- 1. Σε ποια κατηγορία budget βρίσκεται το μηχάνημα. Ανάλογα με το κόστος απόκτησης κάθε μηχάνημα θα δώσει περισσότερη ή λιγότερη φροντίδα στις λεπτομέρειες, ένα παραπάνω αξεσουάρ ή λιγότερο (λέγε με I2S ή, στις τελευταίες γενιές, SFP). Αντίστοιχα, οι διαφορές μπορεί να φανούν σε ένα υπερ-αναλυτικό σύστημα αξιώσεων που κοστίζει πολλά Κ, ή να χαθούν σε ένα μέσο σύστημα που μπορεί να αποδίδει μεν ευχάριστα, αλλά να μην είναι εργαστήρι μικροχειρουργικής.
2. Αν αντέχουμε να το αγοράσουμε. Το καλύτερο μηχάνημα να είναι, αν σκεφτόμαστε να θυσιάσουμε το νεφρό μας για να το αποκτήσουμε ίσως να χρειάζεται να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εποπτική ματιά για το τι είναι πραγματικά σημαντικό σε αυτόν τον κόσμο. Εδώ κολλάει και το αν το χρειαζόμαστε να το αποκτήσουμε εδώ και τώρα: με άλλα λόγια, μπορεί να είναι εξυπνότερο να μαζευτούν λεφτά και να αποκτήσουμε το κατάλληλο μηχάνημα σε βάθος χρόνου, παρά να ξοδέψουμε ένα σωρό μικρομεσαία ποσά τη μία στιγμή ή την άλλη βαζοβγάζοντας προϊόντα που υπόσχονται πολλά για λίγα, αλλά δεν το καταφέρνουν εγγυημένα.
3. Αν μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα τελευταία χρόνια αυτό μάλλον είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χόμπι. Ευτυχώς που βρισκόμαστε και τα συζητάμε μεταξύ μας μετά λόγου γνώσης και δοκιμών, γιατί η εμπορική προώθηση μέσω hype στα διάφορα fora έχει αρχίσει και μας κάνει να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.
4. Αν το good enough είναι αρκετό. Αυτό κολλάει και με το νο. 2. Επίσης έχει να κάνει και με την ομοιογένεια του υπόλοιπου συστήματος ―βλ. σχόλιο στο νο. 1. Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ακούω Qobuz μέσω Upnp, με renderer το Audirvana στον υπολογιστή μου. Ακούγεται καλά και μπορώ να χαρώ λίγες πολύτιμες στιγμές στο σύστημα (είχα καιρό να ακούσω), παρότι ο πιουρίστας μέσα μου ξέρει ότι μπορώ και καλύτερα. Αν πατήσω πιο στέρεα στα πόδια μου από οικονομικής απόψεως μπορεί και να ψάξω την αλλαγή, μάλλον με κάποιο εμπορικό προϊόν. Ωστόσο δε θα ξοδέψω τα 5Κ που ζητάει το Rockna WLS (3,5Κ μτχ) για να παίξει με το Denafrips Pontus των €1500. Επίσης καταλαβαίνω ότι δε χρειάζεται να κρατάω την ανάσα μου εφόσον ακούω ευχάριστα όπως είμαι και τώρα.*
* Εννοείται βεβαίως ότι κάποια στιγμή θα επιδιώξω standalone setup, μην τρελαθούμε κιόλας, θα με διαγράψουν από τα κατάστιχα των Audiophile αν δεν φροντίσω (βλ. ταΐσω) το χόμπι!
![oldtimer [oldtimer]](./images/smilies/oldtimer.gif)