Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η IP διεύθυνσή σας γνωστοποιείται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. Με την χρήση του ιστότοπου Audiohub.gr αποδέχεστε τα παραπάνω.

Ας συστηθουμε

Dr Pan K
Site Admin

Re: Ας συστηθουμε

Unread post #71 by Dr Pan K » Wed Sep 17, 2025 12:59 pm

Niels wrote:Μήπως τα ενεργά είναι γενικά καλύτερα ή είναι ανούσια αυτή η συζήτηση;
Το λέω γιατί στα Adam ο ήχος ήταν πιο στακατος, ειδικά τα ντραμς.

Τα περισσοτερα ενεργα ηχεια δεν ειναι καλη επιλογη για υψηλη πιστοτητα. Οι ενσωματομενοι ενισχυτες ειναι φτηνες υλοποιησεις (σε σχεση με ενα ξεχωριστο ενισχυτη ή ακομα περισσοτερο σετ ενισχυτων) και συνηθως τρεχουν σε ταξη ΑΒ> Β και καμια φορα D ή Κ οποτε εχουν ψυχρο ηχο (ουδετερο προς το αδιαφορο).

Αυτο γινετε γιατι υπαρχουν περιορισμοι (χωρου μεσα στο ηχειο), θερμοκρασιας (μεγεθος απο ψυκτρες και προβλημα στις μοναδες απο την θερμοτητα που εκπεμπουν) και φυσικα κοστους.

Σαν παραδειγμα θα αναφερω τα ενεργα ηχεια της ATC, τα 40ρια που ειναι αποδεδειγμενης αξιας για την κατηγορια τιμης τους. Εγω τα ειχα πιο παλια, επαιζα με ενα ASR Emitter 1 με τα 2 τροφοδοτικα (κανονικο και μπαταριες), περιπου 85 κιλα ενισχυτες με 150W σε continuous power output, both channels driven, 20Hz - 250Khz+. Λιανικη εχει περιπου 10Κ, τον ειχα βρει 2ο χερι τοτε με λιγες Κ ευρω και με τα παθητικα 40ρια 1ης γενιας επαιζε καταπληκτικα.

Ο ενσωματομενος ενισχυτης της ATC δηλωνει πιο πολλα watt αλλα εχει πολυ πιο μικρες ψυκτρες, πολυ πιο μικρο τροφοδοτικο και σαφως χαμηλοτερο βαρος. Ειναι ουδετερος, χωρις τον αρμονικο πλουτο που αρεσει στους περισσοτερους.

Μετα πηγα σε 100ρια ATC, και παλι παθητικα με τον ιδιο ενισχυτη. Το να εχεις ξεχωριστες συσκευες σου δινει και μεγαλυτερη αυτονομια για αλλαγε ςκαι αναβαθμισεις.
Παναγιώτης
angpsi
Contributor

Unread post #72 by angpsi » Wed Sep 17, 2025 4:45 pm

Niels wrote:Ακόμη δοκιμές και αλλαγές κάνω, έβγαλα το Lab12 Gordian, ένα καλώδιο ρεύματος που δεν μου άρεσε στο dac το δοκίμασα τις τελευταίες μέρες στον τελικό και μου αρέσει κλπ.
Παίζει να έχω OCD :lol:

Τι λες, περίεργο, κανένας από εμάς δεν έχει τέτοια θέματα, πρέπει να κοιταχτείς άμεσα! :lol: :lol: :lol:

Niels wrote:Μου αρέσει η διαφάνεια, το 2008 από καμιά δεκαριά ενεργά ηχεία μετά από δοκιμές ωρών σε κατάστημα με δικά μου cd, προτίμησα τα Adam A5, γιατί είχαν τον πιο καθαρό ήχο, αλλά με ελάχιστο μπάσο (για να μην πω ανύπαρκτο).
Τα τελευταία χρόνια που άρχισα να ακούω τζαζ και κλασική μουσική πιο πολύ, ο ήχος του blu ray player που χρησιμοποιούσα για να παίζω τα cd και των Adam, απλά δεν ήταν καθόλου καλός.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ταυτόχρονα με δοκιμές και αγορές ξανακουω τη μουσική που άκουγα και ακόμη δεν έχω συνηθίσει τον ήχο του ηχοσυστήματος, ίσως λόγω και των συχνών προσθηκών - αλλαγών.
Νομίζω πως έπεσα με τα μούτρα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθησα να εντάξω διάφορα πράγματα (φίλτρο, διάφορα καλώδια, έξτρα συσκευές όπως το DDC κλπ).
Δεν ξέρω αν υπάρχει δυσπεψία ηχητική αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Οκ, ακούω. Η "διαφάνεια" είναι πολύ σχετικό πράγμα: άλλοι το καταλαβαίνουν κοιτώντας τη σκηνή, άλλοι το καταλαβαίνουν από τον 'αέρα' στα πρίμα, άλλοι (σπανιότερα και πιο σωστό) το καταλαβαίνουν από την ησυχία του συστήματος. Υπάρχουν πολλά συστήματα που κάνουν κάτι από όλα αυτά καλά, το θέμα για σένα είναι να οριοθετήσεις το γιατί δεν σου κάνει ο ήχος που έχεις τώρα.

