Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Audiophile RPi?

Chris1967
Contributor

Re: Audiophile RPi?

Unread post #221 by Chris1967 » Tue Feb 18, 2025 11:20 am

Μια δοκιμή που μπορεί επίσης να αξίζει είναι να βάλεις ένα καλό γραμμικό επ΄ανω στο Odorid/Archfile.

Το Odroid/Archfile πάιζει εκπληκτικά καλά δεδομένου των 8 χρόνων? στην πλάτη του και του ταπεινού (εντάξει όχι τόσο ταπεινού) του hardware.

Κρίμα που ο Tuxx σταμάτησε την ανάπτυξη του.

Πάνο θα δοκιμάσω το Σαββατοκύριακο σε δεύτερη κάρτα που έχω ακριβώς πάρει για να κάνω ότι θέλω χωρίς να με νοιάζει.

Αν μπορεί να δουλέψει σωστά θα το μάθουμε.
Χρήστος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #222 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 11:34 am

Κατι που συζητηθηκε κατα την διαρκεια του 3ημερου, ενα σοβαρο γραμμικο τροφοδοτικο επανω στο Odroid ισως να το κανει να παιξει ακομα καλυτερα.

Και πλακα πλακα θα γραψω στον Tuxx ενα μειλ, μηπως εχει κανενα νεο και updated Archphile για προσωπικη χρηση και μου το πασαρει...

Επισης θα αλλαξω το router (συντομα) και το NAS καποια στιγμη αλλα το οτι παιζουν με ολες τις αλλες συσκευες με κανει να μην το βλεπω σαν προτεραιοτητα.
Παναγιώτης
pankon
Contributor

Unread post #223 by pankon » Tue Feb 18, 2025 4:09 pm

Μια φορά πριν πολλούς μήνες, παρατήρησα ότι μέσα από το GentooPlayer η ("εσωτερική") στατική ιστοσελίδα "News" φόρτωνε πολύ αργά, π.χ. με 20 δευτερόλεπτα καθυστέρηση. Θεώρησα ότι μάλλον κάποιο πρόβλημα είχε ο web server του Antonello. Οπότε του έγραψα για να του το αναφέρω. Σε λιγότερο από μισή ώρα μου απάντησε, λέγοντας ότι δεν είχε κάποιο θέμα από τη δική πλευρά. Και μου πρότεινε να κάνω restart το router μου. Είχα να κάνω μήνες restart το router, αλλά ακολούθησα τη συμβουλή του (με λίγη δυσπιστία). Αμέσως ο χρόνος φόρτωσης της εν λόγω ιστοσελίδας "News" επανήλθε σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Το θέμα ήταν όντως στο router μου. Κι όλως περιέργως, όλα τα υπόλοιπα websites πριν το restart φόρτωναν κανονικά χωρίς καθυστέρηση. Πολύ περίεργο.
Εσείς restart κάνατε στο router (ή/και στα switches, αν υπάρχουν στην αλυσίδα);

Πάντως, αφού το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν καλό, θεωρώ ότι και το MPD θα παίξει χωρίς πρόβλημα. Η δοκιμή που θα κάνει ο Χρήστος, θα μας δείξει σύντομα.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #224 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 5:24 pm

Άφθονα restart και αλλαγές στις θύρες των switch...
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #225 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 5:52 pm

Πανο εαν τελικα αποφασισω να φιαξω ενα Rpi5/ Ian θα ασχοληθω προσωπικα με το debugging του MPD. Αυτη την στιγμη δεν εχει και τοσο σημασια.

Ισως ο
DomieMic65
να εχει δοκιμασει τον συνδυασμο Gentoo > MPD και να μπορει να μας πει εμπειριες.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #226 by angpsi » Tue Feb 18, 2025 8:04 pm

Με κάποια καθυστέρηση, να συμπληρώσω κι εγώ τις εντυπώσεις μου.

Ως προς το ακουστικό μέρος: [thumbup]

Η σύγκριση Ordroid / Archphile με Ian Canada μου θύμισε την εμπειρία που είχα με το δικό μου Odroid όταν ο DomieMic μου έδωσε να δοκιμάσω τρία γραμμικά τροφοδοτικά από διάφορες προελεύσεις ―σίγουρα ένα κινέζικο και αν θυμάμαι σωστά ένα Salas. Τότε είχε προκύψει ότι το Odroid άκουγε τις αλλαγές χωρίς αμφιβολία, πάντα με μια αύξηση στα σώματα και με διαφορές στα τεχνικά σημεία.

