Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1724
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

[audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #1 by angpsi » Wed Nov 06, 2019 10:43 pm

IMG_9144.jpeg
IMG_9144.jpeg (748.28 KiB) Viewed 49210 times


Review: Meze Rai Penta


Το υπόβαθρο.

Σχετικά με πρώτες εντυπώσεις κ.λπ. δείτε εδώ.

Η Meze Audio είναι μια εταιρεία από την Ρουμανία που έχει γίνει εδώ και κάποιο καιρό ιδιαίτερα γνωστή στους κύκλους του Head-Fi μέσα από τα προσιτά και πολύ διαδεδομένα on ear κλειστά ακουστικά 99 Classics και τις παραλλαγές τους, τα οποία αργότερα ακολούθησαν τα εξίσου προσιτά 11 Neo και 12 Classics ΙΕΜ. Τα τελευταία χρόνια όμως η Meze έχει ταράξει τα νερά μέσα από το κορυφαίο ανοιχτό ορθοδυναμικό Empyrean των 3 χιλιάδω ευρώ, στο κατόπι του οποίου εμφανίστηκε και το Rai Penta που αποτελεί την κορυφαία επιλογή της γκάμας της εταιρείας σε μορφή ΙΕΜ και τιμή στα χίλια ευρώ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γίνει πλέον διαθέσιμο και το Meze Rai Solo το οποίο αποτελεί μια πιο προσιτή εκδοχή αυτής της νέας σειράς ΙΕΜ.

Τα Meze Rai Penta ήρθαν στα χέρια μου μέσα από το Ευρωπαϊκό σκέλος του World Tour που οργάνωσε εκ μέρους της Meze ο Andy Kong στο HeadFi.com και είχαν ήδη γράψει τουλάχιστον 50 ώρες ακρόασης μέχρι την ώρα που τα παρέλαβα. Η συσκευασία ήταν κομψή αλλά και σχετικά απλή για ΙΕΜ του χιλιάρικου, και περιλάμβανε τα ακουστικά, ένα single-ended καλώδιο σε πλεξούδα τεσσάρων καλωδίων (20 litz έκαστο) με ακροδέκτες MMCX, μια αρκετά εκτενή σειρά tips και μια σκληρή θήκη με φερμουάρ. Μέσα στην θήκη βρίσκονταν επίσης ένας αντάπτορας αεροπλάνου και ένα καρφί 6.3mm. Η Meze πουλάει balanced καλώδια σε 2.5mm και σε 4.4mm, ωστόσο χρειάζεται αγοραστούν ξεχωριστά καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην βασική συσκευασία. Ευτυχώς ο διοργανωτής φρόντισε ώστε να έχουμε και τα δύο αυτά καλώδια στην διάθεσή μας.

IMG_9143.jpeg
IMG_9143.jpeg (1.04 MiB) Viewed 49210 times

Το ακουστικό

Αισθητικά, τα Rai Penta είναι ένα μικρό κόσμημα από μασίφ αλουμίνιο τορνευμένο σε CNC, ανωδιωμένο σε ένα σατινέ μπλε πετρόλ χρώμα που συγκρίνω ίσως μόνο με κάτι σαν το iPhone 11 Pro στην Midnight Green εκδοχή του. Τόσο σε όψη όσο και σε αφή το σύνολο δίνει μια αίσθηση πολυτελείας, ενώ ο συνδυασμός στιβαρότητας και μικρού μεγέθους μου θύμισε έντονα τα κεραμικά περιβλήματα των RHA CL1. Το ανάλογο ισχύει και για το καλώδιο από επάργυρο χαλκό σε διαφανές περίβλημα, το οποίο πετυχαίνει έναν εξαιρετικό συνδυασμό πλαστικότητας, βάρους και ευκαμψίας, χωρίς να είναι διόλου μικροφωνικό.Το όνομα ‘Penta’ αντανακλά την κατασκευή του ακουστικού με πέντε μονάδες σε κάθε πλευρά, μια δυναμική και δύο ΒΑ σε ζεύγη (2Χ2) customized από την Meze. Η Meze δίνει έμφαση στον έλεγχο του αέρα τόσο με τις ειδικά σχεδιασμένες μπόρνες που χρησιμοποιούν σωλήνες διαφορετικού μήκους σκαλισμένους στο σώμα του θαλάμου όσο και στις διπλές θυρίδες εκτόνωσης που φροντίζουν για την εξισορρόπηση της πίεσης στις μονάδες σε σχέση με την μάζα του αέρα που παγιδεύεται μέσα στο αυτί. Image
(πηγή: Meze Audio)

Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες καθώς εκμεταλλεύονται την αδράνεια στο σώμα του ακουστικού για να πετύχουν μεγαλύτερα επίπεδα ελέγχου των αντηχήσεων και της κίνησης του αέρα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν συνεργατικά με τον πόρο του αυτιού για την εκτόνωση της πίεσης στο τύμπανο. Το σώμα των ακουστικών είναι πολύ σωστά σχεδιασμένο από ανατομικής απόψεως και κάθεται πάρα πολύ καλά στην κόγχη του αυτιού. Η Meze έχει καταφέρει να χωρέσει τις πέντε τις μονάδες σ’ ένα πολύ βολικό μέγεθος που καταφέρνει να μην γίνεται ποτέ ενοχλητικό ή να προεξέχει από το αυτί. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα ακουστικό το οποίο δεν ταλαιπωρεί σε πολύωρες ακροάσεις, και φυσικά είναι βολικό για μεγάλες εξωτερικές διαδρομές ―και ναι, μπορείς να κοιμηθείς πάνω του, αν και ίσως μετά από κάποια αρκετή ώρα να νιώσεις την πίεση στο αυτί σου.
Image
Image
(πηγή: Meze Audio)

Η μπόρνα είναι αρκετά μεγάλη, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να εισχωρήσει αρκετά καλά μέσα στο αυτί. Ένα ενδιαφέρον σημείο εδώ είναι το στόμιο, το οποίο τείνει να φέρνει τα tips αρκετά πίσω δίνοντας έτσι (ανάλογα με το tip) ένα αρκετά ρηχό στόμιο. Η Meze φαίνεται να υπολογίζει στο tuning του ακουστικού μέσω tip rolling, καθώς τα tips που είχε το demo unit μου φάνηκε πως διαφοροποιούνται περισσότερο σε σχέση με το μήκος ή την διάμετρο των στομίων τους παρά με το γενικότερο μέγεθός τους. Όπως και να έχει, επισήμως η Meze λέει πως δίνει 4 ζευγάρια tips μαλακής σιλικόνης (XS, S, M, L), 1 ζευγάρι με διπλή φλάντζα, 2 ζευγάρια με διπλή φλάντζα για βαθιά διείσδυση και 1 ζευγάρι αφρώδες τύπου Comply. Προσωπικά παρατήρησα πως πετυχαίνω το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δικά μου Spiral Dots ++ νέας γενιάς, καθώς μου έδιναν ένα ανοιχτό και ρηχό στόμιο που άνοιγε τις μεσαίες και τις ψηλές συχνότητες χωρίς να χάνεται το μπάσο ή ο γενικότερος χαρακτήρας του ακουστικού. Από την άλλη μεριά, δεν μπόρεσα να πειραματιστώ με το cable rolling καθώς δεν είχα στην διάθεσή μου εναλλακτικά καλώδια που να ταιριάζουν με τα MMCX των Penta.

