Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

The "Streaming Services" War!

User avatar
Στέλιος Π.
Posts: 149
Joined: Mon Apr 18, 2016 3:45 pm

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #241 by Στέλιος Π. » Fri Jun 11, 2021 10:31 am

Εκει στο "δεν θα είναι εντελώς Lossless" λυγισα.

[afro]
V = dU/dq | I = dq/dt | P = dU/dt = V·I = I2·R = V2/R | V = I·R
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #242 by angpsi » Fri Jun 11, 2021 11:23 am

Στέλιος Π. wrote:Εκει στο "δεν θα είναι εντελώς Lossless" λυγισα.

[afro]

Σου λέω, το κείμενο θα έπρεπε να διδάσκεται σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής! :lol:
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #243 by angpsi » Fri Jul 23, 2021 8:55 am

Πρώτες εντυπωσεις από δωρεάν δοκιμή στο Apple Music συνδέονται με σοκ και δέος, αλλά από την αρνητική σκοπιά.

Στο Mac, η εφαρμογή Apple Music δεν έχει δυνατότητα αποκλειστικών δικαιωμάτων στο σύστημα και επομένως δεν μπορεί να αλλάξει αυτόματα την δειγματοληψία!! Για να πάρεις λοιπόν το σωστό sample rate πρέπει να το αλλάζεις χειροκίνητα στο MIDI Settings για κάθε τραγούδι ξεχωριστά (!), ανάλογα με το σήμα που υποτίθεται πως φεύγει από την εφαρμογή...

Στιγμιότυπο 2021-07-23, 9.36.50 πμ.png
Στιγμιότυπο 2021-07-23, 9.36.50 πμ.png (508.42 KiB) Viewed 2477 times

Απ' όσο διαβάζω, οι χρήστες Roon και iOS δεν έχουν πρόβλημα, εγώ δεν έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί προσπαθώ να συνέλθω πρώτα από την ακατανόητη αυτή αστοχία. https://discussions.apple.com/thread/252845429

Το πρόβλημα είναι γνωστό και το είχα επισημάνει και νωρίτερα στο νήμα, όμως όταν το ζεις είναι σοκαριστικό! Είναι η πρώτη φορά που η Apple βγάζει στην αγορά κάτι τόσο μισοψημένο αλλά και μου κάνει εντύπωση που ακόμα δεν το έχει διορθώσει, ιδιαίτερα από την στιγμή που άλλες εφαρμογές διαθέτουν την λύση έτοιμη.

Επίσης, το demo του Dolby Atmos (λέγε με Spatial Audio) με remaster του "What's going on" του Marvin Gaye είναι ένα pop consumerάδικο αίσχος με υπερτονισμένα μπάσα
https://music.apple.com/gr/album/marvin ... 42456&l=el Αντίστοιχα, στο "Moanin'" του Art Bakey και των Jazz Messengers αυτό που βγαίνει είναι ένα αρκετά πιο τονισμένο super stereo effect με κάποιο λίγο reverb για να δίνει την αίσθηση του χώρου. Κρίνοντας συγκριτικά και με άλλα τραγούδια, πιστεύω ότι έχουν χρησιμοποιήσει φασον τα ίδια settings για όλα τα tracks της demo playlist, αλλά αυτά τα settings είναι προφανώς δουλεμένα για σύγχρονη pop, r&b κ.λπ. (δηλαδή για ένα συμπιεσμένο αίσχος τύπου "gangsta" και "yaw dawg"), όπως και για ακουστικά τύπου beats για τα οποία η έννοια της τονικότητας είναι απλώς άγνωστη.

Από την άλλη μεριά, τούτο σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι απολύτως εξαρτημένο από την διαδικασία του remaster, ήδη κάποια άλμπουμ που άκουσα στην ενότητα της κλασικής ακούγονται καλύτερα αν και το 'χωρικό εφέ' δεν με έκανε να χάσω το μυαλό μου συγκριτικά με την απλή stereo αναπαραγωγή (μάλλον το αντίθετο).

Btw όλες οι δοκιμές έχουν γίνει με ακουστικά, σύμφωνα με την προτροπή της ίδιας της Apple (αλλά και γιατί δεν έχω πια ηχεία). Ίσως το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό σε τυπική στέρεο διάταξη, αν και αμφιβάλλω.
Άγγελος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #244 by angpsi » Tue Jul 27, 2021 1:52 pm

Δοκιμών συνέχεια: στον κλασικό κύκλο του Wagner της Decca με Solti, οι διαφορές μεταξύ Apple Music και Qobuz είναι αμελητέες, αν υπάρχουν καν. Όλα αυτά από το iPhone 12 διαμέσου FiiO Q3 (το οποίο κάνει εντελώς bypass το DAC και το volume control του iPhone) και των monitor IEM Sony M9 που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Επομένως:

