Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

DIY rack - αξίζει τον κόπο;

angpsi
Contributor

Re: DIY rack - αξίζει τον κόπο;

Unread post #51 by angpsi » Wed Jun 13, 2018 6:08 pm

Μια λίγο καλύτερη λεπτομέρεια στην έδραση, αν και η διατομή του πλαισίου θα πρέπει να γίνει λίγο πιο χοντρή (π.χ. 6-8 εκ ύψος).

fullsizeoutput_4917.jpeg
fullsizeoutput_4917.jpeg (951.37 KiB) Viewed 4530 times
Άγγελος
angpsi
Contributor

Unread post #52 by angpsi » Wed Jun 13, 2018 6:17 pm

Διορθώθηκε!

fullsizeoutput_4919.jpeg
fullsizeoutput_4919.jpeg (980.84 KiB) Viewed 4529 times
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #53 by Dr Pan K » Wed Jun 13, 2018 7:04 pm

Κοίταξε Άγγελε, ένας DIYης μπορεί να το τραβήξει όσο θέλει και όσο τον παίρνουν οι γνώσεις του και το πορτοφόλι του. Το πικάπ που έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει δεν ζηλεύει τίποτα από κάποια επώνυμα αλλά κόστισε όσο ένα επώνυμο. Το ίδιο και το rack του Κωνσταντίνου.
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #54 by kmyl » Wed Jun 13, 2018 7:47 pm

Η εμπειρία μου έδειξε το εξής: η ομοιογένεια και η ομαλότητα είναι κλειδί στην ηχητική συμπεριφορά του ρακ. Είχα δοκιμάσει να κάνω στα ενδιάμεσα υλικά (των ραφιων) τρύπες σε διάφορες διαμέτρους και να τις γεμίσω (η οχι) με ελαστομερη υλικά η και σκληρότερα. Κατέληγε τα χαλάει η ομοιογενεια στον ήχο (π.χ. Συγκρατημένα μεσαία και χαμηλά και φοβερά στενά και επιθετικά τα υψηλά. Επίσης δοκίμασα τον εσωτερικό σκελετό σε δομή Η. Έπαιζε φοβερό ρόλο που και πως πατάει η συσκευή, ποσό κοντα ήταν στα νεύρα κλπ. Θα άλλαζες ένα interconnect και θα κούναγες για λίγα χιλιοστά τη συσκευή και θα άλλαζε ο ήχος.

Μασίφ κατασκευές και διάφορα σάντουιτς είναι τα καλύτερα και πιο straightforward για DIY.

Αν βαριέσαι να δοκιμάζεις προχωρά με τη γνωστή λύση της σημιδας (δυο φύλα ενωμένα με μέτρια πίεση και μαύρη κόλλα SiLKA).

Κάτι ακόμα, απέφυγε τους κόμπους, τις ενώσεις και τις τρύπες στους ‘άξονες διαφυγης’ αυτά επηρεάζουν την ταλάντωση κι επιφέρουν επιπλέον καθυστέρηση στην απόσβεση ή γείωση.

Τέλος και σίγουρα ο Παναγιώτης έχει πολλά να μας πει σε αυτο...η τονικοτητα στο ρακ είναι σημαντική. Επίσης πολύ σημαντική είναι η ταχύτητα απόσβεσης. Πρέπει να δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πνίξεις το timing/prat με overdamping, χαρακτηριστικό κάποιων Japanese ρακ.

Σύντομα θα ξεκινήσω μίνι πρότζεκτ για το πάνω ράφι που φιλοξενεί το Kuzma. Έχω ήδη φτιάξει κάτι σαν σκάφος και ευελπιστώ να δκοκιμασω διαφορά πράγματα ώστε να του δωσω τη καλύτερη δυνατή στήριξη και απομόνωση. Stay tuned.
Στέλιος Π.

Unread post #55 by Στέλιος Π. » Sun Jun 17, 2018 10:57 am

Εγω παντως πηγα σε λυση σαν του Χρηστου αλλά με καποιες διαφοροποιησεις.

Οι διαστασεις του ειναι 110x50 και εχει 4 ραφια

Πρωτα απο ολα, ολα τα ραφια ειναι σαντουιτς κοντρα πλακε θαλασσης - λαστιχοφελλος - κοντρα πλακε θαλασσης.

Το πρωτο και το τελευταιο ραφι ειναι 2x25mm ξυλο + 5mm λαστιχοφελλος αναμεσα τους, ενω τα δυο ενδιαμεσα ειναι 2x15mm ξυλο + 5mm λαστιχοφελλος.

Περαστηκαν ντιζες στα 4 ακρα και αφου σφιχτηκαν με παξιμαδια ασφαλειας (μου εσπασαν τα @@ μεχρι να τα βιδωσω) μπηκαν απο πανω ποδια, τα οποια βιδωθηκαν και αυτα με τη σειρα τους στην κατω μερια του καθε ραφιου.

Επισης περαστηκε και μια ντιζα στη μεση των ραφιων για την πιθανοτητα αποφυγης σκευρωματος των ξυλων με τον καιρο, λογω βαρους. Αλλος ειναι λογος ειναι η κουβεντα που ειχα με τον Παναγιωτη στο παρελθον περι της στρεβλωσης τετοιου ειδους rack πραγμα που μπορω να πω οτι στο rack τωρα δεν ειναι και πολυ ευκολο να γινει αυτο το warping

Ποδια προς το πατωμα μπηκαν κατι ωραια ρυθμιζομενα απο το ΙΚΕΑ.