Ήχητικά

IMG_0251.jpeg
IMG_0251.jpeg (849.03 KiB) Viewed 49210 times
Για τις ανάγκες της κριτικής αυτής γνωριμίας μου με τα Meze Rai Penta επιστρατεύτηκαν
  • από ΙΕΜ τα RHA CL1 και T20i, τα Ultimate Ears 900s, τα FLC8s και τα Etymotic Hf3
  • από πηγές το Chord Mojo, το FiiO X5iii, το FiiO BTR3, όπως και το Questyle QP2R, και το και το επιτραπέζιο Questyle CMA400i το οποίο διαθέτει ειδική έξοδο για ΙΕΜ.
  • για λόγους αναφοράς ως προς την τονικότητα, τα Sennheiser HD600, AKG K240DF, και Sennheiser HD800 με SDR και AnaxII mod (όλο το αρχικό tuning αλλά χωρίς την διαβόητη κορύφωση στα 6kHz και το συνακόλουθο ringing), τα οποία έπαιξαν κυρίως από τον SPL Auditor αλλά ενίοτε και από το Questyle 400i.
Μετά από τις πρώτες δοκιμές κατέληξα να χρησιμοποιώ περισσότερο το Questyle QP2R, που μου φάνηκε να ταιριάζει στον χαρακτήρα των Rai Penta, φέρνοντας στο τραπέζι ένα ρωμαλέο σώμα αλλά και μια πολύ καλή τεχνική ικανότητα. Στον αντίποδα, το Mojo έδινε στα Penta έναν άρτιο χαρακτήρα χωρίς όμως να δίνει αυτό το παραπάνω σώμα. Επίσης ενδιαφέρον ήταν το ταίριασμα με το μικρούλι FiiO BTR3 που, έδωσε ένα ανέλπιστα ικανό ταίριασμα με μια τάση προς ένα διάφανο και αέρινο ηχόχρωμα, έναν χαρακτήρα που επίσης απέδιδε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το FiiO X5iii. Συνολικά μιλώντας, θα έλεγα πως τα Penta επιτρέπουν το scaling χωρίς ωστόσο να αποδίδουν τόσο αξιοσημείωτες διαφορές σε σχέση με τον δικό τους μεμονωμένο χαρακτήρα. Παρομοίως, η αλλαγή από single-ended σε balanced δεν φάνηκε να δίνει κάτι σημαντικά περισσότερο στην ακρόαση, παρότι έδενε σ' ένα βαθμό την σκηνή και έκανε κατά τι πιο ξεκάθαρη την περιγραφή των οργάνων. Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί πως τα Penta είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα (110dB SPL/1mW, με μέγιστη ισχύ εισόδου τα 30mW), κι έτσι και τα δύο προϊόντα της Questyle έκαναν ένα ακουστό φύσημα το οποίο επέλεξα να παραβλέψω. Για τον ίδιο λόγο, τα Penta δεν μπόρεσαν να παίξουν από την έξοδο του επιτραπέζιου SPL Auditor πάνω στον οποίο έκαναν ένα σοβαρό παράσιτο.

IMG_0260.jpeg
IMG_0260.jpeg (745.35 KiB) Viewed 49210 times

Τούτων λεχθέντων, η πρώτη εντύπωση που μου έδωσαν τα Penta είναι εκείνη ενός γεμάτου και ολοκληρωμένου ακουστικού, με έμφαση στις χαμηλές συχνότητες και τις ήπιες (έως και σχετικά ρολαρισμένες) ψηλές. Ξεκινώντας από το αρκετά εντυπωσιακό όσο και φυσικό rumble στις κατώτερες χαμηλές (εφόσον υπάρχει στο track) περνούν ομαλά στις κατώτερες μεσαίες χωρίς να φαίνεται να ξεχειλώνουν καμία συχνότητα μέχρι εκεί. Την ίδια στιγμή οι ψηλές εμφανίζονται μεστές και χωρίς να προβάλλουν, κοστίζοντας ίσως έτσι όμως σε άνοιγμα σκηνής και αέρα ανάμεσα στα όργανα. Η ίδια η σκηνή εμφανίζεται περισσότερο βαθιά παρά εκτενής, με ικανοποιητικό layering και καλή άρθρωση του μουσικού δρώμενου, χωρίς όμως να δρέπει δάφνες ανάλυσης ή επακριβούς τοποθέτησης των οργάνων μέσα στον χώρο.

Image
Image
(Πηγή: (crinacle.com και antdroid.net)