  1. Δεδομένου ότι το Qobuz ήταν ακουστά καλύτερο από Tidal, συνεπάγεται ότι και το Apple Music είναι καλύτερο από Tidal. Αυτό κάνει το Apple Music την μοναδική νόμιμα διαθέσιμη επιλογή για true hi-res στην Ελλάδα στην αγορά του streaming.
  2. Από την άλλη μεριά, όσο παραμένει το πρόβλημα της εφαρμογής Apple Music στα Mac, η απρόσκοπτη αναπαραγωγή περιορίζεται στο iPhone ―επομένως μόνο on the go. Δυστυχώς γι' αυτό το σενάριο χρήσης υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα φορητά εξωτερικά DAC που να συνδέονται με ένα καλώδιο και να κάνουν καλά την δουλειά, κανένα από τα οποία δεν είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου. Από την κατηγορία αυτή εξαιρώ το να βάζεις το Lighting to Camera adapter και μετά κάποιο άλλο καλώδιο τύπου USB[x] to USB[x] διότι το μαλλιοκούβαρο καλωδίων πάνω σε καλώδια δεν είναι κάτι που αντέχεται για πολύ καιρό.
  3. Συνεχίζοντας με το σενάριο ακρόασης on the go, DAP με Apple Music δεν γνωρίζω να υπάρχει, επομένως στην καλύτερη των περιπτώσεων παίζουμε με FiiO Q5, iFi hipDAC, Mojo με Lighting to Camera adapter κ.ο.κ. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά DAP με Android που μπορούν να έχουν την εφαρμογή του Qobuz.
  4. Ακρόαση τύπου desktop γίνεται μόνο από Mac με όλους τους σχετικούς περιορισμούς. Απ' όσο μπόρεσα να καταλάβω streaming μέσω Roon, Audirvana, κ.λπ. δεν γίνεται, επομένως οι χρήστες μένουν περιορισμένοι με την εφαρμογή της Apple, χωρίς δυνατότητα bypass των ήχων συστήματος. Αντιθέτως το Qobuz έχει λύσει αυτά τα προβλήματα.
  5. Αξίζει να σημειωθεί πως το Apple Music προσιδιάζει περισσότερο στην εμπειρία του Spotify με consumer περιεχόμενο το οποίο οργανώνεται από αλγόριθμους, ενώ το Qobuz έχει αρκετό curated περιεχόμενο που φέρνει περισσότερο προς την εμεπιρία του Roon. Προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο το δεύτερο.

Εν κατακλείδι η Apple έχει αρκετή δουλειά να πείσει το εξειδικευμένο κοινό, ωστόσο τηρουμένων των αναλογιών είναι η μοναδική αυτήν την στιγμή επιλογή που δίνει νόμιμα true hi-res streaming περιεχόμενο στην Ελλάδα πέρα από το (ελεγχόμενο) Tidal. Ως προς το κομμάτι της αναπαραγωγής, πιστεύω πως είναι ζήτημα χρόνου να προκύψει hardware και software που θα εκμεταλλεύεται σωστά αυτήν την δυνατότητα εφόσον το επιτρέψει και η Apple. Ως προς το κομμάτι του περιεχομένου πιστεύω πως τους ενδιαφέρει να βγάλουν εκτός το Spotify και όχι οποιονδήποτε άλλο, επομένως θα παραμείνουν να δίνουν έμφαση στις αυτοματοποιημένες λίστες μέσω ΑΙ και στο gimmicky περιεχόμενο τύπου Spatial Audio κ.λπ. που μπορεί να κάνει γκελ σε ευρύτερο κοινό, αλλά που στα αυτιά των audiophiles φτάνει να ακούγεται και ως φρικαλέο (η συμπιεσμένη παραγωγή ακούγεται πάντοτε συμπιεσμένη).

Επομένως νομίζω πως στην παρούσα φάση το εγχείρημα έχει ενδιαφέρον μόνο από οικονομικής απόψεως. Για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν τα 25 ευρώ / μήνα της ατομικής συνδρομής που ζητούν οι Γάλλοι για να streamάρουν το περιεχόμενό τους, ή έστω και τα 14 ευρώ που ζητάει η Tidal για το δικό της, τα 6,99 ευρώ / μήνα που ζητάει το Apple Music είναι no-brainer αρκεί να βρίσκεσαι ήδη μέσα στο περιβάλλον της Apple ως προς τις συσκευές αναπαραγωγής.

Ίδωμεν...
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #245 by Dr Pan K » Tue Jul 27, 2021 6:49 pm

O Steve θα το ειχε καθαρισει το παιχνιδι. Οι τωρινοι δεν βγαινουν με σωστα ψημένο προιον και χανουν στις εντυπώσεις.
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #246 by angpsi » Tue Jul 27, 2021 8:23 pm

Dr Pan K wrote:O Steve θα το ειχε καθαρισει το παιχνιδι. Οι τωρινοι δεν βγαινουν με σωστα ψημένο προιον και χανουν στις εντυπώσεις.

