Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

[Review] Focal Clear MG

Chris1967
Contributor

[Review] Focal Clear MG

Unread post #1 by Chris1967 » Wed Nov 13, 2024 3:35 pm

clear_mg_34.jpg
clear_mg_34.jpg (484.88 KiB) Viewed 2613 times

https://www.focal.com/products/clear-mg

Έχω εδώ και μερικές εβδομάδες τα ακουστικά αυτά εδώ με ευγενική χορηγία του Άγγελου.

IMG_20241113_151345.jpg
IMG_20241113_151345.jpg (553.73 KiB) Viewed 2613 times

Τα έχω ακούσει με τρεις ενισχυτές

Schiit Mjolnir
G&W T 2,2A
Monoprice THX

Δηλαδή με τρεις διαφορετικές τεχνολογίες ενισχυτών.

Από πηγή Lampucera 2, JLSounds AKM4396, και Meridian 596 CD.

Τα ακουστικά αυτά είναι άκρως εντυπωσιακά, διαθέτοντας αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους, ότι δηλαδή είναι καθαρά "clear".

Η καθαρότητας τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή των Sennheiser HD800 αλλά λίγο διαφορετικά. Θα μπορούσα να τολμήσω να πω ότι ίσως είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά από τα 800ρια.

Η σκηνή είναι μεγάλη αλλά όχι τόσο ολογραφική όσο των 800ριών.

Τα μπάσα είναι πολύ καλά τόσο σε περιγραφή όσο σε έκταση και ταχύτητα. Χωρίς να είναι bass monster, καταφέρνει να δώσει μια πολύ ελκυστική απεικόνιση των μουσικών χαμηλών συχνοτήτων χωρίς να έχει αυτή την ασάφεια και εισχώρηση στις χαμηλομεσαίες. Slam ναι, και πολύ καλό άλλο τόσο όσο. Δεν είναι Bass Head ακουστικό.

ΟΙ μεσαίες του είναι ισορροπημένες και δεν είχα την αίσθηση ότι οι γυναικείες φωνές ή οι ανδρικές έχουν πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε αυτά τα ακουστικά.

Εγώ που ακούω συνήθως κλασσική και Jazz, έμεινα σχεδόν απόλυτα ικανοποιημένος από την συμπεριφορά τους εκτός από 2 μικρά προβληματάκια.

Το ένα είναι ότι παρατήρησα ένα μικρό φούσκωμα σε κάποια περιοχή που είναι κοντά στις χαμηλομεσαίες, και δεύτερον ότι σε μουσική πλούσια σε ενέργεια ψηλά μπορεί να κουράσουν, λίγο διαφορετικά από ότι τα αμοντάριστα 800ρια, αλλά είναι κάτι το οποίο παρουσιάζεται μετά από πολύωρη ακρόαση σε μέτριες με υψηλές στάθμες ειδικά περιεχομένου με πατίνια και μπρούτζινα όργανα.

Δεν θεωρώ ότι είναι μείζον πρόβλημα αλλά είναι εκεί.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό ακουστικό το οποίο όμως δεν ξέρω αν θα το αγόραζα προσωπικά.

Σε πολύ παλιότερο νήμα είχα αποφύγει να τοποθετηθώ για τα απλά Focal Clear, διότι και αυτά είχαν κάτι το ενοχλητικό τον οποίο δεν μπορούσα να συγκεκριμενοποιήσω, ούτε μπορώ να θυμηθώ τώρα αν τα δύο ακουστικά έχουν τις όποιες διαφορές που σίγουρα έχουν.

Καλύτερος συνδυασμός για πολύωρη ακρόαση είναι ο λαμπάτος G&W αλλά πιο δυναμικός και ίσως πιο λεπτομερής ο Mjolnir.

Ευχαριστώ τον Άγγελο για τον πολυήμερο δανεισμό των ακουστικών!! [wavegreen]
Χρήστος
angpsi
Contributor

Re: [Review] Focal Clear MG

Unread post #2 by angpsi » Thu Nov 14, 2024 1:16 pm

Έλα μπράβο, να βλέπουμε και καμιά κριτική παρουσίαση εξοπλισμού στο Audiohub!