Από εκείνη τη σύγκριση μου έμεινε ανεξίτηλα ότι το ζήτημα θέλει ψάξιμο, ίδιο και ίσως χειρότερο από εκείνο που ρίχνουμε στα καλώδια, γιατί το αυξημένο σώμα δεν ήταν από μόνο του πανάκεια. Αυτά που άκουσα από το streamer του Χρήστου πάνω στο σύστημα του Παναγιώτη με οδήγησε εμπειρικά στο συμπέρασμα ότι ακούω πρώτα το προσεγμένο στάδιο τροφοδοσίας και μετά το i2s ή οτιδήποτε άλλο.

Βεβαίως μπορεί και να κάνω λάθος, μιας και το στάδιο εξόδου από USB είναι από μόνο του μια άλλη υπόθεση, ωστόσο οι εντυπώσεις που αποκόμισα ήταν ευθέως ανάλογες εκείνων που είχα από τη δοκιμή των διαφορετικών γραμμικών τροφοδοτικών. Σε κάθε περίπτωση το streamer του Χρήστου έπαιζε ακουστά καλύτερα από το Odroid του Πάνου με το φθηνό κινέζικο γραμμικό, αν και όχι κατά πολύ: το δεύτερο έδινε την εντύπωση μιας περισσότερης λεπτομέρειας και περιγραφής, όμως εγώ το άκουγα απλώς κατά τι πιο λεπτόηχο συγκριτικά. Από την άλλη μεριά, τα αυξημένα σώματα και η πιο πλούσια μεσαία περιοχή στο streamer του Χρήστου δεν μου φάνηκε ότι του στερούσαν περιγραφική ικανότητα ή ανάλυση, δείχνοντας ότι αν μη τι άλλο πρόκειται για μια προσεγμένη υλοποίηση.

Να πω και πάλι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι οι διαφορές ήταν μικρές ―απλά ήταν ακουστές στ' αυτιά μου. Το κακό ήταν ότι δεν είχαμε στα χέρια μας κι ένα σχετικά σύγχρονο εμπορικό μοντέλο για να ακούσουμε τις όποιες διαφορές με αυτό.
Άγγελος
angpsi
Contributor

Unread post #227 by angpsi » Tue Feb 18, 2025 8:05 pm

Συνεχίζω όμως.

Ως προς το τεχνικό μέρος [thumbd]

Με μια λέξη, ταλαιπωρία. Κι όλα αυτά για ένα μηχάνημα που στο τέλος της ημέρας συνεχίζει να έχει στην καρδιά του ένα κοινό Rpi. Δυστυχώς όμως, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και για αρκετά γνωστά εμπορικά streamers, ακόμα κι εκείνα που έχουν σχεδιάσει όλες τις πλακέτες και τα κυκλώματά τους από την αρχή. Για μένα που λοξοκοιτάζω εδώ και καιρό για να αντικαταστήσω το streamer μου, το πράγμα παραμένει μια απογοήτευση.

Ας το εξηγήσω λίγο περισσότερο.

Το streamer του Ian Canada δεν παύει να είναι ένα DIY κατασκεύασμα που βασίζεται σε όποιο λογισμικό επιλέξει ο τελικός χρήστης να φορέσει πάνω του. Από την άλλη όμως, τα λογισμικά που κυκλοφορούν, κρίνοντας από την ταλαιπωρία που πέρασαν ο Chris και ο Dr Pan, δεν είναι σε καμία περίπτωση ώριμα εμπορικά προϊόντα αλλά μάλλον εξίσου DIY προσπάθειες που βασίζονται σε compilation από διαθέσιμα open source κομμάτια. Έτσι, μαζί με το 1,5Κ που υπολογίσαμε πως πρέπει να δώσει κάποιος για να στήσει ένα DIY σύνολο, ίσως θα πρέπει να υπολογίσει και το κόστος του προσωπικού χρόνου που θα πρέπει να διαθέσει για να το κάνει να λειτουργήσει.

Προσωπικά με ενοχλεί αφάνταστα που αυτά τα προγράμματα δεν διατίθενται ελεύθερα, μιας και οι ίδιοι οι χρήστες τελικά καταλήγουν να γίνονται beta testers για την εξέλιξη τους. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι ο προγραμματιστής θα ήθελε να βάλει μια τιμή στην υποστήριξή τους, ωστόσο για τόσο ανώριμα προϊόντα προσωπικά δεν προτίθεμαι να πληρώσω και για την εξέλιξή τους.

