Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Phono stage λογικού (;) κόστους

pankon
Contributor

Re: Phono stage λογικού (;) κόστους

Unread post #31 by pankon » Sun Apr 15, 2018 9:32 pm

Και τα Γερμανικά περιοδικά, Παναγιώτη; Αυτά είναι πιο αξιόπιστα / αντικειμενικά;
pankon
Contributor

Unread post #32 by pankon » Sun Apr 15, 2018 9:33 pm

Λοιπόν, καταρχήν να ευχαριστήσω όλη την παρέα για τις προτάσεις τους.

Εκείνο βέβαια, που πρέπει να διαπιστώσω πρώτα, είναι πού βρίσκεται το πρόβλημα του roll-off, της στενής εικόνας, και των συμπιεσμένων σωμάτων, σε σχέση πάντα με το ψηφιακό κομμάτι του συστήματος. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του Chan Chan των Buena Vista Social Club, που ακούσαμε και σε δίσκο, αλλά σε και άυλο (Tidal streaming!). Το πρόβλημα είναι στο πικάπ ή στο phono stage του προενισχυτή;

Όταν το πικάπ έπαιζε στο σύστημα της Θεσσαλονίκης (http://audiohub.gr/viewtopic.php?f=18&t=308), με τον Croft SuperMicro IIR (που θεωρητικά είναι υποδεέστερος από τον Croft Micro 25R της Αθήνας), η υπεροχή του πικάπ ήταν αδιαμφισβήτητη σε σχέση με το ψηφιακό. Βέβαια στη Θεσσαλονίκη υπήρχε (και υπάρχει) μόνο το Marantz CD6003 και όχι το LAB12 DAC1 SE+, το οποίο είναι σαφώς σε άλλο επίπεδο σε σχέση με το Marantz.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις υποθέσεις, θα κάνουμε μια δοκιμή, που ελπίζω να ξεκαθαρίσει τα πράγματα αρκετά. Θα φέρω τον προενισχυτή από τη Θεσσαλονίκη και θα δω πώς παίζει το πικάπ με τον προενισχυτή της Θεσσαλονίκης. Αν ο ήχος διορθωθεί, θα σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι στο phono stage του Micro 25R. Αν ο ήχος δεν διορθωθεί, τότε το πρόβλημα θα είναι σαφώς στο πικάπ.

Ανάλογα με το τι θα δείξει η παραπάνω διάγνωση, θα προχωρήσουμε σε διόρθωση/αναβάθμιση είτε του πικάπ είτε του phono stage. Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη προς τα πού πρέπει να κοιτάμε...

Και σαφώς θα μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια shoot outs με διάφορα phono stages. Για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις Α/Β/Γ/Δ συγκρίσεις, ένας μείκτης θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος, για να μην έχουμε βάλε-βγάλε με τα καλώδια. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Οι φίλοι των δίσκων θα κληθούν να συμμετάσχουν στη σύγκριση ως μέλη της ελλανοδίκου επιτροπής!
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #33 by Dr Pan K » Sun Apr 15, 2018 9:39 pm

pankon wrote:Και τα Γερμανικά περιοδικά, Παναγιώτη; Αυτά είναι πιο αξιόπιστα / αντικειμενικά;

Να πω την αλήθεια, δεν τα διαβάζω και εχω λιγες επαφές με τους Γερμανούς δημοσιογράφους. Θεμα γλώσσας.. Γενικα ομως υπαρχει σαφέστατος σοβινισμός στα περιοδικά της γηραιάς ηπείρου, σε ολες τις μεγάλες χώρες που παράγουν συσκευές (Γαλλια, Ιταλια, Γερμανία, Αγγλία).
Παναγιώτης
AthanasiosL

Unread post #34 by AthanasiosL » Sun Apr 15, 2018 9:51 pm

Ελήφθη
AthanasiosL

Unread post #35 by AthanasiosL » Sun Apr 15, 2018 9:57 pm

Γενικά κάποιο σχόλιο για το Cyrus να μου φύγει η (πολυετής) απορία? Με μία λέξη (πχ αξίζει, δεν αξίζει).
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #36 by Dr Pan K » Sun Apr 15, 2018 10:08 pm

AthanasiosL wrote:Γενικά κάποιο σχόλιο για το Cyrus να μου φύγει η (πολυετής) απορία? Με μία λέξη (πχ αξίζει, δεν αξίζει).