Χαίρομαι που μπόρεσες να οργανώσεις τις σκέψεις σου μέσα στη βεβαρημένη σου ρουτίνα, εγώ τα έχω τόσον καιρό στην ιδιοκτησία μου και δεν είχα κάτσει μέχρι τώρα να σκεφτώ κριτικά για τον χαρακτήρα τους. Η αλήθεια είναι πως τα Clear ακροβατούν μεταξύ ενός στουντιακού κι ενός hi-fi ακουστικού, προσπαθώντας να βρούν ένα ικανοποιητικό μέσο έδαφος. Συμφωνώ πως η ακρίβεια και ο έλεγχος είναι στο επίκεντρο, ενώ η πατενταρισμένη γεωμετρία της μονάδας ("M" dome) είναι ειδικά σχεδιασμένη για να δίνει αυτά τα 'εκρηκτικά' δυναμικά χαμηλά, χωρίς να βγαίνει ως 'γεμάτο' μπάσο.

Σε σχέση με τα original Clear, υποτίθεται πως τα Mg δοκίμασαν να τιθασεύσουν λίγο μια κάποια χαρακτηριστική οξύτητα των πρώτων στις υψηλές συχνότητες. Αυτό δημιούργησε μια τρομερή παραφιλολογία στα fora σχετικά με τις προτιμήσεις του καθενός, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα αρκετά μεγάλο hype γύρω από το ποιο ήταν καλύτερο, συχνά παρομοιάζοντας την αντιπαραβολή τους με εκείνη την ιστορική αντιπαραβολή μεταξύ των Sennheiser HD600 και HD650 (βεβαίως τα Clear είναι ακριβότερα και, αντιστοίχως, τεχνικά ανώτερα από τα Senn―για να μην έχουμε παρεξηγήσεις). Προσωπικά δεν έχω κάνει εκτενείς συγκριτικές ακροάσεις, ωστόσο θυμάμαι πως τα Og με άφηναν πάντοτε με κάποια απορία για το αν πραγματικά μπορώ να τα απολαύσω σε πολύωρες ακροάσεις. Θα έλεγα ίσως το ίδιο και για τα Mg, μέχρι που τα άκουσα στο σύστημα του Χρήστου πάνω στον λαμπάτο κινέζο Tsinghua και την φροντισμένη Lampucera του.

Τούτων λεχθέντων, θα έλεγα πως τα Clear Mg είναι ένα κριτικά διαφανές ακουστικό, που όμως δεν τα έχει βρει καλά με τον εαυτό του και προσπαθεί να γίνει αρεστό σε ένα άλλο, ευρύτερο κοινό. Στο δικό μου setup, τόσο με τον ενισχυτή SPL Phonitor όσο και το DAC Ares II που έχω, τα Mg παίζουν πολύ πιο ουδέτερα σε σχέση με αυτό που άκουσα στον Χρήστο, ωστόσο το ταχύ και εκρηκτικό μπάσο, σε συνδυασμό με την σφιχτή περιγραφή και τον ρυθμό του, σε κρατάει την περισσότερη ώρα μάλλον στην τσίτα και σε θέτει σε θέση κριτικών ακροάσεων―ίσως ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα από τα συνοδά του. Αντιθέτως, στο setup του Χρήστου δεν είχαν πρόβλημα να βγάλουν τον πιο ευφωνικό χαρακτήρα του συστήματος και να ακουστούν πολύ πιο ξεκούραστα, ίσως δε και, από μνήμης, να προβάλουν περισσότερο αυτή την ιδιαίτερη συμπεριφορά που παρατήρησε ο Χρήστος στις χαμηλομεσαίες.

