Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[Hands On] Auralic Aries streamer

User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

[Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #1 by Dr Pan K » Wed Apr 12, 2017 10:32 am

Auralic Aries_Intro.jpg
Auralic Aries_Intro.jpg (163.6 KiB) Viewed 7977 times


Αν η μηχανή ενος σύγχρονου συστήματος ειναι το DAC, η κινητήριος δύναμη του είναι το streamer. Πριν μερικά χρονιά λέγαμε οτι όλοι στο σύντομο μέλλον θα έχουν ενα DAC στο σύστημά τους, τώρα λεμε οτι σύντομα, για όσους δεν το έχουν ήδη κάνει, θα έρθει η ώρα για να αποκτήσουν ενα dedicated streamer.

Και οι δυο πρωτοπόροι του streaming δεν ειναι άλλοι απο την Auralic και την Aurender. Προτού κινηθούν προς αυτη την κατεύθυνση οι δεινόσαυροι (βλεπε παραδοσιακές δυνάμεις του high end) οι δυο ασιατικές εταιρίες ηταν ήδη εκει με πετυχημένα μοντέλα καλύπτοντας τις ανάγκες για τροφοδοσία αρχείων στους ψηφιακούς μετατροπείς μας με ποιότητα αλλα και με ευκολίες στην χρήση, ευχάριστο γραφικό περιβάλλον και πληρότητα διασυνδέσεων.

Auralic Aries 02.jpg
Auralic Aries 02.jpg (310.42 KiB) Viewed 7977 times


Αν και η πρώτη μου επαφή με την Auralic ηταν πριν χρόνια στο Μόναχο μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχα στον χώρο μου για δοκιμή το Auralic Aries Wireless Streaming Bridge στην κορυφαία του εκδοσή με τα διπλά femto clocks και το εξωτερικό, γραμμικό τροφοδοτικό χαμηλού θορύβου. Η προτεινόμενη λιανική τιμή αυτής της έκδοσης ειναι 1790 ευρω ενώ αν κάποιος επιθυμεί να μην επενδύσει τόσα χρήματα μπορεί να πάρει και την "απλή" έκδοση με SMPS τροφοδοτικό στα 1190 ευρώ. Για οσους αναζητούν το απόλυτο value for money υπάρχει και το μικρο Aries Mini με το ιδιο Interface αλλά και επιπρόσθετη δυνατότητα εσωτερικού ESS SABRE DAC στα 550 ευρώ!

DSC05514.JPG
DSC05514.JPG (928.59 KiB) Viewed 7977 times


Η συσκευή εξωτερικά ειναι πανέμορφη και αυτό γιατι δεν μοιάζει με κλασσική audio συσκευή. Δεν ειναι το τυπικό παραλληλεπίπεδο κουτί αλλα κάτι απο το μέλλον. Το κυματιστό σχέδιο έχει στην μπροστινή πλευρά μια ευανάγνωστη οθόνη ενω απο πίσω κρύβονται ολες οι απαραίτητες συνδέσεις για ethernet, δυο USB, η μια για το DAC και η άλλη για σκληρό δίσκο, οπτική ίνα, ομοαξονική θύρα και AES.

DSC05508.JPG
DSC05508.JPG (940.57 KiB) Viewed 7977 times


H σύνδεση με το δίκτυο αλλά και το Synology NAS που χρησιμοποιώ για την αποθήκευση της άυλης μουσικής συλλογής μου ηταν πραγματικά παιχνιδάκι, τοσο που πιστεύω οτι ακόμα και ο πλέον αδαής σε PC χρήστης δεν θα χάσει παραπάνω απο πέντε λεπτά για την ολη διαδικασία. Το Aries βρήκε το δίκτυο WiFi του σπιτιού, εισήγαγα τον σχετικό κωδικό (μετά οι δοκιμές έγιναν με Cat8 ethernet καλωδιώσεις) και τελευταία του υπέδειξα το NAS μου με το οποίο συνεργάστηκε άψογα.

DSC05503.JPG
DSC05503.JPG (1.27 MiB) Viewed 7977 times


Μονο μειονέκτημα, οπως ισχύει και με τα προϊόντα της Aurender κατά τ'άλλα, ειναι η ανάγκη για έλεγχο μέσω iPad. Οι πιθανοί υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να έχουν κατά νου οτι θα ειναι απαραίτητη η αγορά ενος έστω και παλαιού tablet της Apple. Στα καλά νεα ομως πρέπει να αναφέρουμε οτι το γραφικό Interface του Aries ειναι εξαιρετικό, ισως το καλύτερο της αγοράς σήμερα.