Βάσει των διαθέσιμων ηχητικών μετρήσεων, τα Rai Penta φαίνεται να έχουν έναν “U” χαρακτήρα, με γεμάτα μπάσα μέχρι και τα 100 Hz, μια ομαλή βύθιση στις κατώτερες μεσαίες μέχρι τους 400-500 Hz και μια γενναία ενίσχυση των μεσαίων μέχρι και τις ανώτερες μεσαίες στα 2kHz. Το τελευταίο πουσάρισμα που ακολουθεί στα πρίμα δίνει έναν κάποιο αέρα, όμως παραμένει χωρίς σημαντικές εξάρσεις και έτσι σε κάποιους ίσως να τους λείψει μια μεγαλύτερη διαύγεια. Τέλος, παρά το γέμισμα στα χαμηλά η τεχνολογία εκτόνωσης της δυναμικής μονάδας (Pressure Equalization System) επιτρέπει στ’ ακουστικά να μην επιβαρύνουν ιδιαίτερα το τύμπανο με την πίεσή τους ―κάτι που έχω παρατηρήσει με άλλα υβριδικά ΙΕΜ όπως τα FLC8s μου― και έτσι η όλη εμπειρία της ακρόασης μπορεί να διαρκέσει πραγματικά πολλές ώρες χωρίς καμία άλλη κούραση πέρα από τον όποιο ερεθισμό μπορεί να προκαλέσουν τα tips.

Και μόνο με τον χαρακτήρα τους, τα Meze Rai Penta μπορούν να γίνουν ως και εξαιρετικά εθιστικά. Στα test tracks του Dr Chesky's Ultimate Headphone Demonstration disk
Image
έπαιξαν με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ενώ στο εκκλησιαστικό όργανο του Dr Chesky's Sensational, Fantastic, and Simply Amazing Binaural Sound Show
Image
είχαν την ευκαιρία να δείξουν γι’ ακόμα μια φορά πόσο καλά τα καταφέρνουν με τις κατώτερες ζώνες του φάσματος, ιδιαίτερα σε εκτελέσεις που αφορούν σε φυσικά όργανα ή live ηχογραφήσεις. Κάτι ανάλογο είδα και με το "Jazz Variants" των O-zone Percussion Group στο Demo album της Manger, όπου τα Penta απέδιδαν τα κρουστά όργανα με εξαιρετική φυσικότητα, πειστικό attack και decay, ικανή υφή και επαρκή διαύγεια. Image

Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και στο πληθωρικό ως αβυσσαλέο σε χαμηλά Ein Deutsches Requiem
του Brahms, από την Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας σε διεύθυνση Daniel Harding (Harmonia Mundi), όπου τα Penta κατάφερναν να παίζουν διατηρώντας την αίσθηση ενός ομοιογενή ‘οργανικού’ χαρακτήρα στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος, αλλά και με μια καλή άρθρωση που υπερκάλυπτε μια κάποια αδυναμία στην ταχύτητα των μεταβατικών. Image Τέλος, τα Penta έπαιξαν εξίσου πειστικά στο τελευταίας κοπής Norman Fucking Rockwell της Lana del Rey, Image
όπως και στο πολύ γοητευτικό jazz fusion Radio One της Airelle Besson
Image
, το κλασικό jazz album The Blues and the Abstract Truth του Oliver Nelson
Image
, και ένα αφιέρωμα του Qobuz στην σπουδαία και προσφάτως εκλιπούσα Jessye Norman. Image
Η Meze ισχυρίζεται πως τα Penta σχεδιάστηκαν “για έναν ισορροπημένο ηχητικό χαρακτήρα, με αψεγάδιαστη μικρολεπτομέρεια, που οδηγεί σ’ έναν αξεπέραστο ρεαλισμό σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων, από τα 4Hz μέχρι τα 45kHz”, κάτι που φάνηκε πως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

IMG_0252.jpeg
IMG_0252.jpeg (623.22 KiB) Viewed 49210 times

Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση με ακουστικά που έχουν μια περισσότερο flat απόκριση έδειξε κάποια συγκράτηση στις μεσαίες, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί και να προβληματίσει κάποιους. Για παράδειγμα, η γνωστή grainy φωνή της Diana Krall στο The Girl in the Other Room
Image
έδειχνε λίγο συμπιεσμένη στο βάθος, παραμένοντας ενσωματωμένη μέσα στην γενικότερη οργανική ατμόσφαιρα με την οποία απέδιδαν τα Penta την μουσική σκηνή, ενώ στο Duet της Hiromi με τον Chick Corea
Image
οι συνήθως κρυστάλλινες νότες του πιάνου στις μεσαίες και υψηλές οκτάβες αποδίδονταν με κάποια ασάφεια, και πάλι παρουσιασμένες με λιγότερη έμφαση σε σχέση με την γενικότερη αντήχηση του σώματος του οργάνου. Αυτή η παρατήρηση με οδήγησε στο να επιστρέψω με περισσότερο κριτική διάθεση σε ορισμένα κομμάτια που είχα ακούσει και νωρίτερα, οπότε και φάνηκε πως παρ’ όλο τον οργανικό τους χαρακτήρα τα Penta φαίνονται να υπολείπονται ως προς την απόλυτη τεχνική ικανότητα που ενδεχομένως να παρουσιάζουν άλλα ακουστικά.

