Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Voivode + Aether

Dr Pan K
Site Admin

Re: Voivode + Aether

Unread post #171 by Dr Pan K » Sun Jul 12, 2026 8:27 pm

Λοιπον, καναμε ακροασεις με το γνωστο συστημα (ASR Emitter II + Vimberg Tonda D) και βαλαμε τα ιδια καλωδια ρευματος στο Ian Canada streamer και το Βοιδι (Signal Projects Golden Sequence), με USB Das Klang Richter και AudioQuest Dragon HDMI.

Διαφορες στον ηχο υπαρχουν αλλα καμια σχεση με αυτο που ειχα ακουσει με πακακι και μπαταρια. Το Compute Modul 5 επαιξε με ενα σωστο αλλα οχι ιδιαιτερα εξωτικο γραμμικο τροφοδοτικο του DimDim και κατευθειαν πηγε το χαμηλο και η λεπτομερεια στην θεση τους.

Βαλαμε επανω και και το Synology NAS μου (με ολα τα ethernet απο την Nordost, τα Heimdall 2) και το NAS επαιξε λιγο καλυτερα απο τα ιδια αρχεια απο Qobuz. Γενικα να πω πως ακουει σε ολες τις αλλαγες καλωδιων (ρευμα, ethernet) χωρις αμφιβολιες.

Στο ηχητικο κομματι ισως να υπαρχει ενα τιποτα επιθετικοτητας στις μεσαιοψηλες, κατι που δεν ξερω που να το αποδωσω αλλα υποψιαζομαι πως με το dual Rpi θα εξαφανιστει. Σε χαμηλο και εκταση δεν λειπει τπτ. Η λιγο πιο οργανικη ροη μπορει να εχει να κανει με την I2S εξοδο του Ian Canada.

Ελεγα εδω στα παιδια οτι ενα "βασικο" set up με 2x Rpi5 (250 ευρω), 2 τροφοδοτικα απο τον Ian (280 ευρω και ενα κουτι με 2 μετασχηματιστες και ενα φιλτρο (200 ευρω), συνολο 750 ευρω βγαινει ενα απο τα καλυτερα streamer της αγορας και θα παιζει καλυτερα απο τα περισσοτερα εμπορικα ακομα και των 10-20Κ ευρω (ειδικα αυτα που πατανε επανω σε Windows και σε δευτερο λογο με Lyrion Squeezlite κτλ).

Η ηχητικη επιτυχια εδω παει πακετο με το απιστευτα ελαφρυ OS και αυτο το κανει να αποδιδει ακομα και με σχετικα απλο hardware, πολυ καλυτερα απο πολλες πολυπλοκες εμπορικες λυσεις.

Μιχαλη εχεις κανει πολυ καλη δουλεια, δυστυχως για εσενα για να το τερματισεις θα πρεπει να πας σε διπλο Rpi.
Παναγιώτης
Tzimisce

Unread post #172 by Tzimisce » Sun Jul 12, 2026 11:42 pm

Αρκετά ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι το rpi5 με ένα γραμμικό τροφοδοτικό αντιμετώπισε το "τέρας" του Ian Canada χωρίς να "ξεφτυλιστεί"
Το concept με dual rpi το έχω ξεκινήσει ήδη.
Με rpi4 μπροστά και το 5 συνδεδεμένο πάνω του.
Εκεί όμως θα χρειαστεί custom πλακέτα που θα πάρει και τα δύο πάνω του για να μην υπάρχουν θέματα καλωδίων.
Σε ίδιο hardware η σύγκριση με lms είναι αστεία.
Οπότε σε προσεγμένο hardware και dual rpi stack νομίζω θα πάει στα ύψη
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #173 by Dr Pan K » Mon Jul 13, 2026 1:27 am

Το πιστευω, θα παίξει τέλεια. Γιατι όμως να κάνεις πλακετα και δεν ακολουθείς την εύκολη και χιλιοδοκιμασμενη λυση, ξεχωριστές πλακετες με σύνδεση ethernet μεσω switch?

