Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Audiophile RPi?

pankon
Contributor

Re: Audiophile RPi?

Unread post #211 by pankon » Mon Feb 17, 2025 3:19 pm

Μια χαρά και το Ramsystem. Κι όπως είναι εμφανές, το Raspberry μου έχει μόνο 2GB μνήμη. Του μένουν κάτι ψιλά ελεύθερα, αφότου φορτωθεί ό,τι χρειάζεται στη μνήμη.

Screenshot 2025-02-17 at 15.18.55.png
Screenshot 2025-02-17 at 15.18.55.png (83.24 KiB) Viewed 751 times
Chris1967
Contributor

Unread post #212 by Chris1967 » Mon Feb 17, 2025 6:34 pm

Εγώ μόλις έβαλα επάνω το 8.90 - 294

Έπαιξε με την πρώτη άψογα με Lyrion Gentoo Server.

Θα κάνω δοκιμές με άλλη κάρτα με MPD που θέλει και ο Dr. αλλά όχι σήμερα.
Χρήστος
pankon
Contributor

Unread post #213 by pankon » Mon Feb 17, 2025 6:46 pm

Μπράβο, συνοδοιπόρε! Είμαι κι εγώ περίεργος να δω τι γίνεται με το MPD κι αν όντως έχει διαφορά από το Lyrion.

Εμένα πάντως εκείνο που μου αρέσει στον "ήχο" του Ian Canada streamer μου, είναι τα λαμπάκια...

IMG_0824.jpeg
IMG_0824.jpeg (826.48 KiB) Viewed 730 times

IMG_0826.jpeg
IMG_0826.jpeg (395.83 KiB) Viewed 730 times
Chris1967
Contributor

Unread post #214 by Chris1967 » Mon Feb 17, 2025 7:25 pm

Κι εμένα μου αρέσουν τα λαμπάκια!!

IMG_20250217_165851.jpg
IMG_20250217_165851.jpg (1.04 MiB) Viewed 724 times
Χρήστος
pankon
Contributor

Unread post #215 by pankon » Mon Feb 17, 2025 7:33 pm

Νομίζω ότι βελτιώνουν τον ήχο τουλάχιστον 25%! Και μπορεί να λέω και λίγο. Με επιστημονικές μετρήσεις... [oldtimer]
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #216 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 8:57 am

Οποτε ακουσα μετα απο καιρο τον συνδυασμο Rpi4 + Ian Canada Fifo buffer/ I2S με ολα τα τροφοδοτικα του Chris. Ο σκοπος ηταν να δουμε πως παιζει με MPD γιατι συνεχιζω να πιστευω πως ειναι η καλυτερη, καθαροτερη, απλη επιλογη αναπαραγωγης. Δεν ακουσαμε Lyrion οποτε δεν εχω γνωμη στο πως παιζει.

Το βασικο σεταρισμα ειναι απλο, απαξ και το κανεις μια φορα και δεις πως γινετε. Δυστυχως χρειαστηκε να το κανουμε αρκετες φορες γιατι η αναπαραγωγη ειχε εμπλοκες. Σε πρωτη φαση βρηκαμε πως αν παιζει ενω δουλευει η tv/ youtube δεν μπορουσαμε να ακουσουμε τοπικα αρχεια. Το Qobuz δεν ειχε τοσα προβληματα ενω αφαιρωντας απο το δικτυο μου τους αναμεταδοτες τυπου MESH τα πραγματα πηγαιναν καλυτερα.

Θα μπορουσε να πει κανεις πως ειναι θεμα σπιτικου δικτυου αλλα το ιδιο δικτυο παιζει 100% απροβληματιστα με το Archphile/ Odroid. Παιζει ακομα και οταν τα παιδια στριμαρουν Youtube, παιζει κανονικα με το MESH και δεν κανει κιχ. Επισης επαιζε κανονικα και με το WLS + Roon, οπως και μεσω του κινητου. Το βασικο συμπερασμα ειναι πως ο συνδυασμος Rpi4/ Ian εχει καποια ζητηματακια, σκεφτομουν μηπως προκειται για memory leak χωρις να ειμαι βεβαιος.

