Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Roon server, Nucleus vs NUC

Geopolitis

Re: Roon server, Nucleus vs NUC

Unread post #21 by Geopolitis » Fri Apr 18, 2025 6:40 pm

Dr Pan K wrote:
Geopolitis wrote:Θα σας πω την μικρή μου πείρα με το προηγούμενο Nucleus το οποίο αγόρασα από τον Economides μεταχειρισμένο μαζί με ενα καλό τροφοδοτικό 19V το Keces P8. Όταν το σύνδεσα πάνω στο modem/router με ενα απλό καλώδιο Ethernet έπαιζε τόσο χάλια που νόμιζα ότι το μηχάνημα είχε κάποιο πρόβλημα. Για να φτάσει να παίζει καλά ακολούθησα τα εξής βήματα:

1. Έβαλα ένα καλύτερο καλώδιο Ethernet για σύνδεση με το δίκτυο.
2. Σύνδεσα το καλώδιο πάνω σε ένα από τα καλά switch που είχα. Με δοκιμές κατέληξα ότι σε σεταπ με δύο switch έπαιζε καλύτερα όταν σύνδεες τον Roon server στο πρώτο switch ενώ από το δεύτερο switch έφευγε το καλώδιο που πήγαινε στον streamer.
3. Το καλώδιο ρεύματος στο τροφοδοτικό του Nucleus έκανε σημαντική διαφορά.

Με όλα αυτά υπόψη επειδή θα χρειαστούν και άλλα έξοδα εκτός από το ίδιο το μηχανάκι θα έπαιρνα για αρχή το φτηνό της Roon , θα το έκανα να παίξει όσο καλύτερα γίνεται και στο μέλλον θα έπαιρνα ένα σούπερ audiophile μηχανάκι αποκλειστικά για Roon Core. Το Pachanko constellation Reference σε σχέση με το Nucleus σε ρόλο Roon Core ήταν πολύ καλύτερο στην δικιά μου περίπτωση. Μου έχουν πει ότι πολύ καλό είναι για αυτή τη δουλειά είναι το σέρβερ της Rockna αλλά δε το έχω δοκιμάσει ακόμα σπίτι μου. Κάποια στιγμή όμως θα την κάνω τη δοκιμη και θα ενημερώσω.

Προφανώς και δεν θα πάρω άλλο προϊόν της Rockna μετά από την αποτυχία του Wavelight Streamer και του απαραδεκτου support.

Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρει να καταλαβω τι περιλαμβάνει το Pachanko που έχεις και το κάνει καλύτερο από ένα δυνατό NUC. Έχει δυνατότερο επεξεργαστη; περισσότερη μνημη; καλύτερο ενσωματωμένο τροφοδοτικό; Γιατί εδώ μιλάμε για pc χωρίς ανεμιστήρες, με παθητική ψύξη κτλ και είναι όλα κοινά και στις δυο περιπτώσεις

Σίγουρα τεράστια διαφορά έχει το τροφοδοτικό του Pachanko το οποίο δεν έχει σχέση με το Keces. Τωρα όσον αφορά το λειτουργικό το ένα έχει Windows αλλά ειναι πολύ ισχυρότερο σε μνήμη και επεξεργαστή. Δεν μπορώ να κρίνω αν η διαφορά προέρχεται από εκεί.

Εγω στη θέση σου θα έβαζα ένα καλό τροφοδοτικό στο Nucleus One ή σε οτιδήποτε φτιάξεις. Πιο συγκεκριμένα θα πήγαινα minimum σε αυτό

https://www.audiophonics.fr/en/hifi-power-supply/lhy-audio-lps160va-19v-p-19656.html
MILES

Unread post #22 by MILES » Fri Apr 18, 2025 6:56 pm

Αυτό που έχω εγώ και είμαι ευχαριστημένος (πολύ καλύτερο από τη χρήση pc windows ή Mac που είχα παλιά), είναι ένα NUC με i5 και μνήμη 16GB, χωρίς Fanless Case (δε ξέρω αν κάνει ηχητική διαφορά) και γραμμικό τροφοδοτικό Keces P8.

Η δική μου εμπειρία μετά από σχετικές δοκιμές είναι:
- Ανάμεσα σε NUC με i3 και i5 (όλα τα υπόλοιπα ίδια), αυτό με το i5 έπαιζε καλύτερα. Οπότε ίσως ένα i7 να είναι ακόμα καλύτερο (??)
- Το γραμμικό τροφοδοτικό σίγουρα κάνει πολύ δουλειά σε σχέση με το απλό που παρέχει το NUC
- Το καλώδιο ethernet αλλά και αυτό του ρεύματος του τροφοδοτικού παίζουν σίγουρα ρόλο στο ηχητικό αποτέλεσμα

Η γνώμη μου είναι να ξεκινήσεις με ένα απλό NUC με i5, SSD, μνήμη 8GB που δε θα στοιχίσουν πάνω από 800-900€, βάλε και ένα γραμμικό τροφοδοτικό και βλέπεις αν σου αρέσει.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #23 by Dr Pan K » Fri Apr 18, 2025 7:19 pm

Ωραία, το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά σιγά.

Τροφοδοτικό όπως και να εχει θα μπει, είτε κάτι που θα αγοράσω είτε κάτι που θα φτιάξω.

Τα καλώδια τα αφήνω εκτός συζήτησης γιατί ότι και να γίνει και όποια επιλογή παρθεί θα έρθουν να δέσουν το γλυκό.

Το fanless case το θεωρώ σημαντικό γιατί οι ανεμιστήρες παράγουν θόρυβο.

Μνήμη νομίζω καλό είναι να μπουν 16Gb.

