Ακρόαση στην Melody's Vision, Σαββατο 25 Οκτωβρίου
Wilson Audio - dCS - Innuos - Nagra - Constellation
Συμμετοχές εδώ

Chopin competition

Dr Pan K
Site Admin

Re: Chopin competition

Post #31 by Dr Pan K » Sun Oct 19, 2025 8:05 pm

Θα γίνω κακός αλλα παρακολουθώ ενα ξωτικό που χοροπηδάει επανω στα πλήκτρα και κλαίει συνάμα. Είπαμε, δεν έχουν ψυχή οι Ασιάτες αλλα έχουμε ξεφύγει στην αλλη κατεύθυνση άσχημο τρόπο. Τα λαθάκια τα ξεπερνάω, τον θεατρινισμο δεν τον μπορώ.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Post #32 by angpsi » Sun Oct 19, 2025 9:05 pm

Παρακολουθώντας ζωντανά την Zitong Wang (συμβαίνει τώρα) σκεφτόμουν το ηχόχρωμα που βγάζουν οι διάφοροι διαγωνιζόμενοι. Δεν έχω βαθιά γνώση του αντικειμένου από τεχνική σκοπιά, ωστόσο καταλαβαίνω πως είναι συνδυασμός της προσωπικότητάς τους (ιδιοσυγκρασία, σπουδές, ταυτότητα) και του ίδιου του πιάνου στο οποίο παίζουν, συμπεριλαμβανομένου, υποθέτω, και του κουρδίσματός του. Το Shigeru Kawai της Wang π.χ. μου ακούγεται ιδιαίτερα ρομαντικό και μελωδικό σε σχέση με έναν πιο άμεσο και κοφτό ήχο που άκουγα από τo Fazioli της 16χρονης Tianyao Liu (ίδιο ρεσιτάλ τελικού) ή του Eric Lu (ομοίως). #Edit ...και το πιο 'στρογγυλό' Steinway που ακούω τώρα από τον William Yang.

Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και ψυχοακουστική αντίδραση από την αισθητική του κάθε πιάνου, αλλά αναρωτιόμουν αν αυτό που λέω έχει κάποια βάση.

#Edit έχασα το post #5 του Dr Pan, καταλαβαίνω πως είναι κι αυτό μέρος του διαγωνισμού.

Χαριτωμένη λεπτομέρεια από τον κανονισμό:
(8) "Due to the dominance of the Steinway, Fazioli and Kawai brands among the pianos chosen by the finalists of the last editions of the Competition, and partnership between Institute and Yamaha
company, the instruments of these brands will be admitted to the Competition on separate terms."
Άγγελος
angpsi
Contributor

Post #33 by angpsi » Sun Oct 19, 2025 9:44 pm

Μελετώντας Qobuz ξετρύπωσα θησαυρούλη:
https://open.qobuz.com/album/dndkgfpsrdlpc

5026854109671_preview.jpg.jpeg
5026854109671_preview.jpg.jpeg (574.38 KiB) Viewed 151 times
Άγγελος
angpsi
Contributor

Post #34 by angpsi » Mon Oct 20, 2025 12:06 am

2η μέρα των τελικών, έδιωξα τους πάντες από το σαλόνι και έβαλα το YouTube να παίξει πάνω στο σύστημα.

Shindo την έχασα. Υποθέτω πως είναι αυτή που ενόχλησε τον Δρ Παν.
Zitong Wang μου άρεσε το παίξιμό της, ωστόσο χάθηκα λίγο στις σκέψεις μου για το ηχόχρωμα των πιάνων (βλ. παραπάνω). Πρόλαβα μόνο το Κοντσέρτο σε μι ελάσσονα, ωραίο έργο και με συνεπήρε (χωρίς να έχω σημείο αναφοράς, απλά εμπειρική αντίδραση)
William Yang μάλλον βαρέθηκα ―και πάλι εμπειρική αντίδραση.
Alexewicz μου φάνηκε κάπως χαμένος στην Polonaise-Fantasie ωστόσο έπαιξε όμορφα το Κοντσέρτο σε Φα ελάσσονα και τσίμπησε το τελευταίο χειροκρότημα (βλ. εντυπώσεις) της ημέρας.

Μαγνητοσκοπημένα είδα την παράσταση της μικρούλας Tianyao Liu με την οποία, παρά τη συμπάθεια για την ηλικία της, δεν έπαθα κάτι.
Επίσης μαγνητοσκοπημένα είδα τον Eric Lu που έπαιξε με αυτοπεποίθηση ξεκινώντας από κλασική καρεκλίτσα δημόσιας υπηρεσίας (με κόκκινο μαξιλαράκι σε κάθισμα και ράχη)―στο 2ο μέρος έκλεισε πάνω σε κανονικό σκαμπό πιάνου.
Έχω την εντύπωση πως στο στυλ που έπαιξε θα μου άρεσε καλύτερα ο ήχος του Kawai αντί του Fazioli, τα περάσματά του στο τέλος της Πολωνέζας-Φαντασίας είχαν νεύρο αλλά εμένα μου χτυπούσαν στ' αυτιά πιο επιθετικά απ' όσο θα προτιμούσα. Το πράγμα πήγε πολύ καλύτερα στο Κοντσέρτο σε Φα ελάσσονα, δεν ξέρω αν ήταν το κομμάτι που ταίριαζε ή το παίξιμο του Lu αλλά μου φάνηκε πως το πιάνο έδεσε καλύτερα με την ορχήστρα κι εγώ αφέθηκα με μεγαλύτερη ευκολία στην ακρόαση (αν και παλι σε κάποια crescendi ο ήχος μου φάνηκε λίγο σκληρός, ωστόσο εξαιρετική επιλογή για τις δεξιοτεχνικές φιοριτούρες του τελευταίου μέρους).
Συνολικ΄α πειστική παράσταση, ανάλογη ώριμου σολίστα αντί για φέρελπι διαγωνιζόμενου, στο Allegro Vivace του τέλους πραγματικά τα έσπασε.

