Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Καταμερισμός budget για ηχοσύστημα

Dr Pan K
Site Admin

Καταμερισμός budget για ηχοσύστημα

Post #1 by Dr Pan K » Thu Jan 29, 2026 11:27 am

Screenshot 2026-01-29 at 11-14-22 Hi-Fi Rca Cable.png
Screenshot 2026-01-29 at 11-14-22 Hi-Fi Rca Cable.png (704.81 KiB) Viewed 190 times

Η κουβεντα του που πανε τα χρηματα στην δημιουργια ή και αναβαθμιση ενος συστηματος ειναι παλια. Ας πουμε πως ενας νεος στο hobby μπορει να διαθεσει 10Κ ευρω για συστημα με μια μονο ψηφιακη πηγη. Μεχρι πρότινος θα θεωρουσαμε λογικο να δωσει

-3.500 x ηχεια
-2.500 x ενα ολοκληρωμενο ενισχυτη
-1.500 x streaming DAC
-2.500 x καλωδια ?

Αυτο το συστημα στην βασικη του μορφη, χωρις switch & NAS, χωρις rack, ποδαρακια και αλλα εξωτικα χρειαζεται 2 καλωδια ρευματος, 1 καλωδιο interconnect, 1 ζευγος καλωδιων ηχειων, 1 USB και ενα ethernet. Συνολο κατ'ελαχιστο 6 καλωδια. Αν μπει ενα NAS και ενα switch μιλαμε για αλλα 2 καλωδια ρευματος και αλλο ενα ethernet οποτε μανι μανι παμε στα 9 καλωδια.

Εισαγωγικά επωνυμα Ευρωπαικα και Αμερικανικα καλωδια (Nordost, Audioquest, WireWorld, Cardas, Kimber, Chord κτλ) εχουν 200, 300 και 400 ευρω το κομματι. Υπαρχει βεβαια και η λυση των στουντιακων / DIY (Mogami, VanDamme, Canare, Belden κτλ) αλλα δεν ειναι για ολους και μιλαμε για καλωδια που σχεδιαζονται με γνώμονα το cost effectiveness και οχι τον απολυτο ηχο.

H "λυση" ισως σημερα να ειναι τα Κινεζικα καλωδια. Οι Κινεζοι εχουν τεραστια γκαμα προτασεων σε εξειδικευμενα καλωδια για hifi, με επιλογες απο χαλκο, επαργυρα και καθαρο ασημι, σε τιμες "κοστους". Βασικα δεν πουλανε μουρη. Εξαιρετικα καλωδια ρευματος στα 40-60 ευρω, interconnect με λιγες δεκαδες εως και λιγες εκατονταδες για καθαρο ασημι, το ιδιο για ηχεια, ethernet κτλ.

Η κατανομη του θεωρητικου μας συστηματος μπορει να γινει

-5.500 x ηχεια
-2.500 x ενα ολοκληρωμενο ενισχυτη
-1.500 x streaming DAC
-500 x καλωδια

Με 500 ευρω καλυπτονται ολες οι αναγκες για καλωδια, η κατασκευη τους ειναι ποιοτικη, η γεωμετρια δεν ειναι παντα τετριμμένη, τα βυσματα πολλων ευρωπαικων ειναι κινεζικα με αλλο ονομα.

Το να δωθουν 2000 ευρω παραπανω στο ηχειο αλλαζει κατα πολυ το τελικο αποτελεσμα. Μιλαμε για αλλη κατηγορια. Και σε αναβαθμισεις θα μπορουσε κάλλιστα να γινει το ιδιο.
Παναγιώτης
Chris1967
Contributor

Re: Καταμερισμός budget για ηχοσύστημα

Post #2 by Chris1967 » Thu Jan 29, 2026 2:38 pm

Πάνο, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία.

Σε συζήτηση που είχα με έναν φίλο προχθές ακριβώς για το ίδιο θέμα, μου είπε εκτός των άλλων ότι αν είχε χρήματα θα έπαιρνε τα ακριβότερα καλώδια που θα μπορούσε.

Νομίζω είναι μάταιο να προσπαθούμε να εισάγουμε ορθολογισμό σε κάτι που πια έχει εδραιωθεί σαν προσωπικό γούστο με ταυτόχρονο "flexing" ότι έχω αγοράσει ότι καλύτερο.

Όπως έχεις/έχουμε πει τα καλώδια κάνουν απλά την δουλειά να μεταφέρουν ηλεκτρικό σήμα.

Προσωπικά και έχοντας τον τελευταίο καιρό ασχολήθεί αρκετά με καλώδια κατέληξα ότι δεν αξίζει τον κόπο (με τα δικά μου δεδομένα, ηχοσύστημα, γο΄υστα, και ωριμότητα) να ασχοληθώ με ακριβά καλώδια.