Νομίζω ότι η πιο αξιόπιστη σύγκριση για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον χαρακτήρα των Focal Clear Mg θα ήταν με το ομόσταυλο Focal Utopia, το οποίο επιμένει να βρίσκεται στη λίστα των κορυφαίων ακουστικών αναφοράς για πολλούς reviewers του χώρου. Προσωπικά θυμάμαι από σποραδικές ακροάσεις σε εκθέσεις να έχουν τον ίδιο 'κλειστό' χαρακτήρα στην απόδοση της σκηνής, αλλά πολύ πιο ισορροπημένη ενέργεια και περιγραφή σε όλο το φάσμα. Υποθέτω πως για την Focal, αυτή είναι και η απόσταση από τα 1,2Κ των Clear στα 4,8Κ (!) των Utopia...
Άγγελος
Chris1967
Contributor

Unread post #3 by Chris1967 » Thu Nov 14, 2024 8:39 pm

Σου έκανε εντύπωση ο G&W αλλά μπροστά στον Mjolnir δεν συγκρίνεται.

Ένας λόγος που αποφεύγω πια να κάνω τις λεγόμενες "κριτικές" ακροάσεις είναι ότι είσαι στην τσίτα συνεχώς και δεν μου αρέσει.

Καλύτερα να χάσω το τρίξιμο της σκηνής και το ανεπαίσθητο βόμβο της μικροφωνικής και να χαθώ απλα΄ στην μουσική.

Τα Clear MG δεν σου το επιτρέπουν. Είναι εκεί να σου υπενθυμίζουν ότι αυτή η ηχογράφηση δεν είναι καλή, εδώ έχει πολλά πρίμα εκεί δεν έχει βάθος το άλλο δεν έχει έκταση.

Γιαυ΄το είπα ότι μάλλον δεν θα τα αγόραζα.

Εγώ πλέον θέλω να ακούω απο mid tier ακουστικά με γλυκιές τονικότητες και ελαφρώς φουσκωμένα μπάσα να μ αρέσει.

Βαρέθηκα λίγο τα απόλυτα.

Βέβαια ένα ζεύγος απο τα αυθεντικά πρώτα Susvara δεν θα με χαλάγανε, είχα αποφασίσει τότε που πούλαγε ο Πάνος ότι είναι υπερβολή για μένα και είναι αλλά είναι το μοναδικό χαιεντάδικο ακουστικό που δεν με κούρασε ποτέ και πουθενά.
Χρήστος
angpsi
Contributor

Unread post #4 by angpsi » Thu Nov 14, 2024 10:02 pm

Chris1967 wrote:Βέβαια ένα ζεύγος απο τα αυθεντικά πρώτα Susvara δεν θα με χαλάγανε, είχα αποφασίσει τότε που πούλαγε ο Πάνος ότι είναι υπερβολή για μένα και είναι αλλά είναι το μοναδικό χαιεντάδικο ακουστικό που δεν με κούρασε ποτέ και πουθενά.

Πλέον βρίσκονται ακόμα και κάτω από τα 3Κ αν είσαι σε εγρήγορση, νομίζω ότι για όποιον έχει τα λεφτά είναι πλέον ρεαλιστικό (λέμε τώρα) το κόστος απόκτησης...
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #5 by Dr Pan K » Fri Nov 15, 2024 5:50 pm

Tnx Chris για το review και Αγγελε για τα συμπληρωματικα σχόλια. Τα συγκεκριμενα ακουστικα ή καλυτερα την εκδοση αυτη δεν την εχω ακουσει. Το αρθρο του Χρηστου βγαζει ενα γενικοτερο και τετριμενο συμπερασμα, πως το ματσαρισμα ειναι κρισιμο. Ενα ακουστικο με αυτα τα χαρακτηριστικα μπορει τελικα να ειναι τελος διαδρομης ακομα και αν δεν ειναι το ακριβοτερο της εταιριας, αρκει να βρεθει ο ενισχυτης που το οδηγει οπως ο τελικος χρηστης προτιμα.

Στο κορυφαια ακουστικα που τουλαχιστον στα χαρτια εχουν πρακτικα ιδανικη συμπεριφορα οι επιλογες στο ματσαρισμα ειναι περισσοτερες.