Συμπεράσματα

Εντέλει, το μεγαλύτερο προσόν των Penta φάνηκε να είναι η συνολική ομοιογένεια της ηχητικής τους ταυτότητας και η καλή άρθρωση. Το μεν πρώτο οδηγεί εύκολα στην αίσθηση ότι πρόκειται για ένα γλυκόηχο σετ ΙΕΜ το οποίο μπορεί να οδηγήσει πανεύκολα σε απροβλημάτιστες ακροάσεις, το δε δεύτερο φαίνεται να κρύβει κάποιες τονικές ατέλειες που το κάνουν να απέχει από το ιδανικό reference άκουσμα. Προσωπικά θα μπορούσα να τα φανταστώ εύκολα ως μέρος μιας συλλογής που δίνει λύσεις στις κριτικές/αναλυτικές ορέξεις του ιδιοκτήτη της με άλλα ΙΕΜ ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, θα μπορούσα εξίσου να το φανταστώ σαν ένα καθημερινό driver που επιτρέπει να χαθείς μέσα στην μουσική όπως θα χανόσουν και μέσα στις σκέψεις σου στον δρόμο για την δουλειά ή βυθισμένος σε ένα βιβλίο. Από την άλλη μεριά, όσοι ποντάρουν στα Rai Penta για κριτικές ακροάσεις κι ένα γενικότερο reference άκουσμα ίσως ν' απογοητευτούν. Ακόμα κι έτσι, χωρίς να είναι τεχνικά το αρτιότερο ακουστικό για κριτικές ακροάσεις, τα Rai Penta είναι δυνατόν να σε πείσουν απλά και μόνο ακούγοντας μουσική, κάτι που εξηγεί ίσως και το γιατί έχουν μπεί σε τόσες και τόσες λίστες αναφοράς των απανταχού περιοδικών και reviewers σε όλο τον κόσμο.

---------------------------------
Γι' αυτό το review οφείλω να ευχαριστήσω τον Andy Kong για την πρόσβαση που μου παρείχε στα Meze Rai Penta, όπως και τον Γιάννη Δήμου της Aurion Audio για τα Questyle CMA400i και Questyle QP2R. Το δείγμα των Meze Rai Penta έμεινε μαζί μου για την διάρκεια 10 ημερών και συνεχίζει τον δρόμο του στο ευρωπαϊκό σκέλος του World Tour. Η Aurion Audio είναι και ο επίσημος εισαγωγέας της Meze για την Ελλάδα.
Άγγελος
User avatar
Dr Pan K
Site Admin
Posts: 7851
Joined: Tue Mar 29, 2016 12:46 am

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #2 by Dr Pan K » Mon Nov 11, 2019 12:16 pm

Εκτενεστατο αρθρο, συγχαρητηρια Αγγελε. Κριμα που τελικα δεν καταφερα να τα ακουσω γιατι μου εχεις εξαψει το ενδιαφερον. Πολυ καλες και οι μουσικες επιλογες.
Παναγιώτης
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1724
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #3 by angpsi » Mon Nov 11, 2019 1:26 pm

Dr Pan K wrote:Εκτενεστατο αρθρο, συγχαρητηρια Αγγελε. Κριμα που τελικα δεν καταφερα να τα ακουσω γιατι μου εχεις εξαψει το ενδιαφερον. Πολυ καλες και οι μουσικες επιλογες.

Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη. Περιμένουμε να συμπληρώσει και ο Χρήστος που τα άκουσε διεξοδικά!
Άγγελος
User avatar
Gojakla
Contributor
Posts: 1754
Joined: Tue Mar 29, 2016 10:56 am

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #4 by Gojakla » Mon Nov 11, 2019 3:35 pm

Ευχαριστούμε πολύ Άγγελε για τον κόπο σου να μας μεταφέρεις τις ακουστικές σου εμπειρίες... [beer]
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1724
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #5 by angpsi » Mon Nov 11, 2019 5:12 pm

Gojakla wrote:Ευχαριστούμε πολύ Άγγελε για τον κόπο σου να μας μεταφέρεις τις ακουστικές σου εμπειρίες... [beer]

[beer] Έρχονται κι άλλα!...
Άγγελος
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 1487
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #6 by Chris1967 » Tue Nov 12, 2019 7:39 pm

Συγχαρητήρια Άγγελε για το πολύ εκτενές και κατατοπιστικό review σου.

Θα συμφωνήσω με όλα όσα γράφεις, αλλά,... και είναι είναι μεγάλο το αλλά,... αλλά εμένα δεν μου άρεσαν και δεν με κέρδισαν, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας και την τιμή τους.

Το προσωπικό μου γούστο στα ακουστικά λίγο πολύ το ξέρετε όσοι με ξέρετε και με διαβάζετε.

Το αγαπημένο μου ακουστικό είναι το Sennheiser HD800, ένα ακουστικό αρκετά αναλυτικό, και το δεύτερο ακουστικό μου είναι επίσης αναλυτικό αλλά όχι στο βαθμό του πρώτου τα HifiMan HE-500. Τα inear μου είναι τα RHA Cl1 & T20 και το Ultimate Ears UE900s.

Θέμα που έχω με τα Penta, είναι ότι κατάφεραν να ακουστούν τελείως διαφορετικά από όλα τα προαναφερόμενα ακουστικά στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων έως τις μεσαιο υψηλές συχνότητες.

Δεν ήταν θέμα να είναι λίγο πιο πίσω ή εμπρός οι γυναικείες φωνές, ήταν σαν να υπήρχε κάποιου είδους παραμόρφωση. Αυτό ήταν ακουστό και με πιάνα.

Δεν μπορώ να σας μεταδώσω αυτό ακριβώς που άκουσα, αλλά είναι λίγο, αλλά απόλυτα πια εμφανές εάν το παρατηρήσεις και εάν μπεις στην διαδικασία, κάθε κομμάτι να το ακούς και με ένα από τα άλλα ακουστικά για σύγκριση.

Κατά τα άλλα τα χαμηλά του καλά χωρίς να μπερδεύουν ή να προβάλλονται στις μεσαίες, αρκετά στακάτο, όχι πολυβόλο αλλά σωστό. Μεσαίες σαγηνευτικές (αλλά με το πρόβλημα που διαπίστωσα), υψηλές βελούδινες χωρίς να έχουν την απόλυτη έκταση αλλά χωρίς να κουράζουν ποτέ, με ικανοποιητικό αέρα και τρισδιάστατη απεικόνιση. Σκηνή όχι ιδιαίτερα πλατιά αλλά με καλή περιγραφή και αρκετό βάθος.

Δεδομένου της τιμής των 1000 ευρώ δεν μπορώ να συγχωρήσω την ιδιοτροπία στις μεσαίες, ούτε μπορώ να παρακάμψω την έλλειψη έκτασης ψηλά (που συνεπάγεται και την έλλειψη αέρα που πρέπει να έχει ένα ακουστικό reference).

Το να δώσει κανείς 1000 ευρώ για να έχει ένα ακουστικό που δεν κουράζει, αλλά και χωρίς να παρουσιάζει την μουσική συναρπαστικά, δεν το θεωρώ, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα, κάτι που είναι λογικό.

Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από πάμπολές μάρκες και το θέμα δεν είναι αν το ακουστικό έχει μέσα τεχνολογία, είναι κομμένο σε CNC, ή έχει έναν σκασμό balanced armature drivers. Ειναι πως παίζει στο τέλος της γραφής και εάν αυτό μιλάει στην ψυχή του ακροατή.

Εμένα δεν με τρέλανε.