Υπάρχει μάλιστα και μεγάλη πιθανότητα να κάνω downgrade τους επόμενους μήνες.
Χρήστος
DomieMic65
Contributor

Post #3 by DomieMic65 » Thu Jan 29, 2026 5:54 pm

100% συμφωνώ πως τα 2Κ πρέπει να πάνε στα ηχεία ... η διαφορά θα είναι πολύ πολύ μεγάλη προς το καλύτερο μιλώντας πάντα για τεχνικώς σωστά φτιαγμένα καλώδια!
kostas6a3

Post #4 by kostas6a3 » Thu Jan 29, 2026 6:17 pm

Συμφωνώ 1000%, βέβαια ένας άλλος παράγοντας είναι ο χώρος, να μπορεί να υποστηρίξει το ηχείο και τα λοιπά.
Κώστας
MILES

Post #5 by MILES » Thu Jan 29, 2026 7:00 pm

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Ειδικά τώρα που οι τιμές των καλωδίων έχουν ξεφύγει σε αστρονομικά (και γελοία) επίπεδα.

Το τελευταίο διάστημα έχω πάρει και δοκιμάσει πάρα πολλά κινέζικα καλώδια (interconnect, ηχείων και ρεύματος) καθώς και κάποια που είναι αντιγραφές ακριβών high end καλωδίων. Δε φαντάζεστε τι έχω βρει και τι κοροϊδία πέφτει.

Σίγουρα κάποια ακριβά καλώδια (όχι όλα) παίζουν καλύτερα αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογούν την τιμή τους.
Dr Pan K
Site Admin

Post #6 by Dr Pan K » Thu Jan 29, 2026 7:16 pm

Chris1967 wrote:Πάνο, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία.

Σε συζήτηση που είχα με έναν φίλο προχθές ακριβώς για το ίδιο θέμα, μου είπε εκτός των άλλων ότι αν είχε χρήματα θα έπαιρνε τα ακριβότερα καλώδια που θα μπορούσε.

Νομίζω είναι μάταιο να προσπαθούμε να εισάγουμε ορθολογισμό σε κάτι που πια έχει εδραιωθεί σαν προσωπικό γούστο με ταυτόχρονο "flexing" ότι έχω αγοράσει ότι καλύτερο.

Όπως έχεις/έχουμε πει τα καλώδια κάνουν απλά την δουλειά να μεταφέρουν ηλεκτρικό σήμα.

Προσωπικά και έχοντας τον τελευταίο καιρό ασχολήθεί αρκετά με καλώδια κατέληξα ότι δεν αξίζει τον κόπο (με τα δικά μου δεδομένα, ηχοσύστημα, γο΄υστα, και ωριμότητα) να ασχοληθώ με ακριβά καλώδια.

Υπάρχει μάλιστα και μεγάλη πιθανότητα να κάνω downgrade τους επόμενους μήνες.

Προσωπικα δεν εχω σκοπο να δωσω κανενα απο τα ακριβα καλωδια μου. Θα τα κρατησω ως εχουν αλλα οχι επειδη η τιμη τους ειναι στον θεο, απλα μου κανουν τονικα και εχουν επιλεχθεί μετα απο αρκετες δοκιμες και συγκρίσεις.

Δοκιμασα ομως τους τελευταιους μηνες 2 καλωδια ρευματος και ενα interconnect απο την Κινα, τα οποια ειτε ηταν αναβαθμιση σε σχεση με καποια "απλα" καλωδια ειτε ηταν σχετικα κοντα στα επωνυμα, σε σημειο τετοιο που να μην βλεπω τον λογο να επιλεχθουν "επωνυμα" για καποιον που ξεκιναει τωρα στο hifi ή εχει περιορισμενο budget και σκεφτεται πως η οποια αναβαθμιση στις συσκευες πρεπει ντε και καλα να παει πακετο με αντιστοιχη αναβαθμιση σε επωνυμα καλωδια.

Ας πουμε πως καποιος θελει να περασει απο DAC των 1000 ευρω σε DAC των 3Κ ευρω και εχει ενα καλωδιο των 300 ευρω ηδη για το παλιο του DAC. Υποψιαζομαι πως ενα καλωδιο ρευματος απο Κινα των 40-80 ευρω μπορει να ειναι αναβαθμιση σε σχεση με το δηθεν επωνυμο των 300. Με τον να μην ειναι "αναγκασμενος" να παει σε καλωδιο των 1000 ευρω η αναβάθμιση του DAC γινετε πολυ πιο προσιτή.

Καποια "μεγαλα" επωνυμα καλωδια ισως να παιζουν όντως καλυτερα αλλα εκει οι τιμες εχουν ξεφυγει σε βαθμο κοροϊδίας.