Έχοντας συνηθίσει το σπαρτιάτικο στυλ του Archphile OS που καθημερινά χρησιμοποιώ σαν streamer (με Odroid C2 hardware και γραμμικό, regulated τροφοδοτικό) το κορυφαίο GUI του Auralic μου φάνηκε σαν αισθητικό και λειτουργικό βημα στο μέλλον.

image1a.PNG
image1a.PNG (83.45 KiB) Viewed 7977 times


Πέραν της άμεση εγκατάστασης του Aries στο σύστημα το λειτουργικό αυτο προσφέρει πλήρη έλεγχο όλων των λειτουργιών της συσκευής, το παραδοσιακό τηλεχειριστήριο που την συνοδεύει ειναι σχεδόν περιττό. Απο εκεί ο χρήστης μπορει να αναζητήσει την μουσική του βάσει συνθέτη, ερμηνευτή ή έτος, να δει άμεσα ποιους άλλους δίσκους εχει κυκλοφορήσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης και να ελέγξει σε τι δειγματοληψία ειναι το καθε αρχείο. Το Auralic Aries φυσικά υποστηρίζει DSD και PCM αρχεία.

image2a.PNG
image2a.PNG (1.5 MiB) Viewed 7977 times


image4a.PNG
image4a.PNG (503.63 KiB) Viewed 7977 times


Κατά την διάρκεια της σύντομης παρουσίας του Aries στο σύστημα μου δοκιμάστηκε παρέα με το Rockna Wavedream DAC αλλα και με το Questyle CAS 192D παίζοντας δίπλα στο προαναφερθέν Odroid C2 streamer αλλά και στο μεγάλο Melco με τιμή πολλαπλάσια του Aries. Driver δεν χρειάστηκαν (και δεν υπάρχουν) γιατι το Auralic Aries στηρίζεται επάνω σε driverless Linux τεχνολογία οπότε ενας βραχνάς φεύγει άμεσα απο το κεφάλι μας. Στο καθαρά ηχητικό κομμάτι, όπου ναι, δυστυχώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις συσκευές και τα προγράμματα αναπαραγωγής, θα ελεγα οτι το Aries ηταν το πιο ευγενικό απο τα 3 streamer, εστιάζοντας περισσότερο στην ροή παρά στην απόλυτη λεπτομέρεια. Η σκηνή σε περάσματα μεγάλων ορχηστρικών έργων ήταν ευρεία, με ικανοποιητικό βάθος και ύψος, η ταχύτητα στο χαμηλό δεδομένη ενω οι χροιές τοσο σε ακουστικά όργανα οσο και σε φωνές φυσικές. Αυτο που ελλειπε ηταν η "ψηφιακίλα", το άκουσμα ηταν αβίαστο και ευχάριστο ακομα και μετά απο πολύωρες ακροάσεις.

Auralic Aries 01.jpg
Auralic Aries 01.jpg (280.31 KiB) Viewed 7974 times


Νομίζω πως εν τέλει το Aries στην τιμή του δεν εχει ανταγωνισμό. Δυνατό χαρτι το κορυφαίο Interface και η ευκολία στην τοποθέτηση που απαλλάσσουν τον αγοραστή απο σκοτούρες και του δινουν την δυνατότητα να αφιερώσει τον πολύτιμο χρόνο του στην μουσική απόλαυση και όχι σε τεχνικές φλυαρίες. Για κατι περισσότερο υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις στην αγορά αλλά οι λιανικές τιμές ειναι πολλαπλάσιες ή απαιτούν γνώσεις και πολλές ωρες δοκίμων για την ορθή λειτουργιά αυτών των λύσεων (βλεπε Linux headless streamers). Για μια audiophile πρόταση σε λογική τιμή, με ιδιαίτερη αισθητική και πληρότητα λειτουργιών το Auralic Aries είναι απλά αξεπέραστο.