Το Archphile που έστησε ο Μιχάλης, μαζί με τον οδηγό που στήθηκε από κοινού με τον Dr Pan, ήταν μια λύση που δούλευε άπαξ και χωρίς προβλήματα. Αυτό ναι, θα το πλήρωνα ως ολοκληρωμένο προϊόν ―και τότε όμως θα περίμενα μια υποστήριξη στην ελάχιστη ενημέρωση που χρειαζεται το UpNPdcli plugin του Jean-François Dockes κάθε φορά που η Qobuz αποφασίζει να αλλάξει κάτι στο σύστημά της. Το αν μας λείπει το γραφικό περιβάλλον ή όχι, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που είναι ευθύνη του πελάτη να αποφασίσει αν το χρειάζεται ή όχι.

Δυστυχώς, η μεριά του software παραμένει το μεγάλο προβληματικό σημείο όλης της αγοράς των streamer σήμερα. Και πάλι, το κριτήριο για ένα ώριμο εμπορικό προϊόν είναι να παίζει παροβλημάτιστα με τον τρόπο που η εταιρεία διαφημίζει ότι μπορεί να παίξει. Όταν ο Dr Pan αγοράζει ένα μηχάνημα από γνωστή εταιρεία που είναι τούμπανο από πλευράς hardware και δεν μπορεί να παίξει με όσα ο ίδιος ο κατασκευαστής λέει ότι διαθέτει ως δυνατότητες, τότε το πρόβλημα είναι πως η εταιρεία δεν έχει φροντίσει να κάνει το μηχάνημά της να παίξει απροβλημάτιστα. Ανεξάρτητα από την ηχητική ποιότητα, είναι θέμα ειλικρίνειας απέναντι στον τελικό καταναλωτή ―ειδικά για μηχανήματα που φτάνουν να κοστίζουν 6Κ!

Τη δικαιολογία ότι μπορεί να παίξει απροβλημάτιστα με Roon, LMS, ή οποιοδήποτε άλλο δεν την ακούω όταν η ίδια η εταιρεία διαφημίζει και 3-4 ακόμα που δεν παίζουν στο δικό της μηχάνημα, αλλά παίζουν σε άλλα. Επίσης δεν ακούω την καραμέλα που μας έχουν ταΐσει κατά καιρούς η Rockna, η Denafrips, η Holo κ.α., ότι "αφήνουμε στον πελάτη να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο προτιμά", όταν αυτή η επιλογή δεν μπορεί να γίνει ακόμα και από ανίδεους 'με το γύρισμα ενός διακόπτη'. Ένα ώριμο εμπορικό streamer οφείλει να είναι plug and play.
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #228 by Dr Pan K » Tue Feb 18, 2025 8:18 pm

Αυτο το θεμα με τις εφαρμογες και τα OS ειναι τεραστιο. Tο αν εγω πχ εχω τις γνωσεις να στησω ενα Linux δεν παει να πει οτι επιθυμω να το κανω, οτι μου περισσευει ο χρονος να το κανω ή οτι πρεπει να πληρωσω για να γινει οταν εχω ηδη πληρωσει για ενα προιον. Η Rockna για εμενα εχει κλεισει, ειναι αστειοι. Δεν θελω να παιζω με BubbleUpnP, θελω εφαρμογη plug n play. Αν το Roon μπορει να ειναι plug n play γιατι δεν μου δινει την ιδια δυνατοτητα η Rockna? Τα ιδια ισχυουν και για πολλους αλλους.

Δεν θελω να κανω debugging για κανενα, ειδικα αν εχω πληρωσει. Ο Ian Canada ειναι αλλο πραγμα, ειναι καθαρα DIY και πουλαει πλακετες. Το Gentoo (ή αλλιως Gazoo racing) χρεωνει 70 ευρω και προσφερει ενα αρκετα ευκολο γραφικο περιβαλλον για οποιον δεν κατεχει απο SSH προκειμενου να περασει τις εντολες μονος του. Λυνει τα χερια σε μεγαλο βαθμο αλλα οχι στο 100%. Και παλι δεν ειναι για ολους.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #229 by angpsi » Tue Feb 18, 2025 8:39 pm

Dr Pan K wrote:Αυτο το θεμα με τις εφαρμογες και τα OS ειναι τεραστιο. Tο αν εγω πχ εχω τις γνωσεις να στησω ενα Linux δεν παει να πει οτι επιθυμω να το κανω, οτι μου περισσευει ο χρονος να το κανω ή οτι πρεπει να πληρωσω για να γινει οταν εχω ηδη πληρωσει για ενα προιον. Η Rockna για εμενα εχει κλεισει, ειναι αστειοι. Δεν θελω να παιζω με BubbleUpnP, θελω εφαρμογη plug n play. Αν το Roon μπορει να ειναι plug n play γιατι δεν μου δινει την ιδια δυνατοτητα η Rockna? Τα ιδια ισχυουν και για πολλους αλλους.

