Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Ας συστηθουμε

angpsi
Contributor

Re: Ας συστηθουμε

Unread post #51 by angpsi » Sat Sep 13, 2025 12:58 am

Niels wrote:Θεωρητικά θα μπορούσε να συνδεθεί ένα melco στο DDC με usb και από εκεί στο dac με i2s; Έχει νόημα;
Απλά έχω ελεύθερη την USB είσοδο στο dac.
Ευχαριστώ πολύ για τις αναλύσεις.

Δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Τυπικά το I2S μεταφέρει το πρωτότυπο σήμα στον λήπτη, ενώ το USB το μετατρέπει στο δικό του πρωτόκολλο. Επομένως με την αλυσίδα που περιγράφεις θα έχεις βάλει (α) μια μετατροπή από I2S σε USB από το streamer προς το DDC, και (β) μια μετατροπή από USB σε I2S από το DDC στο DAC. Αν υποθέσουμε ότι το I2S είναι καλύτερο σήμα από το USB, τότε έχεις κάνει downgrade το original σήμα και μετά ελπίζεις ότι το DDC θα σου το κάνει ξανά upgrade. Επίσης θα είσαι επιρρεπής στα διάφορα receiver που έχει το κάθε μηχάνημα για να πάρει το σήμα.

Ο μόνος λόγος για να μεσολαβήσει DDC θα ήταν αν είχε νόημα ο επαναχρονισμός του σήματος από καλύτερα ρολόγια από εκείνα του streamer σου, όμως εν τω μεταξύ, στην αλυσίδα που περιγράφεις, η όλη υπόθεση θα έχει γίνει κιμάς με τόσες μετατροπές. Αν έπρεπε να ποντάρω, θα σου έλεγα πως το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα ακουστεί διαφορετικά, όμως αμφιβάλλω αν θα είναι καλύτερο από τη σκοπιά της πιστότητας.

Btw, παλαιότερα το I2S ήταν εξαιρετικά επιρρεπές στο jitter, και γι' αυτό η μεταφορά γινόταν μέσα στο ίδιο μηχάνημα (π.χ. από τον αναγνώστη του CD στο ενσωματωμένο DAC) έχοντας σαν βασική επιδίωξη την ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ πομπού και δέκτη. Σήμερα έχουν καταφέρει να μεταφέρουν το σήμα με καλή επιτυχία μέσα από καλώδια HDMI, κάτι που τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν τον πομπό από τον δέκτη σε δύο μηχανήματα (δηλ. το streamer από το DAC), κερδίζοντας σε δυνατότητα προσθήκης βελτιωμένων τροφοδοσιών, ρολογιών κ.λπ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι εγγενείς αδυναμίες του I2S έχουν εξαλειφθεί, επομένως η απλούστερη διαδρομή είναι θεωρητικά και η ασφαλέστερη.

Bottom line, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις I2S, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να υπάρχει προεγκατεστημένη η εξειδικευμένη έξοδος και είσοδος, αντίστοιχα στο streamer και στο DAC, χωρίς να μεσολαβούν άλλα μηχανήματα.
Άγγελος
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #52 by Dr Pan K » Sat Sep 13, 2025 9:17 am

Μιλαμε για ενα σύστημα με Harbeth, Gamut και Gustard Dac, σωστα; Αν θες να αλλάξεις δες streamer της Melco, Auralic ή ενα Aurender και είσαι κομπλέ.

Από φιλοσοφικής πλευράς καταλαβαίνει κάποιος πόσο διαφορετικά το βλέπουμε γιατι έχεις αναλυσει διεξοδικά το κάθε καλωδιο ενώ εγώ δίνω βάρος στις κυρίως συσκευές. Όταν περιγράφω το σύστημα μου το κάνω σαν "Vimberg, ASR amp and phono, Rockna Dac, Garrard tt" με τα καλωδια, τα πολυμπριζα κτλ σαν γαρνιτούρα.

Anyway, ο καθε μετασχηματισμος ήχου επιφέρει απώλειες. Είτε μιλάμε για αναλογική ηχογράφηση σε ψηφιακή, είτε μετατροπή από μια μορφή ψηφιακου σήματος σε αλλη.