Επίσημος κατασκευαστής Auralic

Για περισσότερες πληροφορίες Aurion Image and Sound
Παναγιώτης
User avatar
BityaBit
Posts: 1266
Joined: Tue Apr 19, 2016 2:01 pm

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #2 by BityaBit » Wed Apr 12, 2017 11:26 am

Ευχαριστούμε Παναγιώτη για το πολύ ενδιαφέρον hands on μιας συσκευής της πιό "καυτής κατηγορίας αυτήν την στιγμή στη αγορά. Και εγώ πιστεύω οτι με τα Dac να έχουν ξεπεράσει το peak μιας τρελλά εξελικτικής πορείας την τελευταία δεκαετία πλέον έρχεται η σειρά των dedicated streamer να πάρουν την σκυτάλλη και να ολοκληρώσουν την μετάβαση στον τρόπο αναπαραγωγής των επόμενων δεκαετιών.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον θα είχε κάποια στιγμή και ένα hands on στο Sonore Micro Rendu εφοσον αυτο καταστεί δυνατόν.

Πάντα τέτοια και καλό πάσχα σε όλους!! [wavegreen] [thumbup]
User avatar
Gojakla
Contributor
Posts: 1754
Joined: Tue Mar 29, 2016 10:56 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #3 by Gojakla » Wed Apr 12, 2017 12:02 pm

Ωραίο μηχανάκι. Με όλα αυτά τα streamers τριγύρω αρχίζω να νοιώθω "δεινόσαυρος" που παίζω με Mac...
Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να δοκιμάσω ένα να δω την διαφορά -που ακούω απο πολλούς φίλους- ότι κάνει ένα dedicated streamer.
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 1494
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #4 by Chris1967 » Thu Apr 13, 2017 12:22 pm

Πολύ καλό μηχάνημα. Το είχαμε δει με τον Πάνο πρώτη φορά στο Μόναχο πριν μερικά χρόνια.

Εντύπωση μου έκανε τότε ότι μπορούσε να στριμάρει χωρίς κανένα πρόβλημα και με wifi (dual band high speed wifi) που τότε δεν είχε κανείς άλλος κατασκευαστής!

Συμφωνώ στα λεφτά του είναι πολύ δυνατός παίχτης ίσως και μονόδρομος.
Χρήστος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #5 by Dr Pan K » Thu Apr 13, 2017 1:54 pm

BityaBit wrote:Ευχαριστούμε Παναγιώτη για το πολύ ενδιαφέρον hands on μιας συσκευής της πιό "καυτής κατηγορίας αυτήν την στιγμή στη αγορά. Και εγώ πιστεύω οτι με τα Dac να έχουν ξεπεράσει το peak μιας τρελλά εξελικτικής πορείας την τελευταία δεκαετία πλέον έρχεται η σειρά των dedicated streamer να πάρουν την σκυτάλλη και να ολοκληρώσουν την μετάβαση στον τρόπο αναπαραγωγής των επόμενων δεκαετιών.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον θα είχε κάποια στιγμή και ένα hands on στο Sonore Micro Rendu εφοσον αυτο καταστεί δυνατόν.

Πάντα τέτοια και καλό πάσχα σε όλους!! [wavegreen] [thumbup]


Το μέλλον θα εχει στην εισαγωγική κατηγορία (<500 ευρω) σκετα DAC, στην μεσαία κατηγορία (2K εως και 5Κ ευρω) τα DAC θα εχουν ενσωματωμένο streamer ενω για οσους θα επιθυμούν το απόλυτο οι συσκευές θα ειναι και παλι ξεχωριστές.

Όσον αφορα το Sonore Microrendu, το hardware αν εξαιρεσεις τα τοπικα γραμμικα reg δεν ειναι κατι ιδιαίτερο, θα ελεγα στα επιπεδα ενος Rpi2 (ουτε καν 3, ποσο μάλλον Odroid c2). Software wise δινει δυνατητα για επιλογη αναμεσα σε MPD, Squeeze αλλα αν ειναι καποιος να μπει εστω και σε μικρους μπελάδες γιατι να μην παει κατευθείαν σε λυση τυπου Odroid? Ειδικα αν αναλογιστούμε το κοστος στα 600 ευρω οταν με τα ιδια και λιγοτερα χρήματα μπορει κάποιος να παρει ενα Auralic Aries mini ή με λίγο περισσότερα ενα Innuos.
Παναγιώτης
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #6 by Dr Pan K » Fri Apr 14, 2017 8:01 pm

Παρότι το άρθρο ειναι μολις λίγων ημερων υπάρχουν νεα και μάλιστα σημαντικά. Η Auralic ανακοίνωσε την επομενη γενια του λειτουργικού της συστηματος με πολλές νεες λειτουργιες.

