Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Ματ πλατώ πικάπ. Τι υλικό;

Chris1967
Contributor

Re: Ματ πλατώ πικάπ. Τι υλικό;

Unread post #21 by Chris1967 » Tue May 15, 2018 1:18 pm

Ματ που έχω δοκιμάσει είναι,

Μάλλινο (Rega, Linn Sondek) = Στο Rega δεν είχα κάνει αναβάθμιση οπότε δεν ξέρω, στο Linn ήταν ότι χειρότερο. Όλα τα άλλα ματ που έβαλα επάνω είχαν καλύτερο focus.

Cork (φελός) στο Oracle Delphi και στο πρώτο Lenco. Υποβάθμιση ήχου σε σχέση με το αυθεντικό ελαστικό ματ του Delphi (Groove isolator). Ελαφρώς καλύτερο από το αυθεντικό ματ του Lenco (αυτό με το μέταλλο στο κέντρο).

Δέρμα στο Oracle Delphi και στο πρώτο Lenco. Χειρότερο από τα αυθεντικά.

AcriMat (ακρυλικό). Σε όλα τα πικάπ είχε αισθητή διαφορά προς το καλύτερο με γενικότερο "ξεφούσκωμα" του ήχου και ανάδειξη περισσότερης λεπτομέρειας. Το σφιχτό μπάσο καλύτερη εικόνα.

Δεν έχω δοκιμάσει χάλκινα ή μπρούτζινα ματ.

Ο γραφίτης είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Έχω δει και ματ/τύπου πλατό από corian επίσης ενδιαφέροντα.

Έχω να προσθέσω ότι τα ματ κάνουν διαφορετικές λειτουργίες, τα ελαφρά έχουν σκοπό την αποσύζευξη του πλατό από τον δίσκο, μάλλον επειδή υπάρχει το φαινόμενο "ringing" (κωδωνισμός) στα περισσότερα μεταλλικά πλατό. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας εάν χτυπήσετε το πλατό και αυτό κάνει κωδωνισμό (ήχος ντίιιινννν).

Κάποιο κατασκευαστές λύνουν το πρόβλημα καταργώντας το μεταλλικό πλατό και αντικαθιστώντας το από κάποιο συνθετικό υλικό συνήθως ακρυλικό (αλλά υπάρχουν και άλλα υλικά όπως acetal, peek, ακομα και κεραμικά υλικά).

Η χρήση ακρυλικού επάνω από μεταλλικό πλατό έχει για μένα πολύ μεγάλη λογική, ειδικά εάν αυτό κολληθεί με κάποιον τρόπο επάνω στο μεταλλικό πλατό. Αφενός σταματά τον κωδωνισμό μαχαίρι, κάνει και πολύ μεγάλη αποσύζευξη.

Αυτό είναι ο ήχος που τελικά αρέσει πολύ σε εμένα.

Ματ που προσθέτουν μάζα μάλλον μόνο αυτό κάνουν ενώ η αποσύζευξη είναι λόγο την ξαφνικής αλλαγής ταχύτητας (ήχου και κραδασμών) κατά την μετάβαση από το μεταλλικό πλατό στο χάλκινο ή στο μπρούτζινο.

Τα ματ από γραφίτη και corian έχουν πολύ λογική, δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει.

Προς το παρών έχω αυτό που μου αρέσει όπως έχετε δει και το νήμα παρουσίασης του συστήματος μου έχοντας κολλήσει το Acrimat στο πλατό του Lenco και από πάνω έχω ένα ολόκληρο πλατό από Project. Το sandwich αυτό κάνει πολύ καλή αποσύζευξη.
Χρήστος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #22 by Dr Pan K » Fri May 18, 2018 4:42 pm

Υπαρχουν και υλικα που δεν τα συνανταμαι συχνα αλλα μπορει να ειναι πολυ καλα αν χρησιμοποιηθουν μονα τους ή και σε συνδυασμο με αλλα. Δέρμα πχ μονο του ή κατω απο plexi/ ακρυλικο ειναι αρκετα διαδεδομένο. Επισης πολυ ενδιαφέρον ειναι το χαρτι, αλλα θελει καποια ειδικη ποιοτητα που δεν αφηνει ινες. Πολλά φύλλα χαρτί το ενα επάνω στο αλλο προσφέρουν κορυφαία απόσβεση.