Το I2S ίσως να μην εχει τόσο νόημα σε εισαγωγικό σύστημα.
Παναγιώτης
Niels

Unread post #53 by Niels » Sat Sep 13, 2025 12:14 pm

Καλησπέρα.
Η φιλοσοφία μου στο χόμπι είναι υπό διαμόρφωση, όχι οριστική και αμετάκλητη. Οπότε οι προτάσεις είναι σε κάθε περίπτωση ευπρόσδεκτες.
Την i2s μέσω του DDC στο streaming την προτιμώ κάθε φορά που κάνω δοκιμές. Μπορεί να έχει να κάνει με το συγκεκριμένο streamer (silent angel M1T).
Στην παρουσίαση του ηχοσυστήματος προχώρησα σε αναλυτική παράθεση των καλωδίων γιατί είχα παρακολουθήσει το φόρουμ και ήξερα ότι έχετε γνώσεις και εμπειρίες και μπορείτε να τα αξιολογήσετε.
Από κει και πέρα φαντάζομαι ότι και ακριβότερες συσκευές να είχα δεν θα τις εθαβα με κοινά καλώδια αν είχα κάνει δοκιμές και είχα διαπιστώσει μεγάλες διαφορές. Ίσως βέβαια τότε να μην ήταν μεγάλες οι διαφορές που θα άκουγα, στο εισαγωγικό μου όμως σύστημα είναι. Αν με τις δοκιμές που συνεχίζω να κάνω διαπιστώσω το αντίθετο, θα κάνω αλλαγές.
Βέβαια, είτε μιλάμε για συσκευές είτε για καλώδια, όλα καταλήγουν και στο μπάτζετ.
Εάν αποφασίσω να αλλάξω συσκευές τουλάχιστον θα είμαι σίγουρος ότι δεν τις αδίκησα/ υπονομευσα με basic καλωδίωση.
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #54 by Dr Pan K » Sat Sep 13, 2025 1:08 pm

Αυτός ο μύθος με την "υπονομευση" των συσκευών αν δεν μπουν ακριβά καλωδια καλλιεργειται από εμπόρους καλωδιων και φιλα προσκειμενους reviewer.. Ακόμα και οι μεγάλοι οίκοι μόδας βγάζουν πιο πολλά από αρώματα και αξεσουάρ πάρα από την υψηλή ραπτική.

Εγώ θα κοίταζα να αναβαθμίσω το Dac. Ενδεχομένως να πήγαινα σε πραγματικό τριδρομο ηχειο. Εκεί οι διαφορές ειναι τεράστιες.

Το αν σου αρέσει καλύτερα να περνάς το σήμα μέσα από μια ακομα συσκευή θα πρέπει να σε κανει να σκεφτείς αν τελικά η αρχική πηγη (το Dac) δελ εχει τον ήχο που πραγματικά επιθυμείς και η παρεμβαλουσα συσκευή δρα κυρίως σαν equalizer.

Αντίστοιχη φάση ειναι και κάποια καλωδια με φίλτρα zobel, κάποια buffer λυχνίας κτλ.
Παναγιώτης
Niels

Unread post #55 by Niels » Sat Sep 13, 2025 1:33 pm

Αν είναι μύθος αυτό σημαίνει ότι ακούμε διαφορές στα καλώδια λόγω του placebo;
Η υπερκοστολογηση των καλωδίων είναι γεγονός, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία συσκευών και καλωδίων μεταχειρισμένα τα έχω πάρει.
Όπου τριδρομο, δαπέδου; Δεν νομίζω ότι το σηκώνει ο χώρος. Το πλάτος του χώρου είναι 3 έως 3,5 μέτρα. Ή δεν παίζει ρόλο το πλάτος;
Πριν είχα το RME ADI 2 FS, νομίζω το gustard x26pro είναι καλύτερο. Τα R2R θεωρούνται καλύτερα;
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #56 by Dr Pan K » Sat Sep 13, 2025 3:06 pm

Υπάρχουν ωραιότατα καλωδια σε προσβάσιμες τιμές, τα πανάκριβα πολλοί τα "ακούνε" σαν καλύτερα λόγω τιμής.

Συμφωνώ 100% στα μεταχειρισμένα, γλιτώνεις πολλά και σε συσκευές και σε παραφερναλια.

Τριδρομα υπάρχουν και βάσης αλλά στην ουσία καταλαμβάνουν τον χώρο ενός επιδαπεδιου. Οι διαστάσεις του χώρου ειναι κυρίως μέρος της συνάρτησης του μεγέθους των μονάδων για τις χαμηλές συχνότητες. Παίζει μεγάλο ρόλο και το σχέδιο (ακουστική ανάρτηση vs bass reflex, πρόσθιο η οπίσθιο port, planar κτλ) καθώς και το crossover, η τοποθέτηση των μονάδων και αλλα.

