Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

[Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #1 by angpsi » Sun Sep 22, 2019 10:54 pm

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Meze έδωσε την ευκαιρία σε επιλεγμένους ενδιαφερόμενους στο Head-Fi να γνωρίσουν από κοντά το flagship IEM της που ακούει στο όνομα Rai Penta.

Το Penta είναι ένα υβριδικό universal IEM στα περίπου €1000 με δύο ζεύγη Balanced Armature drivers (σύνολο 4) και ένα Dynamic Driver ανά κανάλι, κέλυφος αλουμινίου και καλώδια από επαργυρωμένο χαλκό με τερματισμό MMCX. Σύμφωνα με την Meze, τα Rai Penta είναι σχεδιασμένα για έναν ήχο που δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια, την οργανική τονικότητα, και την απρόσκοπτη συνοχή. Μέχρι στιγμής οι κριτικές μιλάνε για έναν πολύ ώριμο ήχο με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, διαφανή ως προς τις πηγές και με ακρίβεια, χωρίς να προβάλλει ιδιαίτερα σε κάποιο φάσμα. Επίσης πρακτικά όλοι συμφωνούν στο ότι δίνουν μια ξεκούραστη ακρόαση για πολλές ώρες (μάλιστα μερικοί βρίσκουν αυτόν τον χαρακτήρα βαρετό).

Περισσότερα για το Meze Rai Penta μπορείτε να δείτε εδώ: https://mezeaudio.com/products/rai-penta

Image

Μετά από λίγο name dropping κατάφερα να συμπεριληφθώ στο ευρωπαϊκό τους tour, κι έτσι τα Penta θα έρθουν στα χέρια μου περί το τέλος της εβδομάδας και για περίπου 10 μέρες. Παρ' ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στα IEM θα δοκιμάσω να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου κι εδώ. Ωστόσο, στο τυπικό πνεύμα του Audiohub λέω να προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται αν θέλετε να κανονίσουμε μια ακροασούλα. Ιδανικά, αν έχετε και διάφορα καλούδια να χρησιμοποιήσουμε ή να συγκρίνουμε ακόμα καλύτερα!

Τα Penta έρχονται με επιπλέον ένα επαργυρωμένο με ασήμι 4.4mm balanced καλώδιο.

Όσοι ενδιαφέρεστε δηλώστε συμμετοχή παρακάτω ώστε να βρούμε για όλους μια βολική μέρα και χώρο.
[beer]
Άγγελος
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 1494
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: Ακρόαση: Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #2 by Chris1967 » Mon Sep 23, 2019 12:16 am

Εγώ μέσα, έχω καλώδια mmcx και balanced 2,5mm κλπ.
Χρήστος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Ακρόαση: Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #3 by Dr Pan K » Mon Sep 23, 2019 1:47 pm

Εγω θα ειμαι απων αλλα περιμενω απο εσας τους 2 εντυπώσεις. Η Meze εχει αποσπασει πολυ καλες κριτικες τελευταια, πρεπει να δουμε αν τις αξιζει.
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

[Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #4 by angpsi » Thu Oct 03, 2019 6:26 pm

Ήρθε, έφτασε! Μένει στα χέρια μου για τις επόμενες 10 ημέρες.

IMG_9140.JPG
IMG_9140.JPG (1 MiB) Viewed 4065 times


fullsizeoutput_4e1d.jpeg
fullsizeoutput_4e1d.jpeg (1.15 MiB) Viewed 4065 times
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: Ακρόαση: Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #5 by Dr Pan K » Thu Oct 03, 2019 7:54 pm

Ωραια, για να δουμε και τι λενε. Περιμενουμε εντυπωσεις !
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

[Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #6 by angpsi » Thu Oct 03, 2019 9:40 pm

Πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, τα Rai Penta έχουν έναν γενικά ισορροπημένο ήχο ο οποίος βγαίνει αβίαστα και χωρίς εντυπωσιασμούς. Στο Head-fi υπάρχουν κάποιοι που τα έχουν θεωρήσει με τη μια ως και βαρετά, κι έτσι τα έχουν βγάλει για πώληση χωρίς πολλά πολλά. Τους καταλαβαίνω γιατί σε πρώτο χρόνο δεν μου φάνηκαν πολύ μακριά από τα φθηνότερα, επίσης υβριδικά, FLC8 που έχω (1DD + 2BA), ωστόσο κλιμακωτά διαπίστωσα πως περνούν όλο το φάσμα με περισσότερη καθαρότητα, αυθεντικότητα και λεπτομέρεια, όπως επίσης και δίνουν ένα εξαιρετικά αρθρωμένο βαθύ χαμηλό χωρίς να ταλαιπωρούν το τύμπανό μου ούτε μια στιγμή. Να διευκρινίσω ότι ο προηγούμενος reviewer είχε κρατήσει τα ακουστικά για 15 μέρες σε φουλ ακρόαση, επομένως τα θεωρώ στρωμένα.

