Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Σκέψεις για πλίνθο

Dr Pan K
Site Admin

Re: Σκέψεις για πλίνθο

Unread post #11 by Dr Pan K » Mon Aug 04, 2025 8:04 pm

MILES wrote:
Dr Pan K wrote:
angpsi wrote:Όχι πως ξέρω για τι μιλάω, αλλά θα δούλευε κάποιο σάντουιτς με ποικιλία υλικών;

Όχι, δεν πάνε καλά τα σάντουιτς. Τα μηχανικά κύματα καταλήγουν να ανακλωνται. Με ποιον μιλαγα τις προάλλες και μου έλεγε πως το σάντουιτς που είχε φτιάξει τελικά αποδείχτηκε μάπα..

Πάνο με εμένα μίλαγες μάλλον. Αυτό που είχα φτιάξει και ήταν σάντουιτς ξύλου με αλουμίνιο (το είχα παρουσιάσει εδώ https://www.avsite.gr/forum/threads/gar ... ct.107481/) δε μπορώ να πω ότι τελικά με ευχαρίστησε. Πιθανά όπως λες λόγω προβλημάτων απόσβεσης/συντονισμού μεταξύ των διαφορετικών υλικών, πραγματικά δε ξέρω.

Ναι, το θυμαμαι Μιχαλη ;-)
Παναγιώτης
MILES

Unread post #12 by MILES » Mon Aug 04, 2025 10:16 pm

Όσο το ξανασκέφτομαι, μπορεί να μην έφταιγε ο πλίνθος. Μπορεί τελικά και να μη μου άρεσε ο ήχος του 401.
Πραγματικά δε ξέρω. Ο ήχος του ήταν πολύ ζωντανός, δυναμικός και εντυπωσιακός και στη αρχή όντως με ενθουσίασε. Όσο όμως πέρναγε ο καιρός μου φαινόταν λίγο κουραστικός.
Για τις δικές μου προτιμήσεις ο ήχος του αναλογικού πρέπει να είναι ξεκούραστος, να σε ηρεμεί και να σε ταξιδεύει και όχι να σε έχει στη "τσίτα".
Από την άλλη μπορεί και να ήταν ο ήχος του μετάλλου (αλουμινίου) που άκουγα. Σημασία έχει ότι στο τέλος το έδωσα και πήγα σε παραδοσιακό πικάπ με ιμάντα και ξαναβρήκα την ευχαρίστηση που μου είχε λείψει.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #13 by Dr Pan K » Mon Aug 04, 2025 10:33 pm

MILES wrote:Όσο το ξανασκέφτομαι, μπορεί να μην έφταιγε ο πλίνθος. Μπορεί τελικά και να μη μου άρεσε ο ήχος του 401.
Πραγματικά δε ξέρω. Ο ήχος του ήταν πολύ ζωντανός, δυναμικός και εντυπωσιακός και στη αρχή όντως με ενθουσίασε. Όσο όμως πέρναγε ο καιρός μου φαινόταν λίγο κουραστικός.
Για τις δικές μου προτιμήσεις ο ήχος του αναλογικού πρέπει να είναι ξεκούραστος, να σε ηρεμεί και να σε ταξιδεύει και όχι να σε έχει στη "τσίτα".
Από την άλλη μπορεί και να ήταν ο ήχος του μετάλλου (αλουμινίου) που άκουγα. Σημασία έχει ότι στο τέλος το έδωσα και πήγα σε παραδοσιακό πικάπ με ιμάντα και ξαναβρήκα την ευχαρίστηση που μου είχε λείψει.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσεις το δικό μου 401. Φυσικά θα υπάρχουν διάφορες λόγω κεφαλής, βραχιονα, grease spindle και motor controller αλλά θα ημουν περίεργος αν θα το έβρισκες κουραστικό. Εγώ θα το έλεγα δυναμικό (τυπικό στα παλιά idler με μεγάλο μοτέρ) και ζωντανό (λόγω χυτου σασι και πλατο) αλλα σε καμία περίπτωση κουραστικου.

Τις τελευταίες ημέρες και μετα από αρκετές ακροάσεις με το ψηφιακό set.up επέστρεψα στο αναλογικό και για τις παλιές ηχογραφήσεις δεν θα το άλλαζα με τπτ. Απόλαυση...
Παναγιώτης
MILES

Unread post #14 by MILES » Mon Aug 04, 2025 11:19 pm

Dr Pan K wrote:Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσεις το δικό μου 401. Φυσικά θα υπάρχουν διάφορες λόγω κεφαλής, βραχιονα, grease spindle και motor controller αλλά θα ημουν περίεργος αν θα το έβρισκες κουραστικό. Εγώ θα το έλεγα δυναμικό (τυπικό στα παλιά idler με μεγάλο μοτέρ) και ζωντανό (λόγω χυτου σασι και πλατο) αλλα σε καμία περίπτωση κουραστικου.