Ένα τριδρομο ηχειο κλειστής καμπίνας μπορεί να "χωραει" καλύτερα στο δωμάτιο σου από ενα κακοσχεδιασμενο διδρομο βάσης.

Τα R2R Dac θεωρούνται καλύτερα συνήθως για την πιο φυσική τους χροιά και αβίαστη μεσαία και ψηλή περιοχή. Έχουν αλλά θέματα, το χαμηλό, την δειγματοληψια, το κόστος... Φυσικά τώρα μιλάμε με γενικεύσεις, υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις.
Παναγιώτης
Niels

Unread post #57 by Niels » Sat Sep 13, 2025 4:12 pm

Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις.
Όπως φαίνεται, αν αποφασίσω να αλλάξω ηχεία, θα πρέπει να συμβουλευτώ τον Χάρη γιατί με βλέπω να παίρνω τα πιο όμορφα :lol:
Για dac και streamer θα έχω τις κεραίες ανοιχτές...
Όπως και για καλώδια :mrgreen: (αμετανόητος), αν και θα κάνω δοκιμές και με κάποια φθηνά που μου προτάθηκαν από μέλος και ιδωμεν. Μπορεί να εκπλαγω.
angpsi
Contributor

Unread post #58 by angpsi » Sat Sep 13, 2025 5:21 pm

Ξανατσέκαρα τη σύσταση του συστήματός σου και νομίζω πως είναι πολύ ισορροπημένο, έχω την εντύπωση πως θα μπορούσα να ακούσω σε αυτό πολλές ώρες μουσική αβίαστα και με ευχαρίστηση!

Τι ακριβώς είναι αυτό που σου λείπει και ψάχνεις αναβαθμίσεις; Υποψιάζομαι πως η ζεστασιά και οι ωραίες μεσαίες δεν είναι αυτό που λείπει, μάλλον ζητάς κάτι σε περισσότερη λεπτομέρεια και σκηνική ανάλυση;

Εκτός αν ψάχνεις γενικά να πας ένα παραπάνω επίπεδο σε αυτό το ηχόχρωμα, οπότε και πάλι αλλάζει το πράγμα (και το budget).
Άγγελος
Niels

Unread post #59 by Niels » Sat Sep 13, 2025 10:16 pm

Μου αρέσει η διαφάνεια, το 2008 από καμιά δεκαριά ενεργά ηχεία μετά από δοκιμές ωρών σε κατάστημα με δικά μου cd, προτίμησα τα Adam A5, γιατί είχαν τον πιο καθαρό ήχο, αλλά με ελάχιστο μπάσο (για να μην πω ανύπαρκτο).
Τα τελευταία χρόνια που άρχισα να ακούω τζαζ και κλασική μουσική πιο πολύ, ο ήχος του blu ray player που χρησιμοποιούσα για να παίζω τα cd και των Adam, απλά δεν ήταν καθόλου καλός.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ταυτόχρονα με δοκιμές και αγορές ξανακουω τη μουσική που άκουγα και ακόμη δεν έχω συνηθίσει τον ήχο του ηχοσυστήματος, ίσως λόγω και των συχνών προσθηκών - αλλαγών.
Νομίζω πως έπεσα με τα μούτρα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθησα να εντάξω διάφορα πράγματα (φίλτρο, διάφορα καλώδια, έξτρα συσκευές όπως το DDC κλπ).
Δεν ξέρω αν υπάρχει δυσπεψία ηχητική αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Ακόμη δοκιμές και αλλαγές κάνω, έβγαλα το Lab12 Gordian, ένα καλώδιο ρεύματος που δεν μου άρεσε στο dac το δοκίμασα τις τελευταίες μέρες στον τελικό και μου αρέσει κλπ.
Παίζει να έχω OCD :lol:
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #60 by Dr Pan K » Sun Sep 14, 2025 12:39 am

Φτιάξε ενα πλάνο στο μυαλό σου, που θα ήθελες να φτάσεις και τι budget είσαι διατεθειμένος να αναλωσεις για αυτό. Οι μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες οφείλονται σε πισωγυρίσματα, λανθασμένες επιλογές και παρορμητικες αγορές.
Παναγιώτης

Return to “Παρουσιάσεις συστημάτων”

Login · Register