Το ηχόχρωμά τους είναι ενδιαφέρον, ο προηγούμενος έγραψε ότι χτίζουν τον χαρακτήρα τους με το πολύ καλοσχηματισμένο και αρθρωμένο μπάσο, το οποίο κατορθώνει να μην ξεχειλίζει προς την μεσαία περιοχή αλλά ούτε και να δημιουργεί κενό στο πέρασμα. Πάνω σε αυτόν τον χαρακτήρα έρχονται να πατήσουν και οι ψηλές συχνότητες, οι οποίες ποτέ δεν επιβάλλονται αλλά και ούτε φαίνεται να τους λείπει κάτι. Γενικά έχουν έναν ήχο που δεν προσβάλλει, ωστόσο φαίνονται να αποδίδουν χροιές και λεπτομέρειες σε όλο το φάσμα με μεγάλη τεχνική ικανότητα. Σκηνή γενικά παραμένει μέσα στο κεφάλι, με μπόλικο βάθος και layering, κάτι που αλλάζει περισσότερο ή λιγότερο από το άλπουμ (ίσως και το DAC;) που παίζει. Σημειώνω ότι ακόμα δεν έχω παίξει test tracks, μόνο κομμάτια που έτυχε ν' ακούω πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες από τα FLC8 και τα έχω νωπά. Ενδεικτικά σημειώνω το τελευταίας κοπής Norman Fucking Rockwell της Lana del rey, το πολύ γοητευτικό εύρημα στο Qobuz Radio One της Airelle Besson, το The Blues and the Abstract Truth του Oliver Nelson (και κάμποσους μύθους της jazz μαζί του) που μου γνώρισε ο Χρήστος σε βινύλιο, και ένα αφιέρωμα του Qobuz στην σπουδαία και προσφάτως εκλειπούσα Jessye Norman. Να προσθέσω και το πληθωρικό ως αβυσσαλέο σε χαμηλά Ein Deutsches Requiem του Brahms, από την Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας σε διεύθυνση Daniel Harding (Harmonia Mundi). Ειδικά σ' αυτό το τελευταίο το Penta τα σπάει, το rumble του είναι αχτύπητο!

Έχω ήδη γράψει πάνω από τέσσερις ώρες συνεχόμενης ακρόασης, εκ των οποίων οι τρεις τελευταίες είναι σταθερά πάνω στον συνδυασμό Mojo / Odroid Archphile < Qobuz. Φυσικά το Mojo μου έδωσε και την δυνατότητα να κάνω συγκρίσεις των δύο δίπλα-δίπλα. Τα έβαλα και πάνω στον SPL Auditor αλλά άρχισαν να κάνουν κάτι παλαβά παράσιτα και τα έβγαλα αμέσως. Στο λίγο που πρόλαβα ν' ακούσω, ο μεγαλύτερος χαρακτήρας του Auditor ήταν εκεί. Ελπίζω αύριο να βρω τον κ. Γιάννη Δήμου από την Aurion (που άλλωστε φέρνει και τα Meze) μπας και μου δώσει κανένα Questyle DAP ή/και ενισχυτή για να εμπλουτίσω την δοκιμή. Πιστεύω ότι ο refined χαρακτήρας των Questyle θα αναδείξει τα Penta με τον καλύτερο τρόπο. Κατά τα λοιπά, θα τα πούμε και με τον Χρήστο που έχει το FiiO X5iii ―βεβαίως αν ποτέ καταφέρω να τον ξεκολλήσω από το καινούργιο Nakamichi του!