Ίσως... κι εγώ δεν μπορώ να δικαιολογήσω το πόσο πρόωρο φαίνεται το προϊόν σε πρώτο χρόνο.

Ωστόσο αν γυρίσουν το παιχνίδι με το νέο MacOS και καταφέρουν ένα γερό χτύπημα στο Spotify, τότε το μόνο που θα τους λείπει είναι συσκευές που να υποστηρίζουν όλα αυτά τα καλούδια που προσφέρουν, ιδίως ασύρματα. Ειδικά αυτό το τελευταίο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχουν στη σειρά κάποιο CODEC τύπου aptX HD που θα τους επιτρέψει να κάνουν ασύρματη μετάδοση σε hi-res.

Εγώ πιστεύω πως παίζουν επιπλέον και ένα long game με έμμεσες βλέψεις προς την αγορά του Virtual και Augmented Reality, ίσως με κάποιου είδους real-time Spatial Audio όπως ψάχνει να κάνει η Sennheiser.
Άγγελος
DomieMic65
Posts: 1048
Joined: Tue Apr 19, 2016 9:53 am

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #247 by DomieMic65 » Sat Jul 31, 2021 8:13 am

Εδώ ετοιμάζουν portless iPhone...
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #248 by Dr Pan K » Tue Aug 31, 2021 8:21 am

Η Apple ετοιμαζει υπηρεσια streaming κλασσικης μουσικης μετα την εξαγορα της Primephonic. Χαλια θα ειναι γιατι δεν ξερουν τι θελουν να κανουν εκει μεσα, αλλα δειχνει πως το θεμα δεν εχει κλεισει ακομα.

https://www.engadget.com/apple-music-cl ... 52828.html
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1727
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #249 by angpsi » Wed Sep 01, 2021 6:02 pm

Dr Pan K wrote:Η Apple ετοιμαζει υπηρεσια streaming κλασσικης μουσικης μετα την εξαγορα της Primephonic. Χαλια θα ειναι γιατι δεν ξερουν τι θελουν να κανουν εκει μεσα, αλλα δειχνει πως το θεμα δεν εχει κλεισει ακομα.

https://www.engadget.com/apple-music-cl ... 52828.html

Δεν τσιμπάω, διότι έχω την αίσθηση πως απλώς χτίζουν την θέση τους για να υποστηρίξουν προϊόντα spatial audio, που αργότερα θα συσχετιστούν και με μια virtual reality εμπειρία. Στην διαδρομή αυτή θα προσπαθήσουν να καταπιούν όσα προλαβαίνουν προτού τους προλάβουν οι άλλοι μεγάλοι του χώρου.

Εγώ πάντως, μετά από έναν μήνα με Apple Music και Qobuz, επιμένω μάλλον στο δεύτερο καθώς μου δίνει μια αρκετά περισσότερο επιμελημένη εμπειρία ―μάλιστα νομίζω πως το Γαλλικό Qobuz ήταν ακόμα καλύτερο από αυτήν την σκοπιά. Αντιθέτως, οι αλγοριθμικά 'προσωποποιημένες' προτάσεις της Apple, όπως και των Netflix, Amazon Prime, κ.α. από την πλευρά της θέασης, τελευταία έχουν αρχίσει και με μπουκωνουν σε βαθμό απέχθειας, έως και άρνησης να τα ανοίξω...

Εκείνο που φοβάμαι περισσότερο είναι πως οι μεγάλοι δεν έχουν καμία διάθεση να στήσουν ολόκληρα divisions με μουσικόφιλους που επιμελούνται προτάσεις. Εντέλει φοβάμαι πως όλοι θα καταλήξουμε να αντιμετωπιστούμε ως μαζικοί καταναλωτές περιεχομένου με τον τρόπο που ισχύει στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, ενώ το αν κατορθώσουν να επιβιώσουν υπηρεσίες όπως το Qobuz μένει να φανεί.

Για τον ίδιο λόγο σκέφτομαι πως ίσως το Roon να έχει αντιθέτως μια καλύτερη τύχη, μιας και η βασική του δουλειά είναι να συμπληρώνει με επιμελημένο περιεχόμενο την μαζική κατανάλωση αρχείων.
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7873
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: The "Streaming Services" War!

Unread post #250 by Dr Pan K » Thu Sep 02, 2021 8:26 am

Το Qobuz ειναι απεριγραπτα μικρη εταιρια, δεν εχει κανενα μελλον. Θα το καταπιει ο πρωτος που θα το θελησει. Το interface θυμιζει Windows 95 σαν εμπειρια, κρασαρει συχνα και δεν εχουν τους προγραμματιστες να το βελτιωσουν.

Η Apple απο την αλλη αν ηθελε να ξοδεψει πενταροδεκαρες για να κανει σωστο το πακετο θα μπορουσε να παρεχει υπηρεσια streaming απο τις κορυφαιες αλλα προφανως δεν θεωρουν πως εχει ακομα τοσο νοημα, αλλιως θα ειχε γινει.
Παναγιώτης

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”



Login · Register