Από το site https://www.diretta.link/
Its philosophy is totally different from that of existing protocols.
Many factors affect the sound quality of audio players. Power-supply noises generated by digital blocks on circuits significantly affect the sound quality. Usually, capacitors and inductors are placed at power sources to reduce the noises.
In this way, we can configure low-pass filters and reduce spike-like digital-specific noises.
However, as you can see from the fact that low-pass filters are used, any low-frequency fluctuation passes through.
It isn' t necessary to filter it out because it isn' t a noise, and you can' t see it even if you observe it by focusing on voltage.
But, if you observe it by focusing on electrical current, you can detect noises that affect the audio frequency band of a constant cycle.
It is absolutely difficult to electrically eliminate the noises.
We thought that we might be able to significantly improve sound quality by controlling these noises. However, it is very difficult and unrealistic to adopt constant current configuration, such as class-A amp, for all CPUs, etc. If we can solve this problem in a software-based approach, we can expect that implementation will be realized.
There is only one way to achieve this goal: averaging of processing and reduction of fluctuations in power consumption. But, existing protocols couldn' t realize it.
By means of Diretta, we would like to propose an answer to this problem. Please suppose that a player with an analog part is the Target and that a server with storage, etc., is the Host.
The Target and the Host are designed based on separate concepts.
With regard to the Target, processing is minimized and simplified to enable averaging. The Target is configured by means of simple processing, like hardware processing by FPGA.
The Host operates in synchronization with the Target to average processing by the Target. Packets are transmitted as often as possible at constant short intervals in order to average processing.The transmission is controlled by forecasting Target buffers.
In this way, fluctuations in power consumption of a player as the Target is averaged as much as possible.
We don' t say that this method is definitely better than other transmission systems. But, we would like to propose one different approach.
It is similar to USB synchronization, but the Target doesnt change speed because the Host synchronizes.There is no buffer/flow control like USB ansynchronization. Completely insulated connection can be used and fibers and other cables can be adopted because it is Ethernet. No complicated processing like UPnP file range requests is required. No complicated processing to synchronize many devices like AES67 is required, either.
We are committed to evolving Diretta with the highest priority on sound quality and minimizing influence over analog blocks.”
Disclaimer: το χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό υλοποιημένο με δύο RPi που τρέχουν Gentooplayer. Την καλύτερη ποιότητα την έχω όταν συνδέσω τα δύο rpi μεταξύ τους με καλώδιο δικτύου και όχι μέσω switch. Αυτή είναι και η προτεινόμενη σύνδεση. Αυτό σημαίνει όμως πως το Target rpi δεν είναι ανιχνέυσιμο στο δικτυο πλέον και γιατί είναι συνδεδεμένο με τον Host και για πιθανά updates ή ρυθμίσεις χρειάζεται να συνδεθεί ξανα στο switch, αλλά μικρό το κακό ... ένα κλικ δρόμος!
Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως αν η σύνδεση του Target με τον DAC είναι μέσω USB ίσως το Diretta protocol να μην έχει και τόσο νόημα και μια σύνδεση i2s να μπορεί να αναδείξει καλύτερα τα όποια πλεονεκτήματά του, αλλά στην περίπτωσή μου ακόμα και έτσι νομίζω πως προσφέρει βελτίωση στον ήχο.
Τέλος ο Target στην κυριολεξία λειτουργεί με απειροελάχιστο φορτίο μειώνοντας έτσι κι άλλο τον θόρυβο που το ίδιο το πρωτόκολο έχει φτιαχτεί για να μειώσει! Τέλος το GP δίνει την δυνατότητα να φορτωθεί όλο το πιο πάνω "σύστημα" στην RAM!
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.
Diretta Protocol
- DomieMic65
- Contributor
Re: Network Players/Streamers
Καλα ολα αυτα, τα εχω διαβασει αλλα δεν βγαζουν και τοσο νοημα. Θες να μου πεις εσυ τι καταλαβαινεις Μιχαλη?
Παναγιώτης
- DomieMic65
- Contributor
ομαλοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας από τον target που έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του (ψηφιακου ; ) θορύβου που μπορεί να προέρχεται από μέρη του hardware και σταθεροπίηση της ροής των πακέτων με αποτέλεσμα ο target να έχει πιο σταθερή λειτουργία ;;
δεν ξέρω τι νόημα μπορεί να βγάζει αυτό αλλά τελικά έχει αποτέλεσμα!
