Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[Hands On] Air Tight PC-7

User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7794
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

[Hands On] Air Tight PC-7

Unread post #1 by Dr Pan K » Wed Jul 19, 2017 11:34 pm

Air Tight PC-7_Intro.jpg
Air Tight PC-7_Intro.jpg (406.65 KiB) Viewed 41662 times


Η Επιλογή

Πως επιλέγουμε τελικά ενα προϊόν για δοκιμή; Συνήθως μετά από μια ακρόαση, κάτι που μας άφησε θετικές εντυπώσεις γίνετε άμεσα υποψήφιο για μια δεύτερη, ενδελεχή ακρόαση. Κάνεις δεν θέλει να μπει στην διαδικασία συγγραφής ενός άρθρου όταν γνωρίζει από πριν οτι το αντικείμενο δεν είναι του γούστου του, και γιατί να το κάνει οταν υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα προϊόντα εκεί έξω.

Ο άλλος κανόνας επιλογής είναι το όνομα, η ιστορία που κουβαλάει ο κάθε σχεδιαστής παιζει αδιαμφισβήτητα τον ρόλο της. Η Air Tight και ο Atsushi Miura έχουν τις καταβολές τους στην θρυλική Luxman καθώς ο Miura-san έχει παντρευτεί την Mari, κόρη ενός εκ των ιδρυτών της Lux και εκεί εργάστηκε για δεκαετίες προτού τελικά ιδρύσει την A&M, ιδιοκτήτρια του brand name Air Τight.

H κεφαλή κινητού πηνίου PC-7 πληρεί λοιπόν όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει τα σάλια μου να τρέχουν αφού κατα την πρώτη μου επαφή μαζί της απέσπασα τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι που δύσκολα θα ήταν και διαφορετικό καθώς έχω σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη στις σχεδιαστικές ικανότητες του Miura, δεν θυμάμαι ποτέ κάτι που να έχει βγει απο το εργαστήριό του και να μην ήταν απλά τέλειο.

DSC08281.JPG
DSC08281.JPG (248.09 KiB) Viewed 41662 times


Τεχνικές ελαφρότητες

Σαν εισαγωγική κεφαλή (εισαγωγική για τα δεδομένα της Air Tight, στα 3.200 ευρώ λιανική τιμή στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την PC-7 σαν "εισαγωγική" πρόταση) η έξοδος στα 0.6mV είναι ελαφρά υψηλότερη απο τις άλλες κεφαλές της εταιρίας, κάτι θετικό για όσους δεν έχουν τον απόλυτα ήσυχο ενισχυτή κεφαλής. Η εσωτερική εμπέδηση της κεφαλής είναι 7Ohm, οταν αρχικά ρύθμισα το phono stage μου ξεκίνησα απο την έτοιμη προεπιλογή των 47Ohm αλλά γρήγορα πέρασα στα 80 καθώς εκεί η κεφαλή "ανέπνευσε", αποδίδοντας σωστή ισορροπία ανάμεσα σε χαμηλές και ψηλές συχνότητες. Δυστυχώς η Air Tight δεν δημοσιεύει την ενδοτικότητα των κεφαλών της αλλά με κάποιους υπολογισμούς μέσω δίσκων μέτρησης συντονισμών θα έλεγα ότι βρίσκεται ανάμεσα στα 15 και 20 compliance units, συνυπολογίζοντας και το βάρος της στα 9.6γρ θα έλεγα οτι είναι σωστό ταίρι για τους περισσότερους σύγχρονους βραχίονες με μάζα απο 8 εως 14γρ.

H συνολική ποιότητα κατασκευής της κεφαλής ειναι κορυφαία, το μεταλλικό σώμα εχει άψογο φινίρισμα, τα πινάκια στο πίσω μέρος δείχνουν σαν κοσμήματα ενω και σε θέματα ουσίας όπως το στέλεχος και το διαμάντι δεν έχουν τσιγκουνευτει τίποτα, boron cantilever και microridge tip συμπληρώνουν το πακέτο. Η ισορροπία ανάμεσα στα κανάλια είναι επίσης κορυφαία, κάτω απο 0.5dB/1kHz.

