https://www.focal.com/products/clear-mg
Έχω εδώ και μερικές εβδομάδες τα ακουστικά αυτά εδώ με ευγενική χορηγία του Άγγελου.
Τα έχω ακούσει με τρεις ενισχυτές
Schiit Mjolnir
G&W T 2,2A
Monoprice THX
Δηλαδή με τρεις διαφορετικές τεχνολογίες ενισχυτών.
Από πηγή Lampucera 2, JLSounds AKM4396, και Meridian 596 CD.
Τα ακουστικά αυτά είναι άκρως εντυπωσιακά, διαθέτοντας αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους, ότι δηλαδή είναι καθαρά "clear".
Η καθαρότητας τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Sennheiser HD800 αλλά λίγο διαφορετικά. Θα μπορούσα να τολμήσω να πω ότι ίσως είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά από τα 800ρια.
Η σκηνή είναι μεγάλη αλλά όχι τόσο ολογραφική όσο των 800ριών.
Τα μπάσα είναι πολύ καλά τόσο σε περιγραφή όσο σε έκταση και ταχύτητα. Χωρίς να είναι bass monster, καταφέρνει να δώσει μια πολύ ελκυστική απεικόνιση των μουσικών χαμηλών συχνοτήτων χωρίς να έχει αυτή την ασάφεια και εισχώρηση στις χαμηλομεσαίες. Slam ναι, και πολύ καλό άλλο τόσο όσο. Δεν είναι Bass Head ακουστικό.
ΟΙ μεσαίες του είναι ισορροπημένες και δεν είχα την αίσθηση ότι οι γυναικείες φωνές ή οι ανδρικές έχουν πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε αυτά τα ακουστικά.
Εγώ που ακούω συνήθως κλασσική και Jazz, έμεινα σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένος από την συμπεριφορά τους εκτός από 2 μικρά προβληματάκια.
Το ένα είναι ότι παρατήρησα ένα μικρό φούσκωμα σε κάποια περιοχή που είναι κοντά στις χαμηλομεσαίες, και δεύτερον ότι σε μουσική πλούσια σε ενέργεια ψηλά μπορεί να κουράσουν, λίγο διαφορετικά από ότι τα αμοντάριστα 800ρια, αλλά είναι κάτι το οποίο παρουσιάζεται μετά από πολύωρη ακρόαση σε μέτριες με υψηλές στάθμες ειδικά περιεχομένου με πατίνια και μπρούτζινα όργανα.
Δεν θεωρώ ότι είναι μείζον πρόβλημα αλλά είναι εκεί.
Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό ακουστικό το οποίο όμως δεν ξέρω αν θα το αγόραζα προσωπικά.
Σε πολύ παλιότερο νήμα είχα αποφύγει να τοποθετηθώ για τα απλά Focal Clear, διότι και αυτά είχαν κάτι το ενοχλητικό τον οποίο δεν μπορούσα να συγκεκριμενοποιήσω, ούτε μπορώ να θυμηθώ τώρα αν τα δύο ακουστικά έχουν τις όποιες διαφορές που σίγουρα έχουν.
Καλύτερος συνδυασμός για πολύωρη ακρόαση είναι ο λαμπάτος G&W αλλά πιο δυναμικός και ίσως πιο λεπτομερής ο Mjolnir.
Ευχαριστώ τον Άγγελο για τον πολυήμερο δανεισμό των ακουστικών!!
![hello [wavegreen]](./images/smilies/wavegreen.gif)