Το εδω συστημα πχ ειναι Tablet/ cellphone > Intel NUC (στην δική σου περίπτωση Rpi5) με το core > ethernet > switch > ethernet > Ian Canada renderer (με Rpi4B μεσα) > I2S HDMI > Rockna
Παναγιώτης
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #174 by Dr Pan K » Mon Jul 13, 2026 8:51 am

20260712_110411.jpg
20260712_110411.jpg (1.04 MiB) Viewed 69 times

20260712_110352.jpg
20260712_110352.jpg (978.58 KiB) Viewed 69 times

Από τις φώτο καταλαβαίνει κανείς οτι δεν χρησιμοποιησαμε κατι κορυφαιο σαν set up, υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο βελτίωσης σε τροφοδοσια, σταδιο εξοδου με I2S και φυσικά εαν φύγει το core απο το κινητό και πάει σε δευτερο Rpi. Εκει με αλλα 4 core στην διάθεσή του ο Tzimisce θα μπορεσει να κανει παπάδες.
Παναγιώτης
Tzimisce

Unread post #175 by Tzimisce » Mon Jul 13, 2026 9:59 am

Dr Pan K wrote:Το πιστευω, θα παίξει τέλεια. Γιατι όμως να κάνεις πλακετα και δεν ακολουθείς την εύκολη και χιλιοδοκιμασμενη λυση, ξεχωριστές πλακετες με σύνδεση ethernet μεσω switch?

Γιατί είμαι βλαμμένος και δεν ακολουθώ την εύκολη λύση αλλά την βέλτιστη. :lol:
Όπου η βέλτιστη λύση είναι το voivode rpi (player) να είναι συνδεδεμένο στη δεύτερη ethernet του aether rpi (web ui).
Τυφλό από δίκτυο, χωρίς επαφή με internet και lan, στο μόνο που έχει πρόσβαση είναι κάποια MB RAM που του γεμίζει το aether rpi.
Μιλ΄σμε για πλήρη απομόνωση του network stack (ακόμη και φυσικά) και σταθερό CPU load.

Οπότε, καλό θα ήταν να μπουν και τα δύο RPI στο ίδιο κουτί και να συνδέονται εσωτερικά αντί να τα συνδέεις εξωτερικά με καλώδιο δικτύου, 2 τροφοδοτικά κλπ κλπ.
Συν το ότι, με μία πλακέτα, έχεις τη δυνατότητα να βάλεις και τα καλύτερα ρολογάκια σου, isolators κλπ χωρίς να κρέμονται καλώδια και κουτάκια από εδώ και από εκεί.

Σκέψου ότι τα ρολόγια που έχεις στο μεγάλο σου κοστίζουν όσο 10 rpi.
Μία πιο σωστή κόντρα θα ήταν να παίρνατε έξοδο από το USB του μεγάλου RPI. ;-)
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #176 by Dr Pan K » Mon Jul 13, 2026 10:17 am

Το Rpi4B που μου ειχες δανείσει επιστρεφει σημερα με τον DimDim και τον Chris αλλα εχω σκοπο οταν βρω λιγο χρονο να δοκιμασω να καψω μια καρτα και να την δοκιμασω μεσα στο Ian Canada με την εξοδο I2S. Ειναι λιγο μανουρα να ανοιγω κουτια αλλα θελω να δω που μπορουμε να φτασουμε (αν παιξει που λογικα θα παιξει) με το καλυτερο δυνατο hardware.

Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα πως εχεις σκοπο να συνδεσεις τα δυο Rpi4/5. To καθενα εχει μια εισοδο ethernet και ολοι κανουν την μεταξυ τους επικοινωνια δυνατη μεσω ενος switch. Επισης το δευτερο τροφοδοτικο δεν το γλιτωνεις, το καθενα θα εχει dedicated τροφοδοσια. Μπορουν βεβαια να μπουν σε ενα κουτι ολα μαζι, καπως ετσι το ειχα φανταστει και εγω.
Παναγιώτης
Tzimisce

Unread post #177 by Tzimisce » Mon Jul 13, 2026 12:35 pm

To aether rpi* έχει δύο ethernet.
Αυτή τη στιγμή παίζω με usb 2 ethernet, αργότερα αν μπει σε κουτί, υπάρχουν io boards που βγάζουν δεύτερη.
Το voivode rpi δεν συνδέεται στο δίκτυο, συν΄δέεται απευθείας στην δεύτερη ethernet του πρώτου rpi.
Έτσι, το voivode δεν έχει καμία επαφή με το δίκτυο του σπιτιού ή το internet.
ΜΙλάμε για πλήρη απομόνωση και ηλεκτρική αλλά και data.
Σκέψου ότι είναι καλύτερο από το να έχεις μία σύνδεση στο internet μόνο για το streamer σου και τίποτα άλλο (ούτε καν το router δεν θα βλέπει).