Δεν θελω να κανω debugging για κανενα, ειδικα αν εχω πληρωσει. Ο Ian Canada ειναι αλλο πραγμα, ειναι καθαρα DIY και πουλαει πλακετες. Το Gentoo (ή αλλιως Gazoo racing) χρεωνει 70 ευρω και προσφερει ενα αρκετα ευκολο γραφικο περιβαλλον για οποιον δεν κατεχει απο SSH προκειμενου να περασει τις εντολες μονος του. Λυνει τα χερια σε μεγαλο βαθμο αλλα οχι στο 100%. Και παλι δεν ειναι για ολους.

Ε, ναι. Ευτυχώς που εγώ έκανα σιέστα όταν εσείς προσπαθούσατε να το στήσετε, μιλάμε για δίωρο και βάλε! Να σου πω, το φαντάστηκα ―όμως ακόμα κι έτσι σας λυπήθηκα για όσα περάσατε όσο εγώ κοιμόμουν... :lol: Να διευκρινίσω για τους υπόλοιπους της παρέας ότι μιλάμε μόλις και μόνο για το βασικό στήσιμο! Μετά χρειάστηκαν διάφορα reboot, χαρακίρι, τρέξιμο scripts και δενξερωγωτιάλλο για να ξαναφέρνουμε το Gentoo σε λειτουργική κατάσταση.

Συμπερασματικά εγώ κατέληξα στα εξής:

1. Προφανώς υπάρχει ζωή μετά το Odroid / Archphile. Δυστυχώς χρειάζεται υπερβολικά πολύ ψάξιμο μέχρι να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Όλη η αγορά έχει βολευτεί φαρδιά-πλατιά στο να παίζει με Roon (δηλαδή να τους δίνει άλλος τη λύση), όμως το τελευταίο είναι ένα ακριβό προϊόν που αφήνει αμφιβολίες για την ηχητική του απόδοση. Το είχα ακούσει κάποτε εγώ σε ευθεία σύγκριση με το Audirvana, το έχεις ακούσει κι εσύ με τις τωρινές σου δοκιμές.

2. Η λύση Rpi αντί για Odroid είναι ενδιαφέρουσα, όμως πάει αναγκαστικά χέρι - χέρι με υποχωρήσεις. Η "πρόχειρη" αντικατάσταση του Odroid / Archphile / DimDim LPS που έχω στα χέρια μου αυτή τη στιγμή με "ένα φθηνό Rpi" δεν κοστίζει τα €80-€100 που κάνει το μηχάνημα μαζί με ένα πονηρό κουτάκι, γιατί ο κάθε Antonello το φορτώνει με επιπλέον €70 για ένα ατέρμονα ανώριμο software. Φυσικά για κάποιον που μόλις τώρα μπαίνει στο παιχνίδι, το συνολικό κόστος ―που μαζί με ένα εισαγωγικό LPS μπορεί να φτάσει μόλις στα €300-400―παραμένει μικρό και το ηχητικό όφελος είναι μεγάλο, σε σχέση με τα εμπορικά. Όμως για μένα, τα €200 που χρειάζονται για να αποκαταστήσω τη native σχέση μου με το Qobuz μοιάζουν με σπατάλη, γιατί ξέρω ότι ο J-F D. ενημερώνει το UpNPdcli σταθερά και με ελεύθερη πρόσβαση, απλά δεν ξέρει/ασχολείται να το γράψει σε Archlinux. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μιχάλης Tuxx δεν είναι πια στη διάθεσή μας για να σώσει την κατάσταση, και δεν μας έχει προκύψει κάποιος άλλος για να τον αντικαταστήσει. Αν υπήρχε το ισοδύναμο επικαιροποιημένο fork του Archphile σε Rpi, τώρα δε θα συζητούσα για streamer.

3. Το Rpi streamer Ian Canada πάει χέρι χέρι με τον κάθε Antonello. Αν βρισκόταν ένας τρόπος να παίξει σταθερά και απροβλημάτιστα, νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση DIY. Στάθηκε επάξια στο σύστημα της Ζακύνθου και μας έδωσε την πλατφόρμα να κάνουμε τα συγκριτικά μας στα καλώδια HDMI. Αυτό λέει πολλά, γιατί το σύστημα ξεγύμνωσε γι ακόμα μια φορά μέχρι και τις πλέον απειροελάχιστες διαφορές στα είδη που συγκρίναμε, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του streamer.