Τις τελευταίες ημέρες και μετα από αρκετές ακροάσεις με το ψηφιακό set.up επέστρεψα στο αναλογικό και για τις παλιές ηχογραφήσεις δεν θα το άλλαζα με τπτ. Απόλαυση...

Πάνο μπορεί να έχεις δίκιο. Σε ένα πικάπ υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι (πλίνθος, βραχίονας, κεφαλή) που ποτέ δε μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να σου φταίει.
Μπορεί και να ήταν κάτι λάθος στη συγκεκριμένη υλοποίηση που είχα κάνει, ποιος ξέρει.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #15 by Dr Pan K » Tue Aug 05, 2025 7:01 pm

Στο ζητημα του πλινθου υπαρχουν καποιοι τεχνικοι προβληματισμοι.

Στην περιπτωση του τσιμεντου πρεπει να δημιουργηθει αρνητικο καλουπι, το οποιο περαν του να προβλεπει χωρο για τον κινητηρα και οτι αλλο μηχανισμο εχει απο κατω το Garrard χρειαζεται και προβλεψη για 2 βραχιονες και καλωδιο ρευματος. Σαν υλικο ειναι σχετικα δυσκολο στην επεξεργασια για τρυπηματα και στριφωματα (τα Garrard ενωνονται με 4 βιδες πασου imperial στο σασι) και για να προβλεφθουν και αυτες το εγχειρημα γινετε δυσκολο. Για να πουμε πως αξιζει να ασχοληθω θα επρεπε να υπαρχει τουλαχιστον αλλος ενας ενδιαφερομενος για να μοιρασουμε το κοστος. Και ολα αυτα αν το καλουπι ειναι επαναχρησιμοποιήσιμο, γιατι αν γινει απο "απλο" ξυλο και release agent θα βγει αχρηστο στην πρωτη εφαρμογη. Οσο το σκεφτομαι το τσιμεντο μαλλον δεν ειναι εφικτο.

Απο την αλλη η εποξικη ρητινη με συνδυασμο μασιφ ξυλου εχει πιο απλη επεξεργασια, και ισως και καλυτερο ηχητικο αποτελεσμα. Οι ρητινες δουλευονται με τα εργαλεια του ξυλου (router bits, τριβεια κτλ) που τα εχω ηδη στο εργαστηριο (wanna be επιπλοποιός) αλλα προκυπτει αλλο ζητημα σχετικα με την τελικη υλοποιηση. Οι καλες αμερικανικες ρητινες αντεχουν μεχρι 2-3" (πρακτικα ας πουμε 5cm). Πανω απο αυτο το παχος πρεπει να πεσουν σε στρωσεις, οταν δεσει η πρωτη να γινει δευτερη για αλλα 5 cm κτλ. Μιλαμε για τουλαχιστον 4 pour με deep resin ($$$). Ο κινδυνος ειναι να μην δεσουν σωστα μεταξυ τους, ακομα περισσοτερο υπαρχει προβλημα με τις συστολες/ διαστολες του ξυλου.

Γιατι το ξυλο ακομα και αν εχει παλαιωθει αρκετα, ακομα και αν εχει περασει μεσα απο φουρνο, παραμενει ζωντανο υλικο και τραβαει/ αποδιδει υγρασια οποτε αλλαζει σε διαστασεις και μπορει να πεταξει την ρητινη.
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #16 by kmyl » Wed Aug 06, 2025 11:37 am

Από αντίστοιχες αναζητήσεις θα απέφευγα τη ρητίνη. Ακόμα και το κόντρα πλακέ θαλάσσης έχει ένα χαρακτήρα που το κάνει νευρικό στον ήχο. Μασιφ ξυλεία νομίζω είναι πιο σωστή. Επίσης ένα υλικό που θα ήθελα να δοκιμάσω αλλά σίγουρα το κόστος και η εύρεση του δεν θα είναι εύκολη είναι το POM/Delrin. Από την εμπειρία μου φέρνει ζωντάνια χωρίς να χάνει σε όγκο, δεν γίνεται νευρικό ή επιθετικό και ότι άλλο χαρακτηριστικό θα απέδιδε κανείς στα 'τυπικά' ακρυλικά πλατό. Από την άλλη τα garrard έχουν κραδασμούς/δονήσεις λόγω του μεγάλου μοτέρ και της ροπής που φέρνουν (δεν μιλάω για προβληματικά πικαπ που έχουν επιπλέον κραδασμό λόγω μη/κακής συντήρησης) οπότε υπάρχουν επιπλέον παράμετροι που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης.
kmyl

Unread post #17 by kmyl » Wed Aug 06, 2025 11:38 am

πέρα από τα υλικά του πλινθου, πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι η τοποθετηση του βραχίονα. Σε τι υλικό (αν όχι το ίδιο), στο ίδιο το πλίνθο ή σε χωριστό pillar?
Στέλιος Π.