Τα παντα εγιναν στο χερι, τα σαντουιτς, το τριψιμο, το ασταρωμα, το τρυπημα, το βαψιμο. Δεν ηταν ξεκουραστο, το ομολογω και πολυ χρονοβορο.

Αλλά η κατασκευη ειναι πραγματικα βαρια, μεταφερεται με δυο ατομα, σπρωχνεται ομως, κυριως λογω των κατω ποδιων απο εναν ανθρωπο αλλά οχι ευκολα.
V = dU/dq | I = dq/dt | P = dU/dt = V·I = I2·R = V2/R | V = I·R
angpsi
Contributor

Unread post #56 by angpsi » Sun Jun 17, 2018 11:16 am

kmyl wrote:Επίσης δοκίμασα τον εσωτερικό σκελετό σε δομή Η. Έπαιζε φοβερό ρόλο που και πως πατάει η συσκευή, ποσό κοντα ήταν στα νεύρα κλπ. Θα άλλαζες ένα interconnect και θα κούναγες για λίγα χιλιοστά τη συσκευή και θα άλλαζε ο ήχος.

Μασίφ κατασκευές και διάφορα σάντουιτς είναι τα καλύτερα και πιο straightforward για DIY.

Αν βαριέσαι να δοκιμάζεις προχωρά με τη γνωστή λύση της σημιδας (δυο φύλα ενωμένα με μέτρια πίεση και μαύρη κόλλα SiLKA).

Κάτι ακόμα, απέφυγε τους κόμπους, τις ενώσεις και τις τρύπες στους ‘άξονες διαφυγης’ αυτά επηρεάζουν την ταλάντωση κι επιφέρουν επιπλέον καθυστέρηση στην απόσβεση ή γείωση.

Στέλιος Π. wrote:Εγω παντως πηγα σε λυση σαν του Χρηστου αλλά με καποιες διαφοροποιησεις. (...)

Τελικά το project αποδεικνύεται αρκετά σύνθετο μόλις φύγει κανείς από την λύση ράφια σάντουιτς & δέσιμο με ντίζα. Δυστυχώς η συγκεκριμένη λογική έχει σχεδόν μηδενικό WAF (τουλάχιστον η δική μου σύζυγος είπε να βρω άλλο σπίτι για να το βάλω αν το φτιάξω έτσι) και έτσι η λογική παραμένει στην περιοχή του επίπλου τύπου Lack με όποιο ενδεχόμενο audiophile tuning.

Μετά και από τις παρατηρήσεις του Κωσταντίνου σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να αποφύγω το "Η" ως δευτερεύοντα σκελετό και να αφήσω μόνο μια πατούρα στον βασικό σκελετό για να μπαίνει ράφι. Πρακτικά δηλαδή μιλάμε για ένα Lack, όσο πιο καλά δεμένο μπορεί να γίνει (π.χ. με κεντρική κολώνα και χελιδονοουρές στα πλαϊνά), και με 2 κενά σε κάθε μια από τις δύο οριζόντιες επιφάνειες (π.χ. 40Χ45εκ) για να μπαίνουν ράφια. Από εκεί και μετά πειραματιζόμαστε με τα ράφια ξεχωριστά (η λύση της σημύδας μου αρέσει πολύ).
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #57 by Dr Pan K » Sun Jun 17, 2018 4:24 pm

Στέλιος Π. βάλε καμία φωτο να δούμε..
Παναγιώτης
kmyl

Unread post #58 by kmyl » Sun Jun 17, 2018 11:49 pm

Επίσης απέφυγε τις πλαινές επιφάνειες που είδα σε κάποιο σχέδιο παραπάνω. θα κουδουνίζει ολόκληρο μόλις ανέβουν οι εντάσεις. Η φωτό με το σχέδιο/σκαρίφημα επιβάλετε.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #59 by Dr Pan K » Mon Jun 18, 2018 12:14 am

kmyl wrote:Επίσης απέφυγε τις πλαινές επιφάνειες που είδα σε κάποιο σχέδιο παραπάνω. θα κουδουνίζει ολόκληρο μόλις ανέβουν οι εντάσεις. Η φωτό με το σχέδιο/σκαρίφημα επιβάλετε.

Και εμένα δεν μου αρέσουν οι πλαινες επιφάνειες αλλά υπάρχει ένα rack της Raidho, αρκετά απλό στο σχέδιο με μόνο μια κεραμική μπίλια ανάμεσα στα επίπεδα, που όσες φορές το πέτυχα στημένο και το "ακουσα" ήταν μια χαρά.

UJP_4041_low.jpg
UJP_4041_low.jpg (217.21 KiB) Viewed 4443 times
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #60 by angpsi » Mon Jun 18, 2018 12:19 pm

Τα μεταλλικά στοιχεία στο πλάι τι είναι; Κανονικοί μεταλλικοί ορθοστάτες ή απλά διακοσμητικά προφίλ; Μου φαίνεται ότι παίζει κάτι σε ντίζα που δένει τα ξύλινα στοιχεία.
Άγγελος

Return to “Καλώδια - Αξεσουάρ”

Login · Register