DSCF52dfewf22.JPG
DSCF52dfewf22.JPG (116.01 KiB) Viewed 4579 times

Aν και το επόμενο μου ματ μάλλον θα ειναι ενα cork rubber να πω οτι υπάρχουν και αλλα ματ πολλαπλών υλικων, με σάντουιτς απο κάποιο αφρο/ γελη και λαστιχο.

cork rubber.jpg
cork rubber.jpg (114.1 KiB) Viewed 4579 times

A black elastomer "donut" on top of the white foam base reduces vinyl/stylus feedback and eliminates lateral slippage

401.jpg
401.jpg (37.54 KiB) Viewed 4579 times

http://herbiesaudiolab.net/ttmat.htm
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #23 by pankon » Fri May 18, 2018 4:46 pm

Παναγιώτη, πέρα από την αξιολόγηση των διαφόρων υλικών μέσω ακρόασης στο πικάπ, αναρωτιέμαι αν υπάρχει και κάποια μέτρηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς, ώστε να συγκρίνει την απόδοση των διαφόρων ματ... Δύσκολο μου φαίνεται, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς, αν δεν το ψάξει και δεν το βασανίσει αρκετά...
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #24 by Dr Pan K » Fri May 18, 2018 5:04 pm

Μετρηση, ναι αλλα τι? Εγω πχ μπορω να μετρησω το residual noise floor της αναπαραγωγής για να δούμε αν κάποιο κοβει θόρυβο απο το πικάπ προς το πλατο, το ματ και κατ'επεκταση την κεφαλη. Αλλα αυτο το μεγεθος δυσκολα θα εχει ουσιαστική διαφορα απο ματ σε ματ και δεν λεει και παρα πολλα για το ποιο θα ακουγεται καλυτερα. Αν υπηρχε μεγαλη διαφορα τοτε θα ειχε και αξια η μετρηση, υποψιάζομαι ομως οτι οι διαφορες θα ειναι ελαχιστες.
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #25 by pankon » Wed Oct 10, 2018 10:39 pm

Καλά τα είπαμε, από ποιο ματ ξεκινάμε τις δοκιμές; Εγώ έχω κουραστεί με το τσόχινο (μάλλινο) που έχει το Roksan Xerxes. Πιστεύω ότι μαζεύει όλη τη σκόνη που υπάρχει στο δωμάτιο ακρόασης (πιθανώς κι από τα διπλανά δωμάτια). Άρα πρέπει να δοκιμάσω εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχει κανένα ματ, που θα μπορούσα να δοκιμάσω, μπας και δω βελτίωση ηχητική (πέρα από τη σκόνη);
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #26 by Dr Pan K » Wed Oct 10, 2018 10:51 pm

pankon wrote:Καλά τα είπαμε, από ποιο ματ ξεκινάμε τις δοκιμές; Εγώ έχω κουραστεί με το τσόχινο (μάλλινο) που έχει το Roksan Xerxes. Πιστεύω ότι μαζεύει όλη τη σκόνη που υπάρχει στο δωμάτιο ακρόασης (πιθανώς κι από τα διπλανά δωμάτια). Άρα πρέπει να δοκιμάσω εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχει κανένα ματ, που θα μπορούσα να δοκιμάσω, μπας και δω βελτίωση ηχητική (πέρα από τη σκόνη);
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Το καινούργιο ματ του Chris..
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #27 by pankon » Wed Oct 10, 2018 10:55 pm

του Chris1999;
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #28 by Dr Pan K » Wed Oct 10, 2018 11:09 pm

pankon wrote:του Chris1999;

Ναι, που μόλις έκλεισε 18...
Παναγιώτης
spyhar66

Unread post #29 by spyhar66 » Wed Oct 10, 2018 11:24 pm

Παναγιώτη αυτό το έχεις υπόψη σου? Ακριβό μεν αλλά είναι της "μαμάς"...

http://www.analogueseduction.net/turnta ... t-mat.html
Chris1967
Contributor

Unread post #30 by Chris1967 » Wed Oct 10, 2018 11:39 pm

https://www.ebay.com/itm/SRM-TECH-ACRYL ... :rk:8:pf:0

https://www.ebay.com/itm/Gloss-Black-Ac ... SwceNZQnhG

Ένα από τα δύο αυτά, στα 3χιλιοστά είναι και τα δύο εξαιρετικά (είναι ίδια), ή και τα δύο και σας περισσεύουν ψιλά αντί να πάρετε την απατεωνιά της Roksan.

Το μεταλλικό ματ (SSSmat = Siens Stainles Steel mat) που πρόσφατα απέκτησα απλά τα σπάει και δεν είναι πολύ μακρυά σε τιμή από του Roksan.

https://www.lencoheaven.net/forum/index ... ic=30029.0
Χρήστος

Return to “Αναλογικός ήχος”

Login · Register