DSC08286.JPG
DSC08286.JPG (448.27 KiB) Viewed 41662 times


Mismatch

Οι μαθηματικές φόρμουλες δεν λένε όλη την αλήθεια και το διαπίστωσα με τον δύσκολο τρόπο. Κανόνισα μια ακρόαση με δυο φίλους έχοντας τοποθετήσει για λόγους ευκολίας την PC-7 στον βραχίονα SAΕC 308L καθώς ο εδώ εισαγωγέας μου την παρέδωσε επάνω σε ενα headshell της Ikeda. O συνδυασμός headshell & βραχίονα δεν ήταν από τους πλέων ευτυχείς, καθώς τα headshell του Ikeda ειναι πάρα πολύ βαριά με το συγκεκριμένο να αγγίζει απο μόνο του τα 20γρ και την συχνότητα συντονισμού του συστήματος κεφαλής - βραχίονα να πέφτει κάτω απο τους 7 κύκλους. Αποτέλεσμα, ενώ οι μεσαίες πήγαιναν αρκετά καλά οι χαμηλές συχνότητες να ήταν ασαφείς και θολωμένες. Τι απέγινε απο την τυφλή εμπιστοσύνη που έχω στον Miura;

DSC08291.JPG
DSC08291.JPG (312.78 KiB) Viewed 41662 times


Fiat Lux

Όχι, ήμουν βέβαιος οτι δεν ήταν αυτός ο ήχος της μικρής Air Tight. Oι Ιάπωνες δεν λανσάρουν προϊόντα ελαφρά την καρδία, σίγουρα οχι ο Miura. Δεν ήμουν έτοιμος να στείλω πίσω την PC-7 χωρίς να εχω πάρει αυτό που περίμενα. Έπρεπε να την δοκιμάσω επάνω στον Kuzma 4point ο οποίος εχει αποδείξει οτι στο χαμηλό ειναι αχτύπητος ενω το βάρος του ειναι χαμηλότερο απο αυτό του SAEC & Ikeda headshell.

Δεν μου αρέσει να βγάζω την ZYX 4D Ultimate απο τον Kuzma, ο συνδυασμός είναι εξαιρετικός και αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύστημά μου. Το χαμηλό είναι υποδειγματικά γρήγορο και καθαρό, στακάτο σε επίπεδα ψηφιακού ενω οι ψηλές συχνότητες είναι αέρινες, χωρίς συριστικά και κωδωνισμούς. Επιπλέον, παρότι εχω 2 γνησια headshell για τον 4point η αλλαγή δεν είναι τόσο απλή όσο με τον SAEC καθώς πρέπει να βγουν τα leads με μεγάλη προσοχή. Έπρεπε όμως να γίνει και έγινε.

Αλλαγή μεγάλη και ουσιαστική, άκουγα μια άλλη κεφαλή. Κρίμα μόνο για τους φίλους που δεν την άκουσαν στις ιδανικές συνθήκες, δεν πήραν μια αντιπροσωπευτική γεύση απο το ανανεωμένο και σαφώς πιο επιβλητικό χαμηλό της PC-7, από την ευρύτερη πια σκηνή, απο την ανανεωμένη διαύγεια στο άκουσμα. Το μόνο που είχαν δοκιμάσει ηταν η μεστότητα στις μεσαίες, αυτή έμεινε. Δεν είναι "μεσαιάτη" κεφαλή η Air Tight αλλά δεν εχει και τον απόλυτα flat χαρακτήρα της ZYX. Οι γυναικείες φωνές είναι μια παλάμη μπροστά απο τα ηχεία, τα όργανα τοποθετούνται λίγο πιο πίσω στην σκηνή, όπως θα περίμενε κάνεις ενα live σε jazz club. Ο όγκος και η ροη της μουσικής είχαν την ωριμότητα του σχεδιαστή, μου έδωσαν την αίσθηση οτι δεν ημουν απομακρυσμένος και αδιάφορος παρατηρητης της συναυλίας αλλά οτι είχα καθίσει μπροστά, στην πρώτη σειρά των δρώμενων.

DSC08293.JPG
DSC08293.JPG (249.18 KiB) Viewed 41662 times


Περί κεφαλών Air Tight

Για τις δημιουργίες του Miura έχουν γραφτεί πολλά και κοινό σημείο είναι οι διθυραμβοι. Oι PC-1, PC-1 Supreme και Opus-1 εχουν αποσπάσει τόσα εξαιρετικά review που δύσκολα τα προσπερνάει κάποιος που αναζητα το απόλυτο σε κεφαλή. Ακόμα πιο δύσκολα μπορεί να προσπεράσει την εισαγωγική κεφαλή της Air Tight, η PC-7 μπορεί να κοστίζει μια υποδιαστολή των μεγάλων αλλά σε βάζει για τα καλά στον οργανικό ήχο της Ιαπωνικής εταιρίας.

Cantilever: Boron
Stylus Type: Microridge
Internal impedance: 7 ohms (DCR)
Output voltage: 0.6mV/1kHz
Stylus pressure: 1.9 - 2.2g
Channel balance: within 0.5dB/1kHz
Weight: 9.6g
MSRP 3.200 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες Aurion Image & Sound
Παναγιώτης

Return to “Αναλογικός ήχος”Login · Register