα σε καποιον που εχει συστημα που κοστιζει λιγοτερο, τα ιδια ή και μια -δυο φορες επανω απο το rack.

Επίσης κάποια απο τα πραγματικά καλα Rack δεν ειναι καθόλου εύκολο να αντιγράφουν. Χυτό σκελετό μαγνησίου της Tandem δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να φτιαξει..

Tandem.jpg
Tandem.jpg (68.69 KiB) Viewed 4861 times


To εχετε δει το rack της YG? Μιλαμε για μηδενικη μεταδωση κραδασμων.



Οπότε αν λάβουμε υποψιν κοστος και δυνατότητες υλοποίησης στην ουσία μιλάμε για κάποιο επιπλο, με στοχο την μερική απορρόφηση κραδασμών (απο τους μετασχηματιστές), την αποσυζευξη των δονήσεων του πατώματος (βήματα, ηχεια) και σίγουρα ενα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #6 by angpsi » Sun Jun 10, 2018 10:34 pm

Πράγματι, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Στο μυαλό μου βλέπω ως πλεονέκτημα μια αρθρωτή κατασκευή σκελετού με ξεχωριστά ράφια τύπου sandbox και κάποια αποκοπή σε σχέση με τον σκελετό (πχ ακίδες, sorbothane, ή κάτι ανάλογο). Στο δέσιμο του σκελετού θα μπορούσαν να παίξουν ντίζες, λάμες, ή και τα δύο, και αυτές ίσως με κάποια αποκοπή από τα ξύλινα μέρη.

Επίσης για την κατασκευή των ραφιών θα μπορούσε να παίξει και ποικιλία υλικών, ίσως ακόμα και πλάκες από corian μέσα σε sandbox από mdf με επένδυση καπλαμά.
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7871
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #7 by Dr Pan K » Sun Jun 10, 2018 10:39 pm

angpsi wrote:Πράγματι, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Στο μυαλό μου βλέπω ως πλεονέκτημα μια αρθρωτή κατασκευή σκελετού με ξεχωριστά ράφια τύπου sandbox και κάποια αποκοπή σε σχέση με τον σκελετό (πχ ακίδες, sorbothane, ή κάτι ανάλογο). Στο δέσιμο του σκελετού θα μπορούσαν να παίξουν ντίζες, λάμες, ή και τα δύο, και αυτές ίσως με κάποια αποκοπή από τα ξύλινα μέρη.

Επίσης για την κατασκευή των ραφιών θα μπορούσε να παίξει και ποικιλία υλικών, ίσως ακόμα και πλάκες από corian μέσα σε sandbox από mdf με επένδυση καπλαμά.


Θα σου δείξω τι εχω φτιάξει κατα καιρούς..
Παναγιώτης
kmyl
Posts: 100
Joined: Thu Apr 06, 2017 4:52 pm

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #8 by kmyl » Mon Jun 11, 2018 9:58 am

Εγώ κατασκέυασα το δικό μου ύστερα από αρκετό πειραματισμό. Την εποχή εκείνη είχα φουλ λαμπατο σύστημα που η κάθε συσκευή είχε ένα σωρό από λυχνίες και μετασχηματιστές που απαιτούσαν σοβαρή στήριξη. Κατέληξα σε σχέδιο που μοιάζει με τυπικό ρακ αλλά έχει αρκετές τεχνοτροπίες όπως:

- Sandwich υλικών ανά ράφι (συμίδα, dynamat, αλουμίνιο)
- Σύζευξη / αποσυζευξη ραφιών προς το σκελετό του ράκ (κυρίως πόδια) ώστε οι κραδασμοί να διοχετεύονται από τα ψηλότερα ράφια στο δάπεδο με όσο το δυνατόν λιγότερο impact στα χαμηλότερα (ελαστομερή υλικά και χαλαροί συνδέσμοι)
- ταίριασμα υλικών (ανοξείδωτο, αλουμίνιο, κεραμικό) για το σκελετό
- δοκιμή διαφόρων βαφών ώστε να μην γδέρνονται εύκολα τα ράφια αλλά και να πατάνε σταθερά (χωρίς βεντουζάρισμα) οι συσκευές
- όσο το δυνατόν απλοικό σχέδιο ώστε να αποφευχθούν 'bottlenecks' στην έξοδο των συντονισμών προς το πάτωμα (αυτών που η μάζα του κάθε ραφιού δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει

όλα αυτό κόστισε αρκετά (π.χ. >2500 ευρώ για ένα ράκ τριων ραφιών) και σίγουρα έχει ηχητικό χαρακτήρα. προφανώς αν μεταφερθεί σε άλλο χώρο (μη μασιφ δάπεδο) θα ακουστεί διαφορετικά. Το προσωπικό όφελος είναι η τεχνογνωσία που αποκόμισα καθώς και η δυνατότητα να κάνω fine-tuning σύμφωνα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις των συκσκευών μου.

Μπορείς να δεις το ρακ μου στο ανάλογο νήμα που έχω αναρτήσει το σύστημά μου.

22.jpg
22.jpg (837.71 KiB) Viewed 4803 times
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7871
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #9 by Dr Pan K » Mon Jun 11, 2018 3:40 pm

Οκ, το rack του Κωσταντινου δειχνει άκρως επαγγελματικό, οπως οφειλει να ειναι μετα απο τετοιο σχεδιασμό και κόστος. Πολυ σωστα αναφέρει οτι οι λαμπατες κατασκευές παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ευαισθησια στην στηριξη (λογω πληθώρας μετασχηματιστών και μικροφωνισμών των λυχνιών). Στα solid state θέλουν προσοχη οι μεγαλοι μετασχηματιστές τροφοδοσίας ενω ιδιαιτερη προσοχή και στους μετασχηματιστές αποκοπής στα φιλτρα (πχ Torus).

Μεχρι τωρα εχω κανει 3 κατασκευές, η μια ειναι η παρακάτω. Πιο πολυ σαν ραφι για τους δισκους μου (γεμισε πολυ γρηγορα). Οχι δεν ειναι απο Ικεα, το εχω σχεδιασει, κοψει και βαψει μονος (αλλα με βοήθησε φιλος με cnc για να μπουν καβιλιες βασει του σχεδιου μου). Κοστος περιπου 300 ευρω αν θυμάμαι καλα, το μεγαλύτερο μερος αυτου ηταν οι υδατοδιαλυτές βαφες απο ιταλια που ειχα φερει. Ειχα ριξει 2 χερια αστάρι και αλλα 2 χρωμα με μπιστολι. Το ξύλο ειναι MDF, δεν θα μπορούσε να σηκώσει πολυ βαρος.

20180611_153419.jpg
20180611_153419.jpg (587.68 KiB) Viewed 4800 times
Παναγιώτης
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7871
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #10 by Dr Pan K » Mon Jun 11, 2018 3:50 pm

Η πιο παλια κατασκευή rack ηταν με ντιζες, σωλήνες απο ανοξείδωτο για την εμφάνιση και χοντρή σημύδα. Ειχα κοψει custom ακιδες απο πολυ καλο αλουμινιο, ειχα βαλει και μονωτικο αφρο στους σωλήνες.

Η απολυτή αποτυχία. Οσο παχιές και να ειναι οι ντιζες, οσο καλα και να ειναι τα παξιμάδια, δεν υπαρχει περίπτωση αυτο το σχέδιο να εχει στατικοτητα γιατι δεν κανει πουθενά κοντρα/ τριγωνο για να κόψει τις στρεβλώσεις. Μακριά απο αυτο το σχέδιο (το εχω και καθεται στην αποθήκη, κριμα τα χρήματα και τον κόπο)

Η φωτο ειναι απο το σύστημα προ κάποιων ετων, φαίνεται το DIY πικαπ που εχω κάνει, το ASR basis phono που τωρα εχει ο Χρηστος, το λαμπατο phono stage της NVO και τα ATC SCM40

Screenshot-2018-6-11 Photobucket.png
Screenshot-2018-6-11 Photobucket.png (679.49 KiB) Viewed 4798 times
Παναγιώτης

Return to “Καλώδια - Αξεσουάρ”



Login · Register