Κοιταζα πριν λιγο καιρο τι θα κανω με τα καλωδια των περιφερικων συσκευων (τροφοδοτικο του switch, NAS, NUC) που ΟΚ, ας πουμε πως παιζουν καποιο μικρο ρολο. Τα ρευματα γνωστης αμερικανικης εταιριας μεχρι τα 900 ευρω εχουν βυσματα απο πρεσαρισμένο χυτό πλαστικο (injection molded) και δεν ξεβιδωνουν, δεν επιδιορθωνονται, δεν τπτ. Μετα το χιλιαρικο αρχιζουν τα κανονικα βυσματα και πριζες. To καρε στο χιλιαρικο ειναι 3.3μμ2 και η κατασκευη γινεται στην Taiwan. Συγνωμη αλλα δεν βλεπω που πανε τα χρηματα. Ξερω δλδ που πανε οποτε αποφασισα να παω σε Κινεζικα και εχω αγορασει 6 ρευματα μεχρι τωρα με συνολικο κοστος 4χ50 ευρω + 2χ120= 440 ευρω παραδοτέα.
Παναγιώτης
MILES

Post #7 by MILES » Thu Jan 29, 2026 9:19 pm

Πάνο δε μπορούσες να τα πεις καλύτερα. Συμφωνώ απόλυτα.

Σίγουρα κάποια ακριβά καλώδια παίζουν καλά και είναι βασικά στοιχεία του συστήματός μου αλλά τα φθηνά Κινέζικα (τελευταία έχω πάρει πάνω από 15 διαφορετικά καλώδια από Κίνα με σκοπό να τα δοκιμάσω) παίζουν πολύ καλύτερα από πολλά φθηνά επώνυμα και για να πάρεις την ίδια απόδοση πρέπει να δώσεις πολλαπλάσια.

Πιστεύω ότι γενικά οι εταιρίες καλωδίων βγάζουν 1-2 μοντέλα που παίζουν όντως καλά και τα οποία τιμολογούν πανάκριβα. Από εκεί και πέρα, για να καλύψουν τις χαμηλές κατηγορίες, βγάζουν και άλλα μοντέλα που δεν αξίζουν με τίποτα τα χρήματά τους.
kmyl

Post #8 by kmyl » Fri Jan 30, 2026 8:16 am

Υπήρξαν στιγμές που είχα καλώδια σε συσκευές που στοίχιζαν πολύ περισσότερο από τις συσκευές. Καλ΄ώδια με pedrigree, ονομα κα ιστορία. Σε κάποια φάση που μεγάλωσε το σύστημα μπήκα σε διαδικασία να αλλάξω ολόκληρη τη καλωδίωση για να πάω σε πλήρη σειρά ενός κατασκευαστή για να καλύψω έτσι συνολικά σύστημα - καθώς υπήρχε/υπάρχει το hype πως τα καλώδια πρέπει να είναι του ιδίου και το mix & match δεν παίζει και επειδή οι ανάγκες σε καλώδια ήταν μεγάλες δεν υπάρχει πολύ χώρος για πειραματισμούς, δοκιμές και αλλαγές.

Μέχρι που κάποια στιγμή 'εγδυσα' το σύστημα από τα ακριβά καλώδια που στοίχιζαν όσο ένα αυτοκίνητο και έβαλα τα γνωστά 'μαύρα' καλώδια ρεύματος παντού και το voicing του συστήματος άλλαξε. Έγινε διαφορετικό -για εμένα πιο φυσικό αλλά σίγουρα όχι χειρότερο. Μαντέψτε με τι καλώδια είναι το σύστημα τώρα.

Πλέον όποιος φίλος ή γνωστός με budget <20Κ ψάχνει να επενδύσει ολόκληρο σύστημα δεν θα του πρότεινα να έβαζε audiophile καλώδια. Ίσως μόνο ένα USB μερικών ευρώ και τα στουντιακά σε IC/ηχείων. Καλύτερα να τοποθετήσει τα χρήματα στις υπόλοιπες συσκευές και ηχεία που είναι πλέον ιδιαίτερα υπερκοστολογημένα ώστε να πάρει κάτι που να μπορεί να παίξει καλά.
Dr Pan K
Site Admin

Post #9 by Dr Pan K » Fri Jan 30, 2026 8:36 am

kmyl wrote:Υπήρξαν στιγμές που είχα καλώδια σε συσκευές που στοίχιζαν πολύ περισσότερο από τις συσκευές. Καλ΄ώδια με pedrigree, ονομα κα ιστορία. Σε κάποια φάση που μεγάλωσε το σύστημα μπήκα σε διαδικασία να αλλάξω ολόκληρη τη καλωδίωση για να πάω σε πλήρη σειρά ενός κατασκευαστή για να καλύψω έτσι συνολικά σύστημα - καθώς υπήρχε/υπάρχει το hype πως τα καλώδια πρέπει να είναι του ιδίου και το mix & match δεν παίζει και επειδή οι ανάγκες σε καλώδια ήταν μεγάλες δεν υπάρχει πολύ χώρος για πειραματισμούς, δοκιμές και αλλαγές.