@Geopolitis Δεν καταλαβαίνω γιατί διάφοροι highend αδες κατασκευαστές χρεώνουν τόσο πολύ για τα server που πουλάνε και δεν μιλάω μόνο για τα Pachanko. Αδικαιολογητα πολλά χρήματα για mini PC, ακόμα και αν έχουν ένα πολύ καλό τροφοδοτικό.

Να ρωτήσω και κάτι, η Roon λέει πως τα Nucleus είναι βελτιστοποιημενα, φαντάζομαι πως εννοεί πως δεν τρέχουν άχρηστα processes από πίσω. Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως ένα DIY Roon NUC δεν θα είναι αντίστοιχα καθαρό σε αυτόν τον τομέα;
Παναγιώτης
Geopolitis

Unread post #24 by Geopolitis » Sat Apr 19, 2025 12:09 pm

Φίλε δε νομίζω ότι οι πανάκριβοι server ειναι απλά ένα miniPC με εξωτερικο τροφοδοτικό. Αν δεις εικόνες του εσωτερικού τους ειναι αρκετά πιο περίπλοκες κατασκευές απο ένα miniPC.
Chris1967
Contributor

Unread post #25 by Chris1967 » Sat Apr 19, 2025 4:51 pm

Το mini PC είναι ένα μικρό PC.

Το μεγάλο PC είναι και αυτό PC.

Ίδιοι επεξεργαστές ίδιες μνήμες ίδια chipseτ κλπ.

Εικόνες που έχω δει από ακριβά servers δεν βλέπω τίποτε περισσότερο από ακριβά κουτιά μα κάποια τροφοδοσία μέσα, από άποψη PC είναι πανομοιότυπα με υπολογιστές PC.

Πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να κατασκευάζουν δικές τους μητρικές.

Αν δεν σου κάνει κόπο δείξε μας τις περίπλοκές κατασκευές γιατί εγώ μέχρι τώρα δεν έχω δει κάτι.
Χρήστος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #26 by Dr Pan K » Sat Apr 19, 2025 6:05 pm

Συνήθως έχουν και χαλκινους αγωγούς παθητικής ψύξης με τα αντίστοιχα κουτιά που ανεβάζουν το κόστος αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι τπτ παραπάνω από ένα PC με γραμμική τροφοδοσία. H Pachanko απ ότι είδα δεν βάζει κάποιο ρολόι (έτσι λέει στην ιστοσελίδα τους) οπότε δεν ξέρω που ακριβώς διαφοροποιείται. Η Pink Faun βάζει ρολόγια και η κατασκευή δείχνει συνθέτη αλλά μέσα βλέπουμε 2 ή 3 γραμμικά τροφοδοτικά (όπως και τα μεγάλα Pachanko νομιζω) και μετά μητρική, μεγάλο επεξεργαστή, μνήμες κτλ. Τπτ από όλα αυτά δεν είναι διαφορετικό απ οτι μπορούμε να αγοράσουμε, δεν νομίζω να τίθεται καν θέμα συζήτησης ότι καμία από τις εταιρίες του χώρου δεν έχει δυνατότητα να φτιάξει δικούς της επεξεργαστές, μνήμες, σκληρούς δίσκους κτλ.

Screenshot_20250419_132915_Chrome.jpg
Screenshot_20250419_132915_Chrome.jpg (74.37 KiB) Viewed 2607 times

58093560_ScreenShot2018-08-15at3_17_52PM.jpg.4582d80b457575365317fd24dc6f849f.jpg
58093560_ScreenShot2018-08-15at3_17_52PM.jpg.4582d80b457575365317fd24dc6f849f.jpg (854.52 KiB) Viewed 2607 times
Παναγιώτης
Geopolitis

Unread post #27 by Geopolitis » Sat Apr 19, 2025 6:18 pm

Και όμως ρίξτε μια ματιά εδώ

https://www.sotm-audio.com/sotmwp/english/portfolio-item/sms-2000/
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #28 by Dr Pan K » Sat Apr 19, 2025 6:33 pm

Έχω μια ερώτηση, τα Roon Nucleus/ Titan ξέρουμε τι είδους optimization έχουν; φαντάζομαι ότι έχουν αφαιρέσει κάποια processes αλλά πέραν αυτου;
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #29 by Dr Pan K » Sat Apr 19, 2025 6:38 pm

Geopolitis wrote:Και όμως ρίξτε μια ματιά εδώ

https://www.sotm-audio.com/sotmwp/english/portfolio-item/sms-2000/

– Eunhasu OS or windows
– sMB-Q370 motherboard
– sCLK-EX clock module
– tX-USBx10G USB host card
– sNI-1G Ethernet card
Custom-designed high-end audio-grade power supply
– sPM-ATX100 for ATX power supply
Supports 48TB and higher storage capacities
Supports various music player software

Σορού Γιωργο αλλά σε έχασα, τι ιδιαίτερο βλέπεις; Ειναι αυτά που λέγαμε, motherboard, cpu, ssd και κάποιο ρολόι που έχει νόημα αν το χρησιμοποιείς σαν all in one streamer renderer.

Edit Εννοείς το motherboard?

https://www.sotm-audio.com/sotmwp/engli ... /smb-q370/

Edit 2: μητρικές κάρτες φτιάχνουν απ όσο ξέρω οι Sotm, Rockna και ο Ian Canada, ίσως να μου ξεφεύγει και κανένας άλλος. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν off the shelve
Παναγιώτης
kostas6a3

Unread post #30 by kostas6a3 » Sat Apr 19, 2025 6:51 pm

Και ένα ROLEX την ώρα δείχνει αλλά κάνει 10Κ ... δεν ξέρω πιο λίγα πιο πολλά. :lol:
Κώστας

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register