Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Τροφοδοσία. Αξίζει να ασχοληθώ;

angpsi
Contributor

Re: Τροφοδοσία. Αξίζει να ασχοληθώ;

Unread post #41 by angpsi » Wed Jan 29, 2025 1:24 pm

Εσχάτως ανακάλυψα Πολωνό, μάλλον ντιούη, ο οποίος πουλάει τις υλοποιήσεις του, μεταξύ των οποίων και γραμμικά τροφοδοτικά. Εκ πρώτης όψεως τίμιες υλοποιήσεις με μετασχηματιστές Toroidy κ.λπ. σε μάλλον σωστές τιμές. Ανεβάζω τον σχετικό σύνδεσμο, τι λέτε οι γνώστες και οι επαΐοντες;
https://tomanek.net.pl/lang/en
Άγγελος
Chris1967
Contributor

Unread post #42 by Chris1967 » Wed Jan 29, 2025 1:45 pm

LM338T τίποτα σπουδαίο, τέτοια έχω στο router και στις όχι απαιτητικές συσκευές.

Καλύτερες απο το πακάκι σίγουρα.
Χρήστος
kmyl

Unread post #43 by kmyl » Wed Jun 04, 2025 11:15 am

Ασχολήθηκα λίγο να φτιάξω ένα υποτυπώδες DC Blocker -πιο πολύ σαν αγχολυτική άσκηση και δευτερευόντως για να ικανοποιήσω τη περιέργειά μου αν όντως θα έχει θετική επίδραση στο δικό μου σύστημα - κάτι που δεν πίστευα καθώς νόμιζα ότι οι κατασκευστές έχουν λάβει τα μέτρα τους για το σύγχρονο θορυβώδες ηλεκτρικό δίκτυο.

Να σημειωθεί πως σε εμένα υπάρχουν τυπικά φορτία ενός σύγχρονου πλέον σπιτιού (άπειρες LED λάμπες, dimmers, πολλά switching τροφοδοτικά, ένας ανελκυστήρας με μεγάλο μοτέρ, φορτιστής ηλ. αυτοκινήτου κλπ). Έτσι πλέον και στις 3 φάσεις του σπιτιού μετράω από 0.1 - 3.2V σε DC - κάτι που δεν μπόρεσε κανένας ηλεκτρολόγος να απομονώσει αποτελεσματικά - χωρίς να δημιουργήσει μεγάλη ανισσοροπία στις φάσεις.

Εφάρμοσα το κλασσικό διάγραμμα και είδα όντως μεγάλη αλλαγή.
Typical_DC_Blocker.png
Typical_DC_Blocker.png (807.01 KiB) Viewed 707 times

Υπήρχαν μέρες που πλησίαζες το rack και άκουγες τους μετασχηματιστές των συσκευών να σκούζουν σαν autobianchi δεκαετίας '80. Με το DC Blocker σταμάτησε εντελώς. Επίσης το σύστημα έγινε πιο effortless χωρίς να χάσει τίποτα και χωρίς να επηρεαστεί ο ήχος του. Έτσι έκανα την επόμενη κίνηση να βάλω εξαιρετικής ποιότητας υλικά με χαρακτηριστικά που θα έκαναν την υλοποίησή του πιο αποτελεσματική (π.χ. ultra fast diodes, πυκνωτές με το καλύτερο δυνατό ESR κλπ.). Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα!

Βλέποντας ότι μόνο θετικό ήταν αυτό προχώρησα σε επέκταση του σχεδίου βάζοντας επιπλέον film capacitors - παράλληλα με τους μεγάλους ηλεκτρολυτικούς.

Improved_DC_Blocker.png
Improved_DC_Blocker.png (924.05 KiB) Viewed 707 times

Εδώ πραγματικά ένοιωσα ότι το σύστημα ανάπνευσε και έγινε πιο αναλογικό και ξεκούραστο με όλα τα μικροδυναμικά να γίνονται πιο εμφανή.

To make the long story short - Αυτό που κάποτε άκουγα κάποιες φορές σαν ποιότητα ήχου και πίστευα ότι οφείλεται στο ότι το δίκτυο ήταν λιγότερο επιφορτισμένο εκείνη την ω΄ρα είναι πλέον η νέα νόρμα. Πλέον πιστεύω πως αυτό είναι το πρώτο και βασικό βήμα για αναβάθμιση της τροφοδοσίας και μετά οι dedicated γραμμές, πολλές παράλληλες γραμμές κλπ.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #44 by Dr Pan K » Wed Jun 04, 2025 11:21 am

Kmyl γιατι δεν το βαζουμε σε ξεχωριστο νημα και με μερικες φωτο, ισως να ενδιαφερει και αλλους μια τετοια υλοποιηση.

Και κατι αλλο, εχεις ηδη ξεχωριστη γραμμη για το συστημα?
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #45 by kmyl » Wed Jun 04, 2025 11:26 am

Ναι ξεχωριστή/ξεχωριστές γραμμές έχω στο σύστημα από τη πρώτη μέρα που μπήκα στο σπίτι. Με χαρά να ξεκινήσω νέο thread. Δώστε μου λίγο χρόνο να μαζέψω υλικό και το ξεκινάω. Ίσως θα έπρεπε να μεταφερθούν και αντίστοιχες αναφορές από το παρών ν΄ήμα στο νέο
Geopolitis

Unread post #46 by Geopolitis » Wed Jun 04, 2025 11:43 am

Μπραβο Κωστα. Ειναι απιστευτο τι ηχητικη διαφορα μπορει να κανει μια υλοποιηση DC φιλτρου με κορυφαια υλικα, κατι που δεν βρισκεις ευκολα στο εμποριο. Το επομενο βημα ειναι να παιξεις και με τα φιλτρα γειωσης.... Εκει να δεις διαφορες.....
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #47 by Dr Pan K » Wed Jun 04, 2025 11:50 am

Οπότε θες το προχωράς

Μου κάνει εντύπωση που παρότι 2χεις ξεχωριστή γραμμή είχες τόσο εντυπωσιακή συνιστώσα DC. Θα δω τι έχω από περιέργεια στην δικιά μου σύνδεση αλλά νομίζω ότι είναι υποδιαστολή αυτού που περιγράφεις, οπότε ένα φίλτρο dc εχει νόημα για εσένα
Παναγιώτης

Return to “Καλώδια - Αξεσουάρ”

Login · Register