Πιστεύω όμως ότι είναι η αρχή της Meze να μπει στις hiend ψείρες και αν παραβλέψουμε αυτή την πολύ μικρή αστοχία, σύντομα θα δούμε αρκετά καλύτερα παραδείγματα.
Χρήστος
User avatar
angpsi
Contributor
Posts: 1724
Joined: Thu Jun 08, 2017 12:18 pm
Location: Athens

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #7 by angpsi » Fri Nov 15, 2019 6:23 am

Chris1967 wrote:Θέμα που έχω με τα Penta, είναι ότι κατάφεραν να ακουστούν τελείως διαφορετικά από όλα τα προαναφερόμενα ακουστικά στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων έως τις μεσαιο υψηλές συχνότητες.

Δεν ήταν θέμα να είναι λίγο πιο πίσω ή εμπρός οι γυναικείες φωνές, ήταν σαν να υπήρχε κάποιου είδους παραμόρφωση. Αυτό ήταν ακουστό και με πιάνα.

Την ώρα που έγραφα την αγγλική μετάφραση για το άρθρο μου στο Head-Fi, σκεφτόμουν ότι η 'περίεργη' συμπεριφορά ίσως να οφείλεται στον συνδυασμό του γεμίσματος στις μεσαίες με τις σχετικά ήπιες και χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις ψηλές. Εμένα αυτό που περιγράφεις μου φάνηκε σαν ότι εκεί που θα χρειαζόμουν περισσότερο sparkle οι μεσαίες γέμιζαν τον χώρο και δεν άφηναν τα πρίμα να αναπνεύσουν. Η ιδέα να παραμορφώνουν με μπερδεύει, γιατί αν ήταν έτσι τότε δεν θα έπρεπε να το βλέπουμε και στις υπόλοιπες συχνότητες;

Πάντως ίσως έχεις δίκιο που είσαι αυστηρός, γιατί στον χώρο του 1Κ η αγορά είναι πράγματι τόσο γεμάτη από ΙΕΜ που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις και ποιον να πρωτοεμπιστευτείς (ας όψονται κάθε λογιών κινέζοι, σιγκαπουριανοί, ιάπωνες, αμερικανοί, όπως και κάθε πονεμένος κατασκευαστής ακουστικών βοηθημάτων που το γύρισε στον audiophile χώρο). Ως προς αυτό το τελευταίο, έχω την εντύπωση ότι η Meze δεν είναι μια εταιρεία που θα βγάζει ένα μύριο μοντέλα μέσα στον επόμενο χρόνο κι έτσι έχω την ελπίδα πως σε κάποια χρόνια μπορεί να δούμε μια περισσότερο ώριμη και πλήρη γκάμα που θα βελτιώνεται σταδιακά μέσα στα χρόνια.

Btw διάβασα ότι το υπόβαθρο του Antonio Meze είναι στον χώρο του product design, κάτι που εξηγεί την εξαιρετική αισθητική και την προσοχή στην λεπτομέρεια των προϊόντων του. Προσωπικά, συνεχίζω κι έχω μεγάλη περιέργεια να ακούσω και τα Empyrean. Νομίζω ότι με λίγη οργάνωση μπορούμε να στήσουμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα κριτική ακρόαση!
Άγγελος
User avatar
Chris1967
Contributor
Posts: 1487
Joined: Tue Mar 29, 2016 11:07 am

Re: [audiohub.gr review] Meze Rai Penta hybrid universal flagship IEM

Unread post #8 by Chris1967 » Fri Nov 15, 2019 10:32 am

Δεν συμφωνώ ότι αυτό που άκουσα είναι θέμα ισοστάθμισης, εν πάσει περιπτώσει, να το πω αλλιώς.

Εάν αυτό το ακουστικό είχε 100 ευρώ θα ήταν κελεπούρι buy it NOW!
Εάν είχε 200 το ίδιο χωρίς θαυμαστικό, εάν είχε 500 θα έλεγα το προτείνω χλιαρά, αλλά ακούστε το πολύ προσεκτικά πριν αγοράσετε, στα 1000 και με το πρόβλημα αυτό, και χωρίς την (για μένα) επαρκή έκταση ψηλά, και με μόνο ένα καλώδιο στην συσκευασία για να σου ζητάει και άλλα λεφτά (πιθανολογώ πάνω από 100ρικο) για balanced, δεν μπορώ να το προτείνω στους αναγνώστες μας.

Αυτά.
Χρήστος

Return to “Ακουστικά”



Login · Register