Ο Chris θα μας λυσει τις απορειες οταν δοκιμασει τον MPD στο συστημα του. Αν και εκει υπαρχει θεμα με μπλοκαρισματα και διακοπες θα ξερουμε ποιος φταιει, αν παλι εκει παιξει απροβληματιστα θα πρεπει να δω εγω τι αλλαγες θα κανω.

Η εγκατασταση οπως ελεγα ειναι χαρακτηριστικα ευκολη, χρησιμοποιησα Bubble UPnP για τον ελεγχο και 2 switch. Μεσω του Bubble ειχαμε καλη λειτουργια και με Qobuz.
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #217 by pankon » Tue Feb 18, 2025 10:48 am

Αναμένουμε και σχόλια για το ηχητικό αποτέλεσμα του ΙanCanada...
Chris1967
Contributor

Unread post #218 by Chris1967 » Tue Feb 18, 2025 10:55 am

Ο συνδυασμός Rpi/Ian Canada δεν είχε, ούτε έχει, ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, το πρόβλημα μπορεί να αφορά το λειτουργικό GentooPlayer ή το δίκτυο σου.

Με Lyrion εχθές που έκανα εκτενέστατες δοκιμές παίζει άψογα και απροβλημάτιστα και DSD και υψηλές δειγματοληψίες όπως πάντα. Μηδέν (0) lag τόσο με τα τοπικά μου αρχεία σε NAS 16Τera, όσο και με το Qobuz. Στιγμιαία ομαδοποίηση από τίτλους, καλλιτέχνες, κλπ και στα τοπικά και στο Qobuz.

Θα δοκιμάσω με MPD το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν με βλέπω να το χρησιμοποιώ αφού τοι Lyrion είναι ευκολότερο είναι web based και όχι app, και με τα νεότερες προσθήκες μπορεί να αρχειοθετεί και να ψάχνει σε πολλαπλά επίπεδα ειδικά μεγάλες βιβλιοθήκες.

Αν κάποιος ψάχνει την απόλυτη αναπαραγωγή που μπορούν αυτά τα μαραφέτια να αναπαράγουν θα πρέπει να ζυγίσει μαζί και την ευκολία αναζήτησης και αρχειοθέτησης.

Αν είναι μόνο για κάποιον η απόλυτη ηχητική ποιότητα, και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο από MPD, ίσως θα πρέπει να κινηθεί κανείς σε επώνυμες λύσεις (όποιες και αν είναι αυτές) με το αντίστοιχο κόστος, ή μέσα από bundled software του εκάστοτε κατασκευαστή.

Στην audiophile κοινότητα παρατηρείται το φαινόμενο ότι η ευκολία και η αρχειοθέτηση μάλλον έχει πρωτεύοντα ρόλο, επειδή παρατηρείται το φαινόμενο αφενός του Roon (που σαφέστατα έχει υποδεέστερη ηχητική ποιότητα και από mpd αλλά και από Lyrion/LMS), και αφετέρου του streaming (που και αυτό έχει υποδεέστερη ηχητική απόδοση από τοπικά αρχεία).

Αυτό βλέπω εγώ σε παγκόσμιο επίπεδο και τους κατασκευαστές να κάνουν ακριβώς αυτό, δλδ βάλτε roon και τελειώνετε, δεν μας νοιάζει να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό που να καλύπτει όλες τις εκδοχές των χρηστών.

Τώρα δεν μπορεί να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας επάνω στους λινουξάδες που έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό είτε δωρεάν είτε με πολύ μικρό χρηματικό αντίτιμο.
Χρήστος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #219 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 11:00 am

Το ηχητικο κομματι που ειναι και το ζουμι της υποθεσης ηταν πολυ καλο. Το Rpi4/ Ian Canada επαιξε με μεγαλυτερα σωματα και πιο πλουσιο ηχο. Δεν θεωρω πως εβαλε καποια ηχητικη υπογραφη (καλο αυτο) και σιγουρα δεν του ελειπε κατι. Ισως να ειναι το καλυτερο streamer που εχω ακουσει, καλυτερο απο καποια μοντελα των Auralic, Aurender και Melco που ειχα ακουσει πριν χρονια.

