Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Σκέψεις για πλίνθο

Chris1967
Contributor

Re: Σκέψεις για πλίνθο

Unread post #21 by Chris1967 » Fri Aug 08, 2025 11:37 am

Είχα γράψει σεντόνι, αλλά με ανανέωση κατά λάθος του browser τα έχασα.

Τα ξαναγράφω με σχετική συντομία.

Πόσοι από εσάς που έχετε κατασκευάσει πλίνθους έχετε κατασκευάσει πάνω από έναν, και έχετε χρησιμοποιήσει επάνω τον ίδιο βραχίονα και την ίδια κεφαλή?

Προσωπικά μου ακούγεται περίεργο που δίνετε χαρακτήρα ηχητικό σε πλίνθους που δεν έχετε αξιολογήσει παρά μόνο με μία άπαξ κατασκευή.

Το σάντουιτς υλικών δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δημιουργεί ανακλάσεις μόνο και μόνο επειδή είναι σάντουιτς, πρέπει να αναλυθεί τι είδους σάντουιτς από τι υλικά.

Αναφέρονται ονόματα, αλλά με κάποιες ασάφειες, πχ ο Nantais (επειδή έχω πραγματικά εντρυφήσει επάνω στις κατασκευές του ) δεν χρησιμοποιεί ατόφια ξύλα όπως αναφέρατε, χρησιμοποιεί ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ σημύδας/θαλάσσης το οποίο ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ με καφάσι ατόφιου ξύλου. H Audiograil χρησιμοποιεί bamboo το οποίο είναι φυσικά τεχνητό και όχι ατόφιο.

Πχ. Συμήδα σάντουιτς και Corian συνδυάζει στοιχεία που έχουν μέγιστη απόσβεση αλλά καμία μα καμία ανάκλαση αλλά τα απορίπτετε.

Ο συνδυασμός βραχίονα κεφαλής είναι το σημαντικότερο στοιχείο, για το οποίο δεν αναφέρετε ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο να υπάρχει συνέργεια με το εκάστοτε πλίνθο.

Το armboard επίσης παίζει ρόλο σύζευξης η απόζευξης και δεν αναφερθήκατε για το πως επηρεάζει το ηχητικό αποτέλεσμα.

Τελικά είναι θέμα γούστου μόνο, και ο καθένας λέει ότι θέλει? Με τι το συγκρίνετε? με κάποιο οποιοδήποτε άλλο πικάπ που το έχετε συνηθίσει και σας αρέσει καλύτερα, και μετά φταίει ο πλίνθος η το idler?

Με την δική μου εμπειρία με υλοποιήσεις η μια αμέσως μετά την άλλη,

1η Σκέτο motor unit Lenco επάνω σε τούβλα
2η Μολδαβική πλίνθος Βαλτικής σημύδας χωρίς armboard
3η Μολδαβική πλίνθος Βαλτικής σημύδας με Linn armboard
4η Μεγάλο σε μάζα σάντουιτς Θαλάσσης με MDF με armboard από παχύ αλουμίνιο

και όλες οι υλοποιήσεις με σταθερό τον βραχίονα και την κεφαλή Linn Ekos/Benz L2

διαπίστωσα πέραν από κάθε αμφιβολία ότι όλες οι υλοποιήσεις είχαν τον ίδιο χαρακτήρα αλλά υπήρχε βαθμηδόν αναβάθμιση σε λεπτομέρεια έκταση και εστίαση, ειδικά όταν μιμήθηκα όλες τις μηχανικές διαφοροποιήσεις που κάνει ο Nantais (εκτός βέβαια του πηγαδιού που έχω το εξαιρετικό μεγάλο πηγάδι του SPH).

Ο χαρακτήρας ΄ήταν όμως στην ουσία πολύ παρόμοιος σε όλες τις υλοποιήσεις που με κάνει αφενός να σκέπτομαι ότι για άλλη μια φορά διυλίζουμε τον κώνωπα (βλ. ασφάλειες μηχανημάτων), και ενδεχομένως να μας "φταίνε" άλλα πράγματα και όχι ο πλίνθος.

Σημείο βέβαια που πρέπει να αναφέρω είναι ότι δεν χρησιμοποίησα πχ σχιστόλιθο ή Corian ενώ θα μπορούσα αλλά ξέρετε ότι όλοι αυτοί οι πειραματισμοί στοιχίζουν και θέλουν και άπειρές ώρες ενασχόλησης.

Από την άλλη το Lenco μου έκατσε ηχητικά από την πρώτη στιγμή και ήταν η αιτία που πούλησα τα δύο πικάπ που είχα τότε το Linn Sondek και το Oracle Delphi.
Χρήστος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #22 by Dr Pan K » Fri Aug 08, 2025 6:00 pm

Οι αναγκες των ηχειων και των πικαπ με μεγαλο μοτερ ειναι παραπλησιες.. Κατα τ'αλλα θα συμφωνησω στην χρηση "σωστης" κολλας, και εγω εχω βαλει ειδικη παραγγελια για το δικο μου. Στις ποιοτητες υλικων προφανως υπαρχει περιθωριο για δοκιμες, ο Νανταις δεν πολυλεει με τι κατασκευαζει (ασε που τα ντυνει εξωτερικα). Ο Audiograil κανει πολυ καλη δουλεια στην συντηρηση των Garrard αλλα δεν νομιζω πως οι πλινθοι του ειναι κατι ιδιατερο ενω το συστημα συζευξης με τον βραχιονα δεν μου αρεσει καθολου.

Η μασιφ ξυλεια ειναι προβληματικη, σπανια πετυχαινει, αυτος ειναι και ο λογος που την χρησιμοποιουν ελαχιστοι ειτε για πλινθους ειτε για καμπινες ηχειων. Η "μασιφ" συνθετη ξυλεία εχει πιο πολυ νοημα, η περιπτωση ρητινης ισως να αποτελει λαμπρη εξαιρεση αλλα με ολα τα κατασκευαστικα προβληματα που την συνοδευουν (περαν της τιμης που ανεβαινει σε σχεση με το σκετο μασιφ ξυλο)

Αν ηταν να φτιαξω κατι απο μασιφ ξυλο θα το τελειωνα μεσα σε 2 ημερες, τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα στο κατασκευαστικο κομματι αλλα ξερω πως δεν θα αποδωσει οπως αρκετοι υποθετουν.

Και εκει μπαινει και το θεμα του τι ξυλο, γιατι η καρυδια εχει εντελως διαφορετικη συμπεριφορα απο το μαόνι ή τον δρυ.
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #23 by kmyl » Fri Aug 08, 2025 6:44 pm

Ποιος είπε ο ότι ο Nantais ΔΕΝ χτίζει τους πλίνθους του σαν σάντουιτς από μασίφ ξυλεία; Δεν υπάρχει καμμία ασάφεια στο τι είπα, και είπα ακριβώς αυτό.

Χρήστο προφανώς και έχεις ασχοληθεί παραπάνω από τους περισσότερους εδώ με τα idler και έχεις περισσότερη εμπειρία. Αν αυτή η εμπειρία δείχνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είδαμε οι υπόλοιποι με χαρά να το διαβάσουμε. Ότι γράφει ο καθένας είναι απόρροια προσωπικής γνώσης και εμπειρίας. Όπως και έτσι κατατίθεται.

Return to “Αναλογικός ήχος”

Login · Register