Από εκεί και πέρα, αυτό που λέει ο Πάνος: δες το budget σου και από εκεί η παρέα έχει γνώμες για όλα τα γούστα. Η σειρά είναι ηχεία, ενίσχυση, πηγή και μετά τα υπόλοιπα, αν θες να δεις πραγματική αλλαγή θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να σχεδιάσεις τα βήματά σου σωστά από την αρχή.

Btw, πέρα από τον Πάνο, σχεδόν όλη η παρέα εδώ έχει περάσει από ATC―που είναι το κοινά αποδεκτό σημείο αναφοράς / vfm σε μονιτοράδικο ήχο με audiophile αξιώσεις. Είναι εύκολη πρόταση για σωστό αποτέλεσμα, αλλά θέλει και πολύ καλό ενισχυτή για παρέα. Επίσης συμφωνώ με τον Πάνο για την ευελιξία που προσφέρουν τα παθητικά έναντι των ενεργών: στην πρώτη περίπτωση μπορείς να δουλέψεις τις αλλαγές σου σε βάθος χρόνου, ενώ στην πρώτη κολλάς επ' αόριστον με την ενίσχυση που σου δίνει η εταιρεία πάνω στα ηχεία.
Άγγελος
Niels

Unread post #73 by Niels » Wed Sep 17, 2025 6:38 pm

Μεγαλύτερη ευελιξία, περισσότερο παιχνίδι :-D

Νομίζω πως η επίσκεψη του zachman πέρα από τις μετρήσεις και τη διαμόρφωση του χώρου, με "τσιγκλησε" και έκανα κάποιες αλλαγές, δεν θυμάμαι αν τις ανέφερα, που άλλαξαν τον ήχο, προς τα εκεί που μου αρέσει, δηλαδή στη διαφάνεια, η οποία στο μυαλό μου μεταφράζεται και σε πιο ήσυχο background, αλλά και σε περισσότερη λεπτομέρεια, χωρίς τον τσιγκινο κούφιο ήχο που υπήρχε κάποιες φορές στα ντραμς ή το παχύ βελο που σαν να σκέπαζε πριν όλο το φάσμα.

Συγκεκριμένα, έβγαλα το Lab12 Gordian, το καλώδιο ρεύματος furutech fp tcs 31 το έβαλα στον Gamut και το black sand silver reference mkv στο keces p6. Επίσης, δοκίμασα τη με καλώδιο ethernet αντί του tp link σύνδεση από το router αλλά και πάλι ήταν καλύτερα με ένα Netgear switch και το neotech ethernet παρά απευθείας στο streamer από το router.

Επίσης, για λόγους που δεν σχετίζονται με την ηχητική βελτίωση, σκέφτηκα να περιορίσω τις πηγές ακρόασης και να αποχωριστώ το SACD player (ήδη έφυγε) και το πικάπ, phono κλπ.

Οπότε στο άμεσο μέλλον σκέφτομαι να ολοκληρώσω την ηχητική περιποίηση και να αρχίσω να ακούω μουσική και όχι το σύστημα σαν να είναι υπό εξέταση (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία :lol: )
Niels

Unread post #74 by Niels » Mon Sep 22, 2025 9:22 pm

Καλησπέρα
Λέω να δοκιμάσω την απευθείας σύνδεση του gustard x26pro dac με τον Gamut τελικό. Τι λέτε;
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #75 by Dr Pan K » Mon Sep 22, 2025 10:09 pm

Niels wrote:Καλησπέρα
Λέω να δοκιμάσω την απευθείας σύνδεση του gustard x26pro dac με τον Gamut τελικό. Τι λέτε;