Τα tips που δίνουν μαζί με τα Penta είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα περίπτωση: κατά κάποιο τρόπο η Meze προσφέρει δύο σετ (μικρά και μεγάλα) των τριών-τεσσάρων tips, αντιπροσωπεύοντας περίπου αντίστοιχα 4-5 διαφορετικές ηχητικές 'γεύσεις' ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χρήστη. Ωστόσο προς το παρόν κατέληξα στα δικά μου, τελευταίας γενιάς, JVC Spiral Dots ++ που γενικά κατορθώνουν να πετυχαίνουν (και στα FLC8 μου) έναν καθαρό ηχητικό χαρακτήρα χωρίς να χαλούν την ομοιογένειά του ―πιστεύω ένα καλό ταίρι για τα Rai Penta. Δεύτερο runner-up τα double-flange tips της Meze που όμως ίσως δεν πατάνε πολύ καλά στον πόρο γιατί τα μεσοχαμηλά τους μου φαίνονται λίγο πιο άδεια. Κοντινό τρίτο runner-up τα tips με memory foam που πετυχαίνουν την καλύτερη μόνωση αλλά εμένα μου φαίνεται ότι 'γεμίζουν' το μπάσο λίγο (ελάχιστα, είναι αλήθεια) αφύσικα. Γενικά καταλαβαίνω ότι το tip rolling, και ως εκ τούτου γενικότερα τα IEMs, είναι μια αρκετά υποκειμενική υπόθεση ανάλογα και με την γεωμετρία του αυτιού του καθενός.

Κατά τα λοιπά, τα ακουστικά είναι μεταλλικά μπιζουδάκια με φοβερή αίσθηση στο χέρι και στο αυτί, το δε καλώδιο το χαϊδεύω συνέχεια σαν να ήταν κορδόνι από μετάξι! Δεν θέλω να πω ακόμα με αυτοπεποίθηση αν αξίζουν το χιλιάρικο που κοστίζουν από ηχητικής πλευράς, ωστόσο σίγουρα είναι σίγουρα από τα πιο εργονομικά σχεδιασμένα και καλύτερα φινιρισμένα IEM που έχω δει.
Attachments
IMG_9144.JPG
IMG_9144.JPG (929.21 KiB) Viewed 4043 times
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

[Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #7 by angpsi » Sat Oct 05, 2019 10:21 pm

Τη στιγμή που άλλοι νορμάλ άνθρωποι βγαίνουν έξω τα Σάββατα, εγώ κάθομαι και τρέχω τα Rai Penta σε φουλ ρυθμούς μαζί με τα καινούργια παιχνίδια που έχω στην διάθεσή μου (Questyle QP2r DAP και CMA400i DAC/Amp), ευγενική παραχώρηση από τον κ. Γιάννη Δήμου στην Aurion Image & Sound που αντιπροσωπεύει τα Meze.

IMG_9153.JPG
IMG_9153.JPG (1.08 MiB) Viewed 3981 times


Έχοντας κάποιες ώρες εξοικείωσης, πλέον έχω αρχίσει να τρέχω και τα σχετικά test tracks. Ήδη τα Penta μου έχουν δείξει ότι διακρίνονται για το φυσικό τους voicing και το αβίαστο ξεδίπλωμα των layers ειδικά σε σχήματα και παραγωγές με unamplified όργανα. Από την άλλη μεριά, εκείνο που συνεχίζει να μου κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μπάσο. Κατά τον Χρήστο τούτο είναι και από τα πιο δύσκολα κατορθώματα για ένα IEM, ωστόσο το μικρούλι Rai Penta κατεβαίνει σε κανονικές στάθμες ακρόασης μέχρι τα 20Hz καθαρά και ξάστερα στο "Heartbeat Tracks" του Dr Chesky's Ultimate Headphone Demonstration disk (track 53) , σείεται και δονείται με το "Organ Pedal Scale" του Dr Chesky's Sensational, Fantastic, and Simply Amazing Binaural Sound Show (track 24), και τα σπάει στο "Jazz Variants" των O-zone Percussion Group στο Demo album της Manger (track 14). Όλα αυτά με ένα καθαρό και εξαιρετικά αρθρωμένο μπάσο, χωρίς φουσκώματα, θαμπώματα, και γενικώς boostαρισμένους εντυπωσιασμούς.