Ειναι αρκετα καλο ωστε να μπορεσουμε να αξιολογήσουμε μιση ντουζινα HDMI x I2S καλωδια και να καταληξουμε και σε συμπερασματα.

Αυτο που ειναι δυσκολο να ποσοτικοποιησω ειναι κατα ποσο το Rpi4/ Ian παιζει καλυτερα απο το Odroid επειδη το hardware ειναι καλυτερο ή μερος της διαφορας οφείλεται στην διασυνδεση I2S. Το main board Rpi4 δεν ειναι καλυτερο απο το Odroid αλλα εγω χρησιμοποιω μια πολυ απλη και φτηνη λυση για γραμμικο τροφοδοτικο ενω ο Chris εχει επανω 3 γραμμικες πολυ χαμηλου θορυβου με Maxwell SuperCaps για περαιτέρω φιλτραρισμα και εξομάλυνση των ρευμάτων.

Επισης εχει ενα Fifo buffer με ποιοτικα ρολογια, ο Ian Canada εγινε γνωστος για τα σχεδια του στον τομεα αυτο.

Οπως και να εχει το Rpi4 Ian παιζει καλα. Τονικα θα ελεγα πως ειναι αψογο, η σκηνη του ειναι μεγαλη σε ολες τις διαστασεις ενω δινει αυτη την σωματώδη αναπαραγωγη που εγραφα νωριτερα.
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #220 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 11:15 am

Chris1967 wrote:Ο συνδυασμός Rpi/Ian Canada δεν είχε, ούτε έχει, ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, το πρόβλημα μπορεί να αφορά το λειτουργικό GentooPlayer ή το δίκτυο σου.

Το hardware μπορει να μην εχει προβλημα αλλα χωρις software δεν δουλεύει. Με το Lyrion μπορει να ειναι απροβλημάτιστο αλλα εγω θελω τον καλυτερο δυνατο ηχο και δεν δινω προτεραιότητα στην εμφάνιση. Οποτε θελω να εχω MPD αν ειναι δυνατον και εκει ειχαμε πολλα προβληματα. Οταν δοκιμασεις MPD στο δικο σου δικτυο θα δουμε αν παιζει οπως πρεπει ή οχι.

Τωρα το αν το 99% των φιλων ειναι ικανοποιημενοι με Lyrion ή με Roon προσωπικα δεν με αφορα. Παλευουμε να βελτιωσουμε την ποιοτητα αναπαραγωγης, αλλαζουμε ψηφιακα καλωδια, τροφοδοτικα και ποδαρακια, διυλίζουμε κώνωπες και τελικα θα πρεπει να αποδεχτω πως το Roon ειναι η λυση οταν ξερω πως παιζει χαλια?

Για τον Lyrion επιφυλάσσομαι. Ο Chris μου ειπε πως σε δοκιμη που εγινε στου Κωστα το MPD επαιξε λιγο καλυτερα απο τον Lyrion. Εγω δεν ημουν εκει και δεν εχω κανει δοκιμη στο συστημα μου. Μπορει η διαφορα να ειναι μικρη ή και ασημαντη. Αν υπαρχει θα ηθελα να εξαντλησω τις πιθανοτητες για ενα σταθερο MPD με οποιο σοβαρο hardware μπορεσω να βρω.

Ισως τα προβληματα σταθεροτητας να εχουν απλη λυση, εμεις να μην ενεργοποιησαμε κατι πχ. Οπως τα ειδα τα πραγματα και παντα για τις δικες μου αναγκες και επιθυμιες το συγκεκριμενο πακετο (Gentoo - Rpi4/5 - Ian Canada FIFO + I2S) ειναι δευτερη επιλογη καθως εχω κατι στο μυαλο που ισως να μου δινει αυτο που ζηταω (τον καλυτερο δυνατο ηχο, σταθεροτητα και ευκολια σε plug n play λυση).
Παναγιώτης

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register