Unread post #18 by Στέλιος Π. » Wed Aug 06, 2025 12:03 pm

Να προσθεσω επισης οτι τη ρητινη, απο οσα βιντεο εχω δει, τη βαζουν σε ενα θαλαμο συμπιεσης (ή κατι τετοιο τελος παντων) για αν φυγουν ολες οι φυσαλιδες και να γινει ομοιομορφη.
Απο εμφανιση βεβαια, η μειξη ξυλειας και ρητινης ειναι ισως οτι καλυτερο.
Εχω ομως αμφιβολιες και εγω για το τελικο αποτελεσμα.
V = dU/dq | I = dq/dt | P = dU/dt = V·I = I2·R = V2/R | V = I·R
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #19 by Dr Pan K » Wed Aug 06, 2025 12:44 pm

kmyl wrote:Από αντίστοιχες αναζητήσεις θα απέφευγα τη ρητίνη. Ακόμα και το κόντρα πλακέ θαλάσσης έχει ένα χαρακτήρα που το κάνει νευρικό στον ήχο. Μασιφ ξυλεία νομίζω είναι πιο σωστή. Επίσης ένα υλικό που θα ήθελα να δοκιμάσω αλλά σίγουρα το κόστος και η εύρεση του δεν θα είναι εύκολη είναι το POM/Delrin. Από την εμπειρία μου φέρνει ζωντάνια χωρίς να χάνει σε όγκο, δεν γίνεται νευρικό ή επιθετικό και ότι άλλο χαρακτηριστικό θα απέδιδε κανείς στα 'τυπικά' ακρυλικά πλατό. Από την άλλη τα garrard έχουν κραδασμούς/δονήσεις λόγω του μεγάλου μοτέρ και της ροπής που φέρνουν (δεν μιλάω για προβληματικά πικαπ που έχουν επιπλέον κραδασμό λόγω μη/κακής συντήρησης) οπότε υπάρχουν επιπλέον παράμετροι που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης.

Μασιφ ξυλεια δουλευω χρονια (στα επιπλα) και πιτσικαρει ακομα και αν ειναι επεξεργασμενη. Θελει πολλες δεκαετιες ωρίμανση για να γλιτωσεις (30 χρονια ειναι το στανταρ, και με σφραγιδα κοπης > ξυλεία για οργανοποιους σε πολυ διαφορετικες τιμες).

Το POM ειναι απολυτα ομοιογενες, κανει για πλατο και ειναι σχετικα καλο και για πλινθο.

Στέλιος Π. wrote:Να προσθεσω επισης οτι τη ρητινη, απο οσα βιντεο εχω δει, τη βαζουν σε ενα θαλαμο συμπιεσης (ή κατι τετοιο τελος παντων) για αν φυγουν ολες οι φυσαλιδες και να γινει ομοιομορφη.
Απο εμφανιση βεβαια, η μειξη ξυλειας και ρητινης ειναι ισως οτι καλυτερο.
Εχω ομως αμφιβολιες και εγω για το τελικο αποτελεσμα.

Οι φυσαλιδες φευγουν με φλόγιστρο προπανιου ή θερμοπιστολο χωρις δυσκολια. Σε θαλαμο μιλαμε για ρητινες για carbon fiber (negative pressure oven για να διεισδύσουν σωστα).

O συνδυασμος ρητινης ξυλειας θα ειναι πανεμορφος και ηχητικα αρτιος (κατ εμε, μενει να δοκιμαστει) αλλα με πολλα τεχνικα ζητηματα, κυριως στο pour > να δεσει σωστα (cure) η καθε στρωση.

Πολλα απο τα κορυφαια ηχεια χρησιμοποιουν ρητινουχα ξυλα για την καταπολεμιση των κραδασμων, με τεραστια και μετρήσιμη επιτυχια.
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #20 by kmyl » Fri Aug 08, 2025 9:42 am

άλλες ανάγκες έχει η καμπίνα των ηχείων από αυτές των ρακ και των πλίνθων. Απέχουν πολύ πιστεύω. Τώρα για το πόσο μπορεί να πιτσικάρει ένα κομμάτι ξύλο 50χ50χ20 όταν δεν βρίσκεται υπό πίεση και είναι κατά βάση σε περιβάλλον δωματίου νομίζω ότι είναι υπερβολή για να το λάβεις υπόψιν. Οι διάφοροι experts (αυτοαποκαλούμενοι, μην λέμε και ότι θέλουμε) όπως AudioGrail, PBN, Chris Harban, Nantais κλπ. θεωρούν πως τα idler θέλουν ένα σωστό sandwich μασίφ ξυλείας με ειδικές κόλλες. υπάρχουν πολλές μαρτυρίες πως idler πικάπ έχασαν σε ηχητικό αποτέλεσμα λόγω φθηνών κατασκευών πλινθων που χρησιμοποίησαν μέτριας/κακής ποιότητας κόντρα πλακέ θαλάσσης (που έχουν περισσότερη ρητίνη παρά σημίδα σε αναλογία). Δεν μου ακούγεται παράλογο να ισχύει. Προσωπικά τείνω να συμφωνήσω στο κομμάτι της μασίφ ξυλείας.

Return to “Αναλογικός ήχος”

Login · Register