Τα HiFiMan Susvara ειναι το δευτερο καλυτερο ακουστικο σε ηχο (μετα τα Abyss 1266) αλλα για πολλους ειναι το πρωτο σε απολαυση. Θες επειδη εχουν πιο ευκολη οδηγηση ή επειδη ειναι πολυ ελαφρυα στο κεφαλι για πολυωρες ακροασεις? Οπως και να εχει αν ηθελα ακουστικα ανοιχτου τυπου θα σκεφτομουν να δωσω μερικα απο αυτα που δεν χρησιμοποιω και να "κλεισω" με ενα Susvara
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #6 by angpsi » Fri Nov 15, 2024 7:17 pm

Αφου γράψαμε αυτά τα λίγα, έπεσα κατά τύχη (ή λόγω του Μεγάλου Αδελφού) πάνω σε ένα διθυραμβικό review των Mg στο YouTube που προβάλλει πολύ γλαφυρά τον ενεργητικό τους χαρακτήρα σαν "επίθεση από παντού", που δε σου αφήνει περιθώριο να ησυχάσεις και να χαθείς στις σκέψεις σου. Από μνήμης θυμάμαι ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε και μεταξύ των Abyss και Susvara, με τα τελευταία να έχουν μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη παρουσίαση ενώ τα Abyss σε έφερναν σε τσίτα συναυλιακού επιπέδου.

Σχετικά με το σχόλιο του Πάνου, συμφωνώ, και πάλι από μνήμης, ότι τόσο τα Abyss όσο και τα Susvara δεν χρειάζονταν―και ίσως δεν σήκωναν―'διόρθωση' στον χαρακτήρα τους. Όμως αυτό ήταν και το βασικό τους μειονέκτημα: ή είχες ενισχυτικά και συνοδά που τα έπαιζαν, ή όχι. Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί να έχει νόημα να λέμε πως θα τους ταίραζαν πολλές επιλογές, όμως αυτές οι επιλογές είναι τοις πάσι γνωστό πως βρίσκονταν στην κορυφαία κατηγορία του "πουλάω το νεφρό μου" για να πεις ότι γίνεται σωστή δουλειά. Με την ευκαιρία, το selling point των νέων Susvara Unveiled των 8Κ (!) είναι ότι αποτελούν πιο εύκολα φορτία και συμμορφώνονται πολύ πιο υπάκουα με οτιδήποτε βάλεις δίπλα τους (!!).

Αφήνω το βίντεο στο οποίο αναφέρθηκα εδώ, για όποιον/α ενδιαφέρεται.

Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #7 by Dr Pan K » Fri Nov 15, 2024 7:57 pm

Καποια στιγμη θα ανοιξω ενα νημα με το πως (κατα την γνωμη μου) στηνουμε ενα συστημα. Το πρωτο ειναι ο transducer, ηχεια και ακουστικα δλδ. Ενας ιδανικος μορφοτροπεας ειναι "σωστος", αποτελει την βαση του οποιουδηποτε συστηματος και τον ηχο τον μαγειρευουμε με ενισχυτες, πηγες και καλωδια.

Απο αυτη την αποψη ενα σωστο ακουστικο που τσεκαρει τα διαφορα κουτακια (συχνοτικο ευρος, ταχυτητα, παραμορφωση, εμπεδηση, οδηγηση κτλ) δινει περισσοτερες δυνατοτητες να ματσαριστει με διαφορα συνοδα. Ενα ακουστικο που ειναι ηδη με καποιους συμβιβασμούς απαιτει πιο συγκεκριμενες επιλογες στο ταιριασμα.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #8 by angpsi » Fri Nov 15, 2024 8:23 pm

Dr Pan K wrote:Καποια στιγμη θα ανοιξω ενα νημα με το πως (κατα την γνωμη μου) στηνουμε ενα συστημα. Το πρωτο ειναι ο transducer, ηχεια και ακουστικα δλδ. Ενας ιδανικος μορφοτροπεας ειναι "σωστος", αποτελει την βαση του οποιουδηποτε συστηματος και τον ηχο τον μαγειρευουμε με ενισχυτες, πηγες και καλωδια.

Απο αυτη την αποψη ενα σωστο ακουστικο που τσεκαρει τα διαφορα κουτακια (συχνοτικο ευρος, ταχυτητα, παραμορφωση, εμπεδηση, οδηγηση κτλ) δινει περισσοτερες δυνατοτητες να ματσαριστει με διαφορα συνοδα. Ενα ακουστικο που ειναι ηδη με καποιους συμβιβασμούς απαιτει πιο συγκεκριμενες επιλογες στο ταιριασμα.