δεν ξέρω τι νόημα μπορεί να βγάζει αυτό αλλά τελικά έχει αποτέλεσμα!
Έχουν βάση αυτά που λένε οι γιαπωνέζοι. Αν δείτε τι dips / θόρυβο δημιουργούν τα περιοδικά peaks απαιτήσεων της τροφοδοσία θα τρομάξετε. Είναι σωστή σαν προσέγγιση.
- Geopolitis
Παιδιά προσωπική άποψη είναι ότι το Diretta ακουστικά είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχω ακούσει σε ψηφιακή υλοποίηση. Ειναι απίθανο αυτό που κάνει όσον αφορά την ανάδειξη του χώρου, την αίσθηση ανάλυσης που παίρνεις και το πόσο smooth είναι ο ήχος χωρίς ψηφιακιλα και προβληματικές συχνότητες στα υψηλά.
Μπορεί κάποιος να πειραματιστεί αγοράζοντας ενα server της Soundgenic για Diretta host με 600 Ευρώ αρκεί να φτιάξει ή να αγοράσει το κατάλληλο Diretta target. Εγω χρησιμοποιώ αυτό της Spec το οποίο με έχει πραγματικά εντυπωσιάσει αν και δε σου γεμίζει το μάτι. Εχω ακούσει και το Diretta target της Oliospec συνδεδεμένο με i2S πάνω σε ενα dac της Rockna το οποίο έπαιζε ικανοποιητικά αλλά ηταν αρκετά χειρότερο απο το SPEC RMB-UP1
Μπορεί κάποιος να πειραματιστεί αγοράζοντας ενα server της Soundgenic για Diretta host με 600 Ευρώ αρκεί να φτιάξει ή να αγοράσει το κατάλληλο Diretta target. Εγω χρησιμοποιώ αυτό της Spec το οποίο με έχει πραγματικά εντυπωσιάσει αν και δε σου γεμίζει το μάτι. Εχω ακούσει και το Diretta target της Oliospec συνδεδεμένο με i2S πάνω σε ενα dac της Rockna το οποίο έπαιζε ικανοποιητικά αλλά ηταν αρκετά χειρότερο απο το SPEC RMB-UP1
- DomieMic65
- Contributor
Πάντως και στο ταπεινό RPi νομίζω κάνει δουλειά!!
Άρα όσοι έχουν Ian Canada streamer τι πρέπει να κάνουν για να έχουν Diretta;
- DomieMic65
- Contributor
Έχεις σεταπ με δυο RPi ή με ένα Παναγιώτη;
Το πρωτόκολλο by default απαιτεί δυο μηχανήματα! Το ένα που είναι ο Host τρέχει πχ LMS και Squeezelite και το άλλο που είναι ο Target είναι συνδεδεμένο με τον DAC! Στο 2ο RPi τρέχεις μόνο Diretta Target τίποτα άλλο!
Στο audio settings λοιπόν του GP πλέον φαίνεται ως έξοδος ήχου το Diretta protocol το οποίο και επιλέγεις! Τα δυο RPi δε, εινα συνδεδεμένα μεταξύ τους με καλώδιο δικτύου μέσω switch. Λίγο καλύτερα ακόμα παίζουν αν τα συνδέσεις μεταξύ τους χωρίς να παρεμβάλλεται το switch αλλά χρειάζεσαι και ένα USB/Ethernet dongle.
Σε ένα ακόμα πιο extreme σενάριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρία μηχανήματα!
Ένα για τον όποιον server ένα για τον/τους players/Host και ένα για Target!
Εννοείται πως το IanStreamer είναι ο Target στο πιο πάνω σεταπ.
Το πρωτόκολλο by default απαιτεί δυο μηχανήματα! Το ένα που είναι ο Host τρέχει πχ LMS και Squeezelite και το άλλο που είναι ο Target είναι συνδεδεμένο με τον DAC! Στο 2ο RPi τρέχεις μόνο Diretta Target τίποτα άλλο!
Στο audio settings λοιπόν του GP πλέον φαίνεται ως έξοδος ήχου το Diretta protocol το οποίο και επιλέγεις! Τα δυο RPi δε, εινα συνδεδεμένα μεταξύ τους με καλώδιο δικτύου μέσω switch. Λίγο καλύτερα ακόμα παίζουν αν τα συνδέσεις μεταξύ τους χωρίς να παρεμβάλλεται το switch αλλά χρειάζεσαι και ένα USB/Ethernet dongle.
Σε ένα ακόμα πιο extreme σενάριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρία μηχανήματα!