Μπα...
Παναγιώτης
Niels

Unread post #76 by Niels » Mon Sep 22, 2025 11:52 pm

Επειδή με έτρωγε η περιέργεια και είχα χρόνο την έκανα τη δοκιμή και μπορώ να πω ότι εξεπλάγην θετικά.
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το gustard ως προενισχυτης έχει περισσότερη λεπτομέρεια από τον klyne 7.
Μένει να διαπιστώσω αν οι χροιές είναι της απολυτου αρεσκείας μου.
Για τον λόγο αυτό δοκιμάζω και την RCA και την XLR σύνδεση.
Chris1967
Contributor

Unread post #77 by Chris1967 » Tue Sep 23, 2025 12:03 am

Εξεπλάγην που εξεπλάγης
Χρήστος
Niels

Unread post #78 by Niels » Wed Sep 24, 2025 10:40 am

Αυτό εξηγείται λόγω του ότι κάθε συσκευή που προστίθεται στην ηχητική αλυσίδα δημιουργεί περισσότερο θόρυβο; Η είναι κατά περίπτωση ανάλογα το dac και τον προενισχυτη;
Dr Pan K
Site Admin

Unread post #79 by Dr Pan K » Wed Sep 24, 2025 11:41 am

Niels wrote:Αυτό εξηγείται λόγω του ότι κάθε συσκευή που προστίθεται στην ηχητική αλυσίδα δημιουργεί περισσότερο θόρυβο; Η είναι κατά περίπτωση ανάλογα το dac και τον προενισχυτη;

Πολλοι εχουν δοκιμασει να παιξουν κατευθειαν απο το DAC στον τελικο ΄ή με ενεργα ηχεια χωρις προενισχυτη. Συνηθως δεν παει καλα, παροτι καποιοι σχεδιαστες DAC υποστηριζουν οτι τα μηχανηματα τους περιεχουν αναλογικο ποτενσιομετρο.

(για τα DAC που εχουν ποτ στο ψηφιακο domain τα πραγματα ειναι επιεικώς απαραδεκτα καθως για να μειωθει η σταθμη του ηχου αφαιρουνται bit λεπτομερειας)

Στα DAC με αναλογικο ποτ η κατασταση ειναι καπως καλυτερη αλλα τίθενται θεματα ματσαρισματος (αντιστασης εισοδου - εξοδου) καθως και gain. Ενας καλος προενισχυτης δινει το κατι παραπανω σε οδηγηση.

Προενισχυτες που εισαγουν θορυβο θελουν πεταμα, δεν θα επρεπε... μιλαμε ειτε για χαλασμενα μηχανακια, ειτε για πολυ κακα σχεδια.

Απο οσους θυμαμαι να εχουν παιξει κατα καιρους με DAC > τελικο νομιζω πως στο τελος ολοι κατεληξαν παλι σε προενισχυτη. Τα ιδια και με τους παθητικους προ"ενισχυτες" (επιλογείς εισοδων με ποτενσιομετρο).
Παναγιώτης
Geopolitis

Unread post #80 by Geopolitis » Wed Sep 24, 2025 2:44 pm

Niels wrote:Επειδή με έτρωγε η περιέργεια και είχα χρόνο την έκανα τη δοκιμή και μπορώ να πω ότι εξεπλάγην θετικά.
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το gustard ως προενισχυτης έχει περισσότερη λεπτομέρεια από τον klyne 7.
Μένει να διαπιστώσω αν οι χροιές είναι της απολυτου αρεσκείας μου.
Για τον λόγο αυτό δοκιμάζω και την RCA και την XLR σύνδεση.

Αυτο που εκλαμβανεις σαν περισσοτερη λεπτομερεια πολλες φορες οφειλεται στην ελλεψη σωματων που ερχεται οταν συνδεουμε κατευθειαν το dac με τον τελικο ενισχυτη (επισης συνοδευεται απο μειωση δυναμικων αλ΄λα αυτο το καταλαβαινει κανεις αναλογα με την μουσικη που ακουει). Στην αρχη ειναι εντυπωσιακο γιατι αισθανεσαι οτι ακους παραπανω πραγματα αλλα μεσοπροθεσμα αντιλαμβανεσαι οτι μπορει κατι να σου λειπει.

Return to “Παρουσιάσεις συστημάτων”

Login · Register