Επιπλέον, τόσο τα καινούργια καλούδια όσο και η καλύτερη ποιότητα των tracks δείχνουν ότι τα Rai Penta μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ανάγλυφη σκηνή, όσο και ανοιχτή ―για τα όρια ενός IEM φυσικά. Επίσης εντυπωσιακό είναι το ότι παραμένουν πολύ ξεκούραστα μετά από πολλές ώρες ακρόασης (εννοώ κυριολεκτικά, στα τύμπανά μου, όχι μόνο στο ηχόχρωμα): χθες έγραψα πεντάωρα, προχθές τα φορούσα από το πρωί και τα έβγαλα μόνο για κάνα - δυο ώρες, και την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές έχω κλείσει τρίωρο και προχωράμε!

IMG_9150.jpg
IMG_9150.jpg (1.2 MiB) Viewed 3981 times


Το πράγμα αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον, περιμένω πως και πως τον Χρήστο για να διασταυρώσουμε εντυπώσεις...

Btw, @andreasecon αν όντως σου έχει μπει το μικρόβιο γι' ακουστικά τότε ίσως πρέπει να τ' ακούσεις αυτά στην λογική του απροβλημάτιστου everyday driver. Είναι πολύ ολοκληρωμένος ήχος.
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #8 by Dr Pan K » Mon Oct 07, 2019 9:34 am

Μεχρι τωρα διαβαζω μονο διθυράμβους. Κανενα ελαττωματακι δεν εχουν Αγγελε? Δεν θα επρεπε γιατι IEM στα 1000 ευρω δεν ειναι και λιγα, ναυαρχίδες ειναι, αλλα λεμε τωρα.
Παναγιώτης
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 1494
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: [Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #9 by Chris1967 » Mon Oct 07, 2019 11:42 am

angpsi wrote:...Το πράγμα αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον, περιμένω πως και πως τον Χρήστο για να διασταυρώσουμε εντυπώσεις...


Ναι και εγώ σε περιμένω να μου πεις πότε θα βρεθούμε [musicphones]
Χρήστος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: [Hands On] Meze Rai Penta flagship Universal IEM

Unread post #10 by angpsi » Mon Oct 07, 2019 3:26 pm

Dr Pan K wrote:Μεχρι τωρα διαβαζω μονο διθυράμβους. Κανενα ελαττωματακι δεν εχουν Αγγελε? Δεν θα επρεπε γιατι IEM στα 1000 ευρω δεν ειναι και λιγα, ναυαρχίδες ειναι, αλλα λεμε τωρα.

Να σου πω την αμαρτία μου, δεν έχω μέτρο σύγκρισης μια και είναι τα πρώτα TOTL IEM που έχουν στολίσει τ' αυτια μου. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν τους βρίσκω προφανές πρόβλημα: ίσως σε κάποιον μπορεί να φανούν ρολαρισμένες οι ψηλές, αλλά αυτό δεν ισχύει – θα το τεστάρουμε βάζοντάς το και σε άλλα DAP / DAC, ωστόσο είτε στο Mojo, είτε στα δύο Questyle τα Rai Penta δεν με έχουν αφήσει παραπονεμένο. Επίσης τα μπάσα εκ πρώτης όψεως μπορεί να φανούν σαν κάτι το όχι σπουδαίο μια και -ας πούμε- χάνονται μέσα στον γενικότερο ομοιογενή τους χαρακτήρα. Ωστόσο μόλις αρχίσει να το προσέχει κανείς βλέπει ότι κατεβαίνουν πολύ χαμηλά και πολύ καθαρά, με σωστή άρθρωση και με μεγάλη ακρίβεια. Ίσως θα μπορούσα να τους προσάψω κάτι τις σε ταχύτητα μεταβατικών, αλλά και πάλι με το πρόγραμμα που ακούω και μου αρέσει δεν με έχουν δυσαρεστήσει. Αν είχα άλλα IEM των €1000+ ίσως να έλεγα διαφορετικά πράγματα. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω ισχύουν με τους φυσικούς περιορισμούς των IEM, καθώς δεν μπορούν να ακουστούν περισσότερο ανοιχτά από ένα μεγάλο ακουστικό.

Btw, με το Questyle QP2R σε balanced mode βγάζουν ένα ακουστό hiss. Οι χρήστες του εν λόγω DAP έχουν παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο και με άλλα ευαίσθητα ακουστικά. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται και με το CMA 400i αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Άγγελος

Return to “Ακουστικά”



Login · Register