Μέχρι που κάποια στιγμή 'εγδυσα' το σύστημα από τα ακριβά καλώδια που στοίχιζαν όσο ένα αυτοκίνητο και έβαλα τα γνωστά 'μαύρα' καλώδια ρεύματος παντού και το voicing του συστήματος άλλαξε. Έγινε διαφορετικό -για εμένα πιο φυσικό αλλά σίγουρα όχι χειρότερο. Μαντέψτε με τι καλώδια είναι το σύστημα τώρα.

Πλέον όποιος φίλος ή γνωστός με budget <20Κ ψάχνει να επενδύσει ολόκληρο σύστημα δεν θα του πρότεινα να έβαζε audiophile καλώδια. Ίσως μόνο ένα USB μερικών ευρώ και τα στουντιακά σε IC/ηχείων. Καλύτερα να τοποθετήσει τα χρήματα στις υπόλοιπες συσκευές και ηχεία που είναι πλέον ιδιαίτερα υπερκοστολογημένα ώστε να πάρει κάτι που να μπορεί να παίξει καλά.

Ειχα ξεκινησει με στουντιακα, θες λιγο οτι ειχα επαφη με το ραδιοφωνο απο παλια, θες επειδη η τιμη ειναι χωμα και ηταν μια χαρα. Εχω και τις προτιμησεις μου, τα VanDamme. Αλλα τα Κινεζικα παιζουν καλυτερα και διαφορά στα χρηματα δεν υπαρχει.

Τα Mogami πχ παντα τα ακουγα καπως βαρια και αργα στο χαμηλο. Τα Supra για καποιο λογο μου ακουγονται λιγο θολα/ ασαφη. Υπαρχουν καλυτερα Κινεζικα ακομα και σε αυτη την κατηγορια τιμης.

Με τα πραγματικα ακριβα καλωδια υπαρχει και ενα αλλο προβλημα, η αποψη. Πληρωνεις για να παρεις αποψη, οχι παντα αλλα πολλες φορες. Και μπορει σε ενα συστημα, σε μια συγεκριμενη συσκευη να ματσαρει καλα αλλα μολις αλλαξεις κατι αυτη η συνέργεια χάνεται.

Οταν επιλεγω καλωδια, ειτε μιλαμε για ακριβα ειτε για εισαγωγικα, διαλεγω παντα χαλκινα. Οι εξαιρεσεις ειναι σπανιες. Ο χαλκος εχει τον πιο φυσικο ηχο στα αυτια μου και αν υπαρχει επιλογη αναμεσα σε χαλκο, επαργυρο, ασημι, χρυσο κτλ διαλεγω τον καθαρο χαλκο. Το εκανα με τις ZYX που στην ιδια τιμη υπαρχουν και ασημενια πηνια, το εκανα οταν εβαλα παραγγελια τον ASR μου (ο Schaffer δινει επιλογη για χαλκο ή ασημι εσωτερικα στην ιδια τιμη) και τωρα που προμηθεύτηκα τα κινεζακια παλι χαλκινα εψαξα να βρω. Δεν τα θελω τα επαργυρα, ουτε τα μασιφ ασημενια.

Για μαρκες με δικτυωματα zobel μεσα σε κουτια (MIT πχ) δεν θα αναφερθω καν, ο χρωματισμος ειναι αυτο που πληρωνεις.

Γενικα ομως οσο πιο ιδιαιτερο καλωδιο διαλεγει καποιος τοσο πιο πολυ ρισκαρει να μην του αρεσει σε αλλαγη συσκευων. Με τα χαλκινα you can't go wrong..
Παναγιώτης
kmyl

Post #10 by kmyl » Fri Jan 30, 2026 12:37 pm

Τα περιγράφεις πολύ σωστά και ανερμονισμένα με τις εμπειρίες μου όσον αφορά τα ακριβά καλώδια με την λίγο η πολύ άποψη αλλά και τα ασημένια. Δεν έχω εκτενή εμπειρία από τα στουντιακά παρά μόνο με τα Gotham και 1-2 μοντέλα της Mogami που δεν με απογοήτευσαν. Όταν ολοκληρώσω το κύκλο των αλλαγών θα δω και εγώ τα κινέζικα καλώδια. Υποθέτω στα ρεύματος και interconnect είναι πιο ασφαλείς επιλογές από αυτές των ηχείων?

Return to “Γενική θεματολογία”

Login · Register