Ένα για τον όποιον server ένα για τον/τους players/Host και ένα για Target!
Εννοείται πως το IanStreamer είναι ο Target στο πιο πάνω σεταπ.
Μιχάλη, έχω ένα RPI4 (2GB) που είναι μέσα στο Ian Canada streamer. Δεν είναι δύσκολο να προμηθευτώ άλλο ένα RPI4, το οποίο φαντάζομαι ότι θα παίζει τον ρόλο του Host. Έχω όμως τις εξής ερωτήσεις:
α) Από την USB θύρα του RPi του Diretta Host θα πηγαίνει το σήμα στην Ethernet θύρα στο RPi του Diretta target μέσω άμεσου καλωδίου USB+Ethernet κι ενός USB/Ethernet dongle (για να αποφύγω το switch);
β) Αφού το target θα παίζει μόνο Diretta Target και τίποτα άλλο, θα πρέπει να μεταφέρω το LMS/Squeezelite στο νέο RPI (host), σωστά;
γ) Ο host μπορεί να πα΄ίζει με το απλό πακάκι του RPi ή καλό είναι να έχει τουλάχιστον ένα γραμμικό τροφοδοτικό;
δ) Το FiFoII Q7, που είναι ο reclocker του Ian Canada, και που θα παραμένει στο target, μήπως έρχεται κόντρα στη λειτουργία του Diretta target;
α) Από την USB θύρα του RPi του Diretta Host θα πηγαίνει το σήμα στην Ethernet θύρα στο RPi του Diretta target μέσω άμεσου καλωδίου USB+Ethernet κι ενός USB/Ethernet dongle (για να αποφύγω το switch);
β) Αφού το target θα παίζει μόνο Diretta Target και τίποτα άλλο, θα πρέπει να μεταφέρω το LMS/Squeezelite στο νέο RPI (host), σωστά;
γ) Ο host μπορεί να πα΄ίζει με το απλό πακάκι του RPi ή καλό είναι να έχει τουλάχιστον ένα γραμμικό τροφοδοτικό;
δ) Το FiFoII Q7, που είναι ο reclocker του Ian Canada, και που θα παραμένει στο target, μήπως έρχεται κόντρα στη λειτουργία του Diretta target;
- DomieMic65
- Contributor
Re: Diretta Host Driver
α) για την ώρα ξέχασε το αυτό στην ουσία θες ο Host να έχει δύο Ethernet ένα για το δίκτυο και ένα για τον Target .. το υλοποιείς ανά πάσα στιγμή σε 2ο χρόνο!!
β) σωστά
γ) σαφώς και μπορεί να παίζει με πακάκι γιατί να μην;
εγώ όλα με πακάκια τα παίζω
αν και έχω κάποια γραμμικά να περιφέρονται
δ) δεν το νομίζω αλλά δεν το ξέρω και θετικά ... το fifo κάνει την δουλειά του αφού δεχτεί το όποιο σήμα που έτσι κι αλλιώς μάλλον δεν έιναι η ίδια με το πρωτόκολο Diretta
Να συμπλρώσω πως δεν ξέρω πόσο κοστίζει πλέον η άδεια του Target υπάρχει νομίζω μια έκπτωση αν κάνεις την διαδικασία μέσω του GP ... τότε που την πήρα εγώ ήταν σε πολύ καλή προσφορά κάπου στα 50€ ... σημειωτέον είναι dedicated για το συγκεκριμένο Hware .. αν αλλάξεις rpi δεν μεταφέρεται!
β) σωστά
γ) σαφώς και μπορεί να παίζει με πακάκι γιατί να μην;
εγώ όλα με πακάκια τα παίζω
δ) δεν το νομίζω αλλά δεν το ξέρω και θετικά ... το fifo κάνει την δουλειά του αφού δεχτεί το όποιο σήμα που έτσι κι αλλιώς μάλλον δεν έιναι η ίδια με το πρωτόκολο Diretta
Να συμπλρώσω πως δεν ξέρω πόσο κοστίζει πλέον η άδεια του Target υπάρχει νομίζω μια έκπτωση αν κάνεις την διαδικασία μέσω του GP ... τότε που την πήρα εγώ ήταν σε πολύ καλή προσφορά κάπου στα 50€ ... σημειωτέον είναι dedicated για το συγκεκριμένο Hware .. αν αλλάξεις rpi δεν μεταφέρεται!
Return to “Ψηφιακή αναπαραγωγή”