Η πιο σημαντική ειναι οτι το interface περναει σε web app πραγμα που μεταφράζεται σε υποστήριξη απο οποιαδηποτε ταμπλετα αρα και σε Android !!!

Eπισης το firmware 5.0 θα ειναι Roon ready!

Θα προστεθεί και DSP processor engine με δυνατότητα up-sampler και αργότερα crossfader & room correction.

Επιπλέον θα δωθει και μια δυνατότητα για ψευδο-MQA. Στην Auralic δεν πιστεύουν στο κλειστό φορματ του MQA οποτε θα προσθέσουν ενα δικο τους φιλτρο για βελτιστοποίηση του αναδομημένου σήματος.

Μεταφέρω κάποιες δηλώσεις του Wang σχετικά με το θεμα του MQA

“This pretty much means we at AURALiC are saying no to MQA. We are no longer interested in their technology. We want to keep everything open but they want to keep it closed. We are not in the same boat. I don’t believe the very High End will benefit from MQA as it only degrades sound quality, not improve it.”

“We do not use any MQA technology, this is not MQA certificated or MQA licensed. We are up-sampling the file using our algorithm, applying our own in-house developed filter, to optimize sound quality, not just for a particular DAC but all devices.”

“There is a MQA pass through function which allows you to output an untouched signal to an MQA-certificated DAC. I suggest you compare our decoding and MQA decoding but only after the final firmware release. The current version is only a test version as we are still optimizing its sound quality, especially the resampling plug-in.”



To θεμα του ναι ή οχι MQA προσωπικα με αφηνει παγερα αδιαφορο αλλα την υποστηριξη Android την θεωρώ πολυ σημαντικη καθως υπαρχουν ικανοποιητικοτατες ταμπλετες με ελαχιστα χρηματα. Σημαντικό και το Roon οπως και το DSP. Γενικα η εταιρια δείχνει οτι δεν ειναι στάσιμη αλλα εξελίσσει σε ουσιαστικο βαθμο τα προϊόντα της.

To νεο firmware 5.0 beta ειναι ηδη διαθέσιμο σε οσους εχουν κανει εγγραφή στο σχετικό πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες εδω http://support.auralic.com/hc/en-us/art ... ase-Notice
Παναγιώτης
User avatar
Gojakla
Contributor
Posts: 1754
Joined: Tue Mar 29, 2016 10:56 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #7 by Gojakla » Fri Apr 14, 2017 8:21 pm

Web Apps ειναι το αμεσο μελλον των applications (τα οποια εδω και καιρο ερευνες μας δειχνουν οτι "πεθαινουν" σαν standalone προγραμματα) και εκει στην Auralic δειχνουν να ακολουθουν απο κοντα τις εξελιξεις.

Τα web apps δεν στερουνται λειτουργιων ή ευκολιων, ειναι πολυ ελαφρυτερα και αρα πιπ γρηγορα, δεν εξαρτωνται απο πλατφορμες και δεν χρειαζεται να ειναι εγκατεστημενα στην πλατφορμα σου. Ενα "χτυπημα" στον browser και εχεις προσβαση κυριολεκτικα απο οπουδηποτε, οποτεδηποτε.
Μονη προυποθεση η υπαρξη internet.

Συγχαρητηρια στην Auralic και ευελπιστω και οι υπολοιποι να ακολουθησουν.
Panoramix
Posts: 1
Joined: Wed Apr 20, 2016 9:28 pm

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #8 by Panoramix » Fri Apr 14, 2017 9:48 pm

Τα νέα καλουδια θα περάσουν και στο mini;
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #9 by Dr Pan K » Fri Apr 14, 2017 10:06 pm

Panoramix wrote:Τα νέα καλουδια θα περάσουν και στο mini;


To Roon ready και web app Lightning DS ναι. Το upsampling και το DSP όχι καθώς απ ότι διάβασα δεν αρκεί η υπολογιστική ισχύ. Δεδομένη της τιμής στα 550 ευρω με DAC και την νέα λειτουργία με υποστήριξη Android το Aries Mini ειναι το κορυφαίο value for money στα streamer
Παναγιώτης
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7870
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [Hands On] Auralic Aries streamer

Unread post #10 by Dr Pan K » Tue Jan 09, 2018 12:04 am

Με το τελευταίο firmware άνοιξε και το streaming με Spotify (για όλα τα μοντέλα της Auralic)
Παναγιώτης

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”



Login · Register