Αύριο τρία Steinway, είχαμε δεν είχαμε το γυρίσαμε στον εξοπλισμό πάλι! :-D
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Post #35 by Dr Pan K » Mon Oct 20, 2025 12:34 am

Βρήκα την παρακάτω κριτική στο διαδίκτυο. Μιλάει για τον καλικαντζαρο που έγραφα πιο πριν. Προφανώς μακάρι να ήξερα να παίζω το 10% αυτών που ακούσαμε από την Miyu αλλά το ότι κάπου το παράκανε με τις κινήσεις και την "συγκίνηση " το παρατήρησαν και άλλοι.

Miyu Shindo: 7/10

A very sensitive musician who played with passion. But for me, there was too much “fighting” and it lacked serenity in her playing. She should think more about Chopin´s nobility and impeccable elegance. Furthermore, her excessive arm and wrist movement became a distraction to her music, as well as causing quite a number of mistakes in her playing that could not been easily avoided had her had a more economical technique.
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Post #36 by Dr Pan K » Mon Oct 20, 2025 9:03 pm

Μόλις τελείωσε ο Khrikuli και για εμένα ειναι εύκολα για χρυσό.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Post #37 by angpsi » Mon Oct 20, 2025 9:46 pm

Γμτ έχω πήξει στη δουλειά και το έχασα, θα το δω μαγνητοσκοπημένο...
Άγγελος
angpsi
Contributor

Post #38 by angpsi » Mon Oct 20, 2025 10:54 pm

Είδα Kuwahara ζωντανά και τώρα βλέπω τον Khrikuli μαγνητοσκοπημένο. Δύσκολο πιάνο το Steinway, θέλει δύναμη για να δώσει καθαρά τις νότες και η Kuwahara δυσκολεύτηκε στα τεχνικά κομμάτια του κοντσέρτο για πιάνο σε μι ελάσσονα, αν και έπαιζε πολύ όμορφα. Με τον Khrikuli τα πράγματα είναι αλλιώς, μόλις τελείωσε το πρώτο μέρος (Polonaise-Fantasy) και το όργανο κελαηδάει!

#Edit: α, καλά , μόλις μπήκε το πιάνο και στο Κοντσέρτο σε φα ελάσσονα και Khrikuli το έχει χαλαρά δικό του! Τι όμορφος ήχος που βγαίνει όταν δένει το πράγμα...
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Post #39 by Dr Pan K » Mon Oct 20, 2025 11:15 pm

Για χρονιά που δεν έχουμε κάποιο εκκολαπτομενο ιερό τέρας ο Khrikuli με έκανε να πω πως πληρωνα εισιτήριο αύριο για να τον ακούσω. Παρότι νέος δείχνει ψημενος.

Ο άλλος που ξεχώρισε στις φάσεις 2 και 3 ειναι ο Eric Lu αλλα το πήγε πολυ safe στους τελικούς. Ο καθηγητής του ειναι παλιός νικητής (Dang Thai Son) και εχει έρθει ήδη 4ος πριν μερικά χρόνια στον διαγωνισμό Chopin. Έχει κερδίσει στο Leeds και εχει αντικαταστήσει τον Pollini και την Argerich σε συναυλίες. Στην ουσία θα έπρεπε να ειναι το τεράστιο φαβορί αλλα ελπιζω πως θα έρθει δεύτερος πισω από τον Γεωργιανό.

Εχω περιέργεια να δω την τελικη κατάταξη
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Post #40 by Dr Pan K » Tue Oct 21, 2025 8:20 am

The winner of the 19th Chopin Competition!

On October 20, the final auditions of the 19th International Fryderyk Chopin Piano Competition came to an end. The 17-member jury, chaired by Garrick Ohlsson, awarded the following prizes:

MAIN PRIZES:
• 1st Prize – Eric Lu (USA)
• 2nd Prize – Kevin Chen (Canada)
• 3rd Prize – Zitong Wang (China)
• 4th Prize (ex-aequo) – Tianyao Lyu (China) Shiori Kuwahara (Japan)
• 5th Prize (ex-aequo) – Piotr Alexewicz (Poland), Vincent Ong (Malaysia)
• 6th Prize – William Yang (USA)

SPECIAL PRIZES:
• Polish Radio Award for the best performance of Mazurkas – Yehuda Prokopowicz (Poland)
• Warsaw Philharmonic Award for the best performance of a Concerto – Tianyao Lyu (China)
• Krystian Zimerman Award for the best performance of a Sonata – Zitong Wang (China)
• Fryderyk Chopin Society Award for the best performance of a Polonaise – Tianyou Li (China)
• Bella Davidovich Award for the best performance of a Ballade – Adam Kałduński (Poland)
Παναγιώτης

Return to “Μουσική”

Login · Register