Αυτό το σχεδιάζω και σαν stand alone αναβάθμιση του voivode.
Δηλαδή, αν έχεις το voivode και παίζεις από το application, μπορείς μετά να πάρεις το aether σαν hardware με ότι αυτό σημαίνει σαν εμπειρία και (πιθανόν) αλλαγή στην ποιότητα του ήχου.

*Ας τα λέμε έτσι για να μην τα μπερδεύουμε. Aether = το RPI που κάνει expose το web ui, Voivode rpi το player.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #178 by Dr Pan K » Mon Jul 13, 2026 12:59 pm

Δεν θυμαμαι να εχω δει Rpi με 2 θυρες ethernet και θες μια για να λαμβανει εντολες. Αν βαλεις καποια καρτα με εξτρα θυρα αυτο σημαινει πιο συνθετη τροφοδοσια, περαιτερω κοστος καρτας, δυνητικα ζητηματα αλλαγων driver και συμβατοτητας, πιο περιεργα custom κουτια κτλ κτλ κτλ. Βασικα το περιπλεκεις

Η απλη λυση ειναι ενα switch. Tα δεδομενα δεν περνανε μεσα απο το router αλλα μονο μεσα απο το switch και δεν ερχονται σε επαφη με αλλες μολυσματικες εστιες. Αν θες την γνωμη μου μην κανεις την ζωη σου δυσκολη και μην ανεβαζεις τις απαιτησεις σε hardware, εξτρα hat κτλ.

Στο θεμα του τι ονομαζουμε τι εγω εχω βολευτει με τους ορους core για την επεξεργαστικη μοναδα (το μελλοντικο Aether επανω στο πρωτο Rpi) και renderer για το σταδιο που οδηγει τα δεδομενα στο DAC.

Πολλα DAC εχουν ενσωματωμένο renderer και δεν χρειαζονται δευτερη συσκευη. Τους αρκει ενα streamer (το core σε αυτη την περιπτωση)
Παναγιώτης
Tzimisce

Unread post #179 by Tzimisce » Mon Jul 13, 2026 1:33 pm

Το io board με διπλό ethernet είναι πολύ διαδεδομένο.
Η πιο απλή λύση, με κόστος κάπου στα 10€ είναι usb to ethernet.
Αν είναι onboard (που εκεί θα καταλήξει) χρησιμοποιεί τον ίδιο driver με την πρώτη ethernet.
Το να μπει απλά ένα rpi για το UI δεν θα προσφέρει κάποια βελτίωση στον ήχο ούτε θεωρητικά.

Τα dac που λες πως λειτουργούν;
Έχουν upnpdcli, mpd και alsa ή εννοείς κάτι άλλο; [shrug]

Αν υποστηρίζουν upnp τα κάνει upnp streamers, όχι DAC.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δουλέψει ούτε θα ασχοληθώ. Ας παίξουν με bubble upnp.
Το Aether rpi στέλνει data σε endpoints που έχω γράψει εγώ, δεν υπάρχει upnpdcli στο voivode.

Πίσω από το voivode δεν είναι απλά packages που έβαλα σε ένα distro και άρχισα να παίζω. Είναι τα απαραίτητα components (mpd+alsa) και κώδικάς μου.

Και ναι, κάποια στιγμή είχα γράψει και δικό μου mpd, αλλά εκτός του ότι δεν άκουσα καμία διαφορά (απλά έγινε το image 50mb), είχα θέματα με διακοπές στον ήχο και δεν άξιζε να ασχοληθώ. :lol:
Μεγάλος πονοκέφαλος για το τίποτα.
DomieMic65
Contributor

Unread post #180 by DomieMic65 » Mon Jul 13, 2026 6:16 pm

Διαβάζω λίγο στα γρήγορα αλλά με πολύ ενδιαφέρον, μιας και είμαι εκτός Αθήνας πλέον και δεν θα μπορώ να κάνω καμία δοκιμή παρά μόνο από Σεπτέμβρη!
Συμφωνώ με τον Παναγιώτη πως καλό θα είναι να μην υπάρξει ανάγκη για έξτρα hardware εκτός από τους usb/ethernet adopters που είναι απαραίτητοι ώστε τα rpi να έχουν και 2η θύρα Ethernet!
Εγώ θα έλεγα ίσως η σύνδεση μεταξύ των δύο rpi να γίνει μέσω δύο τέτοιων adopters ώστε να είναι δυνατόν να παρακαμφθούν οι όποιοι περιορισμοί της θύρας eth του rpi σε ταχύτητα, MTU κλπ.

Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”

Login · Register