Προσωπικά αναμένω στο ακουστικό μου. Αν καταφέρω να μαζέψω 1,5Κ, η αγορά του μεταχειρισμένου έχει αρκετές ευκαιρίες σε δοκιμασμένα εμπορικά προϊόντα που μου αρέσουν στο μάτι, και υπολογίζω πως θα μου λύσουν το πρόβλημα μαζί με το απαραίτητο peace of mind. Κι εκεί όμως, ηχητικά το ρίσκο παραμένει υπαρκτό. Επομένως ελπίζω να βρεθούν εν τω μεταξύ λύσεις από τους ακούραστους συνοδοιπόρους μας, ώστε να επωφεληθώ κι εγώ από την εμπειρία τους.

Obama out.
Άγγελος
Στέλιος Π.

Unread post #230 by Στέλιος Π. » Tue Feb 18, 2025 9:09 pm

My 2 cents,

Οι διανομες linux, ειτε ειναι βασισμενες σε debian ή arch ή gentoo ή whatever ειναι πανω κατω οι ιδιες.
Οι arch based ΙΣΩΣ ειναι λιγο πιο bleeding edge, λογω και της ιδιας της φιλοσοφιας του Arch αλλά οποιος θελει κανει compile τα παντα απο την αρχη σε οποιαδηποτε διανομη, ειναι μονο θεμα taste.

Ενα προβλημα ειναι οτι απο τη μια πλευρα εχουμε τα sbcs (rasperry, odroid, etc) που τα πραγματα ειναι λιγο πολυ fixed και ολα πατανε σε γνωστα προτυπα και απο την άλλη πλευρα εχουμε τον καθε λογης κατασκευαστη audio που στα παπακια του τα προτυπα και η ορθη υλοποιηση.
Για να δουλεψει αυτο το πραγμα και να γινει σωστα, θα πρεπει ολα τα εμπλεκομενα μερη να ανοιξουν τις υλοποιησεις τους (sic) ετσι ωστε η open source κοινοτητα να βρει τις λυσεις.
Οπως γινεται σε ολες τις διανομες, ως ενα σημειο ακομα και απο τη Red Hat.
Επισης, απο πλευρας sw, δεν εχει ακομα ασχοληθει σοβαρα καμια εταιρεια, ολες οι προσπαθειες ειναι ερασιτεχνικες στην καλυτερη και οι περισσοτερες δυστυχως closed source
Κακα τα ψεματα, αλλο ειναι να κανουν tackle ενα προβλημα 100-200 μηχανικοι και άλλο 10-20-30k
Η προπαθεια του Μιχαλη ειναι για εμενα η πιο σοβαρη προσεγγιση στο θεμα και ας ηταν μονος του (δυστυχως).

Ερχομαστε τωρα στο κομματι της διασυνδεσιμοτητας (interconnectability).
Πρεπει να υποχρεωθουν και οι "audio guru" κατασκευαστες να φτιαχνουν τα παντα τυποποιημενα.
Διαβαζα καπου οτι λεει το i2s που πλεον βγαινει με hdmi connector (αληθεια, για αυτη την επιλογη υπαρχει αραγε καποιο paper ή απλα γιατι ετσι), δεν εχει λεει standard pin out γιατι ενας αποφασισε οτι το θελει ετσι και ενας άλλος αλλιως, ετσι απλα, χωρις να γελασει κανεις, χωρις να κραξουν οποιον δε χρησιμοποιει το σωστο(?) ακομα και οι πετρες.
Και πως ακριβως θα βγαλει ακρη ο πελατης για να "παντρεψει" την ελλειψη συνενοησης και των δυο πλευρων?
Κυριως οταν ξαφνικα πρεπει να μαθει και για NAS, NFS, SAMBA, IP, i2s, UPnP etc (tbh με το Lyrion κ squeeze τα πραγματα ειναι λιιιγο πιο ευκολα σε αυτο το κομματι)
Εγω βλεπω οτι εχουν μυριστει "μαρουλι" διαφοροι τυχαρπαστοι και παιζουν μπαλιτσα με το χομπυ.
Και βρισκω πολυ λογικη τη σταση του Παναγιωτη που ειναι με το Archακι του εδω και ποσα χρονια.
V = dU/dq | I = dq/dt | P = dU/dt = V·I = I2·R = V2/R | V = I·R

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register