Εσύ πώς ερμηνεύεις αυτή την 'ενεργητική' ακρίβεια που περιγράφουμε με τον Chris; Εγώ, μετά και από τη δοκιμή στο σύστημα του Χρήστου, βρίσκω θετικό το ότι μπορούν να δείξουν το διαφορετικό ηχόχρωμα ανάλογα με τον χαρακτήρα των συνοδών. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να πάρω θέση για το αν αυτή η εγρήγορση στην οποία με φέρνει επίμονα η διαφάνεια των Clear Mg είναι θετικό ή αρνητικό χαρακτηριστικό (τυπικά θα όφειλε να είναι θετικό).

Μήπως υπάρχει κρυμμένο κάποιο θέμα ανισορροπίας ανάμεσα στα "κουτάκια" που λες; Είναι ίσως κάτι ανάλογο με τη διαφορά που διακρίνουμε μεταξύ studio monitors και hi-fi ηχείων;
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #9 by Dr Pan K » Fri Nov 15, 2024 10:26 pm

angpsi wrote:
Dr Pan K wrote:Καποια στιγμη θα ανοιξω ενα νημα με το πως (κατα την γνωμη μου) στηνουμε ενα συστημα. Το πρωτο ειναι ο transducer, ηχεια και ακουστικα δλδ. Ενας ιδανικος μορφοτροπεας ειναι "σωστος", αποτελει την βαση του οποιουδηποτε συστηματος και τον ηχο τον μαγειρευουμε με ενισχυτες, πηγες και καλωδια.

Εσύ πώς ερμηνεύεις αυτή την 'ενεργητική' ακρίβεια που περιγράφουμε με τον Chris; Εγώ, μετά και από τη δοκιμή στο σύστημα του Χρήστου, βρίσκω θετικό το ότι μπορούν να δείξουν το διαφορετικό ηχόχρωμα ανάλογα με τον χαρακτήρα των συνοδών. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να πάρω θέση για το αν αυτή η εγρήγορση στην οποία με φέρνει επίμονα η διαφάνεια των Clear Mg είναι θετικό ή αρνητικό χαρακτηριστικό (τυπικά θα όφειλε να είναι θετικό).

Μήπως υπάρχει κρυμμένο κάποιο θέμα ανισορροπίας ανάμεσα στα "κουτάκια" που λες; Είναι ίσως κάτι ανάλογο με τη διαφορά που διακρίνουμε μεταξύ studio monitors και hi-fi ηχείων;

Η διαφορά ανάμεσα σε κάποια υπεραναλυτικα μόνιτορ (Genelec) και τα περισσότερα ηχεία είναι κυρίως η έλλειψη αρμονικών. Μπορεί να βολεύει σε στουντιακες εφαρμογές αλλά στην πραγματικότητα οι ζυγές αρμονικές υπάρχουν στην πραγματική μουσική (και είναι και ο λόγος που τα μονοτριοδικα ενισχυτικά παίζουν ευχάριστα)

Κάποιες φορές η "διαύγεια" είναι στην πραγματικότητα παραμόρφωση (οι μονάδες όταν παραμορφώνουν σκληραινουν ηχητικά).

Επίσης σημασία έχει η κριτική συχνότητα των υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα διαμαντένια tweeter της B&W. Σε χαμηλές στάθμες παίζουν ιδανικά (πιστονικη κίνηση με μηδενική παραμόρφωση λόγω στρεβλωσης και απειροελαχιστη μάζα). Σε κάποια στάθμη και λόγω έλλειψης απόσβεσης του υλικού ο ήχος γίνετε ενοχλητικά σκληρός. Τα tweeter της Focal είχαν το ίδιο θέμα. Ο Wilson όταν ήταν της μόδας τα έβαλε και λιγο καιρό μετά τα πέταξε και γύρισε σε πιο συμβατικά υλικά.

Θα ήθελα να τα ακούσω για να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει.
Παναγιώτης

Return to “Ακουστικά”

Login · Register