Δεν θυμαμαι να το εχω ακουσει το phono της Cyrus. Τα ενισχυτικά δεν μου λενε κατι ιδιαίτερο και συμφωνα με την καλύτερη Εγγλεζικη παράδοση δεν ηταν και τοσο αξιόπιστα.
Παναγιώτης
spyhar66

Unread post #37 by spyhar66 » Sun Apr 15, 2018 10:13 pm

Dr Pan K wrote: Δεν διαφωνώ με το σκεπτικο αλλα τιθονται δυο θεματακια. Πρώτα απ'όλα ο Πανος εχει παρει φορα και δεν ξερω ποσο θα μείνει ακόμα η moving iron κεφαλη του. Δευτερο και σημαντικοτερο, τα καλυτερα ΜΜ phono stage ειναι αυτα που προσφέρουν MC gain γιατι απλούστατα λογω του οτι πρεπει να υποστηρίξουν χαμηλοεξοδες κεφαλές εχουν καλυτερες μετρησεις θορυβου.

Η εξαίρεση ειναι τα λαμπατα phono stage που πολλες φορες το πρώτο σταδιο ενίσχυσης αναλαμβάνουν step up transformers, οπότε εκει εχει νοημα να δεις τι κανει το καθεαυτο phono με τις ΜΜ.

Παναγιώτη καλησπέρα, δε θα διαφωνήσω και προφανώς έτσι είναι τα πράγματα. Απλά εγώ πάντα προσπαθώ να κρατώ ισορροπίες γιατί αν ξεφύγεις στον ένα κρίκο της αλυσίδας μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Διαφορετικά πάντα θα σε τρώει η περιέργεια. Σαφώς το ζητούμενο σε αυτό το hobby είναι η συνεχής βελτίωση αλλά, κατά την άποψή μου, αυτή θα πρέπει να γίνεται σε παράλληλα επίπεδα με ικανό μεσολαβούντα χρόνο για απόλαυση της κάθε αναβάθμισης.
pankon
Contributor

Unread post #38 by pankon » Sun Apr 15, 2018 10:18 pm

Dr Pan K wrote:Πάνο οπότε θες και θεωρείς ότι διάβασες αρκετά πες μου να γράψω για το επόμενο phono stage σου..

Άντε, συνονόματε, περιμένω να γράψεις...

Είμαι περίεργος για τις μαντικές σου ικανότητες! :-D :lol:
pankon
Contributor

Unread post #39 by pankon » Sun Apr 15, 2018 10:21 pm

Και να μην ξεχνάμε επίσης ότι και το Ypsilon VPS100 phono stage υποστηρίζει μόνο MM κεφαλές. [dance]

Γιατί το ξεχάσαμε αυτό;
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #40 by Dr Pan K » Sun Apr 15, 2018 10:26 pm

spyhar66 wrote:
Dr Pan K wrote: Δεν διαφωνώ με το σκεπτικο αλλα τιθονται δυο θεματακια. Πρώτα απ'όλα ο Πανος εχει παρει φορα και δεν ξερω ποσο θα μείνει ακόμα η moving iron κεφαλη του. Δευτερο και σημαντικοτερο, τα καλυτερα ΜΜ phono stage ειναι αυτα που προσφέρουν MC gain γιατι απλούστατα λογω του οτι πρεπει να υποστηρίξουν χαμηλοεξοδες κεφαλές εχουν καλυτερες μετρησεις θορυβου.

Η εξαίρεση ειναι τα λαμπατα phono stage που πολλες φορες το πρώτο σταδιο ενίσχυσης αναλαμβάνουν step up transformers, οπότε εκει εχει νοημα να δεις τι κανει το καθεαυτο phono με τις ΜΜ.

Παναγιώτη καλησπέρα, δε θα διαφωνήσω και προφανώς έτσι είναι τα πράγματα. Απλά εγώ πάντα προσπαθώ να κρατώ ισορροπίες γιατί αν ξεφύγεις στον ένα κρίκο της αλυσίδας μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Διαφορετικά πάντα θα σε τρώει η περιέργεια. Σαφώς το ζητούμενο σε αυτό το hobby είναι η συνεχής βελτίωση αλλά, κατά την άποψή μου, αυτή θα πρέπει να γίνεται σε παράλληλα επίπεδα με ικανό μεσολαβούντα χρόνο για απόλαυση της κάθε αναβάθμισης.

Συμφωνώ απόλυτα Σπυρο, αν ανατρέξεις λιγα μηνύματα πιο πανω θα δεις οτι ημουν διστακτικός στην επανατοποθέτηση του πήχη στα 2.5Κ ευρω.. Ειδικα οταν ο κινητηρας του πικαπ ειναι κολλημένος με θερμοκόλλα. Πρώτα λύνουμε τα βασικά, μετα κοιτάμε τις αναβαθμισεις. Και ποτέ ολα μαζί. Οι αναβαθμίσεις εξάλλου σαν διαδικασία (ψαξιμο, κουβέντα, ιδεες, ακροάσεις) ειναι μερος της διασκέδασης
Παναγιώτης

Return to “Αναλογικός ήχος”

Login · Register